דף הבית / מכונות / מבחני דרכים / רכיבה ראשונה: זירו DSR/X – אדוונצ'ר חשמלי
Zero-DSR-X-Launch-014

רכיבה ראשונה: זירו DSR/X – אדוונצ'ר חשמלי

ה-DSR/X הוא האדוונצ'ר הראשון של זירו החשמלית, והוא גם האופנוע המתקדם והטכנולוגי ביותר של החברה - שעקב בצד אגודל מתקדם גם בטווח הרכיבה ובזמני הטעינה; מבחן דרכים מההשקה העולמית

  • יתרונות: מנוע חשמלי חזק מאוד, מכלולי שלדה ומתלים, התנהגות דינמית בכביש ובשטח, אלקטרוניקה מתקדמת ואיכותית, נוחות, אופציות אבזור, קונספט
  • חסרונות: טווח רכיבה, זמני טעינה
  • שורה תחתונה: ה-DSR/X הוא האדוונצ'ר הגדול הראשון של זירו החשמלית, זהו אופנוע טוב ואיכותי, והוא התקדמות נוספת של זירו בעולם הכלים החשמליים
  • הערכת מחיר: 115 – 125 אלף ש"ח
  • מתחרים: אנרג'יקה אקספיריה
  • מפרט טכני: מנוע חשמלי AC עם 3 פאזות ומגנט קבוע, הספק 102 כ"ס ב-3,650 כ"ס, מומנט 23 קג"מ מ-500 סל"ד, קירור אוויר, סוללת ליתיום-יון בקיבות 17.3kWh, אופציה ל-20.9kWh, טעינה 6.6kW, אופציה לטעינה מהירה 12.6kW, זמני טעינה רגילה 2.7 ש' ל-110%, 2.0 ש' ל-95%, טעינה מהירה 1.6 ש' ל-110%, 1.0 ש' ל-95%, הינע סופי רצועה, יחס תמסורת 90/22, שלדת מסבך משולשי פלדה, מזלג טלסקופי הפוך של שואה מסוג קארטרידג' SFF בקוטר 47, כיווני עומס קפיץ, שיכוך כיווץ ושיכוך החזרה, מהלך 190 מ"מ, זרוע אלומיניום עם בולם יחיד של שוואה בעל מיכל גז, כיווני עומס קפיץ, שיכוך כיווץ ושיכוך החזרה, מהלך גלגל 190 מ"מ, צמד דיסקים קדמיים בקוטר 320 מ"מ עם קליפרים רדיאליים 4 בוכנות של J.Juan, דיסק אחורי בקוטר 265 מ"מ עם קליפר צף בעל צמד בוכנות, אורך כולל 2,285 מ"מ, גובה מושב 780 מ"מ, בסיס גלגלים 1,675 מ"מ, משקל מלא 247 ק"ג, צמיגים 120/70R19, 170/60R17
  • אבזור ובקרות: 5 מצבי רכיבה – ספורט, כביש, אקו, גשם, קניון, ואפשרות לבניית מצבי רכיבה אישיים באפליקציה, חיישן IMU ב-6 צירים, מערכת ABS להטיה, בקרת אחיזה להטיה, בקרת יציבות MSC, מסך TFT בגודל "5 מתממשק לסלולרי עם אפליקציה ייעודית של זירו, מפתח קרבה KEYLESS, פנסי LED היקפיים, שקע טעינה 12V, שקע USB, משקף מתכוונן ב-5 מצבים, אפשרות לאבזור מקטלוג החלקים (מזוודות צד, ארגז אחורי, מיגונים, פנסים, רגלית אמצע, חישוקי שפיצים, משקף גבוה ועוד)
  • לרכיבת מבחן על זירו DSR/X – לחצו כעל הקישור

צפו בווידאו: זירו DSR/X אדוונצ'ר במבחן

עריכה: אביעד אברהמי

מה זה?

 ה-DSR/X הוא אופנוע האדוונצ'ר הראשון של זירו, האמריקאית החשמלית. נכון, לזירו יש אופנועים חשמליים דו-שימושיים קטנים, אבל ה-DSR/X הוא האדוונצ'ר הגדול הראשון של החברה.

