צילום: אופק דנון
- יתרונות: עיצוב מרשים, איכות גימור, יכולות ורסטליות בכביש, יכולות שטח
- חסרונות: משקף לא מתכוונן, מיכל דלק מאלומיניום, פליטת חום מהמנוע
- שורה תחתונה: האדוונצ'ר-ראלי הראשון של דוקאטי מתברר כאופנוע איכותי ומרשים, עם יכולות גבוהות מאוד בכביש ובשטח
- מחיר: 125,590 ש"ח
- מתחרים: ק.ט.מ 890 אדוונצ'ר, ב.מ.וו F850GS, הונדה CRF1100L אפריקה טווין, הוסקוורנה נורדן 901, טריומף טייגר 900
- נתונים טכניים: מנוע L-טווין, 937 סמ"ק, 110 כ"ס ב-9,250 סל"ד, 9.48 קג"מ ב-6,500 סל"ד, יחס דחיסה 13.3:1, 4 שסתומים לצילינדר, קירור נוזל, מערכת הזרקה עם מצערות חשמליות, 6 הילוכים, קלאץ' מחליק בתפעול הידראולי, שלדת מסבך משולשי פלדה, מזלג הפוך של קאיאבה בקוטר 46 מ"מ, כיוונים מלאים, מהלך 230 מ"מ, זרוע אלומיניום עם בולם יחיד של קאיאבה, כיוונים מלאים, מהלך גלגל 220 מ"מ, צמד דיסקים קדמיים בקוטר 320 מ"מ עם קליפרים רדיאליים ברמבו 4 בוכנות, דיסק אחורי בקוטר 265 מ"מ עם קליפר צף כפול בוכנות, גובה מושב 885 מ"מ, מרווח גחון 250 מ"מ, בסיס גלגלים 1,608 מ"מ, משקל מלא 223 ק"ג, מיכל דלק 21 ל' (אופציה למיכל נוסף של 8 ל' בזנב), צמיגי פירלי סקורפיון ראלי STR במידות 90/90-21, 150/70-18, חישוקי טיובלס, מרווח טיפולים 15,000 ק"מ, אחריות 4 שנים
- אלקטרוניקה ובקרות: מצערות חשמליות עם 6 מצבי רכיבה, חיישן מדידת אינרציה IMU ב-6 צירים, בקרת אחיזה ב-8 מצבים וניתוק, בקרת ווילי ב-4 מצבים, מערכת ABS להטיה ב-4 מצבים וניתוק, בקרת בלימת מנוע ב-3 מצבים, קוויקשיפטר דו-כיווני, בקרת שיוט, ידיות מחוממות, מסך TFT צבעוני בגודל 5″ עם קישור בלוטות' לסלולר, פנסי LED היקפיים, שקע USB לטעינה
צפו בווידאו – דוקאטי דזרט X ברכיבה ראשונה:
עריכה: אביעד אברהמי
מה זה?
הדוקאטי דזרט X צץ כקונספט שנועד לבחון את תגובות הקהל בתערוכת מילאנו 2019. העיצוב תפס את העין של כולם, כשבדוקאטי רצו שנבין שהוא צאצא ישיר של הקאג'יבה אלפנט 900, אבל לא זה שגם נמכר בארץ, אלא זה שניצח את ראלי פריז דקאר בשנת 1990 ושוב בשנת 1994. נכון להיום האופנוע שהכי מכוון לשטח בארסנל של דוקאטי הוא המולטיסטראדה 1260 אנדורו, שהגיע עם גלגלי אדוונצ'ר במידות "19 ו-"17 להרחבת אזורי הרכיבה גם לשבילים. הדזרט X מכוון עוד קליק אחד למעלה, ולראשונה בדוקאטי מגיע גם חישוקי 21″ מלפנים ו-18″ מאחור, לטובת ולהדגשת ייעוד השטח והכניסה לסגמנט האדוונצ'ר-ראלי.
