דף הבית / גריד / דגמי האנדורו 2024 של ק.ט.מ בהשקה עולמית
KTM-EXC-2024-Launch-042

דגמי האנדורו 2024 של ק.ט.מ בהשקה עולמית

הדור החדש של אופנועי האנדורו של ק.ט.מ ל-2024 הוא קפיצת המדרגה החשובה ביותר של ק.ט.מ אולי בכל הזמנים; רכבנו על הליין החדש על מסלולי ה'רוף אוף אפריקה'

  • יתרונות: שלדה, מתלים והתנהגות טובים מבעבר, פרונט איכותי, מנועי 2 פעימות מתקדמים, טכנולוגיה מתקדמת, קוויקשיפטר ב-4 פעימות, ארגונומיה ותנוחת רכיבה, עיצוב מרשים, אבזור ומחשבה על פרטים קטנים
  • חסרונות: מנוע ה-250EXC-F הפך להיות 'רייסרי' מאוד, המחירים צפויים לעלות ביחס לדגמי 2023
  • שורה תחתונה: בק.ט.מ הקשיבו לביקורות הרבות מקהל הרוכבים, הפנימו היטב, ושחררו דור חדש ומוצלח מאוד של אופנועי אנדורו ששם את החברה במקום הראוי לה
  • מחירים: צפויים להיות גבוהים ממחירי 2023

צפו בווידאו – דגמי האנדורו 2024 של ק.ט.מ בהשקה עולמית

עריכה: אביעד אברהמי

בק.ט.מ חושפים לשנת 2024 דור חדש לחלוטין של אופנועי אנדורו EXC – מהלך צפוי אחרי הדור החדש של אופנועי המוטוקרוס של 2023. הדור החדש חדש לחלוטין, כשבק.ט.מ טוענים ש-95% מהחלקים חדשים לגמרי. הנתון הזה נשמע לנו מוזר בתחילה, אולם אחרי שנחשפנו בפירוט רב לדור החדש, אנחנו יכולים לאשר שזה אכן המצב וכי מדובר בכלים חדשים מהמסד ועד לטפחות.

השלדה חדשה לחלוטין, והיא מתוכננת כך שיהיה פחות עומס על אזור נקודת העיגון של הבולם האחורי ויותר פיזור עומסים לאורך זרימת הכוחות, וכן חזקה יותר לכוחות אנכיים ולכוחות פיתול. השלדה זהה בין כל הדגמים, כשה-150EXC מקבל שלדה עם תושבות מנוע משלו, ה-250 וה-300 מקבלים שלדה עם תושבות משלהם, וכל דגמי ה-4 פעימות מקבלים שלדה עם תושבות זהות. רגליות הרוכב חדשות גם הן, והן ארוכות יותר, רחבות יותר ונמוכות יותר מהקודמות. למתעניינים, רגליות מדגמים קודמים לא יתאימו לשלדה החדשה.

דור חדש של אופנועי אנדורו ל-2024
דור חדש של אופנועי אנדורו ל-2024

שלדת הזנב חדשה גם היא, ולראשונה בק.ט.מ היא בנויה משילוב של אלומיניום ופלסטיק, כשהחלק הפלסטי מכיל בתוכו את כל מערכת החשמל. לטענת ק.ט.מ, השלדה לא יכולה להתעקם כמו בעבר, אם כי סביר להניח שעלולה להישבר.

הזרוע האחורית חדשה, מחוזקת באזור העיגון של הבולם האחורי, ומציעה פטנט חדש ושימושי של כתפיים שמחזיקות את הגלגל האחורי בעת ההרכבה, כך שלא צריך להחזיק את הגלגל באוויר אלא רק להניח אותו על הכתפיים ולהכניס את הציר. איך לא חשבו על זה קודם? ואם כבר ציר גלגל אחורי, אז זה גדל בקוטרו מ-20 ל-22 מ"מ. בעלי גלגלים של דורות קודמים יכולים לרכוש בק.ט.מ קיט הסבה הכולל מסבים ותותב בעלי קוטר פנימי גדול יותר, ובכך להתאים את הגלגל הישנים לזרוע החדשה.

