כתב: 'Adam Child ‘Chad; תרגום: אסי ארנסון
- יתרונות: יכולות בעיר ומחוץ לעיר, מראה, אלקטרוניקה ובטיחות, מגניבות
- חסרונות: יקר יותר מהדגם היוצא, מיגון רוח, פליטת חום
- שורה תחתונה: הדור החדש של הסקרמבלר 800 טוב יותר מקודמיו ומרים את הרף לגרסת הכניסה למשפחת דוקאטי
- מחיר: 77 אלף ש"ח (לא כולל הוצאות ואגרות רישוי)
- מתחרים: הונדה CB750 הורנט, ימאהה MT-07, ק.ט.מ 790 דיוק, סוזוקי GSX-8S, מוטו גוצי V7, טריומף סקרמבלר 900, ב.מ.וו R nineT סקרמבלר
- נתונים טכניים: מנוע L-טווין 803 סמ"ק, 73 כ"ס (53.6 קילוואט) ב-8,250 סל"ד (עם אפשרות לגרסת A1 מוגבלת הספק), 6.6 קג"מ ב-7,000 סל"ד, 4 שסתומים, קירור אוויר, 6 הילוכים, מזלג הפוך של קאיאבה (KYB) בקוטר 41 מ"מ, מהלך 150 מ"מ, בולם יחיד בעל כיוון עומס קפיץ, מהלך 150 מ"מ, דיסק קדמי בקוטר 330 מ"מ עם קליפר 4 בוכנות, דיסק אחורי בקוטר 245 מ"מ עם קליפר יחיד, בסיס גלגלים 1,449 מ"מ, גובה מושב 795 מ"מ, משקל יבש 170 ק"ג, מיכל דלק 13.5 ל', צמיגים פירלי MT60 RS במידות 110/80ZR18, 180/55ZR17
- אלקטרוניקה ובקרות: מצערות חשמליות, שני מצבי רכיבה (כביש וספורט), בקרת אחיזה עם אפשרות לניתוק, ABS להטיה, קוויקשיפטר (אופציה), מסך TFT בגודל 4.3″, פנסי LED, שקע USB לטעינה
הדוקאטי סקרמבלר 800 הוצג בשנת 2015, שודרג בשנת 2019 וכעת, לשנת 2023, זוכה לעדכון משמעותי עם תוספת אלקטרוניקה עדכנית, מצערות חשמליות עם שני מצבי רכיבה בניהול מנוע, בקרת אחיזה, וגם הפחתה של 4 ק"ג מהמשקל. אדם 'צאד' צ'יילד, העיתונאי ורוכב המרוצים שמוכר גם ממגזין MCN, רכב על הסקרמבלר החדש בהשקה העולמית ומדווח לנו.
בדוקאטי הציגו את הסקרמבלר בשנת 2015 בהשקה שנערכה בקליפורניה שבארצות הברית, וכללה הרבה ידוענים וסקייטבורדרים בשביל להראות את ה'מגניבות' והצעירות החדשה של דוקאטי. וזה עבד. מאז ועד היום מכרו יותר מ-100 אלף יחידות ברחבי העולם, כלומר האופנוע הנישתי הזה הוא הצלחה גדולה מבחינת דוקאטי, עם נתח מכירות חשוב, כשהוא זוכה בהרבה מעריצים כולל אותנו. בשנת 2019 ביצעו בדוקאטי מתיחת פנים ראשונה לסקרמבלר 800 אייקון – רב המכר של סדרת הסקרמבלרים, כשבשנת 2021 נוספה לאייקון ולדזרט סלד גם גרסת Nightshift, שקיבלה פרשנות קפה-רייסר עם צביעת אפור-שחור ותוספות נוספות.
