* עדכון, 5.10.21, 21:00: הלחץ עבד. רשות המיסים תיישם את הגזירה רק לרכבים מעל 3.5 טון
סגן השר במשרד ראש הממשלה, ח"כ אביר קארה, וכן שר במשרד האוצר, חאמד עאמר, הודיעו היום כי "שינוי הכללים היה אמור לגרום ולהעמיס חובות על עצמאים בעלי הרכבים, התקנה שאמורה למנוע הונאה בתחום הדלק, הייתה אמורה להכביד ולסרבל על כלל בעלי העסקים ולכן החלטנו לבטלה. ההחלטה הזאת הייתה אמורה להשפיע על כל עצמאי שמחזיק רכב". עוד הוסיף קארה: "התקנת הדלקן ברכבם של העצמאים היא דוגמה קלאסית לרגולציה ובירוקרטיה שנבנתה בצורה לא נכונה. שוב השיטה לא נכונה, במקום להגביר את האכיפה, להגביר קנסות ובמקום להעניש את מעלימי המס, משיטים קנס על כל המשתמשים. אין סיבה להשית עוד בירוקרטיה ולהכביד על העסקים שגם ככה קורסים תחת הנטל הבירוקרטי. אמשיך להילחם להורדת הבירוקרטיה, יוקר המחייה ולמען השוק החופשי״. השר חמד עמאר הוסיף כי "נמשיך לדאוג ולוודא שלא יעשה עוול".
* * * * *
בקרוב תוטל על ציבור העצמאים גזירה נוספת – התקנת דלקן בכלי הרכב לצורך קיזוז מע"מ והכרה בהוצאה במס בכנסה.
בשבועות האחרונים פורסמה טיוטת תקנות מס הכנסה, שבה נקבע כי החל מחודש נובמבר עצמאי שמעוניין לקבל הכרה בהוצאות הדלק ייאלץ להתקין דלקן ברכב ולהגיש דו"ח חודשי מרוכז על הוצאותיו. במסגרת מאות אלפי העצמאים בישראל ישנם גם עשרות אלפים שמתניידים או משתמשים ברכב דו-גלגלי לצורכי עבודתם, והם ייאלצו להתקין את הדלקן אם ברצונם להכיר בהוצאה זו לצורכי מס. על מנת להבין לעומק מה נדרש מהם, במה זה כרוך ומה ההשלכות של העניין, שוחחנו עם רו"ח יורם שיפר, שותף במשרד רואי החשבון זיו, שיפר ושות'.
מדובר על טרדה נוספת שנוחתת על הראש של העצמאים, בעלי הדו"ג שנאלצים גם כך לשלם פרמיה יקרה על ביטוח חובה עסקי. מדוע להכביד עוד?
רשות המיסים אינה רואה בכך כהכבדה, אלא כפתרון שאמור לסגור פרצה שלשיטתם עולה למשלם המיסים הישראלי מאות מיליוני שקלים בשנה. מדובר על תעשייה של חשבוניות פיקטיביות ועל שימוש פסול בחשבוניות והוצאות שמוגשות להם, מה שמוביל, לעמדתם, לפגיעה משמעותית בהכנסות המדינה. כיום יכול בעל דו-גלגלי למצוא חשבונית על תדלוק במזומן בפח האשפה של תחנת הדלק ולהגישה כהוצאה לצורך קיזוז מע"מ ומס הכנסה. את המצב הזה רוצה הרשות לשנות.
מה מצפה רשות המיסים מבעל רכב דו-גלגלי שרוצה להכיר בהוצאות הדלק שלו?
בהתאם לטיוטה, הכרה בניכוי מצריכה חיבור של בעל הדו-גלגלי למערכת חשבונות ממוחשבת המאפשרת הפקה של קבצים שמכילים פרטים שונים: מספר הרישוי של הרכב המתודלק, תצרוכת הדלק, סוג הדלק הנצרך, תאריך ושעת התדלוק ומספר הקילומטרים שנסע הרכב.
כמה זה יעלה?
עלות התקנת הדלקן עצמו נעה בין 100 ל-400 שקלים, ואילו התשלום החודשי יכול להיות שקלים בודדים – אך גם להגיע לעשרות שקלים. רשות המיסים מותירה חופש בחירה ומניחה כי כוחות השוק יעשו את שלהם והתחרות בין ספקיות הדלקנים תפחית מחירים.
ואם מסיבה כזו או אחרת איני יכול להתקין דלקן בדו-גלגלי שלי?
התקנות אינן מתייחסות לבעיות שמעיבות על התקנת הדלקן, אלא קובעות באופן שרירותי כי החל מ-1 בנובמבר תחייב התקנת דלקן, ובמקרה שזה לא יותקן – ייאבד העצמאי את הזכות לדרוש הכרה באותה הוצאה.
מה המצב כיום?
נכון לכיום, עצמאי מגיש מדי חודשיים חשבוניות מס על תדלוק, והדבר נחשב להוצאה מוכרת בשיעור של 45% לצרכי מס הכנסה. בכל הנוגע למע"מ, מוכרות ההוצאות בשיעור של שני שלישים. לצד האמור, בחברות בע"מ, כל ההוצאה מוכרת במס הכנסה, בכפוף לכך שהחברה מחייבת את מי שהרכב מוצמד אליו בשווי שימוש. לגבי המע"מ, ההוצאה על תדלוק מוכרת בשיעור של שני שליש.
כמה כסף צפוי להיכנס לקופת המדינה כתוצאה מישום המהלך?
הערכה גסה של רשות המיסים גורסת כי מדובר על כ-280 מיליון שקלים שייכנסו לקופת המדינה בשנת 2022 – סכום שצפוי לעלות ולהגיע לכדי 400 מיליון שקלים בשנים הבאות.
יש עוד גזירות שמתכננת הרשות לשלוף מהכובע?
יש. בתיקון חקיקה נוסף שהוגש על-ידי רשות המיסים, מוצע גם לייקר את עלויות הטיפול במוסכים באמצעות העלאה של המס שיוטל על שמני סיכה – אותם מחליפים במסגרת טיפולים שוטפים. כאן, לטענתם, השיקול הוא סביבתי מעיקרו ואינו כלכלי גרידא.
מה הסבירות כי התיקון יעבור במתכונתו האמורה?
לדברי רו"ח שיפר, מפתח ובעלים של תוכנה להפקת חשבוניות INVOICE4U, "ייתכן מאוד שההצעה תרוכך באופן מסוים, אך אני מתקשה לראות מצב בו רשות המיסים מוותרת על הבוננזה בדמות מאות מיליוני השקלים שצפויים להיכנס לקופתה כתוצאה מיישום המהלך. בל נשכח כי קופת המדינה נכנסה לגירעון עתק כתוצאה מסגרי הקורונה, והמדינה זקוקה להכנסות נוספות. כמו כן, חרף ייצוגם של העצמאים בכנסת, לא ראיתי מהלכים משולבים ומתוזמנים לטובת מאבק כנגד הגזירה".

יש כאן טעות גדולה
רשות המסים הודיעה על ביטול הדרישה
אוכל לסייע לכם בהכנת כתבה מעודכנת