המשולשים חדשים גם הם, כשבורגי הצביטה שינו מקום, וכעת לטענת ק.ט.מ יש פחות ריכוזי מאמצים על הטלסקופים בעת הידוק, מה שיוביל לפחות חיכוך פנימי בתוך הבולמים. יש גם תושבת כידון חדשה, כשהפעם היא עשויה מיחידה אחת כמו בעבר הרחוק ולא משתי תושבות, ויש גם חלק 'פאוור פארטס' עם גומיות שיכוך.

שלדה חדשה כולל כל מה שעליה - כולל בולמים
שלדה חדשה כולל כל מה שעליה – כולל בולמים

ואם כבר בולמים, אז אחד הנושאים החשובים הוא מזלג ה-XACT החדש, שמחליף את מזלג ה-XPLOR. גם המזלג החדש בקוטר 48 מ"מ ועם מהלך של 300 מ"מ, אולם הוא מטיפוס קארטרידג' סגור לעומת הקארטרידג' הפתוח של הדורות הקודמים. הבולמים הקדמיים מושקעים ואיכותיים יותר מדגמי ה-XPLOR, וכעת כל בולם מציע כיווני שיכוך כיווץ למעלה ושיכוך החזרה למטה – כל כיוון עם קליקרים ידניים וללא צורך בשימוש בכלים. ספוילר: הבולמים הקדמיים עובדים טוב מאוד ברוב המכריע של מצבי הרכיבה והעומס, כך שאפשר לומר שמחלת שדרוגי הבולמים הגיעה לקיצה.

גם הבולם האחורי חדש, כשהוא מותאם לשלדה החדשה ולזרוע החדשה. הוא קצר יותר מהבולם הקודם, אולם הוא מציע את אותו מהלך גלגל של 300 מ"מ בשל שינוי במיקום נקודת העיגון. הבולם כמובן מטיפוס PDS הכולל חיבור ישיר לזרוע ולשלדה, ללא מנגנון מנופים, כשפעולת הפרוגרסיביות מתבצעת על-ידי בוכנה נוספת שנכנסת לתוך צילינדר ייעודי בשליש האחרון של מהלך הבולם. עניין נוסף: הבולם החדש מעוגן לשלדה ולזרוע באופן זהה – על-ידי מסב עין על הבולם (אותו מסב בשני הקצוות). בעבר החלק התחתון היה בתצורת מזלג אשר מתלבש על בליטה ממוסבת בזרוע האחורית.

מערכת החשמל עברה גם היא שינוי משמעותי, כשלראשונה באופנועי שטח יש יחידת ניהול חשמל אלקטרונית (OCU – Offroad Control Unit) המונעת את הצורך בנתיכים (פיוזים) ובממסרים. היחידה בעלת נורות LED, וכשכל המרכות תקינות הנורות יאירו בירוק. אם יש תקלה במערכת מסוימת הנורה תהפוך לאדומה, ולאחר תיקון התקלה הנורה תחזור להיות ירוקה והמערכת תעבוד כרגיל.

בולמי XACT קארטרידג' סגור 48 מ"מ - שדרוג חשוב
בולמי XACT קארטרידג' סגור 48 מ"מ – שדרוג חשוב

מנועים

גם סדרת המנועים עוברים שינויים מקיפים ביותר. כך למשל, מנוע ה-250EXC-F חדש לחלוטין מהמסד ועד לטפחות. יש בלוק מנוע חדש, כשלראשונה מוטבעים מומנטי הידוק הברגים על בלוק המנוע ועל המכסים. הבלוק הזה שייך גם ל-350EXC-F, אולם בעוד זה האחרון כמעט שלא משתנה בחלקו העליון למעט ראש מנוע חדש, ה-250 מקבל בוכנה, צילינדר וגל ארכובה חדשים, בנוסף לראש מנוע, עם קוטר גדול יותר של 81 מ"מ ומהלך קצר יותר של 48.5 מ"מ – מה שאומר מנוע יותר רייסרי. יחס הדחיסה גדל בגרסת ה-250 ל-14.4:1 – היחס הגדול ביותר שאנחנו מכירים במנועי אנדורו או מוטוקרוס.

