דף הבית / מדריכים / לרוכב המתחיל / אופנוען, הכן עצמך לחורף – חלק 1
sommer1

אופנוען, הכן עצמך לחורף – חלק 1

החלק הראשון בסדרה – על חליפות סערה, ביגוד טרמי, אדים על המשקף, ראות ונראות

עם בוא החורף והגשמים אנחנו מפיקים סדרת כתבות וידאו שבהן נסביר כיצד להתכונן לגשמים ולקור בצורה הטובה ביותר. נדבר על ציוד רכיבה, כללי או ייעודי, נדבר על רכיבה נכונה בגשם, ואפילו על הכנת האופנוע מבחינה טכנית להתמודד עם העונה הרטובה. בכל כמה ימים נעלה כאן חלק נוסף של סדרת הכתבות, אז הישארו מחוברים.

*     *     *     *     *

צילום: בני דויטש; עריכה: תומר ג'רבי (מתוך ערוץ היוטיוב של פול גז)

העונה ה(ר)טובה

הסתיו כבר בעיצומו, עוד שנייה והוא יתמסמס לתוך הקיץ ואז שוב סתיו, חורף, קיץ, חורף, סתיו, אביב… או מה שאנחנו אוהבים לכנות בקיצור 'החורף הישראלי'. אנו נוהגים לזלזל בחורף המצ'וקמק למדי שבא לבקר במחוזותינו ביחס למקביליו מקווי הרוחב הצפוניים יותר. עם זאת, גם בחורפים שחונים למדי עדיין יש מספיק ימי גשם, ובוודאי טמפרטורות שדורשות מאיתנו כרוכבים להתכונן ולהצטייד בהתאם.

באופן אישי, אני מאוד אוהב את החורף. אם נשים בצד קלישאות על כרבול מול האח עם כוס שוקו, זו ה-עונה לרכיבה, שנייה אולי רק לאביב. האוויר הקריר עושה טוב למנוע ולריאות, הכבישים נקיים יותר והנוף נמרח בגווני ירוק שעושים נעים בעין. כשמצוידים היטב, גם רכיבה בגשם שוטף הופכת לחוויה, ולא פעם אני מוצא עצמי יוצא לטיולים רגועים דווקא בגלל שבחוץ רטוב.

עם זאת, אם החורף תופס אותנו לא מוכנים – לא מצוידים בהתאם, חשופים לקור ולגשם, עם אופנוע במצב מכני בעייתי ועם חוסר מודעות לאתגר הרכיבה שהתנאים החורפיים מציבים בפנינו – החוויה יכולה להיות הפוכה לחלוטין. במקרה הטוב יהיה לנו קר מאוד או נמצא עצמנו תקועים בצידי הדרך בגשם השוטף, ובמקרה הרע נמצא עצמנו על הרצפה, חבולים וכואבים. ורטובים. כשקר לנו.

בסדרת הפרקים הקרובים נדאג לעזור לכם להישאר בצד החיובי של המשוואה של רכיבה חורפית, בין אם אתם רוכבים על קטנוע קטן בעיר הגדולה או חוצים על אופנוע גדול את מדינתנו הקטנה. בכל הנוגע לרכיבה עצמה והכנת האופנוע לחורף העקרונות דומים. שליטה טובה בידית הגז ורגש על הבלמים הם המפתח לכך שנישאר מחייכים מעל האופנוע או הקטנוע בניגוד למבואסים תחתיו. בחשיבותם של צמיגים תקינים קשה להפריז, ובחורף הדבר מקבל משנה תוקף.

בתחום הציוד לעומת זאת, יש הרבה יותר מקום למשחק. הציוד בו נבחר צריך להתאים לצרכים שלנו, וכמובן שהוא נגזר באופן ישיר מעומק הארנק שלנו. בשוק קיים מבחר עצום של ציוד רכיבה ובטווחי מחיר שנעים בין 'סטודנט עני' ל'אוליגרך מאוד'. כמובן שישנה גם האפשרות להזמין ציוד מחו"ל, שבלא מעט מקרים תאפשר לנו למצוא עסקאות משתלמות. בפרק הנוכחי אנו עוסקים בעקרונות הבסיסיים ביותר של ציוד חורף, כשבפרקים הבאים נרחיב יותר בנושא מעילים, מכנסי ומגפי רכיבה, וכן כפפות.