בדוקאטי בחרו שלא ללכת למלחמת מספרים עם היצרניות האחרות, אלא להשתמש במנוע ה-L טווין טסטהסטרטה 11° מבית בנפח 937 סמ"ק. הוא נמצא במולטיסטראדה V2 העדכני, במונסטר ובסופרספורט. הרציונל מאחורי המהלך הוא השימוש בפלטפורמה קיימת ומוכרת, שאמורה להוזיל עלויות וניצול מרווח הטיפולים של 15,000 ק"מ. המספרים מדברים על 110 כ"ס ב-9,250 סל"ד ו-9.48 קג"מ ב-6,500 סל"ד. לעומת הגרסאות המוזכרות ולהתאמה ליעוד החדש, שני ההילוכים הראשונים קצרים יותר, וההילוך השישי ארוך יותר. בנוסף, יחס ההעברה הסופי קצר יותר ויחס הדחיסה גבוה מעט יותר. הרעיון הוא למקסם את היכולת של מנוע בתחומים הנמוכים יותר לטובת רכיבת שטח.
בדוקאטי בחרו לבנות שלדה חדשה, עם החשיבה על ממדים קצרים יותר וקשיחות לטובת יכולות בשטח. לטובת השיכוך בחרו בבולמים של קאיאבה – מזלג הפוך בקוטר 46 מ"מ עם מהלך של 230 מ"מ, ובולם יחיד מאחור עם מהלך גלגל של 220 מ"מ. הבולמים, כמובן, מתכווננים בצורה מלאה ומכנית. בשלב זה אין גרסה עם בולמים חשמליים סמי-אקטיביים. מרווח הגחון נמדד ב-250 מ"מ גבוהים שאמורים לעזור במעבר סלעים בשטח, כשהמחיר הוא בגובה הכללי של הדזרט X, שהפריע מעט לרוכבים הנמוכים יותר. מאזני המשקל מראים שהדוקאטי שוקל 202 ק"ג, וזה לפני מילוי 21 הליטרים במיכל הדלק. אגב דלק, יש אופציה בתשלום למיכל נוסף של 8 ליטר, שמתחבר לחלק האחורי-צידי.
כצפוי מאופנוע פרימיום, יש כאן את כל האלקטרוניקה שניתן רק לחשוב עליה. החל מבקרות ה-ABS להטיה ב-4 מצבים, שישה מצבי רכיבה עם אפשרות לשינוי פרמטרים בכל אחד – גשם, עיר, כביש, ספורט, אנדורו וראלי, 4 מצבי ניהול מנוע, שליטה על תגובת המצערת, בקרת אחיזה ב-8 מצבים, בקרת ווילי ב-4 מצבים, בקרת בלימת מנוע ב-3 מצבים שמצאנו אותה כמאוד שימושית בכביש ובשטח, בקרת שיוט, קוויקשיפטר, ביטול איתות אוטומטי ובטח עוד דברים ששכחנו. כל הפרמטרים נצפים דרך מסך TFT מרשים וקריא בגודל 5″, שכמובן ומתחבר לטלפון. ניתן גם לשנות את התצוגה במצבים השונים.
אומרים שאין הזדמנות שנייה ליצור רושם ראשוני, ולדעתנו הדזרט X לא יצטרך הזדמנות שנייה. סימן היכר עיצובי של אופנועי הדקאר בשנות ה-90 היה הפנסים העגולים מלפנים. בדוקאטי לקחו את מוטיב הרטרו הזה ונתנו לו פרשנות מודרנית עם הילת DRL מ-LED שעוטפת את הפנסים. זה ממשיך עם המשקף המסיבי עם המדבקות שנותן חזית שרירית וגבוהה. הפרטים ממשיכים בחיפוי המעוצב למיכל הדלק, השלדה החשופה והמושב הכמעט שטוח. החלק האחורי מעט פחות מוצלח לטעמנו מבחינת פרופורציות – הוא קצר מדי. כמו בפורד מודל T בתחילת ההיסטוריה, ניתן לבחור את הדוקאטי בכל צבע, פה – כל עוד הוא לבן. צבעים נוספים בטח יגיעו בעתיד הקרוב. הדוקאטי דזרט X נראה מעולה לטעמנו ובהחלט מהאופנועים החתיכים בקטגוריה.
החברים שלנו ביוון בחנו אותו בהשקה העולמית ולא הפסיקו להלל אותו באוזנינו. עכשיו ההזדמנות לראות איך הוא מתפקד בקרב דוברי העברית בעיר, בטיול זוגי, בכביש המפותל ובסוגי השטח השונים.