יש גיר חדש בן 6 הילוכים, עם מכניזם חדש מציר הרגלית ועד התיבה עצמה, כשהגיר והמכניזם זהים בכל הדגמים למעט ה-150EXC (רק יחס ההעברה הראשוני בין המנוע לבין הגיר, וכן יחס ההעברה הסופי מהמנוע לגלגל – שונים בין הדגמים). הגיר החדש מציע לראשונה באופנועי אנדורו קוויקשיפטר אלקטרוני לדגמי ה-4 פעימות. הקוויקשיפטר מאפשר להעביר הילוכים בלי לסגור את הגז ובלי ללחוץ על הקלאץ', והוא פעיל מהילוך שני עד לשישי. כמובן, מכיוון שיש מצערת מכאנית ולא חשמלית, בליפר להורדת הילוכים ללא קלאץ' לא יכול להיות מיושם.

ה-250EXC-F מקבל מנוע חדש - רייסרי יותר
ה-250EXC-F מקבל מנוע חדש – רייסרי יותר

מנועי ה-450 וה-500 סמ"ק מקבלים גם הם בלוק מנוע חדש, כשלראשונה תושבות המנוע זהות בין כל דגמי ה-4 פעימות – זאת כאמור כדי לאפשר שלדה אחידה לכל ה-4 פעימות. כאמור, גם ה-450EXC-F וה-500EXC-F מקבלים את הגיר והמכניזם החדש.

בדגמי ה-2 פעימות – אבולוציה חשובה ביותר. ראשית, מערכת ההזרקה TPI (ר"ת Transfer Port Injection – הזרקה אל תא המעבר) שהוצגה ב-2017 לדגמי 2018, מוחלפת בהזרקת דלק TBI (ר"ת Throttle Body Injection – הזרקה אל גוף המצערת). יש צמד מזרקי דלק על גוף המצערת – אחד לפני פרפרית המצערת והשני מאחוריה, כשאחד פועל כל הזמן והשני מצטרף בעומס ובסל"ד גבוה. מיקום המזרקים, טוענים בק.ט.מ, מאפשר לדלק להתאדות באופן מלא ולהגיע לתערובת הומוגנית יותר מאשר ב-TPI. מזרק השמן עובר אל תושבת שסתום העלים, והוא מטפטף את השמן בכניסה לבית גל הארכובה. בק.ט.מ אומרים שניתן לבטל את משאבת השמן ולהשתמש בתערוכת מוכנה במיכל הדלק, אולם אז תידלק נורת תקלת מנוע.

מערכת הזרקה חדשה TBI לדו-פעימתיים
מערכת הזרקה חדשה TBI לדו-פעימתיים

שדרוג חשוב נוסף הוא שסתום הכוח החשמלי. השסתום מופעל על-ידי מחשב ניהול המנוע, והפיקוד האלקטרוני מאפשר שליטה מדויקת על פתיחת השסתום, וכן מפה תלת-ממדית המתחשבת במהירות המנוע ובמצב המצערת – לעומת פתיחה מכאנית הפועלת לפי מהירות סיבובי המנוע בלבד. המכאניזם עצמו מיוצר בהזרקת מתכת, הוא קומפקטי למדי, והוא פותח את השסתום בשני שלבים מכאניים, וכאמור בפיקוד מחשב. באופן זה ניתן לתכתנ פתיחות שונות למנועים בנפחים שונים, ולהגיע לתוצאה חלקה.

הצילינדר של ה-250EXC חדש, והוא מכיל בתוכו תא התפשטות חדש שנקרא KTC. התא נפתח חשמלית, ובסל"ד נמוך הוא מאפשר לגזי הפליטה לייצר תדר תהודה (רזוננס) שמגביר את המיליו הנפחי וביחס ישר את המומנט. מערכת דומה הייתה בק.ט.מ 380EXC של שנות ה-90.

כידון נמוך יותר
כידון נמוך יותר

עבודת גוף וארגונומיה

העיצוב חדש גם הוא, והוא נשען על דגמי המוטוקרוס של 2023. יש כנף קדמית חדשה עם כנפונים שמסיטים את התזת הבוץ כך שלא תגיע אל הרדיאטורים ואל רגלי הרוכב, יש כנף אחורית וכנפונים חדשים, ויש מושב חדש שנפתח עם בורג אחד בחלקו הקדמי. הפנס הקדמי עם תאורת LED מקורית, וגם הוא מעוצב חדש.

