החורף בישראל לא נמשך זמן רב, ולעתים רכיבה של יום אחד עשויה לכלול בוקר מקפיא עצמות, צהריים נעימים, אחר הצהריים שמשי עם רוחות, וערב קר גשום וסוער. איך אפשר לצאת לרכיבה בבוקר ולחזור בערב בלי לסבול או לסחוב צ'ימידן של בגדים? פול גז מציגים – מודל שלושת השכבות המורחב.
המודל מתייחס לביגוד מקצועי אנו לובשים ברכיבה על אופנוע, והוא מתוכנן כך שישמור על חום הגוף מבפנים, ימנע כניסת רוח וקור מבחוץ ובמקביל יהווה ציוד מגן לרכיבה, אך מאידך שלא יסרבל, יאפשר רכיבה נוחה על האופנוע, ינדף זיעה ולא יהיה חם מדי בשעות החמות יותר. במודל 3 שכבות של ביגוד.
שכבה תחתונה. ביגוד תרמי מנדף זיעה, צמוד לגוף ומהודק. ראיתם את הסרט האחרון של סופרמן? שאלתם את עצמכם איך יכול להיות שהוא משייט במהירות גבוהה בסטרטוספרה ולא קר לו? זה כנראה קשור לעובדה שזו דמות בדיונית, אבל אנחנו רוצים להאמין שהבגד הצמוד שלו עוזר. בשכבה התחתונה אנחנו רוצים בגד ארוך, צמוד לגוף ככל האפשר, עבה, אך מנדף זיעה. למה לנדף? כי מים מתקררים מהר, וברגע שתתחילו להזיע מפעילות והזיעה לא תנודף – היא תתקרר ותקרר גם אתכם.
כלל האצבע פשוט – ככל שהבד עבה יותר הוא מחמם יותר, עם מספר יוצאים מהכלל (ביניהם צמר טבעי) שיכולים לחמם היטב גם בלי להיות עבים במיוחד. הבעיה עם צמר טבעי היא שהוא לא מתאים לכל אחד מכיוון שהוא עלול לגרום לגירוד בעור, ולכן יתאים יותר בשכבה אחרת. אם אתם נוטים להזעה או שמתחיל להיות לכם חם מוקדם מהרגיל – מומלץ לקנות חולצה ארוכה מנדפת זיעה כשכבה תחתונה, ועליה ללבוש חולצה תרמית צמודה שתוכלו להסיר אם יתחיל להתחמם. החשיבות בהצמדה שהיא מבטיחה שכל החום שמיוצר על ידי הגוף שלכם יישמר בפנים ולא ייפלט לאטמוספירה. אם קר לכם במיוחד – זה המקום ללבוש שתי חולצות תרמיות כמה שיותר עבות – כאן התרומה בעובי תשפיע הכי הרבה.
שכבת ביניים. מהווה תווך בין השכבה העליונה (שחשופה למזג האוויר) לבין הגוף. זה המקום לשים סופט-של או אפודית, ולשקול שימוש בצמר. באופן כזה אפשר לקבל מקסימום חימום ובידוד עבור הגוף וליצור שכבת אוויר פנימית מבודדת, בלי לסרבל את עצמכם בזמן הרכיבה. בהערת ביניים נוסיף מילה על צמר גמלים – הגמל צריך לשרוד יום חם במיוחד במדבר ולילות מקפיאים, והצמר שלו מעולה לשימור חום תוך פיזור ונידוף זיעה ולחות. אם אתם מוצאים אפודית מצמר גמל או ציוד דומה – שקלו לשדרג את עצמכם. למרות זאת, המנצח הגדול והשם הכי פופולרי בתחום הצמרים הוא מרינו – צמר כבשים בעל מאפיינים דומים. מומלץ לבדוק שהוא לא גורם לכם לגירוד, ובכל מקרה עדיף שלא יבוא במגע ישיר עם הגוף. כלל אצבע טוב לבדיקה אם השילוב של שכבה תחתונה עם שכבת ביניים עבה מספיק הוא להישען עם הגב על קיר קר ולבדוק אם הקור חודר אליכם. אם כן – מומלץ להוסיף שכבה. מבחינת שימושים נוספים כאן בשכבת הביניים, ניתן ללבוש סופט-של שניתן לפתוח בו את הרוכסן, או אפודית שמחממת רק את מרכז המסה, בלי שרוולים. כיום קיימים מותגים רבים שמוכרים ציוד כזה שניתן לקפל לגודל של אגרוף ולאחסן בתיק גב. לא שוקל כלום ולא תופס מקום.