הפלטפורמה היא המתקדמת ביותר של זירו – של ה-SR/F וה-SR/S, שיצאו ב-2019 וב-2020. כך למשל השלדה והזרוע האחורית נלקחו ישירות מהפלטפורמה. המנוע מבוסס על מנועו של ה-SR/F, אולם הוא עבר מקצה שיפורים נרחב, כשבזירו מגדירים אותו כמנוע חדש. ב-DSR/X הוא מפיק 102 כוחות סוס (75 קילוואט), ומומנט גבוה במיוחד של כ-23 קג"מ המתקבלים כבר לפני 500 סל"ד, לעומת 19.3 קג"מ ב-SR/F. יחידת הסוללות בקיבול של 17.3kWh, כשניתן להגדיל אותה ל-20.9kWh.

עם המטען הרגיל הטעינה בהספק של 6.6kW, מה שאומר זמני טעינה של שעתיים ל-95%, ועוד 40 דקות לטעינה מלאה של 110% (בזירו מחשיבים טעינה מלאה כ-110%, וזאת על-מנת שהלקוחות לא יגיעו לפריקה מלאה). עם מטען מהיר בהספק של 12.6kW זמני הטעינה מתקצרים לשעה אחת 1.6 ש' בהתאמה.

זירו DSR/X - אדוונצ'ר חשמלי
זירו DSR/X – אדוונצ'ר חשמלי

ה-DSR/X מתוכנן כולו כאדוונצ'ר. כך למשל מערכת המתלים היא של שוואה – כמו בכל דגמי זירו – אם כי כאן ישנה מערכת איכותית המותאמת לקונספט האדוונצ'ר. הבולמים הקדמיים ההפוכים הם מטיפוס קארטרידג' SF, בקוטר 47 מ"מ בשרניים, והם כוללים כיוונים מלאים של עומס קפיץ, שיכוך כיווץ והחזרה. הבולם האחורי גם הוא של אותה התוצרת, הוא כולל מיכל גז חיצוני, וגם הוא מציע כיוונים מלאים. מהכי הגלגלים בשני הצדדים – 190 מ"מ. מערכת הבלמים מגיעה מ-J.Juan, כשמלפנים ישנם צמד דיסקים בקוטר 320 מ"מ עם קליפרים רדיאליים ומשאבה רדיאלית. החישוקים במידות אדוונצ'ר קלאסיות של "19 ו-"17, כשבמקור מגיעים חישוקים יצוקים עם צמיגי פירלי סקורפיון טרייל 2, אולם ניתן לרכוש חישוקי שפיצים עם אוריינטציית שטח, וכן צמיגי פירלי סקורפיון ראלי STR.

בזירו ביצעו קפיצת מדרגה משמעותית בתחום האלקטרוניקה והבקרות, כשה-DSR/X הוא האופנוע הטכנולוגי ביותר של החברה. הבקר האלקטרוני, שעבר מהחלק התחתון לזנב האופנוע כדי שלא ייפגע ברכיבת שטח, הוא המתקדם ביותר של החברה. יש חמישה מצבי רכיבה, אשר משנים את אופי העבודה של המנוע ושל הבקרות, כשבכל אחד מהם ניתן לשלוט בנפרד על בקרת האחיזה ועל ה-ABS. בנוסף, דרך האפליקציה הייעודית ניתן לתכנת מצבי רכיבה אישיים, ולטעון אותם לאופנוע בתקשורת בלוטות' דרך מסך ה-TFT. יש כמובן חיישן IMU ב-6 צירים, ועליו מוטמעים ABS מתקדם להטיה, כולל מצב שטח שמבטל את פעולת ה-ABS על הגלגל האחורי, בקרת אחיזה בכמה מצבים, וכן בקרת החלקה MSC – כולן של בוש. יש בקרת זינוק בעלייה, ויש מצב 'חניה' שבו ניתן להזיז את האופנוע קדימה או אחורה במהירות של עד 5 קמ"ש. פרט לכך יש כמובן פנסי LED היקפיים, וכן מפתח קרבה KEYLESS.

מבחינת אבזור מקורי יש משקף מתכוונן ב-5 מצבים, כשהכיוון פשוט דרך גלגלת ויכול להתבצע תוך כדי רכיבה, ויש גם שקע USB ושקע 12V לטעינה. בזירו מציעים גם קטלוג חלקים אופציונליים, כשניתן לאבזר את האופנוע בהתאם להעדפת הרוכב – ממושבים נמוך וגבוה יותר, דרך מזוודות וארגזים, משקף גבוה, חישוקי שפיצים, מיגוני שלדה ומנוע, רגלית אמצע, פנסי ערפל, מטען מהיר ועוד.

