דף הבית / מדריכים / לרוכב המתחיל / מדריך: שמירה על חום הגוף ברכיבת חורף
by benny doutsh (3 of 43)

מדריך: שמירה על חום הגוף ברכיבת חורף

עצות שימושיות לשמירה על חום הגוף ברכיבת חורף קרה

צילום תמונה ראשית: בני דויטש

החורף מגיע, והנושא של רכיבה בקור מתחיל להעסיק רבים מהרוכבים. מפעם לפעם אני שומע רוכבים מדברים על כך שקר להם ועל הפתרונות שהם מצאו להגנה מפני הקור, כשלרוב אלו לא הפתרונות הטובים ביותר, או לפחות לא כאלו שהגיעו מהבנה של איך עובד חימום הגוף שלנו ושימור החום שהוא יוצר.

יש הרבה מה לעשות כדי להגן על הגוף מפני הקור ברכיבת חורף, וזה לא חייב להיות יקר בשביל להיות אפקטיבי. אבל לפני שנדבר על הפתרונות האפשריים, בואו נבין קודם מושגים בסיסיים.

קל להבין את התחום כשמחלקים אותו לשני נושאים – פיזור החום ואיבוד החום.

גם זו דרך להתחמם... (צילום: בני דויטש)
גם זו דרך להתחמם… (צילום: בני דויטש)

פיזור החום. באמצעות כלי הדם, הגוף דואג לווסת את החום הזמין שיש לו על פני כל הגוף. כשהגוף מתחיל להתקרר (לאבד חום) ואין לו מספיק חום לפזר, הוא מתחיל להתמקד בלהשאיר את אזורי הגוף החיוניים חמים. כלומר, הוא דואג פחות לגפיים ומתרכז בלשמור על החום של מרכז הגוף.
לכן כשקר לכם בידיים זה לא אומר שרק קר לכם בידיים – זה אומר שכבר מזמן קר לכם בכל הגוף, והגוף דואג לשמור על החום. בדיוק בגלל הסיבה הזאת אתם יכולים לקנות כפפות ולגלות שלא נהיה לכם יותר טוב. הנושא תקף מאוד כמובן גם ברגליים. קניתם מעיל עבה ומחמם אבל על הרגליים יש לכם ג'ינס רגיל שאפילו לא אטום לרוח? יהיה לכם הרבה יותר נעים אם תדאגו לאטום גם את הרגליים

איבוד החום. כדי לשמור על חום הגוף ולאבד כמה שפחות חום יש צורך לדאוג לאטום את כל האזורים שחשופים לקור ולרוח, על אחת כמה וכמה כשמדובר ברכיבה על אופנוע. כפות ידיים, זרועות, רגליים (אזור שלרוב מזניחים אותו ושוכחים שהוא מכיל כארבעים אחוז מהשרירים בגוף), כפות רגליים, וכמובן הצוואר, שיש בו המון כלי דם קרובים מאוד לפני העור והוא מקור גדול לאיבוד חום.

לא לאבד חום... לא לאבד חום... לא לאבד חום...
לא לאבד חום… לא לאבד חום… לא לאבד חום… (צילום: בני דויטש)

פתרון ראשון: אטמו את עצמכם. כשרוכבים בחורף פוגשים רוח קרה במהירות תלת-ספרתית שתדאג להיכנס לכל כוך או פתח לא אטום. על כן ציוד הרכיבה צריך להיות אטום לרוח ולכלול אזורים המחפים אחד על השני. מגפי הרכיבה צריכים להיות גבוהים מספיק כך שהמכנסיים יכסו אותם בזמן הרכיבה. המכנסיים צריכים להיות מספיק גבוהים כדי שהמעיל יכסה אותם גם מלפנים וגם מאחור. הכפפות צריכות להיסגר מתחת למעיל ולא לאפשר לשום רוח להיכנס, וגם הצווארון צריך לחבר בין המעיל לקסדה בצורה מושלמת. העקרונות האלה תופסים על אחת כמה וכמה כאשר רוכבים בגשם, וזה מה שיבטיח ששום טיפת מים קרה לא תחדור את שכבת המיגון ותצנן את הגוף.

פתרון שני: שימו שכבות שישמרו על החום. אז דאגנו שרוח או מים לא ייכנסו לגוף, אבל הם ממש לא יגנו עלינו מפני הקור. למה זה דומה? שימו כפפת לטקס לבנה והכניסו את היד לקערת מים קרים. המים לא יחדרו דרך הכפפה וגם הרוח תיחסם, אבל הקור נכנס ועוד איך. למזלנו, הגוף שלנו יודע לייצר חום בצורה מעולה (אצל אדם בריא טמפרטורת הגוף היא כ-36 מעלות), וכל מה שאנחנו צריכים לעשות זה לכלוא את החום הזה כמה שיותר צמוד לגוף. כאן נכנסת לפעולה ההמלצה על ביגוד תרמי – כזה שיושב צמוד לגוף ולא מאפשר לאוויר להיכנס מבחוץ. הביגוד התרמי צריך למלא שני תפקידים – לשמור על חום הגוף ולנדף כל זיעה או לחות שהגוף שלנו מייצר. זה חשוב מפני שכשזיעה או לחות מתקררים הם שואבים חום מנגוף וגורמים לו להתקרר עוד יותר, וזה כמובן פוגע ביכולת של הבגד לשמור על חום.

