צפייה בגרסה מלאה : מה זה "צריכת שמן טבעית"?
קניתי קטנוע חדש Downtown 350i, ואחרי כמה חודשים אני אני שם לב שהשמן יורד. בערך ב1000 ק"מ השמן ירד מהפס הכי גבוהה לקרוב לגבול התחתון (בערך ל1/4).
הלכתי למוסך המרכזי,שאלו אותי אם יש נזילה מהקטנוע אמרתי לא, ואז אמרו לי שזה לא תקלה, המנוע אוכל שמן וצריך למלא מידי פעם.
בספר רכב של קימקו רשום ככה:
Troubleshooting: Oil level too low
*Natural oil consumption
*Oil leaks
*Worn piston rings
*Worn valve guide
*Worn valve guide seal
לא מובן לי בדיוק, מה זה "צריכת שמן טבעית" ?
ממה שאני יודע (אם זה לא נכון אני אשמח אם מישהו יתקן אותי) על מנוע 4 פעימות, אם יורד שמן זה אומר שהשמן נכנס לתא בעירה ונשרף יחד עם הדלק - או שהוא נכנס מאזור גל הארכובה ואז התקלה בטבעת בוכנה או שנכנס מאזור הראש צילינדר ואז בעיה בשסתומים/גומיות שסתומים.
איך יכול להיות שמנוע "צורך" שמן באופן טבעי? אשמח להסבר אם מישהו יודע
Dresdner
22-04-2019, 22:09
כל מנוע צורך שמן אין דבר כזה שלא, יש מנועים שהצריכה כלכך קטנה שקשה למדוד אותה בעזרת המדיד ואז מגיע הטיפול שבו מחליפים שמן וממלאים חזרה לקו העליון.
היצרנים משחקים עם התאמת הצילנדר לבוכנה כדי להשיג כל מיני דברים כמו צריכת דלק ועוד ולזה יש השלכות על צריכת השמן.
תנסה לבדוק כמה במיליטרים המנוע צורך כדי להבין אם זאת בעיה או לא, אם יורד 100 מ"ל ב1000 ק"מ זה נורמלי, אגב בתחום הרכב היצרנים קבעו שעד ליטר ב1000 קילומטר זה נורמלי אבל זה כמובן כסת"ח כדי לבטל מקרי אחריות יקרים.
בנוסף אם אתה קבוע רוכב במצערת פתוחה לרווחה לפרקי זמן ארוכים הצריכה תגדל
ליטר ל1000 ק"מ? באופנועים?
אני מכיר 3 ליטר ל5000 ק"מ ברכבים. ושם יש הרבה יותר שמן בעוקה...
Tribalmistyc2
22-04-2019, 22:20
מנוע חדש עשוי לצרוך יותר שמן חכה כמה אלפים.
Dresdner
22-04-2019, 22:30
ליטר ל1000 ק"מ? באופנועים?
אני מכיר 3 ליטר ל5000 ק"מ ברכבים. ושם יש הרבה יותר שמן בעוקה...
רשמתי ברכבים לא באופנועים סתם אנקדוטה שמנוע אמור לצרוך שמן, יצא לי ולכמה חברים לשאול במוסך והתשובה הייתה זהה כמובן שזה משתנה מיצרן ליצרן ולא דגמתי את כולם, בכל מקרה זה נתון מוגזם שנועד לחסוך כסף ליצרנים אבל אין הרבה מה לעשות עם זה.
בסקודה שלי (חדשה) הצריכה הגיעה לליטר לאלף ק"מ. בספר רכב זה עדיין הוגדר תקין.
אם לא הייתי פוחד מהאביר הגרמני שיבוא לחרב גם את השרשור הזה, הייתי אומר לך משהו על הסקודה שלך.
כל מנוע צורך שמן אין דבר כזה שלא, יש מנועים שהצריכה כלכך קטנה שקשה למדוד אותה בעזרת המדיד ואז מגיע הטיפול שבו מחליפים שמן וממלאים חזרה לקו העליון.
היצרנים משחקים עם התאמת הצילנדר לבוכנה כדי להשיג כל מיני דברים כמו צריכת דלק ועוד ולזה יש השלכות על צריכת השמן.