ביצועים
מנוע ה-L טווין שתחתינו מוכר לנו מאוד מהגרסאות האחרות של דוקאטי. בדוקאטי טוענים שהוא נבחר בזכות החלקות והשליטה בחלק התחתון של סיבובי המנוע ובזכות נתון המומנט שעוזר לשימושים להם האופנוע נועד. מערכת השליטה במצבי הרכיבה מווסתת את כמות הכוח שנמסרת לגלגל האחורי בהתאם למצב הנבחר. מצב 'אנדורו' יספק לרוכב שליטה ב-75 כ"ס עם מצב ניהול מנוע על נמוך, מצבי 'גשם' ו'אורבן' (עיר) יעלו ל-95 כ"ס במצב בינוני, 'טורינג' (תיור) ישחררו את מלוא 110 כוחות הסוס, אבל ניהול מנוע על גבוה (מצב שלישי מתוך 4) ומצב מצערת ב-'רך', ו'ספורט' ו'ראלי' מעיפים את מלוא 110 כוחות הסוס עם מצב מלא במנוע ודינמי במצערת – כלומר את כל מה שיש למנוע לתת, לפני התערבות הבקרות השונות. המעבר בין המצבים השונים מורגש מבחינת כוח זמין ותגובות, וזה צפוי. מה שבולט בכל אחד מהמצבים הוא האופי החלק, הנעים והלא מאיים של המנוע בתחומי הסל"ד היום-יומיים. כיף לרוץ עם הקוויקשיפטר במעלה ההילוכים בין 3,000 ל-5,000 סל"ד עד להילוך השישי, ולזרום איתו רוב הזמן. עדיין, אם נדרשת האצה חזקה ומהירה אז הרוכב יצטרך להוריד הילוכים.
רוב הזמן מצאנו את עצמנו בכביש נעים בין מצב 'טורינג' ל'ספורט', תלוי בקצב ואופי התנועה. מעבר להיותו חלק וגמיש, ניתן לומר על המנוע שהוא גם חזק. עלייה לתחומים הגבוהים במנוע מעיפה את הדזרט X קדימה בכל מצב, אבל בשום מקום זה לא מרגיש חזק מדי, בכל זאת מדובר על 110 כ"ס. אנחנו נחזור על הביטוי הזה עוד מספר פעמים בהמשך, אבל קל מאוד לרכוב על הדזרט X בכביש, ולמנוע יש חלק מרכזי בכך. לא נוכל להתייחס לסאונד, כי אופנוע המבחן מצויד במערכת פליטה חליפית של טרמיניוני שמספקת סאונד חזק ומרשים. הביצועים לא אמורים להיות מושפעים מכך כי הוא חייב להתכנס לתקנות יורו 5.
ההתנהגות הדינמית בכביש, ובכלל ההתנהלות הכללית בכביש, הרשימה אותנו מאוד. אנחנו לא מצפים מאופנוע אדוונצ'ר כבד עם חישוק 21″ להפגין ביצועים בכביש המפותל, אבל הדזרט X נותן תחושה של אופנוע סופרמוטו גדול. הכידון הרחב מאפשר שליטה טובה מאוד על ההיגוי, שהוא לא סופר-זריז בגלל הממדים, אבל הוא בהחלט מאפשר לשנות כיוון במהירות. ברגע שהאדוונצ'ר מתיישב בפנייה הוא יציב ונוסך בטחון. הבולמים עובדים מעולה כבר בסט-אפ המקורי, ומאפשרים ספיגה מעולה של פצעי האספלט יחד עם קשיחות ספורטיבית, ומעל לכל הידראוליקה טובה שמאפשרת עומסים גבוהים ושילובי כוחות של בלימה ופנייה. הדרך אל הפנייה נעשית בביטחון רב בעזרת הבלמים החזקים והמעולים של ברמבו, עם תחושה ועוצמה מעולים – גם בגלגל הקדמי וגם באחורי.