אדוונצ'ר ראשון של זירו
אדוונצ'ר ראשון של זירו

ביצועים

המנוע החשמלי של ה-DSR/X חזק מאוד, וזה לא מפתיע שכן בבסיסו זהו המנוע של ה-SR/F. הוא מפיק את מלוא המומנט כבר מסל"ד אפס (לפני 500 סל"ד למען הדיוק), והתאוצה מעמידה חזקה ביותר, כשה-DSR/X מאיץ מ-0 ל-100 קמ"ש בתוך פחות מ-3.5 שניות. גם תאוצות הביניים חזקות מאוד – בטח בכל המהירויות השימושיות, למשל ביציאה לעקיפה או ביציאה מפנייה. זה אחד היתרונות הגדולים של מנועים חשמליים, וכאן הוא בא לידי ביטוי בצורה מעולה.

המהירות המקסימלית מוגבלת אלקטרונית ל-180 קמ"ש, וה-DSR/X מאיץ לשם במהירות, אולם זוהי מהירות ששותה את הסוללה במהירות, ועלולה גם לחמם את המנוע, את הסוללה ואת יחידת הבקרה. מהירות סבירה שבה הסוללה לא נגמרת מהר מדי ושבה מכלול התחושות שהאופנוע משדר הוא נעים עומדת על 130-120 קמ"ש. ושוב, יש פה טרייד-אוף בין מהירות הנסיעה לבין טווח הנסיעה, שכן ככל שהמהירות גבוהה יותר – כך הסוללה תתרוקן מהר יותר וטווח הרכיבה יתקצר.

 ה-DSR/X מציע התנהגות דינמית טובה מאוד ומאוזנת. בגלל יחידת הסוללות הממוקמת במרכז האופנוע, מרכז הכובד ממורכז ונמוך, והדבר הזה יוצר מכונה קלה מאוד לניהוג. על אף המשקל המוצהר, שעומד על כמעט 250 ק"ג, התחושה היא שמדובר על הרבה פחות.

מנוע חזק, התנהגות מעולה בכביש המפותל
מנוע חזק, התנהגות מעולה בכביש המפותל

ההיגוי טוב מאוד ומדויק, ועם היציבות הגבוהה, מרכז הכובד הנמוך והמנוע שופע המומנט – זהו כלי כיפי במיוחד לכבישים מפותלים, בהם הוא זז מצד לצד בקלות, ויש בכל זמן המון כוח כדי לצאת מהפנייה. החישוקים בקוטר "19 מלפנים ו-"17 מאחור הם במידה הנכונה לאדוונצ'ר, ומהווים פשרה מעולה שעובדת היטב בכביש – גם מבחינת אחיזה וגם מבחינת זריזות ודינמיות. גם מערכת הבולמים של שוואה איכותית למדי, מתכווננת, ומאפשרת לייצר אחיזה טובה על הכבישים הלא תמיד מושלמים של סיציליה – בסביבת פארק הר הגעש אתנה – שבהם רכבנו.

ל-DSR/X יש גם יכולות שטח, ולשם בדיוק מכוונים אותו בזירו – להיות אדוונצ'ר שיודע לנסוע גם בשטח. לזירו יש אופנועים בעלי אוריינטציית שטח גבוהה משמעותית, אולם כאן המטרה הייתה לבנות אדוונצ'ר-כביש עם יכולות שטח, ובזירו קלעו פה בדיוק לנקודה. ל-DSR/X יכולות שבילים מרשימות מאוד, למרות החישוקים היצוקים (ניתן לרכוש חישוקי שפיצים, וכן צמיגי פירלי STR בעלי אוריינטציית שטח גבוהה יותר). הוא מתגלגל היטב על שבילים, אפילו במהירות, כשמערכת הבולמים עושה עבודה טובה למדי בספיגת הזעזועים ובשמירה על הקו ועל תחושת הביטחון של הרוכב. גם כאן בא לידי ביטוי המשקל הממוקם נמוך ועוזר מאוד לשליטה על האופנוע.

אחד היתרונות שגילינו במנוע חשמלי בשטח הוא יכולת ייצור האחיזה במקומות בעייתיים – למשל עלייה טכנית מדורדרת עם אחיזה גבולית. המנוע החשמלי מאפשר מציאת אחיזה היכן שמנועי בעירה ישברו אותה. ככל הנראה זה נובע מהורדת הכוח הרציפה לקרקע שמאפשר המנוע החשמלי, לעומת הורדת הכוח בפעימות של מנוע בעירה פנימית. התרשמנו מאוד!