אני לא מצליח להבין אבל, מה זה "צורך" ? לאן השמן הולך? אם אין נזילה, ושמן לא חודר לתוך התא בעירה, לאן הוא נעלם? איך?
רשמת "משחקים עם התאמת צילינדר לבוכנה", זאת הסיבה לצריכה "טבעית"? יצרן משחק עם ההתאמה ביניהם ואז היא לא מושלמת ב100 אחוז, ואז שמן כן חודר לתוך התא בעירה?
JohnnyDough
23-04-2019, 21:56
בהמשך למה שדרזדנר רשם, אחת הדרכים של יצרני מנועים "לשפר" את צריכת הדלק היא באמצעות שימוש ברינגים שתופסים חלש ולכן מקטינים את החיכוך וההפסדים.
רק שרינגים חלשים יכולים לאפשר לשמן לחדור לצילינדר ולהשרף (ובמקרים מסוימים לגרום לדלק לזלוג לתוך השמן - ע"ע הונדה סיוויק החדשה באיזורים ארקטיים).
אז כן, זה יכול להיות נורמלי אבל ליטר שלם על אלף ק"מ זה וואו.
Tribalmistyc2
24-04-2019, 07:20
בכל מנוע בוכנה הדלק והשמן נפגשים על הדפנות של הצילינדר ללא קשר "לחוזק התפיסה" של הרינגים.
אותו שמן נגרף לתא השרפה והדלק זולג לאגן,גם ההדף חודר לאגן ותוצרי השרפה מזהמים את השמן (כמו הדלק).
הכל נעשה בכמות מבוקרת.
אז אם בכל מנוע שמן גם ככה נכנס לצילינדר ונשרף, אז התפקיד של הטבעת בוכנה זה בעצם לא למנוע את זה אלא רק להפחית?
ואם כן, איך אפשר לדעת אם השמן יורד בגלל בעיה בטבעת, או שזה צריכה טבעית? צריך לפתוח את המנוע ולבחון פיזית את הטבעת?
ואם השמן שיורד לי זה כן בגלל "צריכה טבעית" של המנוע, איך יכול להיות שזה התחיל לקרות רק אחרי הטיפול 1000? הרי אם זה צריכה טבעית זה אמור להיות נתון די קבוע לא? ואיך יכול להיות שלאף בעלים של דאוןטאון שדיברתי איתו אין ירידת שמן (שניתנת לאבחון בעין לפחות). לא ממלאים טיפת שמן בין טיפולים. ודיברתי עם איזה 20 אנשים כמה מהם אפילו מהפורום הזה.
רק למנוע שלי יש "צריכה טבעית" של שמן ול20 אחרים לא? זה לא מוזר?
שאלה לפות"ש קצת לא מובן לי
האם צריכת השמן הגבוהה אליה שמת לב קרתה לפני הטיפול
"
קניתי קטנוע חדש Downtown 350i, ואחרי כמה חודשים אני אני שם לב שהשמן יורד. בערך ב1000 ק"מ השמן ירד מהפס הכי גבוהה לקרוב לגבול התחתון (בערך ל1/4). "
או אחרי הטיפול
"אם השמן שיורד לי זה כן בגלל "צריכה טבעית" של המנוע, איך יכול להיות שזה התחיל לקרות רק אחרי הטיפול 1000?"
Tribalmistyc2
25-04-2019, 09:19
אז אם בכל מנוע שמן גם ככה נכנס לצילינדר ונשרף, אז התפקיד של הטבעת בוכנה זה בעצם לא למנוע את זה אלא רק להפחית?
ואם כן, איך אפשר לדעת אם השמן יורד בגלל בעיה בטבעת, או שזה צריכה טבעית? צריך לפתוח את המנוע ולבחון פיזית את הטבעת?
ואם השמן שיורד לי זה כן בגלל "צריכה טבעית" של המנוע, איך יכול להיות שזה התחיל לקרות רק אחרי הטיפול 1000? הרי אם זה צריכה טבעית זה אמור להיות נתון די קבוע לא? ואיך יכול להיות שלאף בעלים של דאוןטאון שדיברתי איתו אין ירידת שמן (שניתנת לאבחון בעין לפחות). לא ממלאים טיפת שמן בין טיפולים. ודיברתי עם איזה 20 אנשים כמה מהם אפילו מהפורום הזה.
