דף הבית / חדשות / ימאהה טימקס: 5 דורות בראי ההיסטוריה
Yamaha-TMAX-GEN-001

ימאהה טימקס: 5 דורות בראי ההיסטוריה

הטימקס, קטנוע העל של ימאהה, עומד כבר על כמעט 20 שנים ו-5 דורות; מסע בעקבות הדרך שעשה המקסי-סקוטר האייקוני בארץ ובעולם

ימאהה חשפה בתערוכת מילאנו האחרונה את הדור החמישי של הטימקס. על ספק קטנוע ספק אופנוע שהחל את צעדיו בתחילת המילניום, נקנה באלפיו בישראל, והפך להיות סמל סטטוס ומושא הערצה בקרב קהל עצום, שחלקו לא קשור לדו-גלגלי.

2001 – 2003: דור ראשון

2001 - דור ראשון, האגדה נולדה
2001 – דור ראשון, האגדה נולדה

בקיץ 2000 הציגו בימאהה את הפרשנות שלהם לאופנוע ספורט בעיצוב ומכלולים של קטנוע. לא בטוח שמישהו בימאהה חשב בכלל על ההצלחה לה הדגם יזכה, וגם המבקרים הראשונים נעו בין עיקום פרצוף ופסימיות לבין אדישות. אבל הדגם היה מוצלח ביותר.

כך זה נראה מתחת לפלסטיקה
כך זה נראה מתחת לפלסטיקה

מי חשב שיש מי שרוצה או צריך כלי אוטומטי-ספורטיבי שיש לו מקום למטען מתחת לכיסא? בימאהה כיוונו לרוכבי אופנועים שמחפשים משהו קצת אחר ולא ממש לרוכבי קטנועים קלאסיים. השלדה והזרוע האחורית התבססו על מה שמקובל באופנועים, ויחד עם המנוע, שחובר לשלדה ומוקם במרכז הכלי, ניסו לתת לטימקס התנהגות אופנוענית. הדור הראשון סיפק מנוע דו-צילינדרי בנפח 499 סמ"ק ומקורר נוזל, שהפיק 43 כ"ס ב-7,500 סל"ד וסיפק 160 קמ"ש דרך הינע וריאטור, כשהמשקל עמד על 217 ק"ג. האגדה נולדה.

2004 – 2007: דור 1.5 – הזרקת דלק

2004 - הטימקס מקבל הזרקת דלק
2004 – הטימקס מקבל הזרקת דלק

לאור הצלחת דגם המקור, בימאהה שדרגו את הדור הקיים, המירו את צמד הקרבורטורים למערכת הזרקת דלק ובמקביל העלו את יחס הדחיסה. המזלג הקונבנציונלי בקוטר 38 מ"מ התעבה ב-3 מ"מ נוספים, מערכת הבלימה הקדמית קיבלה דיסק נוסף, ומערכת ABS נכנסה כאופציה. מערכת נעילת הגלגל בחנייה נכנסה כאופציה וחוברה לגלגל האחורי, שגם גדל באינץ' אחד ל-15″. כלל השינויים העלו את המשקל ל-230 ק"ג.

2008 – 2011: דור שני – שלדת אלומיניום

דור שני - מתיחת פנים ושלדת אלומיניום
דור שני – מתיחת פנים ושלדת אלומיניום

לצד אבולוציה בעיצוב, בימאהה החליפו את שלדת הפלדה בשלדה מאלומיניום לשיפור ההתנהגות ולהפחתה מסוימת במשקל. בנוסף, המזלג המשיך להתעבות וצמח ל-43 מ"מ, והגלגל הקדמי צמח גם כן באינץ' ל-15″.

2012 – 2014: דור שלישי – 530 סמ"ק

דור שלישי - 530 סמ"ק ועיצוב חדש
דור שלישי – 530 סמ"ק ועיצוב חדש

הדור השלישי, שכבר נאלץ להתכנס לכיוון הרגולציות בתחומי זיהום האוויר, גדל ל-530 סמ"ק על-ידי הגדלת קוטר הצילינדרים. כל מכלולי המנוע והנשימה עודכנו ושופרו בהתאם, מערכת ההינע שונתה משרשרת לרצועה.

2015 – 2017: דור 3.5 – מזלג הפוך

דור 3.5 - מזלג הפוך
דור 3.5 – מזלג הפוך

אנחנו קוראים לו דור 3.5, שכן השינויים מהדור השלישי קטנים, והבסיס נשאר זהה להמשך חידוד ההתנהגות הוחלף המזלג הקדמי לאחד הפוך, ולמערכת הבלימה התווספו קליפרים רדיאליים.

2017 – 2019: דור רביעי

דור רביעי - 2017
דור רביעי – 2017

המנוע נשאר כמעט זהה, אבל קיבל מצערות חשמליות במקום המכאניות. השלדה חדשה לחלוטין, קלה יותר בכ-30% מהקודמת, ויש גם זרוע אחורית חדשה ורצועת הינע סופי צרה יותר. בסך הכל איבד הטימקס 9 ק"ג ממשקלו ביחס לדגם הקודם. יש גם אלקטרוניקה חדשה: בנוסף ל-ABS הטימקס קיבל מערכת בקרת אחיזה, מפתח קרבה משודרג הכולל גם אימובילייזר מרחוק, ולוח שעונים חדש עם מסך TFT צבעוני.