הכידון החדש של NEKEN נמוך יותר משל הדגמים היוצאים – אם כי בגרסאות הסיקס דייז הוא גבוה משל הגרסאות הרגילות. יחד עם ההצרה של עבודת הגוף מתקבלת ארגונומיה מתקדמת יותר משל הדגמים היוצאים.

גם תיבת האוויר ומסנן האוויר חדשים בדור החדש, כשמסנני האוויר מדורות קודמים לא יתאימו כאן. המסנן בשליפה מהירה, כשכמו בשנים האחרונות – את מסנן האוויר החדש ניתן להרכיב רק באופן אחד כך שלא ניתן לטעות בהרכבה.

אם כן, דגמי האנדורו של ק.ט.מ ל-2024 הם חדשים לחלוטין, ולמעט חלקים כמו בלמים ומערכת התפעול של הקלאץ' – הרוב המכריע של האופנוע ושל החלקים תוכננו מחדש.

צפו בווידאו – מה חדש בדגמי האנדורו של ק.ט.מ ל-2024?

הגשה, צילום ועריכה: אביעד אברהמי

התרשמות רכיבה

את ההשקה לעיתונות העולמית קיימו בק.ט.מ בלסוטו – מדינה בתוך דרום אפריקה, שבה מתקיימת תחרות האקסטרים-אנדורו 'רוף אוף אפריקה'. המטרה הייתה לרכוב על מסלולי התחרות ולהרגיש את כל שבעת דגמי האנדורו של ק.ט.מ בסוגי הרכיבה והקרקע בהם יבלו חלק ניכר מזמנם. הרכיבה כללה הכל – החל משבילים מהירים, דרך שבילים טכניים, סינגלים, טיפוסים אין-סופיים, ירידות ארוכות, חציית נחלים ורכיבה בתוך נחלים, קטעים טכניים שונים, מעברי מכשולים, וכמובן סלעים. הרבה מאוד סלעים. בחצי הראשון של היום רכבנו על ארבעת דגמי ה-4 פעימות, ואילו בחצי השני רכבנו על שלושת הדו-פעימתיים.

ההתרשמות החד-משמעית מיום הרכיבה האינטנסיבי הזה, שכלל כמעט 130 ק"מ של רכיבה, היא שהתנהגות האופנועים עברה קפיצת מדרגה משמעותית. זה לטעמנו העניין החשוב ביותר, שכל רוכב – מתחיל כמקצועי – יידע להעריך מיד.

תנוחת רכיבה ק.ט.מ-ית
תנוחת רכיבה ק.ט.מ-ית

הרבה ביקורת הייתה על מזלג ה-XPLOR הפשוט מדי, והרבה מאוד רוכבים שדרגו את הבולמים – החל מקיטים של קארטרידג'ים ועד בולמים שלמים – כדי להצליח ליהנות מהרכיבה, או לחלופין לייצר זמנים טובים בתחרויות. כעת אפשר לומר שהעניין הסתיים: בולמי ה-XACT קארטרידג' סגור טובים מאוד, וזה בא לידי ביטוי בהידראוליקה איכותית, שמצידה מאפשרת שימוש בקפיצים קשיחים יותר מבעבר. המשמעות היא שהספיגה והיציבות טובים לאין-שיעור מאשר בדור האופנועים עם בולמי ה-XPLOR.

רכיבה על סוללות אבנים וסלעים, נחיתות מגבהים, רכיבה מהירה בשבילים, או המקרה הקלאסי של אבן שבה מתנגשים באמצע שביל – בכל הסיטואציות הללו האופנוע שומר על יציבות מרשימה מאוד ונוסך ביטחון רב לרוכב. התחושה מצוינת. לדעתנו, בדור החדש של דגמי האנדורו עם מזלג ה-XACT רק רוכבי מרוצים שיצטרכו סט-אפים ספציפיים יצטרכו להחליף רכיבים או בולמים. לרוב המכריע של הרוכבים בולם ה-XACT יהיה פתרון מצוין.