למרות העיצוב, שבמבט ראשון נראה כמו כל דוקאטי סקרמבר שאנחנו מכירים, לשנת 2023 מציגים בדוקאטי עדכון משמעותי שמכסה כמעט 70% של רכיבים חדשים או מחודשים. יישור הקו לתקנות יורו 5 מכתיבות מערכת פליטה שונה והוספה של מצערות חשמליות אשר מאפשרות להוסיף גם שני מצבי רכיבה חדשים – כביש וספורט. מערכת ה-ABS להטיה שהתווספה לפני שנתיים נשארה כמובן, כשבדוקאטי מאפשרים להתקין קוויקשיפטר דו-כיווני כרכיב אופציונלי בתוספת תשלום. המצמד החדש שמותקן השנה מאפשר להוריד משקל של כ-2.5 ק"ג מהמנוע. הסקמבלר מקבל גם מסך TFT חדש בגודל 4.3″ ופנסי LED היקפיים (כולל מאותתים) עם מסיכת 'X' על הפנס הקדמי. בדוקאטי מציגים גם את גרסת חדשה בשם 'Full Throttle' (מצערת מלאה, או פול גז אם תרצו) שמוסיפה מפלט של טרמיניוני, קוויקשיפטר ומגן מנוע.
כמו העיצוב והמנוע, גם השלדה נראית זהה, אך יש בה שינויים משמעותיים. הבולם האחורי שהותקן אלכסונית בצד שמאל עובר למיקום אמצעי קונבנציונלי, ומכתיב גם זרוע אחורית חדשה. שלדת הזנב מתברגת כעת ומאפשרת גם תיקון קל וזול יותר במקרה של תאונה. יחד עם מצבר קל יותר, שלדה קלה יותר והמצמד שכבר הוזכר, סקרמבלר מודל 2023 משיל 4 ק"ג ממשקלו ומציב את המאזניים על 170 ק"ג יבשים. אין שינויים במידות החישוקים, אלא רק בעיצובם החדש, כאשר הבלמים נשארים זהים לדגם הקודם.
דוקאטי הביאו אותנו לוולנסיה וחילקו את צמד ימי הרכיבה ליום בתוך התנועה הצפופה של העיר ויום שני בכבישי ההרים הסובבים. יומיים שאפשרו לנו להתרשם מההתקדמות של הדגם החדש. העלייה על הסקרמבלר מאפשרת להרגיש 'כמו בבית' (או יותר נכון כמו הגרסאות הקודמות), עד שרוכנים אל הכידון ומגלים תנוחת רכיבה 'ספורטיבית' יותר, כשהכידון ממוקם 5 מ"מ נמוך יותר ו-17 מ"מ קדימה יותר. השעון האנלוגי והעגול של פעם מתחלף במסך TFT מרובע ומודרני (למרות שבדוקאטי שמרו את המעטפת העגולה של הצג), שמתחבר לרוח התקופה (וגם לסלולר).
היום הראשון בעיר מאפשר לנו להתבונן בחלונות הראווה שמסביב בשביל להתלהב מה'מגניבות' המשתקפת מהרוכב ומהסקמבלר. הרכיבה עצמה חסרת מאמץ, בטח עם המצמד והמצערת החשמלית החלקה. לגרסה עליה רכבנו לא היה את הקוויקשיפטר (כאמור בתוספת תשלום או סטנדרטי בגרסת ה-Full Throttle, או הפול גז כמו שאנחנו אוהבים), וזה קצת מפריע שצריך להוסיף כסף על כך (237 אירו באנגליה). הטמפרטורה בחוץ עמדה על סביב 30 מעלות, אבל החום שנפלט מהמנוע בתנועה האיטית בהחלט הציק. אם נחזור לדברים החיוביים, אז צליל המפלט בהחלט השתדרג ונשמע מעולה, ובכלל היכולת בתוך העיר של ספיגת הזעזועים והמהמורות, יחד עם יכולת תמרון קלילה (כולל פניות פרסה) תרמו לחוויה החיובית.
היום השני כבר הוציא אותנו מהעיר, כשדוקאטי לקחו אותנו בקצב אינטרוואלי שכלל קטעים מהירים וספורטיביים מצד אחד וקצת טיול 'שאנטי' רגוע מהצד השני. בסך הכל כיסינו כ-200 ק"מ של רכיבה ביום הזה. ניסינו להבין את ההבדלים בין שני מצבי הרכיבה (כביש וספורט), ובכנות, לא ממש הרגשנו את ההבדל. אין שינוי בהספק או במומנט של המנוע, אלא רק בתגובת המצערת, שחדה יותר במצב ספורט. המומנט בדור החדש מעט נמוך יותר ומגיע בסל"ד גבוה יותר (7,000 סל"ד לעומת 5,750 סל"ד בדגם הקודם), אבל לא הרגשנו את הצורך לרכוב בסל"ד גבוה יותר בשביל לסחוט ביצועים. נתון ההספק של 73 כ"ס אינו משהו שאתה מרגיש שצריך להבליט אותו, אבל בכבישי ההרים המנוע הזה אפשר מנעד תחושות שנעו בין רוגע ובטחון מוחלט לבין התרגשות וכיף. אין לו שרירים חזקים, אבל יש לו אופי מיוחד שמאפשר לעמוד בקצב של רוכבים מהירים על כלים חזקים. עם ניתוק בקרת האחיזה ניתן גם לשחק עם הגלגל הקדמי ולהרים אותו לפי דרישה.