שכבה חיצונית. להגנה מאיתני הטבע. בזמן הרכיבה אנחנו נתקלים ברוחות, גשמים והמון קור. השכבה החיצונית צריכה להיות מסוגלת להתמודד עם כל אלה ולא לתת להם לחדור, תוך מענה בטיחות מבחינת מיגונים. אל תסתמכו על השכבה החיצונית כדי לשמור על חום הגוף, היות והיא לא צמודה לגוף ולכן לא תצליח לעשות את זה. מאידך, אל תזלזלו בצורך של השכבה העליונה לנדף לחות. אם הלחות תעזוב את הגוף שלכם בנוחות אבל תיבלם במעיל, תיווצר לכם אוטמוספירה לחה ולא נעימה סביב הגוף. אנחנו כהרגלנו מממליצים על מעילים עם שכבת גורטקס – היחידים שמבטיחים הגנה מרוח ומים עם אחריות לכל החיים, תוך מתן אפשרות לגוף לנשום.
תכנון גמיש לרכיבה יאפשר לכם להתאים את עצמכם במהלך הרכיבה. השמש יצאה והתחמם האוויר? אפשר להוריד שכבת ביניים ולהמשיך לרכב בנוחות עם שכבה תרמית צמודה לגוף ושכבת הגנה חיצונית. התחיל לרדת גשם ואתם רועדים מקור? מוציאים סופט-של מהתיק ולובשים אותו כשכבת ביניים. בטיפ אחרון נמליץ שאם קר לכם ואתם רוצים להוסיף שכבה – השתדלו להתלבש במקום סגור כמו תחנת דלק, כדי לא לאבד את כל החום שאגרתם ברגע שבו תפתחו את המעיל.
ביגוד תרמי – גופיות וטייטסים ארוכים – ניתן לרכוש בחנויות מחנאות. טווח המחירים רחב, ובמקביל גם טווח האיכות. כך למשל מחיר של גופייה תרמית ארוכה ללא מותג יתחיל ב-50-70 ש"ח ויגיע ל-300 ש"ח ואף יותר ש"ח לגופייה איכותית של מותג ידוע ומוכר כמו קולומביה או נורת' פייס. טייטס ארוך תרמי פשוט עשוי לעלות גם הוא סביב 100 ש"ח, ויגיע עד ל-300 ש"ח למותג מוביל ואיכותי. המלצתנו היא לא לחסוך בתחום הזה ולרכוש לפחות סט אחד איכותי (כ-400-500 ש"ח לסט) שישמש לימים הקרים יותר או לטיולים ארוכים. ליום-יום ניתן להשתמש בביגוד תרמי זול ולא ממותג.
יופי של סקירה!
עכשיו מבקש המלצות לרכיבה לעבודה – שילוב של בגגד שניתן ללבוש במשרד עם הצורך להתמגן בפני האלמנטים בדרך בלי להשקיע הרבה בלהתלבש ולהתקלף.
אני מחזיק במשרד זוג נעליים חצאיות וז'קט קל ויש לי מקום לתלות חליפת גשם – אבל אי אפשר להתחיל לפשוט גופייה טרמית שלא לדבר על מכנסיים תחתונים, כי למישהו אחר קר מספיק עד כדי להפעיל חימום.
בקיצור – נדרשת המלצה על שכבות סבירות לקילוף מהיר!
הפתרון שלי: חליפת סערה או מכנסי סערה מעל למכנסיים הרגילים גם אם לא יורד גשם, מיקרופליס מעל לחולצה+גופייה הרגילה ומעיל חורף טוב.
קניתי Sand II – מעיל של Rev'it, נהנה מכל רגע. שלוש שכבות: מחממת, מבודדת ממים ועליונה ממוגנת. אפשר להסיר שכבות לפי הצורך. חמים ונעים גם בכביש מהיר ב 15 מעלות (ואולי פחות) וסבבה כמעט כמו מעיל קיץ ייעודי בחמסין.
מומלץ בחום.
ובקור.
חולצה קצרה, קפוצ'ון, מעיל חורף טוב. נגמר הסיפור.
אני דווקא אשמח לאיזה מתכון טוב ממה שבישלת לאחרונה…