המזלג החדש מתכתב כמובן עם השלדה החדשה ועם המתלה האחורי החדש הכולל זרוע ובולם חדשים, כשניכר שהחבילה כולה הונדסה היטב, עובדת בסינרגיה, ונתפרה לביצועים ולא לחיסכון בעלויות. הגיע הזמן!

השלדה והמתלים עובדים!
השלדה והמתלים עובדים!

תנוחת הרכיבה מאוד ק.ט.מ-ית, וכל רוכב ק.ט.מ אמנם ירגיש מיד את השינויים בארגונומיה, אבל בהחלט ירגיש בבית. אין כאן שינויים דרמטיים אלא המשך האבולוציה – רזה יותר, אתלט יותר, אולי עם כידון ורגליות נמוכים יותר, אבל תנוחה ומכלול תחושות של ק.ט.מ.

ה-250EXC-F, שהיה אופנוע אנדורו רב-משימתי מעולה, הופך ב-2024 להרבה יותר רייסר חובב סל"ד. זה נובע כמובן מהגדלת קוטר הבוכנה והקטנת מהלכה. כעת השימוש בו הוא בסל"ד גבוה ועם שימוש אינטנסיבי בקלאץ', כמו דו-פעימתיים קטנים, ולכן הוא הרבה יותר מתאים כיום לרייסרים ופחות לרוכבי הובי של סוף-שבוע.

ה-350EXC-F הוא אופנוע ההובי המושלם, והשינויים של 2024 עושים לו רק טוב, שכן היום הוא הרבה יותר יציב וסופג. היתרון הגדול שלו הוא ה'טרקטוריות' של המנוע בסל"ד נמוך ובינוני, והאפשרות להיות 'אופנוע לעצלנים' – כשמתעייפים פשוט יושבים, בוחרים אזימוט, משחררים קלאץ', והאופנוע ידרוס הכל בדרכו אל היעד. ואם כבר קלאץ', אז הקוויקשיפטר לכל מנועי ה-4 פעימות הוא פיתוח מעולה, שימושי ונוח. כמו ברכיבת כביש, גם באנדורו מתרגלים מהר לקיומו ומתמכרים להעברת הילוכים בלי לסגור גז ובלי ללחוץ על הקלאץ'. פשוט עוברים דרך כל ההילוכים תוך כדי פול גז. כיף חיים!

ק.ט.מ 350EXC-F - אופנוע ההובי המושלם
ק.ט.מ 350EXC-F – אופנוע ההובי המושלם

ה-450EXC-F וה-500EXC-F הם אופנועים גדולים וחזקים, שבהם כל פעימת כוח מורגשת – בעיקר ב-500. הם פחות מתאימים לאנדורו צפוף כמו זה הישראלי או כמו של מסלולי הרוף אוף אפריקה בלסוטו, וצריך רוכב חזק ובעל טכניקה כדי להוציא מהם את היכולות הגבוהות שלהם. הם כמובן מככבים בשטחים הפתוחים, ולכן מתאימים מאוד כאופנועים לשבילי המדבר הישראלי. עם ההתפתחות המשמעותית של תחום ההארד-אנדורו בישראל, לא פלא שהם פחות פופולריים אצלנו.

שדרוג חשוב נמצא במנועים הדו-פעימתיים, שכאמור מקבלים את מערכת ההזרקה TBI. נציין שהיא עובדת מצוין, חלקה מאוד, בעיקר בתחום הסל"ד הנמוך שבו למערכת הקודמת, ה-TPI – היו לעתים בעיות, וגם כשעלינו לרום של יותר מ-2,100 מטרים היא עבדה חלק לחלוטין. בנוסף, היא נותנת קצת יותר 'פלפל' למנועים ביחס ל-TPI, וזה חשוב בעיקר ב-150, אבל גם בפתיחות מצערת חזקות במנועים הגדולים יותר – ה-250 וה-300.

