בחברת 'הפול' מהדקים את חבל על בעלי עסקים בפרט ועל בעלי פוליסות ביטוח חובה בכלל: עצמאים ועוסקים מורשים ייאלצו מעתה להביא אישור מרואה החשבון על כך שאינם מזדכים במס על הוצאות האופנוע, אחרת ישלמו תעריפי ביטוח חובה 'עסקיים' אשר מייקרים את הפרמיה באלפי שקלים. בנוסף, במסגרת עדכון מערכות הבטיחות, בעלי פוליסות ביטוח חובה מקבלים דרישות תשלום רטרואקטיביות על ביטוחים מהעבר שבהם קיבלו הנחות על מערכות בטיחות.
כפי שפורסם לראשונה באתר 'מיצו בדרכים' החל מחודש פברואר 2025, בחברת 'הפול', אשר שייכת לכלל חברות הביטוח ומספקת ביטוחי חובה לכלל הרכבים הדו-גלגליים, מהדקים את תשלום הפרמיות של ביטוחי חובה שאינם ביטוחים פרטיים – כלומר של ביטוחים 'עסקיים' או כאלה שבעליהם מזדכה על הוצאות האופנוע מול רשויות המס ('בעלות אחרת'). אם עד כה ברכישת ביטוח חובה רוכש הפוליסה היה מצהיר אם הביטוח פרטי או 'עסקי' (כאמור, 'בעלות אחרת'), הרי שמעתה הפול תבדוק מול רשות המיסים את פרטיו של כל רוכש ביטוח חובה (למשל, כאן), ואם מדובר בעוסק מורשה או בחברה, הפוליסה תצא כפוליסה עסקית – מה שאומר תוספת של אלפי שקלים לפרמיה.
אם בעל הפוליסה הוא עוסק מורשה אך הוא אינו מזדכה על הוצאות האופנוע אצל רשויות המס, הוא יצטרך לספק הצהרה מרואה החשבון המאשר כי האופנוע מיועד לשימוש פרטי וכי בעל הפוליסה אינו מזדכה על הוצאות האופנוע (נוסח ההצהרה – בקישור).
עוסקים מורשים אשר רוכשים פוליסה פרטית, ומסיבה זו או אחרת אין באפשרותם להמציא אישור מרואה החשבון, יוכלו מעתה להוציא פוליסת ביטוח זמנית לשבוע, המקוטלגת כ'בעלות אחרת' ובתשלום גבוה, ואם לאחר מכן יצליחו להמציא את אישור רואה החשבון – יזוכו רטרואקטיבית על הפרש התשלום.
בעיה נוספת שעלולה להתעורר היא שברכישת 2 פוליסות 'בבעלות אחרת', כלומר עסקיות, לא ניתן לקבל 20% הנחה על התקופה החופפת כמו שמקובל בביטוח 'פרטי' – גם אם מדובר ברוכב יחיד נקוב בשם. המשמעות היא שלבעלים של 2 אופנועים, גם אם הם מיועדים לשימוש פרטי, הפרמיה השנתית לשני כלים צפויה להתייקר בכ-5,000 עד 7,000 ש"ח.
חשוב לציין שאין שום הבדל בין פוליסה פרטית לבין פוליסה עסקית, למעט כמובן תשלום הפרמיה הגבוה יותר בכ-1,600 ש"ח בממוצע לפוליסה 'עסקית', ובמקרה של תאונת דרכים הדורשת טיפול רפואי ופיצויים – בעל הפוליסה יקבל בתי הפוליסות בדיוק את אותו התשלום. ההפרש בפרמיות הביטוח נובע מהחלטה של המפקח על הביטוח אחרי המחאה הגדולה של 2009, שבמסגרתה הוחרגו ה'שליחים' משאר המבוטחים ונדרשו לשלם פרמיות גבוהות יותר. כדי לבודד את 'השליחים', במשרד המפקח על הביטוח ובחברת הפול פשוט הפכו כל פוליסה שבעליה מזדכה על הוצאות האופנוע ל'בעלות אחרת', וכאמור הפרמיה לפוליסות אלה גבוהה יותר בכ-35% מזו של פוליסה 'פרטית'.
עד כה, רוכב אשר רכש פוליסה פרטית אבל כן הזדכה על הוצאות האופנוע ברשויות המס, הסתכן ב'קנס' של עד 10,000 ש"ח במקרה שהדבר התגלה על-ידי הפול, וזה קרה אך ורק בזמן תביעת ביטוח החובה אחרי תאונת דרכים. התשלום על הטיפולים הרפואיים ותשלומי הפיצויים נותרו זהים, וכאמור הייתה אופציה לקנס של עד 10,000 ש"ח. כעת ישנה אפשרות שבפול ידרשו מבעלי פוליסות עבר את התשלום על ההפרשים שבין פוליסה פרטית לבין פוליסה עסקית רטרואקטיבית – זאת אם הרוכבים הצהירו שמדובר בפוליסה פרטית אך הזדכו על הוצאות האופנוע אצל רשויות המס.
פרט לעניין של ביטוחי חובה לעוסקים מורשים, בפול החלו לאחרונה לדרוש החזר תשלום רטרואקטיבי על מערכות בטיחות שבגינן ניתנו הנחות בביטוחי חובה. כידוע, ישנן הנחות של 3% על מערכות בטיחות כמו ABS, בקרת אחיזה, בקרת יציבות, מערכת עזר לבלימה, ומערכת בלימה משולבת. לאחרונה פרסמנו שבעקבות תובענה ייצוגית הפול תחזיר למבוטחים כספים שנגבו למרות שמערכות בטיחות כאלו ואחרות קיימות באופנוע. בפול ניצלו את ההזדמנות כדי לדרוש כספים מבעלי פוליסות שקיבלו הנחות בפוליסה בגלל מערכות בטיחות, אך ייתכן שלא כל מערכות הבטיחות קיימות.
המטרה של המהלכים האלה, שכאמור פוגעים בבעלי פוליסות ביטוח חובה בעבר ובעתיד, היא להגדיל את הכנסות הפול – חברה הנמצאת בהפסדים תמידיים מעצם קיומה (מחויבת לספק ביטוחי חובה למסורבי ביטוח חובה), וזהו נטל נוסף על בעלי פוליסות ביטוח חובה, שגם כך מהווים רק כחצי מכלל רוכבי הדו-גלגלי, שכן כ-50% מרוכבי הדו-גלגלי לא רוכשים ביטוח חובה.
תודה לסוכן הביטוח יובל בר על העזרה בהכנת הכתבה.