דף הבית / חדשות / אגרת הגודש לדו-גלגלי: רוב חברי הכנסת נגד
125-2019-comp-004

אגרת הגודש לדו-גלגלי: רוב חברי הכנסת נגד

חברי הכנסת כמעט תמימי דעים שרוכבי דו-גלגלי לא צריכים לשלם אגרת גודש בכניסה לגוש-דן מפני שדו-גלגלי הוא הפתרון, לא הבעיה; באוצר ישקלו שוב

בדיון ארוך בוועדת הכספים בנושא אגרת הגודש, שהתקיים בחמישי האחרון, עלו טענות רבות של רוב חברי הכנסת כנגד הטלת אגרת גודש על רוכבי דו-גלגלי, שכן הם חלק מהפתרון ולא מהווים בעיה; באוצר ישקלו שוב את המהלך ויחזרו עם תשובה לדיון הקרוב.

ביום חמישי האחרון התקיים בוועדת הכספים של הכנסת דיון ארוך מאוד – מ-10:00 בבוקר ועד 17:00 אחה"צ – שבמסגרתו התקיים דיון על אגרת הגודש המוצעת על-ידי משרד האוצר ואשר נכנסה לחוק ההסדרים במקביל לתקציב המדינה. נציין כי תקציב המדינה של הממשלה הנוכחית, וכן חוק ההסדרים והרפורמות המוצעות בו, כבר עברו בקריאה ראשונה בכנסת, וכעת הם ממתינים לקריאה שנייה ושלישית שיתקיימו אחרי פתיחת מושב החורף של הכנסת.

אגרת הגודש בכניסה לגוש דן אמורה להפחית את עומסי התנועה הקטסטרופליים בכניסה למטרופולין הגדול, בעיקר בשעות הבוקר. היוזמה היא של משרד האוצר, כשהסיבה העיקרית לאגרת הגודש היא למצוא מקורות הכנסה אלטרנטיביים למדינה בשל הירידה מהכנסות ממיסי רכב בגלל המעבר ההדרגתי לרכבים חשמליים – עליהם שיעור המס נמוך יותר.

לפי הצעת החוק, מסביב לגוש דן יהיו 3 טבעות, אשר כניסה ויציאה מכל אחת מהן תהיינה כרוכות בתשלום, כשככל שנכנסים לטבעת פנימית יותר – כך עולה תעריף הכניסה והיציאה. המחיר המקסימלי לרכב פרטי ליממה יעמוד על 40 ש"ח, וההכנסה השנתית הצפויה למדינה מאגרת הגודש מוערכת בכ-1.1 מיליארד ש"ח. תחילת אגרת הגודש צפויה להתחיל ב-1 במרס 2024, עם אפשרות דחייה בשנה ל-1 במרס 2025.

האבסורד בהצעת החוק הזו של משרד האוצר, שמוכיח שמדובר במס נוסף שמושת על הנהגים, הוא שרוכבי דו-גלגלי ישלמו גם הם את אגרת הגודש, בשיעור של 50% מזה של רכב פרטי, וזאת על אף שדו-גלגלי מפחית גודש ועומסי תנועה ומפחית זיהום אוויר בשל תצרוכת דלק נמוכה משל רכב פרטי. בהצעת החוק, שעברה כאמור בקריאה ראשונה, נקבע שדו-גלגלי ישלם מחצית מרכב פרטי – כלומר עד 20 ש"ח ליום. המשמעות היא שרוכב שנכנס לתל-אביב בכל יום ישלם כ-5,000 ש"ח בשנה אגרת גודש.