הבונוס: יכולות שטח; ברקע: הר הגעש אתנה
הבונוס: יכולות שטח; ברקע: הר הגעש אתנה

איך זה מרגיש?

תנוחת הרכיבה נוחה מאוד, ומציבה את גוף הרוכב בצורה ניטראלית. המושב המקורי מאפשר לרוכב ממוצע להגיע לקרקע עם רגל בטוחה, כשניתן לרכוש מושב גבוה או נמוך יותר. ניסינו לרגע את המושב הנמוך, ומיד חזרנו למושב הסטנדרטי, שכן הוא נמוך מדי והתחושה היא שהרוכב שוקע בתוך האופנוע. הכידון רחב, כשידי הרוכב נשלחות אליו קדימה ונפרשות לצדדים, והתנוחה נוחה גם לאורך זמן.

מיגון הרוח המתכוונן טוב מאוד. במהירויות נמוכות, בשטח ובכבישים מפותלים רכבנו על המצב הנמוך, שמאפשר ראייה ישירה גם קרוב לגלגל הקדמי. במהירויות גבוהות בכבישים בין-עירוניים הגבהנו את המשקף עד למצב העליון, ונהנינו מהגנה טובה מאוד מרוח ומרעשים. מצוין כמו שאמור להיות באדוונצ'ר מודרני.

גם מערכות האלקטרוניקה ברמה גבוהה, והם עובדות מצוין. יש פה את הבקר המתקדם ביותר של זירו, והוא כולל 5 מצבי ניהול מנוע ואופנוע מובנים, ושניים נוספים שאותם ניתן לבנות באופן אישי באפליקציה של זירו ולטעון לאופנוע דרך תקשורת בלוטות'. בכל אחד משבעת המצבים ניתן גם לכוון בנפרד את התערבות ה-ABS ובקרת האחיזה, כשהכל נשלט ממסך ה-TFT הגדול והברור. נחסוך לכם את החפירות: בדקנו, והמערכות האלקטרוניות והבקרות עובדות ללא דופי, ברמה גבוהה ביותר, כשמדובר במערכות אלקטרוניקה מהמתקדמות שיש כיום בעולם האופנועים.

אלקטרוניקה סופר-מתקדמת
אלקטרוניקה סופר-מתקדמת

פיצ'ר נחמד שיש ב-DSR/X הוא מצב 'חניה', שמאפשר תזוזה לאחור או לפנים במהירות של עד 5 קמ"ש. נכנסים לתפריט הראשי, בוחרים מצב 'חניה', ואז בלחיצת כפתור ניתן לבחור בין תנועה קדימה או אחורנית, ולשלוט במהירות בעזרת ידית המצערת. נחמד מאוד, ולעתים גם יעיל.

ואחרי כל אלה, חשוב לציין שה-DSR/X, כמו אחיו לפלטפורמה – ה-SR/F וה-SR/S – בנוי היטב באיכות חומרים גבוהה ובאיכות גימור מהשורה הראשונה. בזירו משקיעים בתחום איכות המוצר הגימור, וזה בהחלט בא לידי ביטוי.

אז הזירו DSR/X הוא אופנוע אדוונצ'ר מעולה עם הרבה מאוד יתרונות, אבל כאן מגיעים לחסרונות העיקריים: טווח רכיבה וזמני טעינה. בזירו ממשיכים להתקדם בתחום הזה, וה-DSR/X מציע טעינה מהירה של 12.6 קילוואט – פי 2 מאשר ה-SR/F למשל. זו בהחלט התקדמות, אבל זה עדיין לא מספיק, שכן דרושה שעה וחצי עד שעתיים לטעינה מלאה. בזירו יצטרכו למצוא את הדרך להציע טעינה בהספק גבוה יותר של 20 קילוואט ויותר, כדי לקצר את זמני הטעינה.

מבחינת טווח רכיבה, גם פה יש התקדמות יפה של זירו. הטווח המקסימלי, כפי שהושג ברכיבת שטח משולבת, עומד על-פי זירו על 321 ק"מ. בפועל, ברכיבה יום-יומית, הטווח יהיה משמעותית נמוך יותר ויעמוד על סביב 200 ק"מ, כולל שימוש בטעינה רגרנטיבית (שימוש בבלימה על-ידי המנוע החשמלי במקום בבלמים כדי לייצר חשמל לטעון את הסוללה). בנסיעה בין-עירונית במהירות של 130-120 קמ"ש הטווח צפוי לעמוד על סביב 150 ק"מ. לא רע בכלל, וכאמור התקדמות שמאפשרת ל-DSR/X טווח שימושים רחב יותר מאשר אופנועים חשמליים אחרים של המותג.