ביגוד תרמי נמדד על פי סוג החומר, והכי חשוב – עוביו. ראיתם חולצה שכתוב עליה 'תרמי' אבל היא נראית כמו חולצה דקיקה שעשויה מבד מנדף זיעה? קרוב לוודאי שהיא לא תחמם אתכם מספיק. לכן – כשקר, יותר עבה זה יותר טוב. בקצה הסקאלה של ביגוד תרמי קיים ביגוד מצמר מרינו. זהו צמר שאוגר חום ברמה גבוהה מאוד ודואג לנדף לחות ולשמור את הגוף יבש. מומלץ מאוד, אבל יקר בהתאם. יש הרבה ביגוד סינתטי מעולה, רק תדאגו שיהיה עבה כדי שלא תזרקו את כספכם לחינם.

השכבה הבאה (בהתאם לכמה שקר) צריכה להיות, שוב – סוודר או סופט-של. ממש בדומה לביגוד התרמי, אין תחליף לעובי המעיל עצמו. יותר עבה זה יותר מחמם. מומלץ גם כאן להשקיע בביגוד איכותי, היות ואנחנו לא רוצים לוותר על נוחות וגמישות בשביל חימום – אם החימום מסרבל את הרכיבה הוא מסכן אותנו ועלול להוביל לרכיבה לא בטוחה.

אטמו את עצמכם (צילום: אסף רחמים)
אטמו את עצמכם (צילום: אסף רחמים)

מה עושים עם הידיים והרגליים?

לידיים חשיבות גדולה משום שאנחנו לא רוצים לסרבל את התפעול של האופנוע. למזלנו ישנן כפפות רכיבה ייעודיות שמגיעות עם בטנה פנימית מחממת. בנוסף, ניתן ללבוש אנדר-גלוב – כפפה מכותנה שיושבת צמוד על היד ועוזרת לשמור על חום היד. אם זה לא מספיק, תשקלו לחמם אזור אחר בגוף כדי לראות אם זה מחמם את הידיים מספיק (לדוגמה – לרכב עם שכבה יותר עבה של חימום בפלג הגוף העליון, או עם טייטס עבה יותר ברגליים), ואם גם זה לא מספיק יש את האופציה להוסיף גריפים מחוממים שעוזרים מאוד. לגבי הרגליים, גם כאן תקף הכלל – כמה שיותר עבה יותר טוב. טיפ קטן – לא חייבים לקנות גרביים מחממות מיצרני ציוד האופנועים ואפשר לפזול לגרביים של יצרני ציוד סקי. יש המון סוגי גרביים, כשלטעמי המומלצות ביותר הן גרביים מצמר מרינו. לא זולות, אבל זו קנייה אחת שמספיקה למספר שנים.

הראש והצוואר. אמנם יש לנו קסדה על הראש שעוזרת מאוד להגן מפני רוח וגשם, אבל לא תמיד זה מספיק. כפי שאמרתי בפתיח, אם לא נכסה את הצוואר אנחנו נקשה על הגוף שלנו לשמור על החום. יש מספר פתרונות לצוואר ולראש, החל משרוול ועד לבקלביה שמכסה גם את הצוואר והראש. אני מבטיח לכם שזאת השקעה משתלמת, ומי שלא רכב עם כזה עד עכשיו ירגיש מיד את ההבדל.

טיפ אחרון על חימום. כל הביגוד והמוצרים שתוארו בכתבה יודעים לעשות דבר אחד – לשמור על החום הקיים. הם אינם מייצרים חום. לכן אם אתם יוצאים מהבית כשקר לכם, הביגוד יעזור פחות כי יש לו פחות חום לשמור עליו. שבו צמוד למחמם או מזגן לפני שאתם יוצאים, ואפילו תעשו פעילות כושר קלילה שתזרים את הדם בגוף (מספיק לרדת שתי קומות במדרגות כדי לגרום לדם לזוז).

יש עוד נושאים רבים בתחום חימום הגוף, כמו למשל סוגי חומרים והאפקטיביות שלהם. על כך בפעמים הבאות.

היום יהיה קר ומגניב... (צילום: אסף רחמים)
היום יהיה קר ומגניב… (צילום: אסף רחמים)

אודות מיכאל סמטנוב

Avatar
פריק של ציוד רכיבה, נשוי לאופנוענית מגניבה, ואומרים שגם מבשל לא רע...

עשוי לעניין אותך

bimota-db3-mantra-1995-1998[1]

נוסטלגיה: בימוטה DB3 מנטרה

עם המנטרה ניסו בבימוטה לצאת מהשבלונה של אופנועי הספורט המסורתיים, ולשם כך חברו למעצב צרפתי שיצר את מה שאנחנו רואים פה; לא לטעם כולם

Single Sign On provided by vBSSO
דילוג לתוכן