- יתרונות: מנוע, משקל, מתלים, תנוחת רכיבה, וכפועל יוצא יכולות שטח וכביש
- חסרונות: עלול להיות קצת רך לרוכבים כבדים
- שורה תחתונה: אופנוע אדוונצ'ר אמיתי שמשלב נוחות עם יכולות כביש ושטח גבוהות
- מחיר: גרסה רגילה 98,900 ש"ח, גרסה עם ABS ובקרת החלקה – 102,900 ש"ח, גרסת DTC עם ABS ובקרת החלקה 113,900 ש"ח
- מתחרים: ב.מ.וו F800GS, ק.ט.מ אדוונצ'ר 1190R, ובמידה מסוימת שאר האדוונצ'רים הגדולים
- נתונים טכניים: מנוע טווין מקביל 270 מעלות, 998 סמ"ק, 8 שסתומים, 95 כ"ס, 10 קג"מ, 6 הילוכים / גיר רובוטי DTC, בולמים קדמיים 45 מ"מ, כיוונים מלאים, מהלך 230 מ"מ, בולם אחורי כיוונים מלאים, מהלך 220 מ"מ, צמיגים 90/90-21 ו-150/70R18, גובה מושב 870/850 מ"מ, מיכל דלק 18.8 ל', משקלים מלאים 208 ק"ג, 212 ק"ג, 222 ק"ג לרגיל, ABS ו-DTC
מה זה?
ההונדה CRF1000F אפריקה טווין הוא אופנוע חדש לחלוטין של הונדה, שמקבל שם מפואר מהעבר (האפריקה טווין 750 היה אחד האייקונים הגדולים של הונדה בשנות ה-80 וה-90) ונזרק אל תוך הקטגוריה החשובה ביותר בשנים האחרונות – האדוונצ'רים הגדולים. לעומת הרוב המכריע של הכלים בסגמנט הזה, שהפכו להיות כבישיים מאוד עם יכולות שטח פושרות, האפריקה טווין מתיימר להציע יכולות שטח אמיתיות, כמובן במגבלות הגודל, כשהוא מהווה מעין ממשיך דרך של האדוונצ'ר 990 של ק.ט.מ – שהיה אופנוע שטח אמיתי עם יכולות כביש גבוהות. כלומר האפריקה טווין אמור לשלב נוחות יכולות כביש, יחד עם יכולות שטח טובות – כלים שקשה למצוא היום בסגמנט של אופנועי האדוונצ'ר הגדולים. מתחריו הישירים הם הב.מ.וו F800GS מלמטה בנפח, וק.ט.מ אדוונצ'ר 1190R מלמעלה.
בבסיס האופנוע מנוע טווין מקבילי בן 1,000 סמ"ק, חדש לחלוטין, עם גל ארכובה בזווית של 270 מעלות, שמפיק הספק של 95 כ"ס ומומנט של 10 קג"מ. השלדה עשויה מפלדה, וכל מכלוליה מכוונים לעבודת אדוונצ'ר עם ייעוד ברור לשטח. זה מתחיל בחישוקי "21 מלפנים ו-"18 מאחור, כיאה לאופנוע עם יכולות שטח ובניגוד ל-"19 ו-"17 המקובלים באדוונצ'רים. זה ממשיך במתלים ובבולמים – פרונט הפוך מלפנים וזרוע אלומיניום עם מונושוק ומנגנון לינקים מאחור, עם מהלכים של 230 ו-220 מ"מ וכיוונים מלאים, מערכת הבלמים שם ABS לשטח שבו אפשר לנתק את המערכת מהגלגל האחורי, בקרת ההחלקה עם ארבעת המצבים, ובכלל תנוחת הרכיבה וסביבת הרוכב, שמיועדים מצד אחד לנוחות ברכיבת כביש בישיבה ומצד שני ארגונומיה מצוינת שמאפשרת תזוזה רבה על האופנוע, גם בעמידה. למעשה האפריקה טווין נכנס בדיוק לתוך הוואקום שנוצר בתת הנישה הזו.
ביצועים
בואו נתחיל מהסוף – האפריקה טווין פורע בגדול את כל הצ'קים שהונדה פיזרו בשנה האחרונה. זהו אופנוע אדוונצ'ר עם יכולות שטח אמיתיות, שבידיים הנכונות יכול לזוז מהר מאוד בכל תוואי שטח.