השינוי הגדול ביותר נמצא ב-150EXC, אופנוע שאותו אנחנו מאוד אוהבים בגלל קלות הרכיבה עליו, המשקל הנמוך, והקלות שבה הוא זז בתלת-ממדיות. כאמור, יש לו הרבה יותר פלפל במנוע כיום, והוא מזכיר יותר 125 עם יותר כוח מאשר את ה-150 הקודם. זה נובע כמובן גם בגלל שסתום הכוח החדש, שמותאם ל-150, ולא רק בגלל מערכת ההזרקה. כך או כך, הוא חד יותר, מדויק יותר, ובעל יותר שמחת חיים. כיף של אופנוע!

מערכת הזרקת דלק מצוינת לדו-פעימתיים
מערכת הזרקת דלק מצוינת לדו-פעימתיים

ה-250EXC וה-300EXC עוברים אבולוציה חשובה. כאמור, הם מתנהגים טוב יותר בזכות השלדה, המתלים והמכלולים, השליטה בהם טובה יותר בזכות עבודת הגוף והארגונומיה, והמנועים משתדרגים בזכות מערכת ההזרקה החלקה ושסתום הכוח המדויק – כשכל דגם מקבל מפה ספציפית לשסתום הכוח.

גם כאן, מערכת ההזרקה עובדת היטב, חלק לגמרי, מדויק לחלוטין, ואספקת הכוח היא לינארית – אבל החלטית יותר מאשר ב-TPI. אנחנו מתחברים יותר ל-250, שבעינינו הוא אופנוע אנדורו רב-משימתי איכותי ביותר, וגם ברום של 2,000 מטרים לא היה חסר כוח לשום דבר. ה-300 חזק יותר, אך יחד עם זאת נשלט לחלוטין, ומתאים כידוע לרוכבים שמכוונים עצמם אקסטרים-אנדורו.

ק.ט.מ 250EXC - הדו-פעימתי המועדף עלינו
ק.ט.מ 250EXC – הדו-פעימתי המועדף עלינו

הדור החשוב של ק.ט.מ בכל הזמנים

הדור החדש של אופנועי האנדורו של ק.ט.מ ל-2024 הוא לדעתנו החשוב ביותר של ק.ט.מ בכל הזמנים. אחרי ניסיונות של כמה וכמה שנים לחסוך ברכיבים החשובים ביותר, בק.ט.מ הקשיבו לדעת הקהל ושיפרו משמעותית את מה שחשוב – בעיקר את ההתנהגות והבולמים, אבל גם את התנהגות המנועים. את כל זה הם עשו תוך הצגת דור חדש שבו הכל משתפר, ויש מחשבה על פרטים קטנים – כמו שהיה נהוג בק.ט.מ לאורך השנים.

האופנועים האלה, השונים מאוד אחד מהשני ומתאימים לייעודי אנדורו שונים, חוזרים להוביל את שוק אופנועי האנדורו ולהציב סטנדרט של התנהגות, של מנועים, של טכנולוגיה, של איכות ייצור ושל הנדסת אנוש.

מחירים בישראל עדיין אין (נפרסם כשהמחירים ייקבעו), אולם כבר ידוע שהמחירים יהיו גבוהים יותר מאלו של שנים קודמות. להערכתנו הגסה המחירים יעלו בכ-4,000 ש"ח בממוצע, וייתכן שאף יותר. יחד עם זאת, הרוב הגדול של הרוכשים לא יצטרך להשקיע יותר על האופנוע מעבר למחיר הרכישה – אולי רק בהתאמות מינוריות כמו כידון אישי או מגני ידיים. אופנועי האנדורו של ק.ט.מ ל-2024 אכן מוכנים לרכיבת אנדורו – קשוחה כרגועה. דור חשוב ביותר!

אודות אביעד אברהמי

אביעד אברהמי
בן 46, רוכב על אופנועים 30 שנים ברציפות, חולה גז מאובחן, ממציא מטבע הלשון 'חזיר גז' ועורך את האתר שבו אתם גולשים כעת.

עשוי לעניין אותך

Suzuki-GSX-8S-Test-021

נוסטלגיה: סוזוקי GSX750ES

ה-GSX750ES של סוזוקי זכור כאחד מהאופנועים הראשונים ששברו את החרם הערבי על ישראל בשנות ה-80, וגם היה אופנוע לא רע בכלל בפני עצמו

Single Sign On provided by vBSSO
דילוג לתוכן