הדרך אל הכביש המפותל נעשית גם כן בצורה מרשימה עם מושב נוח שתומך בדיוק איפה שצריך. מיגון הרוח לא מתכוונן ולמעשה מהווה פשרה מסוימת שאמורה להתאים לרוב הרוכבים. יחד עם זאת, גם הגבוהים וגם הנמוכים שבבוחנים לא הרגישו חסרון בכך או הפרעה יוצאת דופן של הרוח. האיכות הכללית של המכלולים השונים באה לידי ביטוי במהירויות שיוט, כשהכל עובד בדיוק כמו שהוא אמור לעבוד. הערה אחת שחוזרת על עצמה בכל אדוונצ'ר גדול הוא נושא פליטת החום. הדזרט X לא יוצא דופן, וגם הוא פולט חום רב לכיוון רגלי הרוכב. הרכבנו לא מעט במבחן הזה, וכל מי שבילה במושב האחורי ירד גם כן עם חיוך ובלי תלונות מיוחדות.
איכות הרכיבה המרשימה בכביש ממשיכה גם אל תוך השטח. זהו בפירוש אופנוע שטח-ראלי מרשים. ואנחנו לא מדברים על טיול שבילים שאפשרי עם רוב המתחרים, אלא על מעבר ל'מוד' ראלי מלא עם קצב מהיר בשבילים שמתאפשר בזכות הבולמים האיכותיים. נציין שהסט-אפ המקורי יכול להיות רך מדי ולגרום לסגירת הבולמים, אבל השקעה בכיוון מתאים פותרת את הבעיה. הדזרט X סלחן מאוד לטעויות, וגם אם נכנסים לרצף באמפים במהירות שלא מתאימה לאופנוע ששוקל 220 ק"ג, הרוכב ימצא את עצמו עדיין על האופנוע. צריך להיות אמיץ או מוכשר במיוחד כדי להיכנס עם הדזרט X למקומות צרים או ורטיקליים בשטח, אבל משהו בתנוחת הרכיבה בישיבה ובעמידה מאפשר שליטה גם במקומות האלה, ובסופו של יום הצלחנו לצאת בשלום ממקומות שלא להם הוא נועד.
אפשר לסכם ולומר שהדוקאטי דזרט X מצליח להרשים בכל האספקטים של רכיבת כביש ולהביא את האיכויות גם לשטח.
איך זה מרגיש?
אנחנו חייבים להתחיל בנושא המראה. הדזרט X הוא אחד האופנועים שכיף לראות אותם וכיף להיראות עליהם. העיצוב פשוט עושה לנו את זה ושווה את הפרמיה. המראה הכללי שגורם לזקנים שבינינו לחזור להרגיש שחזרנו לשנות ה-90, הירידה לפרטים בכל דבר בדוקאטי הזה, הילת ה-LED המהפנטת בפנסים הקדמיים, האיכות של המדבקות. בכל מקום שתגיעו אליו הוא ימשוך את מלוא תשומת הלב, ומהר מאוד תגלו שאתם מסתכלים על עצמכם בהשתקפויות של הרכבים מסביב. לסיכום, הוא נראה פצצה!
אם נתעכב רגע על הירידה לפרטים, אז בעזרת מפתח אלן שנמצא מתחת למושב ניתן להפוך את רגלית ההילוכים שתתאים לרכיבה עם מגף אנדורו או מוטוקרוס. בצד השני ניתן בסיבוב של הרגלית להפוך אותה למשוננת יותר לטובת אחיזה טובה במגף. גומיות הרגליות פריקות בשליפה מהירה. הכידון, ידיות ומושב מתכווננים בצורה מהירה וקלה ומאפשרים למצוא תנוחה בטוחה, נוחה ושולטת לכל רוכב. וזה מביא אותנו לפסקה הבאה.
היכולת של הרוכב לרכוב מהר ובביטחון על האופנוע היא כמעט קלה מדי. כל כך קל להרגיש עליו בנוח – בין אם זה בהתנהלות יום-יומית למשרד, בטיול מהיר או בזוג, בכביש המפותל או בשטח. אבל זה לא רק זה, כי התנהגות האופנוע היא דינמית ומרשימה מצד אחד אבל גם מאוד סלחנית מהצד השני. כניסה חמה מדי לפנייה בכביש לא מרגשת את האופנוע, פגיעה בבור בשיא הפנייה תשמור אותו מאוזן, פגיעה באבן במהירות גבוהה בשטח לא תפגע באיזון של האופנוע או בבריאות של הרוכב ועוד ועוד. זה לא שהוא בלתי מנוצח, אבל ככה מרגישים עליו.