המנוע נעים לשימוש, כמו שציפינו מהונדה. הוא גמיש מאוד ומספק כוח כבר מסל"ד רצפה, והוא מטפס בלינאריות תוך הורדת כוח נשלטת וטובה. הוא לא מנוע קרבי, אבל בהחלט מספיק חד בתגובותיו כדי להוריד פקודות החלטיות לקרקע, למשל כדי להוציא את הגלגל האחורי הצידה על שביל כורכר. בהתרשמות ראשונית של פחות מחצי שעה במסגרת ההשקה לעיתונות הישראלית, ששילבה כבישים מפותלים עם שבילים, אנחנו יכולים לספר שזה בהחלט מנוע טוב ומתאים לייעודו, למרות שטרם רכבנו בכבישים מהירים. הגיר בן 6 הילוכים שמחולקים טוב לכביש, ובשטח ההילוך השני מעט ארוך, אם כי מאפשר להיות על ההילוך הזה בטווח מהירויות רחב.
מה שמעניין בעיקר באפריקה טווין זה השילוב בין יכולות כביש לשטח. מצד אחד זהו אופנוע אדוונצ'ר כביש מעולה. הוא נוח ומרווח, מיגון הרוח יעיל, והמנוע מספק את כל מה שצריך לרכיבה שפויה ויותר. ההתנהגות בכבישים מפותלים טובה, כולל ההיגוי, אם כי בשל הגלגל הקדמי בקוטר "21 הפידבק פחות ברור ממקביליו עם "19, אבל זה טרייד-אוף ברור ומקובל. ככלי תחבורה יומיומי ולטיולים בסוף שבוע, כולל תקיפת כבישים מפותלים, הוא בהחלט עומד בציפיות מהקטגוריה. אבל מצד שני, ופה הוא פורע את הצ'קים – לאפריקה טווין יש יכולות שטח אמיתיות. מידות הגלגלים בשילוב המתלים המצוינים בעלי המהלך הנדיב וההידראוליקה האיכותית מאפשרים לתת גז של ממש בשבילים, ואף להיכנס לקטעים טכניים יותר. זהו לא אדוונצ'ר של כאילו-שטח, אלא יש פה יכולות שטח אמיתיות. כל זה מגובה בארגונומיה שמאפשרת לזוז לאורך האופנוע, קדימה ואחורה, ושמראש תוכננה לעמידה. לא כמו אופנוע שטח אמיתי או האדוונצ'ר 990, אבל בהחלט הרבה יותר מהמקובל בקטגוריה.
איך זה מרגיש?
האפריקה טווין הוא הונדה קלאסי. התפעול רך ונעים, אינטואיטיבי, ומיד מרגישים בבית. אין בו פינות חדות או לא מגומרות. מצד שני, מהונדה אנחנו רגילים לאופנועים יעילים ורכים, כשהדגש הוא על מדי, ופה האפריקה לוקח צעד קטן ימינה, כשמצד אחד הוא שומר על ההונדאיות שלו, אבל מצד שני נותן ערך מוסף של אקסטרה יכולות, וזה נהדר, על אחת כמה וכמה כשזה מגיע מהונדה.
האופנוע מאוד נוח ומרווח, המושב טוב, הכידון ממוקם היטב, גם לעמידה, ומיגון הרוח כאמור יעיל. המימדים והמשקל נכונים בדיוק לייעוד, כאמור אדוונצ'ר עם יכולות שטח גבוהות, והוא לחלוטין לא הרגיש כבד אלא להפך – הוא מסתיר היטב את המשקל של הנתון היבש (212 ק"ג משקל מלא לדגם שעליו רכבנו – עם ABS ובקרת החלקה).
עלויות
מחירה של הגרסה הרגילה, ללא ABS ובקרת החלקה ועם מאותתים רגילים ולא LED, נקבע על 98,900 ש"ח. גרסת ה-ABS עם בקרת החלקה ומאותתי LED תעלה 102,900 ש"ח, וגרסת ה-DTC, שגם היא מגיעה עם כל האלקטרוניקה, תעלה 113,900 ש"ח. המחירים האלה בהחלט טובים ומציבים את האפריקה טווין כתחרותי בשוק הזה, שכן הוא עולה פחות מצמד מתחריו הישירים, ועומד בסביבת המחירים של הוויסטרום 1000 והוורסיס 1000. בנוסף, בהפרש המחירים בין הגרסה הרגילה לבין ה-ABS, הגרסה הרגילה הופכת לדעתנו לפחות כדאית.