העיצוב חודש לחלוטין, מזכיר משהו את הדור הראשון של הטימקס – רטרו-מודרני. הפנסים הקדמיים (LED) הוטו כלפי מטה כמו באופנועי סופרספורט מודרניים, ומאחור הופרדו צמד הפנסים והתרחקו אחד מהשני. בנוסף, בימאהה הצליחו להגדיל במעט את נפח תא האחסון שמתחת למושב.

היצע הדגמים התרחב, כשבימאהה הציעו שלושה דגמים לטימקס: הראשון דגם רגיל, השני הוא ה-SX הספורטיבי שמציע 2 מצבי ניהול מנוע וחיבור GPS לאפליקציה ייעודית MyTmax. הדגם השלישי, המאובזר ביותר, הוא ה-DX, שהגיע עם משקף מתכוונן חשמלית, בקרת שיוט, חימום לידיות ולמושבים ב-3 רמות ובולם אחורי מתכוונן בעומס הקפיץ ובשיכוך החזרה. כל אלו בנוסף כמובן לפיצ'רים של ה-SX.

2020: דור חמישי – 560 סמ"ק

דור חמישי - 562 סמ"ק
דור חמישי – 562 סמ"ק

הטימקס החדש מקבל הגדלת נפח, והוא מטפס מ-530 ל-560 סמ"ק (562 סמ"ק ליתר דיוק), זאת על-מנת לעמוד בתקנות יורו 5 החדשות מבלי לפגוע בהספק המנוע, שעדיין מתאים לבעלי רישיון נהיגה A1 עם הספק של 47.6 כ"ס (35 קילוואט) ב-7,500 סל"ד, אך יחד עם זאת מומנט המנוע גדל ל-5.68 קג"מ ב-5,250 סל"ד, כשכעת הטימקס חזק יותר בסל"ד נמוך ובינוני. עדיין מדובר בטווין מקבילי עם 360 מעלות בין הבוכנות, ובוכנה אחורית המשמשת כבוכנת איזון למנוע, כשנפח המנוע גדל על-ידי הגדלת קוטר הצילינדרים מ-68 ל-70 מ"מ.

העיצוב ועבודת הגוף חדשים לחלוטין, כשהם נשענים על קווי המתאר של הטימקס, אבל לוקחים את הקונספט צעד קדימה לעבר 2020 ועבודת הגוף כולה צרה יותר. יש גם מאותתי LED חדשים, וגם יחידת התאורה מאחור חדשה – דומה לזו של 2016-2013. בנוסף, בימאהה משפרים את ההתנהגות הדינמית על-ידי שיפורים למערכת המתלים וההידראוליקה.

ימאהה טימקס בישראל

במשך השנים נמכרו בישראל אלפי יחידות של הטימקס, כשבשוק הישראלי נמכרים הכי הרבה טימקסים ביחס לגודל השוק – אפילו יותר מאיטליה, שגם בה הטימקס פופולרי ביותר. רק ב-2017 לבדה נמכרו מעל 700 יחידות של טימקס בישראל.

האם זה מפתיע בהתחשב במחירו שמתחיל בכ-80,000 ש"ח? ובכן, לא ממש. בישראל, בדומה לאירופה ואיטליה בפרט, הטימקס קיבל מעמד כפול: מחד רוכבים אמידים שרכשו אותו ונהנו מכלי שמשלב יכולות דינמיות מעולות של אופנוע עם נוחות ושימושיות של קטנוע, והטימקס אכן כלי מרשים ואיכותי ביותר. מאידך נקשרה לכלי גם הילה של זוהר בקרב אוכלוסיות 'עממיות יותר'. קחו למשל טימקס בצבע שחור, גם בלי 'אגזוז פתוח', ותנסו לעבור רכיבה אחת ברחבי גוש דן ללא עיכוב במחסום משטרתי כזה או אחר. החיבור הזה גם השפיע על הסחירות הגבוהה של הטימקס. אגב, גם יחידות בילוש כאלו ואחרות בחרו במשך לא מעט שנים להיטמע בכביש בעזרת הימאהה טימקס – וגם זה במידה רבה של צדק. כבר אמרנו – הטימקס הוא הרבה יותר מקטנוע או כלי תחבורה – הטימקס הוא סמל סטטוס.

ימאהה טימקס בפול גז:

אודות אסי ארנסון

אסי ארנסון
רוכב שטח וכביש, מאמן כושר ושיקום במקצועו, חולה על ספורט מוטורי מכל הסוגים - בעיקר של דו-גלגלי על כל סוגיו

עשוי לעניין אותך

TF450RC_MY25__RSP4001

טריומף חושפת את ה-TF 450-RC – מוטוקרוס 450 סמ"ק

בטריומף מציגים לראשונה אופנוע מוטוקרוס בנפח 450 סמ"ק בשם TF 450-RC במהדורה לכבודו של אלוף מוטוקרוס האגדי ריקי קרמייקל; גרסת אנדורו צפויה בהמשך

4 תגובות

  1. Avatar

    לא בטוח שניתן לשדוד באמצעותו בנק, אבל בטוח שבשביל לקנות אותו צריך לשדוד בנק.

  2. Avatar

    כן סטאטוס עבריינות.

  3. Avatar

    כדאי לשנות את שם הקטנוע מ טימקס ל ערסמקס…

  4. Avatar

    צודקים כולם – כלי סטטוס של ערסים, שגם מאמצים לעצמם את אותן פוזות רכיבה, והשופוני עלה להם למוח הריק שלהם.

Single Sign On provided by vBSSO
דילוג לתוכן