בדיון שהתקיים בוועדת הכספים ביום חמישי התייחסו חברי כנסת רבים לאגרת הגודש ולהיטל שיושת על רוכבי דו-גלגלי, כשרוב הח"כים – מכל הסיעות והמגזרים – היו תמימי דעים וטענו שאין כל סיבה להשית את המס על דו-גלגלי, שכן אופנועים וקטנועים מהווים פתרון לעומסי התנועה והם לחלוטין לא חלק מהבעיה. מאידך, ח"כ אחד תמך באופן מפתיע בהטלת המס על רוכבי הדו-גלגלי, בתואנה שצריך למלא כל משאב שנמצא במחסור, ושמישהו צריך לשלם את המס. נציגי האוצר הציגו לחברי הכנסת ולמשתתפי הוועדה נתונים שגויים בהקשר של דו-גלגלי, אולם הבטיחו שישקלו שוב את העניין ויתנו תשובה בדיון הקרוב.

ח"כ משה גפני (יהדות התורה), לשעבר יו"ר ועדת הכספים ומי שהעביר רפורמות חשובות לדו-גלגלי כמו הפחתה במס קנייה, טען בדיון כי "רכב דו-גלגלי מפחית גודש. אני לא מבין למה צריך לחייב אותו במס גודש. זה מעלה את החשד שמנצלים דברים חיוביים, והאוצר לוקח את זה כדי להגדיל הכנסות". ח"כ אביר קארה (ימינה), המייצג את העצמאים ונכנס לכנסת כנציג 'השולמנים', ענה לח"כ גפני כי "כל משאב שנמצא במחסור – צריך למלא אותו. מישהו צריך לשלם את המס". למעשה, קארה מודה שמדובר במס ישיר ולא באגרה שתכליתה להקטין גודש. כנציג העצמאים, אשר ייפגעו יותר מכל מאגרת הגודש לדו-גלגלי (למשל בגלל עלויות מחירי השילוח), הטענה של ח"כ קארה תמוהה מאוד, בלשון המעטה.

יו"ר ועדת הכספים, ח"כ אלכס קושניר (ישראל ביתנו), אמר: הנושא של הרכב הדו-גלגלי אכן מעלה שאלות. מבקש לחשוב שוב על הנושא עד הישיבה הבאה". ח"כ אופיר כץ (הליכוד) אמר: "לגבי הדו-גלגלי, הם לא עושים שום גודש ואין סיבה לחייב אותם במס הזה". ח"כ ג'ידא רינאוי זועבי (מרצ) חושבת כמהו ואומרת: "זה הזוי שדווקא דו-גלגלי, שמהווה פתרון לגודש ולא יוצר גודש, ישלם מס גודש".

ח"כ בצלאל סמוטריץ' (הציונות הדתית) תקף את המהלך של האוצר ואמר: "עושים דברים מהר ובלי תכלית. מה הקשר בין שר האוצר לבין תחבורה? הוא יקבע איפה תהיה הטבעת ובאילו שעות יש גודש? זה תפקיד משרד התחבורה. החוק הזה כל כולו של משרד האוצר, ומטרתו כסף. משרד התחבורה מודר ממנו. ככה לא נראה חוק שתכליתו לפתור את בעיית התחבורה בישראל". עוד הוסיף סמוטריץ': "אם מס גודש נועד להעשיר את קופת האוצר – זה רע. מטילים מס על אזרחי ישראל בתקופה קשה כלכלית. אם זה פתרון תחבורתי – זה צריך להיות בנוי אחרת. פצלו מחוק ההסדרים והביאו את זה לדיון נורמלי. במתווה הנוכחי הנזק ארוך הטווח עלול להיות משמעותי".

ח"כ ינון אזולאי (ש"ס) אמר בדיון: "האופנועים הם פתרון לעומסים. תעשו להם מסלולים. קחו למשל שליחים – אם הם יצטרכו לשלם, הנטל יעבור ללקוח. הכל יתייקר בגלל המס הזה". חיזק אותו ח"כ ולדימיר בליאק (ישראל ביתנו), שאמר: "דו-גלגלי זה לא הגורם לגודש אלא הפתרון לגודש, לכן אני לא מבין למה מחייבים אותם". יו"ר הוועדה פנה לפקידי האוצר ואמר: "אני רואה את הנתונים ומבין שאם אופנועים ישלמו חצי מהמס, וחלקם הגדול שליחים – המס יגולגל לצרכנים שמשתמשים במשלוחים, כלומר על האזרחים".

