דף הבית / חדשות / משרד התחבורה מקדם ייבוא אופנועים בדרגות רישוי חדשות
3-Wheels-Comp-Test-046

משרד התחבורה מקדם ייבוא אופנועים בדרגות רישוי חדשות

במשרד התחבורה מקדמים תקנה אשר תאפשר הגדלת מגוון סוגי האופנועים הדו ותלת-גלגליים המותרים בייבוא - בדומה לתקנות האירופאיות

במשרד התחבורה, בראשות השרה מירי רגב, מקדמים תיקון לתקנות התעבורה, על-מנת לאפשר ייבוא קטגוריות חדשות של אופנועים דו ותלת-גלגליים, תוך הגדלת מגוון הדגמים המותרים בייבוא, לפי התקינה האירופאית: L1e-b – קטנועים חשמליים המוגבלים למהירות של 45 קמ"ש (Moped), ו-L5e – קטנועים תלת-גלגליים. ההשפעה על הקהל הישראלי זניחה מפני שלא מתאפשר לרכוב עליהם עם רישיון B.

התיקון מתבסס על המלצות צוות מקצועי שסקר את כלל הקטגוריות בהתאם לרגולציה האירופית על כל היבטיה, לרבות הנדסת תנועה ותשתיות, השפעה על זרימת התנועה והגודש בכבישים, והשוואת דרישות הרישוי למקובל באיחוד האירופי, בהתאם לתקנות התעבורה ושמירה על בטיחות המשתמשים. התפתחות הטכנולוגיה מאפשרת קטגוריות חדשות ושונות אשר אינן מותרות לייבוא ותנועה בכבישי ישראל, אך נכנסים למדינה תחת סיווגים אחרים, ודורשים מענה רגולטורי מתאים, כגון ה'ריקשות' המודרניות מסוג תלת אופנוע משא.

עד היום, הוסדרו בתקנות התעבורה בישראל, רק חלק מסוגי הכלים הנמנים על קטגורית L לפי התקינה האירופית. חלק מסוגי הכלים מהקטגוריות שאינן מאושרות לייבוא, הוכנסו תחת סיווג רכב תפעולי, קלנועית או אופניים חשמליים. מדובר למעשה בייבוא עוקף ללא דרישות תקינה, אשר תורם להרחבת השימוש בכלים אלו בדרכים שאינן מיועדות לכך תוך זליגת הכלים שאינם עומדים בדרישות התקינה, ולכן בעלי רמת בטיחות נמוכה, גם לכבישים ציבוריים.

רכב תפעולי מותר לשימוש רק באזור סגור המוגדר כאזור תפעולי, שעליו אחראי מפקח מורשה. כלים תפעוליים אינם עוברים מבחן רישוי שנתי, וחלקם אף עולים על כבישים ציבוריים בניגוד לחוק וכתוצאה מכך אינם מכוסים בטיחותית ומסכנים את עצמם ואת משתמשי הדרך.

התיקון גם יאפשר אישור קטגוריית אופנועים L5e, המתייחסת לתלת-גלגלי, אם כי גם כאן מדובר על דרגת רישיון המחויבת במבחנים מעשיים לרישיון נהיגה, ולא כמו במרבית מדינות אירופה – המתירות למחזיקי רישיון נהיגה על רכב לרכוב על כלים תלת-גלגליים גם מבלי שיצטרכו להחזיק ברישיון נהיגה לדו-גלגלי. השימוש בהם מוגדר בתקנות כיום כזמני, והתיקון יאפשר להפוך אותו לקבוע באמצעות הכרה בתקינה האירופית המסדירה אותו.

אימוץ הקטגוריות החדשות יאפשרו ייבוא ושימוש חוקי בישראל של קטגוריות אופנועים L1e-B, שהם קטנועים חשמליים קטנים עם מהירות מקסימלית של 45 קמ"ש (Moped), ותלת-גלגליים (L5e-A ו- L5e-B), וכך יסדירו את השימוש בהם תוך הקפדה על ייבוא לארץ של כלים שעומדים בדרישות התקינה האירופית המחמירה, שמירה על בטיחות הרוכבים והציבור.