לטובת כל זה גם מסתייעת אלקטרוניקה בשלה ואיכותית. צג ה-TFT ברור וקריא, כשהמעבר בין המצבים מתבצע דרך לחצנים על הכידון. אפרופו האיכות שהזכרנו, היא מתבטאת גם בדיוק ובתחושה של אותם הכפתורים. הממשק קליט וברור והמעבר בין המצבים השונים בניהול המנוע, מצבי הרכיבה והבקרות השונות יוצר השפעה על הרכיבה. בכביש העדפנו את מצב הספורט שמאפשר את החדות והמיידיות של תגובת המצערת, אבל בקטעי הקישור הארוכים, ובהרכבה, העדפנו למתן קצת את התגובות ולהוריד את הדופק בהתאם. מצאנו את עצמנו נהנים מבקרת בלימת המנוע ומשתמשים בפונקציה הזאת, שמאפשרת לחסוך את השימוש בבלמים במקרים מסוימים. היכולת לרכוב בנוחות בכביש המהיר ולקבל גם את האפשרות למכונה מהירה ומהנה בכביש המפותל בהחלט מרשימה. האחד לא בא על חשבון השני. בכניסה לעיר ולתנועה צפופה נקבל אופנוע גבוה ונוח, אבל פליטת החום מהמנוע מבהירה שהוא רק רוצה לצאת משם.
בדוקאטי מתגאים בחלק השני של האדוונצ'ר-ראלי ובצדק. כבר מהדקה הראשונה מחוץ לאספלט מקבלים הרגשת חיבור וביטחון. הוא יכול לנוע מהר במקומות שאתה פחות מצפה לכך, כמו בשביל הרים מהיר שמצולק מסלעים חדים ובולטים. צריך רק לעמוד על הרגליות, להרפות את האחיזה בכידון ולתת לשלדה, לבולמים ולחישוקים לעשות את העבודה. הרגש המעולה של הבלמים בכביש ממשיך אל תוך השטח ומאפשר לסמוך עליהם, אם-כי הבלם האחורי מעט רגיש מדי כשה-ABS מנותק. ההבדלים בין מצב 'אנדורו' עם 75 כוחות הסוס או 'ראלי' עם מלוא 110 כ"ס מורגש, וצריך לדעת להשתמש בשניהם. הפערים בין המצבים משמעותי יחסית בגלל הצמיגים. אנחנו מכירים את הפירלי סקורפיון ראלי STR מאדוונצ'רים אחרים, רק שפה – בתקופת קיץ חמה ויבשה – הם נכנעו לא מעט למצב החזק. זה בא לידי ביטוי בעיקר בעליות ארוכות ואיטיות, שם קל מאוד לפרפר את הגלגל האחורי. העברה למצב 'אנדורו' פותרת חלק מהבעיה, אבל צריך לדעת לשמור על קו רציף ועל מומנטום, אחרת המשקל ומרכז הכובד הגבוהים יכשילו את הרוכב. זה לא אופנוע אנדורו קרבי ובטח שלא מוטוקרוס (אפרופו הסרטונים במסלול לפני ההשקה העולמית), אבל הדזרט X יביא אתכם עם חיוך לכמעט כל מקום על-פני שטחי ישראל.
יש מעט דברים להתלונן עליהם. דיברנו על פליטת החום מהמנוע ועל המשקף הלא מתכוונן. יש את נושא רגלית הצד שמציבה את הדזרט X זקוף מדי, וזה עלול להלחיץ במצבים מסוימים. צריכת הדלק במבחן נעה בין 15 ל-16 ק"מ/ל'. הוא לא נח אצלנו וזה מתבטא בנתון הזה. ואם דלק, אז מיכל הדלק מאלומיניום צפוי להיות רגיש לנפילות ולמכות.
סיכום ועלויות
חיכינו לדוקאטי דזרט X עוד כשהוא צץ לו כקונספט בשנת 2019. משהו בעיצוב מחזיר אותנו לאחור לימים בהם רפליקות פריז-דקאר היו הסגמנט החם והפופולרי בקרב רוכשי האופנועים, גם אם מרביתם לא ממש ראו שטח. היכולת של דוקאטי לצקת מראה מושך בקטגוריה, שהיא עצובה למדי מבחינת רוח והשראה, אבל לא רק להסתפק בזה כמו בדוקאטים של ההיסטוריה – אלא גם ליצור אופנוע איכותי.