דניאל מלצר, נציג משרד האוצר וחלק מצוות החשיבה של אגרת הגודש המוצעת, הציג בדיון נתון שגוי ואמר שבכל העולם אופנועים משלמים מחצית מאגרת הגודש. זה כמובן נתון שגוי, שכן למיטב ידיעתנו רכבים דו-גלגליים לא משלמים אגרת גודש בשום מקום בעולם. עוד אמר מלצר כי דו-גלגלי גורמים למחצית מהגודש, ולכן הם ישלמו מחצית מהסכום. טענה מוזרה זו עוררה תגובות והרמות גבה מצד משתתפי הדיון. ח"כ קושניר, יו"ר הוועדה: "בנושא הזה של דו-גלגלי אני מאוד מוטרד. הם לא תורמים לגודש, ואם הם ישלמו מס גודש מחירי השליחויות יעלו, יוקר המחייה יעלה". פקידי האוצר סיכמו ואמרו שעד הדיון הקרוב יבחנו מחדש את הנושא, ושיגיעו לדיון הקרוב עם תשובות לגבי דו-גלגלי.

עוד דיברו בדיון ישראלה מני מאיגוד לשכות המסחר, שאמרה: "לגבי דו-גלגלי אין בכלל מה להרחיב. אני מצפה שבדיון הבא פקידי האוצר יגיעו ויגידו שהדו-גלגלי מחוץ לאגרה", וכן אליקו אלג'ם, יו"ר מועדון האופנועים, שאמר: "אנחנו שק חבטות של כל תקנה וכל חוק. לא מצליחים לקדם את הדו-גלגלי. דו-גלגלי זה פתרון, לא בעיה. אגרת הגודש זה מעשה שלא ייעשה. לא קיים בעולם. להטיל כזו אגרה זה לדחוף אנשים חזרה למכוניות. לא תפתרו ככה את הבעיה. צריך להוציא מחוק ההסדרים. איך יכול להיות שדו-גלגלי ישלם אגרה בכניסה לערים?".

הדיון הבא צפוי להתקיים בשבועות הקרובים, כשייתכן שייקבע ליום חמישי הקרוב. גורמים בענף האופנועים איתם שוחחנו טענו שהעמדה הכמעט חד-משמעית של חברי הכנסת מעודדת מאוד, וכי הם אופטימיים ומקווים שבאוצר יתעשתו ויורידו את הדו-גלגלי מאגרת הגודש, שכן כאמור אופנועים וקטנועים הם הפתרון לגודש ולחלוטין לא הבעיה. עוד מסרו הגורמים כי ככל שהכיוון מצד האוצר יהיה שלילי, תתקיים מחאה גדולה של רוכבי הדו-גלגלי כנגד משרד האוצר והמהלך הבלתי מתקבל על הדעת.

אודות אביעד אברהמי

אביעד אברהמי
בן 47, רוכב על אופנועים 31 שנים ברציפות, חולה גז מאובחן, ממציא מטבע הלשון 'חזיר גז' ועורך את האתר שבו אתם גולשים כעת.

עשוי לעניין אותך

BMW-R1300GS-Test-007

ב.מ.וו: שיא מכירות נוסף גם ב-2024

שנת 2024 הסתיימה עם שיא מכירות נוסף של ב.מ.וו המשפר במעט את השיא שנקבע בשנה הקודמת, כאשר האדוונצ'רים הגדולים מובילים כצפוי את המכירות

תגובה אחת

  1. Avatar

    אתה יודע ש-Shit got real כשישראל ביתנו מסכימה על משהו עם ש״ס.

Single Sign On provided by vBSSO
דילוג לתוכן