הפרסום העדכני של משרד התחבורה הוא למעשה עדכון ורענון הידיעה אשר פורסמה בקיץ 2020, מה שמראה על קצב הדברים במשרדים ממשלתיים. אז דובר על אישור דרגות רישוי חדשות בהתאם לתקינה האירופאית. במדינות אירופה נמכרים כלים מקטגוריית L1e-b – קטנועים חשמליים קטנים עם מהירות מקסימלית של 45 קמ"ש (Moped) – כתחליף עירוני זול, שקט ולא מזהם לקטנועים קונבנציונליים. הם מספקים מהירות גבוהה יותר מאופניים חשמליים ומאפשרים נסיעה בטוחה בכבישים עירוניים. אופניים חשמליים מורשים בישראל למהירות של עד 25 קמ"ש, ויוצרים פער מסוכן בין מהירות הנסיעה שלהם לזו של התנועה מסביב. הרעיון הוא לאשר הקטגוריה כאמצעי זול משמעותית מקטנועים 125 סמ"ק. כלים אלו יחויבו אמנם ברישוי ובביטוח, אך בתעריף שנגבה מקטנועי 50 סמ"ק, קרי בין 1,500 ל-2,000 שקלים בשנה, שזה פחות ממחצית ממחיר ביטוח החובה מהפול שמשלמים רוכבים 125 סמ"ק. בנוסף, במרבית מדינות אירופה, הרכיבה על קטנועים חשמליים מדרגת רישיון זה מותרת לבעלי רישיון B לרכב פרטי, כך שאין צורך להוציא רישיון נהיגה לדו-גלגלי.

ההמלצה של הדרג המקצועי הייתה לחייב את הכלים החשמליים האלו בחובת רישיון A2, כלומר יש צורך במבחן תיאוריה ומבחן שליטה. זאת בניגוד לרוב מדינות אירופה, שם כאמור כלים אלו מאושרים לרכיבה גם ללא רישיון מיוחד החל מגיל 24, או למי שכבר נושא רישיון נהיגה B לרכב פרטי.

הוועדה גם המליצה על אישור קטגוריית אופנועים L5e, המתייחסת לתלת-גלגלי, אם כי גם כאן מדובר על דרגת רישיון המחויבת במבחנים מעשיים לרישיון נהיגה, ולא כמו במרבית מדינות אירופה – המתירות למחזיקי רישיון נהיגה על רכב לרכוב על כלים תלת-גלגליים גם מבלי שיצטרכו להחזיק ברישיון נהיגה לדו-גלגלי. השימוש בהם מוגדר בתקנות כיום כזמני, והדרג המקצועי במשרד, כאמור, ימליץ להפוך אותו לקבוע באמצעות הכרה בתקינה האירופית המסדירה אותו.

חשוב לציין שהגדרת שתי הקטגוריות הללו בתקנות הישראליות מהווה עדכון זניח למדי, שכן על ציבור הנהגים והרוכבים הישראלי לא תהיה שום השפעה – כלים תלת-גלגליים וכן כלים חשמליים עד 45 קמ"ש (מופדים) מיובאים לישראל כבר היום, גם אם תחת קטגוריית רישוי אחרת. השפעה אמיתית על התחבורה הישראלית הייתה יכולה לקרות אם במשרד התחבורה היו מאמצים את התקנות האירופאיות באופן מלא ומאפשרים לרכוב על תלת-גלגלי מקטגוריה L5e או על קטנוע חשמלי עד 45 קמ"ש מקטגוריה L1e-b עם רישיון נהיגה לרכב פרטי (B).

שרת התחבורה מירי רגב: ״ההתפתחויות המהירות בתחום הרכב הדו-גלגלי בשנים האחרונות הקדימו את הרגולציה והחקיקה, ויצרו עולם חדש של קטגוריות כלי רכב שהמחוקק לא הכיר בעבר. התקנות החדשות באות לעשות סדר בשוק המורכב הזה. רכב דו-גלגלי תופס פחות מקום על הכביש ובחניה, אינו נתקע בפקקים ותורם להפחתת הגודש, ועלות הרכישה והאחזקה שלו נמוכות, ואם הוא חשמלי, הוא תורם גם להפחתת הרעש והמזהמים. לצד אלה, קיימים הסיכונים המוכרים של נהיגה פרועה וחסרת אחריות, המסכנת את הולכי הרגל ואת הרוכבים עצמם. אני מקווה כי התקנות החדשות יאושרו בהקדם ויסדירו את הענף, וכך יגבירו את הבטיחות בכבישים ויתרמו להקלת עומסי התנועה בערים״.

אודות אסי ארנסון

אסי ארנסון
רוכב שטח וכביש, מאמן כושר ושיקום במקצועו, חולה על ספורט מוטורי מכל הסוגים - בעיקר של דו-גלגלי על כל סוגיו

עשוי לעניין אותך

SYM-ADX300-URI-02

חדש בארץ: סאן-יאנג ADX300 אדוונצ'ר

ה-ADX300 החדש של סאן-יאנג מגיע לישראל עם עיצוב אדוונצ'ר מודרני ועם אבזור ואלקטרוניקה מכובדים; המחיר: 36 אלף ש"ח

Single Sign On provided by vBSSO
דילוג לתוכן