זה מתחיל ביכולות בכביש, שם הבעלים המאושר יקבל את מלוא התמורה. היכולת להסתדר בתנועה יום-יומית ולאחר מכן להעמיס את המורכבת ולצאת לטיול בן כמה מאות קילומטרים בנוחות – היא מרשימה. בזמן שהמטען העודף שותה קפה, אפשר לצאת לפס מהיר ומהנה בכביש צידי מפותל ולהרגיש על אופנוע סופרמוטו גדול. דיברנו על החום, אבל צריך לסבול בשביל להיות יפים. ברגעי מנוחה, כשאתה וכל מי שברדיוס הקרוב בוהים בפרופיל הקדמי והצידי – זה שווה את זה.
האיכות הכללית הזאת ממשיכה בשטח. הרוכבים הרגועים ייהנו מיציבות ומקלות הרכיבה בין פק"ל קפה אחד לשני בטיול נחלים, וחזירי הגז יקשיחו את הבולמים ויעופו על האפשרות לעמוד על הרגליות ולתת בגז עם גלגל אחד באוויר והשני בדריפט ארוך. הוא נולד ונועד לשטוף שטחים בצורה מהירה. זהו פשוט אופנוע שטח מרשים. זהו, לא צריך יותר מזה לסיכום.
המרכיב האחרון של האיכות הכללית מתבטא בכל השאר. האלקטרוניקה מלאה ובאה באמת לעזור לרוכב ולא רק להיראות טוב בטבלאות ההשוואה. צריך ללמוד איך לכוון את זה ולהתאים לצרכים, אבל זה חלק מהחוויה. אפרופו חוויה, משלמים פה על פרימיום, אבל מקבלים את הדיבידנד בכל לחיצה על כפתור, בכל משחק עם היפוך רגלית כזאת או אחרת, בחיבור של הפלסטיקים ובאיכות המדבקות. בדוקאטי בהחלט השקיעו מחשבה וזמן בכל חלק וחלק בדזרט X.
המחיר שננקב להשקה הוא 120 אלף ש"ח, והמחיר הרשמי עומד על 125,590 ש"ח. לא זול אם מסתכלים על המתחרים שברשימה למעלה. במחיר הזה מקבלים מרווח טיפולים שאמור לספק שקט ממוסכים ואחריות מרשימה לארבע שנים. אבל כחבילה מקבלים אופנוע איכותי ומודרני שטורף את הקלפים בכביש ובשטח, כאשר האחד לא בא על חשבון השני – הוא פשוט טוב בשני הממדים. אין פשרות בכל מה שנוגע לאיכות חומרה או תוכנה, או בכל חלק אחר באופנוע. ואת כל זה מקבלים באופנוע שאי אפשר להוריד ממנו את העיניים מהסיבות הנכונות. אם לא הבנתם, אנחנו מאוד אהבנו את הדוקאטי דזרט X.
עלויות טיפולים:
- 1,000 ק"מ – 959 ש"ח
- 15,000 ק"מ – 1,121 ש"ח
- 30,000 ק"מ – 3,758 ש"ח
- סה"כ ל-30 אלף ק"מ – 5,838 ש"ח
המחירים כוללים חלפים, עבודה ומע"מ, והם נכונים ליום פרסום המבחן בלבד.
אופנוע מדהים. כרגיל בישרעהל מחיר מטורף ולא רק בגלל המיסוי של המדינה ,אלא בגלל כלכלת ריכוזיות ההון שאינה מאפשרת תחרות אמיתית באף תחום .נדמה לי שבמילאנו 19 הוא הוצג עם מיכל פולימרי בעל שני פתחים .האלומיניום הזה עדין בלשון המעטה ,על מנת לשמור על משקל נמוך הוא מתכופף כמו פחית קולה ומאחר והמיכל הזה תופס חלק נכבד מהאופנוע, מהר מאוד הוא יראה גרוטאה .למי שמתעתד להכנס איתו לשטח ,חייב מיכל פולימרי,שכמובן יעלה בהתאם בטח בארץ הקודש.