חליפות סערה

בידוד מקור, רוח וגשם הוא קריטי כדי לשמור אותנו ממוקדים ובשליטה מלאה על האופנוע או הקטנוע עליו אנו רוכבים. חליפת סערה (או 'חלפ"ס' בשם העם) הינו אביזר בסיסי וזול באופן יחסי אשר ישמור אותנו יבשים ויגן גם מפני הרוח. קיימות גם חליפות מרופדות, כאשר הריפוד מספק לנו גם בידוד מהקור. חשוב לציין כי ריפוד אינו מוסיף אלמנט של מיגון ובכלל, וכי חליפות סערה ככלל אינן מספקות הגנה מפני נפילות. הן עשויות לרוב תרכובות שונות של ניילון ואינן עמידות בפני קריעה, ובהתאם אינן מהוות תחליף למעיל רכיבה. חליפות סערה אינן ייחודיות לאופנועים, וניתן למצוא חלפ"סים איכותיות מממברנות עם תכונות נידוף גם בחנויות ציוד טיולים.

היתרונות של החלפ"ס ברורים – זולה (גם היקרות הינן זולות ביחס למעילים ומכנסי רכיבה), מתקפלת בקלות לתיק, ארגז או מתחת למושב, ומשאירה אותנו יבשים מבלי להפוך ספוגות וכבדות. ניתן ללבוש אותה גם מעל מעיל קייצי אם לא רוכבים בטמפרטורות נמוכות, והיא מהווה פתרון מצוין לאלו מאיתנו הרוכבים עם חליפות עור בטיולים שלפתע הופכים רטובים.

החסרונות הם לרוב בסרבול מסוים שהחלפ"ס מביאה עימה וכן בחוסר היכולת לנשום, מה שבמקרים רבים אומר שאנו אמנם נשארים יבשים ממים אך ספוגים מזיעה. בשימוש בין עירוני חשוב שהחלפ"ס לא תהיה גדולה מדי, שכן אחרת היא הופכת למצנח, מעייפת ומגבילה אותנו ואף במקרים מסוימים מסכנת אותנו.

כשאנו בוחרים חליפת סערה, חשוב שנבחן את התפרים והאם הם מולחמים או מצופים בשכבה המונעת חדירת מים, בעיקר באזור המפשעה. כן חשוב לבדוק את החומר ממנו עשויה החליפה ומידת הנשימה ונידוף הזיעה שהיא מציעה אם בכלל ואפשרויות כיווץ של בד עודף. נוחות הלבישה, בדגש על לבישה קלה מעל הנעליים, ואחרון חביב אך חשוב מאוד – נראות החליפה. שחור זה אולי קלאסי, אבל בחורף אנו רוצים שיראו אותנו ולכן צבעים בהירים וריבוי מחזירי אור איכותיים הם הדרך בה עלינו לבחור.

שמירה על חום גוף

כשחם ונעים לנו אנחנו מרוכזים יותר ומפרקינו עובדים כמו צירים משומנים. כשקר לנו אנחנו הופכים נוקשים ופעולותינו חדות ונטולות רגש, בדיוק ההיפך ממה שאנחנו רוצים כשאנחנו רוכבים, בוודאי כשהכביש רטוב.

הדרך הנכונה להתלבש הינה לא בשכבות מעטות ועבות אלא שכבות רבות ודקות. כך האוויר הנכלא בין השכבות מייצר אפקט מבודד וכן אנו שומרים על רמת סרבול נמוכה. הדוגמה הקיצונית בעינינו ליישום גרוע של התלבשות כנגד הקור היא החרמונית. היא אולי מפנקת, אך מסורבלת באופן שמסכן אותנו, ובימים פחות קרים היא אף תגרום לנו להזיע בחוסר נוחות בפנים, בעוד שכבות דקות יהיו נסבלות בהרבה.

במיוחד עבור אלו מאיתנו שרוכבים מרחקים מחוץ לעיר מומלץ להצטייד בביגוד טרמי אשר נלבש מתחת לבגדים הרגילים שלנו ולציוד הרכיבה. ביגוד טרמי זול ופשוט ניתן למצוא בחנויות לציוד טיולים, וכמובן שגם בתחום זה יש מגוון של חומרים, רמות בידוד, נידוף זיעה וכיוב'. טווח המחירים גם פה נע בין עשרות שקלים לכמה מאות שקלים לפריט.

