דף הבית / חדשות / הונדה מציגה: E-Clutch – קלאץ' אלקטרוני חשמלי
Honda E-Clutch

הונדה מציגה: E-Clutch – קלאץ' אלקטרוני חשמלי

הונדה חושפת טכנולוגיה חדשה - קלאץ' חשמלי-אלקטרוני שמייתר לחלוטין את השימוש בידית הקלאץ'; ייושם ב-2024 כאופציה ב-CBR650R וב-CB650R

בהונדה חושפים טכנולוגיה חדשה לאופנועים מתוצרתם – E-Clutch' קלאץ' אלקטרוני-חשמלי אשר מייתר את השימוש בידית הקלאץ' גם בתחילת נסיעה, גם בעמידה במקום וגם בהחלפות הילוכים; המערכת פועלת על חיישנים ועל שני מנועים חשמליים שמפעילים את הקלאץ' במקום הרוכב.

הונדה היא היצרנית היפנית שבאופן קבוע וסדרתי מפתחת טכנולוגיות מתקדמות ומיישמת אותן באופנועיה. נזכיר כדוגמאות את תיבת ה-DCT כפולת המצמדים, שהיא הצלחה גדולה במספר רב של אופנועי הונדה, וכן פיתוחים טכנולוגיים מהעבר כמו תיבת הילוכים הפועלת על לחצי שמן, או מערכת תזמון השסתומים V-TECH של מנוע ה-VFR800, שבה 8 שסתומים פועלים בסל"ד נמוך ו-16 שסתומים פועלים בסל"ד גבוה. כעת חושפים בהונדה מערכת שעליה כבר כתבנו בעבר – E-Clutch, מצמד חשמלי-אלקטרוני המייתר את השימוש בידית הקלאץ'.

מנוע ה-CB650R / CBR650R החדש עם ה-E-Clutch
מנוע ה-CB650R / CBR650R החדש עם ה-E-Clutch

למעשה, ה-E-Clutch משלב לתוך מערכת אחת אלמנטים טכנולוגיים של קוויקשיפטר, של תיבת ה-DCT ושל מצמד רב-דיסקי רטוב קונבנציונלי. הרעיון הוא צמד מנועים חשמליים ששולטים בהפרדה ובהצמדה של המצמד ומייתרים את הצורך בשימוש בידית הקלאץ' – אם כי ידית הקלאץ' קיימת, והרוכב יכול להשתמש בה באפן ידני בכל שלב.

הקלאץ' עצמו הוא מצמד רב-דיסקי רטוב קונבנציונלי הבנוי בדיוק כמו קלאץ' רגיל, כולל מנגנון התרה של ידית קלאץ' וכבל קלאץ'. על המערכת המכאנית בנו בהונדה את המערכת החשמלית, הכוללת כאמור 2 מנועים חשמליים ומערכת מנופים וגלגלי שיניים לתפעול, כשהמערכת הנוספת שוקלת 2 ק"ג. המערכת מתחשבת בנתונים ממספר חיישנים המפוזרים במנוע ובתיבת ההילוכים, ביניהם מהירות מנוע, זווית פתיחת מצערת, מהירות נסיעה, לחץ על רגלית ההילוכים, מיקום גלגלי השיניים של מערכת ההפחתה של המערכת, הילוך נבחר, ומהירות ציר מוצא של תיבת ההילוכים. צמד המנועים שמפעילים את הקלאץ' נמצאים מאחורי המכסה המנוע הימני, כלומר צמוד לקלאץ' עצמו.

המערכת נכנסת לפעולה מיד בהתנעת המנוע, והיא מאפשרת לשלב להילוך ולהתחיל נסיעה ללא שימוש בידית הקלאץ', שכן המערכת מפרידה את הקלאץ' ברגע שהרוכב משלב להילוך, ומשחררת את הקלאץ' הדרגתית כדי להתחיל נסיעה. כמובן שהמערכת – הכוללת קוויקשיפטר דו-כיווני – מאפשרת גם העברת הילוכים מהירה ללא שימוש בקלאץ'. המערכת מפרידה את הקלאץ' גם בעצירה בהילוך. בכל עת הרוכב יכול להשתמש כרגיל בידית הקלאץ', ובנוסף לבטל את המערכת האלקטרונית על-ידי כפתור בבית המתגים, ואז יופיע הסימון M בלוח השעונים.

הרוכב יכול לבחור מבין 3 רמות רגישות – HARD, MEDIUM ו-SOFT, כשכל אחד מהם דורש רגישות שונה ברגלית ההילוכים כדי להפעיל את הקלאץ' לצורך העברת הילוך, בדומה לקוויקשיפטר רגיל.

האופנועים הראשונים שמקבלים את הקלאץ' החשמלי-אלקטרוני כאופציה הם צמד ה-CBR650R ו-CB650R החדשים של 2024. בעתיד הקרוב מערכת ה-E-Clutch תוצע כאופציה גם באופנועים נוספים, במקביל לתיבה האוטומטית DCT. פיתוח מעניין וחשוב של הונדה.

אודות אביעד אברהמי

אביעד אברהמי
בן 46, רוכב על אופנועים 30 שנים ברציפות, חולה גז מאובחן, ממציא מטבע הלשון 'חזיר גז' ועורך את האתר שבו אתם גולשים כעת.

עשוי לעניין אותך

2025 KTM SX-F FACTORY EDITIONS-9

ק.ט.מ: גרסאות המוטוקרוס פקטורי של 2025

כמדי שנה, ק.ט.מ חושפת את גרסאות הפקטורי של דגמי המוטוקרוס, הכוללים - פרט לשפע תוספות - מערכת מדידת נתונים מתקדמת לשליטה בניהול המנוע ובנתוני הרכיבה

2 תגובות

  1. Avatar
    קול-בי קריינות ודיבוב

    בשעה טובה מישהו מחדש, ולא מייצר אותו דבר קצת שונה.
    הונדה המצ'עממים בד"כ בכל זאת מראים שהם המובילים והממציאים בטכנולוגיה. נייס.

  2. Avatar
    יש כאן איזה מגיב שמתלהב מחידושים

    "בשעה טובה מישהו מחדש, ולא מייצר אותו דבר קצת שונה."

    קבל עדכון מרעיש: השנה היא 1957, הונדה מייצרת את הגיר האלמותי של הקאב,
    אין ידית קלאצ', יש רק רגלית הילוכים.
    מה שנקרא: גיר חצי אוטומטי.

    בהמשך פטנט דומה מיושם גם בדגמים מסויימים של וולסווגן חיפושית.

    עד היום לא ברור למה היצרנים הפסיקו עפ גיר חצי אוטומטי, ורק הקאב שרד.
    כנראה כי הקאב זה אופנוע תקציב למדינות עולם שלישי, והפטנט של גיר חצי אוטומטי ממש, אבל ממש מוזיל עלויות בניה ומוזיל עלויות אחזקה, והיצרנים לא אוהבים מה שמקטין להם רווחים, אלא אם מדובר במדינות עניות (שם הסיפור מתהפך).

    עד היום קאבים, מכל המותגים(כי כבר אין פטנט), מיוצרים עם גיר חצי אוטומטי (כלומר הילוכים מלא, בלי ידית קלאצ').

    DCT בסדר בסדר, למה צריך עוד 2 קילו? או שאלה מנגנונים מתחרים?
    החדש בא להחליף את "הישן"(DTC), שהוא(ה DTC) כשלעצמו די חדש?

Single Sign On provided by vBSSO
דילוג לתוכן