הרשות הלאומית לבטיחות בדרכים (הרלב"ד) מפרסמת מכרז לפיילוט הכשרה לרוכבי אופנועים וקטנועים, שבמסגרתו יעברו הרוכבים הכשרות שבהן ילמדו לזהות מצבי סיכון בשלב מוקדם ולרכוב בהתאם, כלומר טכניקות רכיבה מתקדמות אסטרטגיות רכיבה – שאותן לא לומדים בתהליך הוצאת רישיון הנהיגה לדו-גלגלי.
בפיילוט, שאמור להתחיל בתחילת השנה הבאה, ישתתפו כ-300 רוכבי דו-גלגלי – חדשים לצד ותיקים – והוא יכלול הדרכה עיונית ומעשית, בשני מסלולים של 13.5 ו-20 שעות הדרכה, כשהמטרה היא לבחון את יעילותו של כל מסלול. בנוסף, הזוכה במכרז יידרש לקיים קורס לכ-120 מורים לנהיגה, אשר יצטרכו לשלוט בחומרי הקורס. הלימודים יכללו כאמור טכניקות רכיבה מתקדמות של שליטה באופנוע, וכן ראיית כביש ואסטרטגיית רכיבה. אם הפיילוט יוכתר בהצלחה, מסקנותיו ישולבו בתכנית ההכשרה הרשמית להוצאת רישיון נהיגה לדו-גלגלי בישראל.
מחירו של הקורס המקיף לכל משתתף יעמוד על 400 ש"ח, כשמחירו של מסלול דומה בשוק הפרטי עומד על כ-2,000 ש"ח. יחד עם זאת, כל משתתף יצטרך להפקיד 'דמי רצינות' של 850 ש"ח לקורס הקצר או 1,100 ש"ח לקורס הארוך, ואלו יוחזרו למשתתף בסיום הקורס – ככל שיגיע לכל מפגשי הקורס.
במקביל לכך בוחנים ברלב"ד בשיתוף עם הממונה על הביטוח ועל שוק ההון לאפשר הנחה מסוימת בביטוח החובה לרוכבים אשר יעברו את הקורס המדובר, כשהמטרה היא ליצור תמריץ לרוכבים לבצע את הקורס המדובר, שכן כבר הוכח שהכשרות רכיבה מתקדמות – גם בנושאי טכניקה וגם בנושאי אסטרטגיית רכיבה – משפרות משמעותית את הבטיחות ומקטינות את מספרי הנפגעים בתאונות דרכים, למשל בגופים גדולים כמו משטרת ישראל, מד"א, איחוד הצלה, וגופים נוספים שעושים שימוש ברכבים דו-גלגליים ומבצעים הכשרות רכיבה לרוכביהם על בסיס קבוע.
בשלוש השנים האחרונות חל גידול משמעותי במספרי ההרוגים על דו-גלגלי על כבישי ישראל. בשנים 2019 ו-2020 נהרגו 69 רוכבי אופנועים וקטנועים בכל שנה, ואילו עד כה בשנת 2021 נהרגו 66 רוכבים – בשנה הקטלנית ביותר לדו-גלגלי אי-פעם על כבישי ישראל.
"תכנית לימודי הרכיבה שנמצאת בשימוש היום מבוססת על תכנית הלימודים של מכוניות. לפני שנתיים עדכנו את מבחן הרכיבה, וכעת אנחנו עובדים על עדכון תכנית הלימודים לרכב דו-גלגלי", אומר אפי רוזן, מנהל אגף הרישוי, ומוסיף: "לרשות הלאומית לבטיחות בדרכים יש יכולות פדגוגיות ומתודולוגיות, ואנחנו כותבים בשיתוף פעולה את התוכנית החדשה לדו-גלגלי, כולל הקניית תפיסת הסיכון לרוכבים".
"הבעיה בכניסה למצבי סיכון והסתמכות על המיומנות לצאת מהם היא שלרוב לא קיימים התנאים והיכולות להגיב נכון לסיכון, באופן שיאפשר לצאת ממנו בבטחה", אומרת נחמה לאור דרורי, סמנכ"לית הסברה חינוך והכשרה ברשות. "קורס הפיילוט מורכב מיום או יומיים של הכשרה מרוכזת בת שמונה שעות לימוד, ושני תרגילים נוספים באורך שעתיים וחצי שיתקיימו בשלושת החודשים שאחרי יום ההכשרה. ההכשרה תקנה למשתתפים כישורים במרחב מוגבל, מעבר של מכשולים ובחירת מרחק ומהירויות בהתאם למצבי התנועה ולתנאי הדרך וכן תגובה למצב חירום, לצד חשיפה לטעויות נפוצות ביישום התגובה לסיכון – בעיקר טעויות בבלימה, שגיאות בהאצה ושגיאות בהיגוי ובסטיות".
תודה לאודי עציון מ'ידיעות אחרונות' על העזרה בהכנת הידיעה.
בקורס כזה לא מלמדים את הנושא : " משמעת עצמית".
לא רוכבים משמאל לשול השמאלי (קו לבן רציף).
לא מבצעים תרגילי קרקס בכביש ציבורי. (רכיבה על גלגל אחורי או רכיבה בזוית מוזרה ובמהירות גבוה בסיבוב חד). ברמזור אדום לא עומדים באמצע הצומת אלא משתדלים לפני מעבר חציה או קו רצוף המסמן את קו הרמזור.
בעונת החורף לא "טסים" בכביש במהירות גבוהה גם כאשר הוא לא עמוס. יכול להיות שיש שלוליות מגשם שירד שעה קודם.
איך נכנסים לפיילוט הזה?
ההכשרה הנדרשת במקרים רבים אינה קשורה לאופנועים
אלא למשאלת מוות של אדם המשתעשע בחייו בכוונה תחילה. הרוכב על כדור התותח הוא איבר אנושי של מפלצת פלדה. השותפה הזו עלולה בכל רגע להתהפך עליו ולהיות המשקולת האימתנית שתמחץ אותו למוות או תרטש אותו למחית. איזו הכשרה דרושה כדי לחלחל את התודעה הזו לעצמותיו לפני שיהיו ערימה של אי סדר?
אז בynet כתבו 'תגובתך נתקבלה. תודה. נשתדל לפרסמה בהתאם לשיקולי המערכת'
אם כך, מדוע הודעתי הקודמת נשרה משולחן העורך אל הפח עם השלכת?
לא… מעדיף לא להניח שיושב שם אופנוען
שמסנן דווקא תגובות לעניין!
תגובתך ממש לא לעניין ונובעת מחוסר התרבות המוטורית הטבועה בעם ישרעהל, בנוסף לכך תגובתך צבועה ,כי אתה מוכן להתעלם מכך שבברירת המחדל שלך ,הרכב הארבעה גלגלי, אנו שומעים חדשות לבקרים על פצועים והרוגים ואינני רואה אותך משום מה חוזר לכרכרה עם סוס .יש דרך וצורה לרכוב על אופנוע ,כמו גם לנהוג ברכב ,שבמדינתנו היקרה לא שמעו על כך ובכל מקרה אף אדם עוד לא יצא בחיים מהחיים ,אז אולי תשב על הספה בבית ותמשיך לכתוב תגובות ליריות כמה אופנוע מסוכן ותתעלם מכל שאר הסכנות ועדיין רוב הרוכבים לא מסיימים את חייהם על האופנוע,אבל אם אפשר להיות דמגוג מדוע לא??
מסכים איתך. חשוב אמנם להתמקד במיומנות ושליטה, אבל כל זה לא יעזור על עד המוח לא בוגר מספיק.