הרוח מייצרת אפקט המגביר את הקור המורגש, וברכיבה בינעירונית הדבר יכול לבוא לידי ביטוי בקלות בתחושה של 10-15 מעלות פחות מטמפרטורת האוויר. כדי להתמודד יותר טוב עם המצב הזה מומלץ לחפש שכבות טרמיות שלהן תכונות של הגנה בפני הרוח, או בעגה Wind Stopping/Blocking.

מומלץ לא לקפח את הצוואר והראש. צעיף הוא אולי אופנתי וגם יכול לשמש אותנו כשאנו מסיימים את הרכיבה, אולם הוא מסרבל מאוד את תנועת ראשנו ומקשה עלינו בפעולה הבסיסית והחשובה של הפניית מבטנו לצדדים. בווידאו ניתן לראות דוגמאות שונות לפתרונות עדיפים, כולל מסיכה המיועדת להגן על הראש מפני הקור, הנקראת בשפת הרחוב 'מסיכת נינג'ה' ובשפה המקצועית Balaclava. היתרון שלה על פני מסיכה המיועדת רק לחצי פנים הוא בכך שהיא אינה מחליקה מטה כשחובשים את הקסדה, וכמובן בידוד ראשינו מהקור. מומלץ למדוד מסיכה שכזו עם הקסדה בטרם הקנייה, שכן אם תהיה עבה מדי, הקסדה עלולה ללחוץ לנו ולהפריע.

אדים בקסדה

אחת התופעות המטרידות ביותר בחורף היא אדים המצטברים על המשקף. הדבר בעיקר מפריע בעת רכיבה איטית כמו רכיבה בעיר או בפקק תנועה. ברגע שהמהירות עולה והרוח הקרה מתגברת, האדים ייעלמו. ישנן דרכים רבות להתמודד עם התופעה המסכנת הזו.

ראשית, השארת משקף הקסדה במצב חרך, כך שנשאיר חריץ דק לכניסת אוויר קר והעלמת האדים. ככל שקר יותר והמהירות עולה, בוודאי אם יורד גשם, יעילות פתרון זה פוחתת והופכת לא רלוונטית.

ישנם תרסיסים ומגבונים שיוצרים שכבה דוחת אדים על המשקף. חלקם עובדים לא רע בכלל (חלקם בכלל לא), אולם אלו פתרונות בעלי אורך חיים קצר, אשר לרוב נעים בין כמה ימים לשבועיים-שלושה בטרם יש לבצע את הטיפול מחדש. אם ניתן, מומלץ לבדוק בחנות בטרם הרכישה האם כשהחומר מתייבש הוא משאיר סימנים על המשקף, מייצר ברק באור ישיר או עיוותים כאלה ואחרים.

הפתרון הטוב ביותר שקיים לתופעת האדים נקרא Pinlock. זהו בעצם משקף נוסף ה'מודבק' על משקף הקסדה ויוצר שכבת אוויר כלוא בין שני המשקפים. ההתקנה שלו מעט מסורבלת בפעם הראשונה, אך הוא כמעט אינו דורש תחזוקה וכאמור עובד כמו קסם. החיסרון הוא בכך שהוא דורש משקף שכבר מגיע עם הפינים להרכבתו והוא לא זול. אם אתם רוכשים קסדה חדשה, היינו ממליצים לא להתפשר ולקנות משקף עם הכנה לפינלוק ואת הפינלוק עצמו. כיום ישנן לא מעט קסדות המגיעות עם משקף מתאים ואף עם הפינלוק עצמו, ומומלץ לבדוק זאת בטרם אתם רצים להתחדש.

עד כאן לבינתיים, ועד הפרק הבא – התלבשו היטב, רכבו בזהירות ותיהנו מהכיף שברכיבת חורף.

אודות אסף זומר

נכנס לעשור הרביעי של חייו, אבל עדיין הילד של המערכת; רוכב שטח וכביש מצטיין ואוהב לכתוב על זה.

עשוי לעניין אותך

bimota-db3-mantra-1995-1998[1]

נוסטלגיה: בימוטה DB3 מנטרה

עם המנטרה ניסו בבימוטה לצאת מהשבלונה של אופנועי הספורט המסורתיים, ולשם כך חברו למעצב צרפתי שיצר את מה שאנחנו רואים פה; לא לטעם כולם

Single Sign On provided by vBSSO
דילוג לתוכן