ההתנהגות נשארה מהנה כבעבר, כאשר הכל בא בטבעיות בפיתולים. התגבור של בקרת האחיזה בהטיה אמנם נשמע מיותר עם 73 כ"ס, אך הוא בהחלט תורם לתחושת הבטחון של כל רוכב, בטח עם קטעים מאובקים בהם נתקלנו פה ושם. צמיגי הפירלי MT60 RS, שנראים שיתאימו גם בשבילי עפר, סיפקו אחיזה מעולה בכבישים בהם רכבנו ואיפשרו גם קצב אגרסיבי. בהשוואה לגרסאות הקודמות, המתלים במודל 2023 מאפשרים רכיבה אגרסיבית יותר ולספק תחושת סופרמוטו לעתים. זאת עד שמגזימים ואז מגלים שהמזלג הצנום וללא יכולות כיוונון לא משתף פעולה יותר מדי ומעודד להוריד בחזרה את הקצב. גם הבלמים שנתנו תחושה מעולה בעיר ובקצב המהיר מרימים ידיים כשהקצב מתחמם יותר מדי. לא רק פיתולים חווינו, אלא גם קטעי קישור ארוכים וישרים יחסית, וגם שם אופי המנוע אפשר להירגע וליהנות מהדרך ומהנוף, כל עוד לוקחים בחשבון, כמובן, את חוסר המיגון ברוח.
הרעיון מאחורי הסקרמבלר הוא גם יכולת ההתאמה שלו (הקאסטומיזציה אם תרצו), שמתחילה בבחירת שני גובהי מושב (810 מ"מ או 780 מ"מ, לעומת 795 מ"מ במקור), ועוד תוספות שניתן לבחור מקטלוג החלקים. הסקרמבלר גם מגיע בשלושה צבעים שונים לבחירה ביחד עם עוד שש אפשרויות של צבעי משנה.
הסקרמבלר המקורי משנת 2015 אפשר גרסת כניסה למותג דוקאטי הנחשב וזכה לשבחים ולהצלחה גדולה במונחי דוקאטי, כאשר סביר להניח שחלק מהרוכשים נשאר בבית ורכש אופנועי דוקאטי אחרים. עד כדי כך הוא חשוב עבור החברה האיטלקית. גרסת 2023 החדשה קלה יותר, מודרנית יותר, בטוחה יותר, ואפילו לדעתנו נוחה יותר. הרבה שימוש במילה 'יותר' כאן, אז מה יש לא לאהוב?
דגם 2023 מביא איתו הרבה הנאה וכיף לצד קלות רכיבה גם לרוכבים מתחילים וגם לרוכבים מנוסים. הוא מהווה גרסת כניסה ליצרן שנותן בראש וזוכה באליפויות בעולמות של הסופרבייק העולמי וה-MotoGP. הדוקאטי סקרמבלר אייקון הרשים אותנו וגרם לנו לאהוב אותו אף יותר עם המראה שלו, המגניבות שהוא מאפשר לרוכב להרגיש והיכולות שלו בעיר ומחוץ לעיר. הבעיה היחידה אבל עם כל ה'יותר' שמנינו מקודם, הוא ההשפעה על המחיר, שגם מוסיף יותר לשורה התחתונה. הכניסה לעולם של דוקאטי תעלה עכשיו מעט יותר, אבל מבחינתנו שווה את זה לגמרי. אנחנו מחכים לראות איך הוא יהיה על כבישי ישראל עם מחיר שמתחיל ב-77 אלף ש"ח.