הונדה כמובן מציעה מבחר רב של תוספות מקוריות, או של חברות אפטרמרקט שמייצרות חלקים עבור האפריקה, החל מסט ארגזים מלא (כ-8,500 ש"ח), מיגונים שונים, רגליות, ידיות, פנסים וכו', וכן ציוד רכיבה ייעודי מבית אראי, אלפינסטארס וספידי.
למבחן מלא על ההונדה CRF1000L אפריקה טווין, לחצו כאן.
Rami Dagan, איך 95 כ"ס נחשבים נחותים על אופנוע שהוא לא R1 במסלול?
הבעלים יבכה כש-R1200GS "יתן לו בראש" על כביש 6, כי יש לו פחות 30 סוסים?
מילא אם היה שלום והיית עושה איתו טיול לבוספרוס דרך האוטובאן של לבנון וסוריה.
אבל בישראל? שאלה יהיה הצרות שלו. בטח כשהמחיר 50,000 ש"ח פחות.
דינגו אתה צודק, אבל אין טעם להסביר למי שמוחו נשטף ע"י עולם השיווק שמלהיב אותך לשלם עוד בשביל 30 כ"ס (או הרבה יותר בדוקאטי וכו') ולהוסיף שוב בשביל שלל מערכות שמבטלות את ה 30 כ"ס האלה כי אי אפשר באמת להשתמש בהם ברוב המצבים.
אולי מאוחר מדי אבל עדיף על לעולם לא, חלק מהחברות מוצאות שוב את הצפון. מחכה שימאהה תיקח את מנוע ה MT07 ותשתול אותו בדו"ש איכותי שיחזיר עטרה ליושנה, אחרי הפאלטות שלהם עם פיל-פילון 1200 וה660 שלא ברור מה היה טוב בו (חוץ מזה שכיכב בסידרה חטופים). בעזרת השם
כמה חיכיתי למכונה הנהדרת הזאת ! כמה שחיכיתי ככה התאכזבתי, אני אסביר:
איך יתכן שהיבואנים עדיין מצליחים לתמחר את הכלים עם הבלוף מה90׳ שנקרא ״מחיר לדגם abs" ?? אנחנו כבר ב 2016 והיבואנים עדיין מתייחסים לabs, שהיא מערכת מובנית ובסיסית אצל כל יצרן שמכבד את עצמו, כאילו היה מדובר במתלים סמי אקטיביים עם בלוטוס שמשדר לאפליקציה ושולח לך מייל כשנוזל לך שמן. ופנסי לד ? באמת ?? מדובר בבדיחה ? חבל שהם לא מעלים מחיר גם על דגם שמגיע עם צמיגים מנופחים עפ הוראות יצרן.
במקרה הזה, התמחור חייב להיות לדגם רגיל ודגם אוטומט. הגיע הזמן להספיק עם הלוקש הישראבלופי על חשבון הרוכבים שגם ככה נלחמים, במלוא מובן המילה, להישאר על דו גלגלי.
לא ייתכן ש crf, לא משנה כמה הוא נהדר, שהוא אגב ללא ספק כזה, עולה מעל 100k.
הכתבה והסיקור – מצויינים, למרות שמדובר רק ברכיבה ראשונית.
אשמח מאוד לביקורת מלאה על המכונה.
שלום אביעד
כתבת שהמשקלים הם "משקלים מלאים" אבל לפי כל מקום שמצאתי ברשת, כולל הערך הרשמי בויקיפדיה ואתרים שמצטטים את המפרט של הונדה, מדובר במשקלים יבשים. המשקלים הרטובים גבוהים בהרבה, למשל 228 ק"ג לדגם הרגיל. כבר נשמע כבד. לשם השוואה המשקל הרטוב המלא של ה f800gs הוא 207 ק"ג. למה ההונדה כזה טנק?
אתה צודק, אלו משקלים יבשים.
בכל מקרה, טנק הוא ממש לא. יודע להסתיר היטב את המשקל.