רצוי: להוסיף עוד טווח רכיבה ולקצר זמני טעינה
רצוי: להוסיף עוד טווח רכיבה ולקצר זמני טעינה

סיכום ועלויות

ה-DSR/X הוא התקדמות משמעותית של חברת זירו, שכבר קיבעה את מעמדה כאחת משתי החלוצות בתחום האופנועים החשמליים. זהו אדוונצ'ר נוח, חזק וטכנולוגי מאוד, שלוקח את כל היתרונות של אופנועים חשמליים ומוסיף אליהם את הנוחות למרחקים ואת יכולות השטח ונשיאת הציוד. הוא מציע מנוע חזק מאוד, יחידת פיקוד מודרנית ומתקדמת, התנהגות דינמית מעולה בכביש, יכולות שטח טובות, ומערכות אלקטרוניקה מהמתקדמות שיש, כולל אפליקציה ושליטה של הרוכב. כל זה ארוז באיכות גבוהה ביותר, ובעיצוב מוקפד של זירו שמטרתו להיות נקי ככל האפשר.

הוא ממשיך את ההתקדמות של זירו בתחום האופנועים החשמליים, ומגדיל את טווח השימושים מאופנוע חשמלי – גם אל השטח וגם לתיור ארוך הטווח – כמו גם את טווחי הרכיבה ואת זמני הטעינה.

יחד עם זאת, השימושיות של ה-DSR/X עדיין מוגבלת בשל טווח הרכיבה – שכאמור השתפר מאוד, אבל עדיין מוגבל, וכן של זמן הטעינה, שטוב אם יהיה קצר יותר עם טעינה בהספק גבוה יותר.

מחירו של הזירו DSR/X טרם נקבע, אולם באירופה הוא עולה כ-27 אלף אירו. מכיוון שמס הקנייה על אופנועים חשמליים הוא אפס, להערכתנו ה-DSR/X יעלה בישראל בין 115 ל-125 אלף ש"ח (המחיר בחו"ל + הובלה + מע"מ על הכל). במחיר הזה מקבלים את חזית הטכנולוגיה החשמלית בתחום הדו-גלגלי נכון ל-2023, ואופנוע טוב ואיכותי שעשוי למלא מגוון רחב של משימות, כולל בשטח, ומרחיב את טווח השימושים של אופנועים חשמליים. עקב בצד אגודל, בסופו של דבר זה לא רק העתיד, אלא גם חלק מההווה.

 

אודות אביעד אברהמי

אביעד אברהמי
בן 46, רוכב על אופנועים 30 שנים ברציפות, חולה גז מאובחן, ממציא מטבע הלשון 'חזיר גז' ועורך את האתר שבו אתם גולשים כעת.

עשוי לעניין אותך

2025 KTM EXC CHAMPIONS EDITION

ק.ט.מ מציגה: מהדורת האלופים של אופנועי האנדורו

בק.ט.מ מציינים את הצלחתם במרוצי האנדורו העולמיים ומציגים את גרסת האלופים המאובזרת של אופנועי האנדורו השונים

4 תגובות

  1. Avatar

    למה הם מתעקשים לא ללכת על טעינה מהירה DC כמו באנרג׳יקה?
    הרי ה 12.6 זה משהו לא ריאלי וגם אז הוא עדין כלכך איטי בהשוואה ל DC
    נקווה שבדור הבא כבר יפול האסימון…😁

  2. Avatar

    במחיר כזה כבר עדיף לקנות דוקאטי דזרט X החדש ולהנות מבלי להיות מוגבל בקילומטרים

  3. Avatar

    יש לי זירו כבר 3 שנים, למעלה משנה מחכה לחלקים ולתיקון.

  4. Avatar

    אחי זה מטרו, היה לי אותו הדבר עם נינג'ה חדש שקניתי מהם, כמה חודשים משכו אותי למרות שהכלי היה בן פחות משנתיים. בסוף התייאשתי וקניתי מפירוק.

Single Sign On provided by vBSSO
דילוג לתוכן