ועדת הכספים ומשרד האוצר הגיעו להסכמה: רכבים דו-גלגליים יהיו פטורים מאגרת גודש בכניסה לגוש-דן.
את ישיבת ועדת הכספים שנערכה היום פתח יו"ר הוועדה, ח"כ אלכס קושניר (ישראל ביתנו), בדברים הבאים: "ישנם הרבה פערים בחוק, אני שמח לבשר שפער אחד סגרנו – הרכבים הדו גלגליים יהיו פטורים מאגרה ולא ייכנסו לחוק. זאת מהסיבה שהם לא תורמים לגודש, אלא יכולים לפתור אותו. בנוסף, הם גם משמשים את השליחים בהרבה מאוד תחומים, הסעדה ולא רק. הטלת מס עליהם היא בהכרח ייקור המוצרים הללו, לכן אני שמח לומר שהגענו להסכמה עם משרד האוצר".
ח"כ משה גפני (יהדות התורה), לשעבר יו"ר ועדת הכספים שתמך בהורדת מס קניה לאופנועים ולקטנועים, אמר בדיון: "אני שמח שפטרנו דו גלגלי מאגרת הגודש, אבל מה הביא את האוצר מלכתחילה להכליל דו-גלגלי באגרת גודש? מזה אני למד שלא הפחתת גודש עומדת על הפרק, אלא משהו אחר. זה סתם היה נראה ניסיון לסחוט עוד קצת כסף מהדו-גלגלי".
כזכור, ביום חמישי שעבר התקיים דיון ארוך בוועדת הכספים על אגרת הגודש המתוכננת לכניסה לגוש-דן החל ממרץ 2024, כשהרוב המכריע של חברי הכנסת היו נגד החלת המס על רוכבי דו-גלגלי, מפני שאלו תורמים להפחתת הגודש ולא יוצרים גודש. הח"כ היחיד שהיה בעד המס על הדו-גלגלי היה אביר קארה (ימינה), שאמר בדיון: "כל משאב שנמצא במחסור – צריך למלא אותו. מישהו צריך לשלם את המס". פקידי האוצר הבטיחו שיבדקו את העניין ויחזרו לוועדה עם תשובות, והיום כאמור הגיעו להסכמה שדו-גלגלי יהיה פטור מאגרת הגודש החדשה.
אגרת הגודש בכניסה לגוש דן אמורה להפחית את עומסי התנועה הקטסטרופליים בכניסה למטרופולין הגדול, בעיקר בשעות הבוקר. היוזמה היא של משרד האוצר, כשהסיבה העיקרית לאגרת הגודש היא למצוא מקורות הכנסה אלטרנטיביים למדינה בשל הירידה מהכנסות ממיסי רכב בגלל המעבר ההדרגתי לרכבים חשמליים – עליהם שיעור המס נמוך יותר.
לפי הצעת החוק, שהוכנסה לחוק ההסדרים שיובא לאישור הכנסת כחלק מתקציב המדינה, מסביב לגוש דן יהיו 3 מעגלים, אשר כניסה ויציאה מכל אחד מהם תהיינה כרוכות בתשלום, כשככל שנכנסים למעגל פנימי יותר – כך עולה תעריף הכניסה והיציאה. המחיר המקסימלי לרכב פרטי ליממה יעמוד על 40 ש"ח, וההכנסה השנתית הצפויה למדינה מאגרת הגודש מוערכת ב-1.1 מיליארד ש"ח. תחילת אגרת הגודש צפויה להתחיל ב-1 במרס 2024, עם אפשרות דחייה בשנה עד ל-1 במרס 2025.