רק למנוע שלי יש "צריכה טבעית" של שמן ול20 אחרים לא? זה לא מוזר?
לבוכנה בקטנוע שלך יש 3 טבעות.
התפקיד העיקרי של 2 הטבעות העליונות הוא לאטום את ההדף (גם קיים שוני בין הטבעת העליונה ביותר לאמצעית שאין טעם להיכנס אליו).
הטבעת השלישית היא טבעת השמן.
התפקיד שלה זה למרוח שמן על הצילינדר ולגרוף אותו חזרה לאגן בזמן התנועה של הבוכנה.
כאשר הטבעת הזו תפוסה (בד"כ בגלל לכלוך שאין במנוע שנסע רק 1000 ק"מ או בגלל סיבה אחרת) נשרף הרבה שמן.
כמו שיהיה כאשר הרבה הדף יחדור את 2 הטבעות העליונות (מזכיר שאין דבר כזה אטימה מושלמת ובאופן תקין תהיה חדירה של הדף).
במנוע שהרגע סיים הרצה עדינה (?) ההתאמה בין הצילינדר לטבעות העליונות עדיין לא טובה כמו שתהיה אחרי 5K ק"מ או כבר לפני (תלוי בכמה תעמיס בזמן הקרוב).
טבעות הדחיסה נפתחות ומתכווצות - תלוי בפעימה לכן ככל שתכניס יותר נפח תערובת הטבעות יצמדו חזק לצילינדר מה שיגביר שחיקה וההתאמה תגיע מוקדם יותר.
את טיב האטימה של הטבעות דחיסה אפשר לבדוק בעזרת בדיקת דליפה (leak down test) שכדאי שתעשה בהמשך ולא אחרי 1000 ק"מ הסברתי שם ^.
את מצב טבעת השמן אי אפשר לבדוק בעזרת כלים אולי יש דרך שאני לא מכיר.
שמן יכול להישרף בכלל דרך השסתומים.
לכל שסתום יש אטם גומי ותחתיו יש תותב שבו השסתום זז.
כאשר האטם פרוץ או כאשר יש חופש לא תקין בתותב \ הוא סדוק וכו השסתום כבר לא יזוז ישר וזה יגרום לאטם להיפרץ ולשמן להגיע לשרפה.
סיבה נוספת תהיה בגלל הצפת דלק בזמן עמידה דלק שמטפטף כאשר המנוע כבוי יגיע ישירות לאגן שמן.
שמן מהול בדלק הוא דליל וחודר בקלות את אזורי האטימה ונשרף.
כמו שמן בצמיגות נמוכה מהדרוש (תבדוק מה שמו ומה כתוב בספר).
לסיכום שלא יהיה ספק צריכת השמן שלך לא טבעית.
אבל בגלל שהמנוע חדש הייתי ממליץ לגזגז בנדיבות (בטמפ' עבודה! ולא על מנוע קר) ולבדוק בעוד 1000 - 1500 ק"מ.
רק חידוד ספציפית למנוע הזה.
כאן אין הצפת דלק כי הוא מוזרק.
בנוסף,
ייתכן וגילית את הצריכת שמן רק אחרי טיפול סוף ההרצה, כי התחלת לרכוב בסל"ד גבוה יותר.
גם כאן אני מסתייג, כי כאמור לא חוויתי אכילת שמן בדאוןטאון, אבל בסינגלים הישנים יותר שהיו לי, נסיעה בסל"ד גבוה היתה מעלה באופן מוחשי את צריכת השמן.
Tribalmistyc2
25-04-2019, 10:03
גם במנוע מוזרק יכולה להיות הצפת דלק.
אין קשר.
Dresdner
25-04-2019, 10:04
יכול להיות שבטיפול הוחלף השמן בשמן בצמיגות שונה ממה שהיה וזה יכול לשנות בקצת את צריכת השמן.
סיבה נוספת תהיה בגלל הצפת דלק בזמן עמידה דלק שמטפטף כאשר המנוע כבוי יגיע ישירות לאגן שמן.
.
אני מכיר מוזרקים שמציפים בפתיחת סוויצ'.
לא הכרתי (מלשון, לא נתקלתי) במקרים בהם יש נזילת דלק לחלל השריפה בעמידה. בקרבורטור זה נפוץ. מספיקה תקלת מצוף (שכיחה) וגרביטציה בשביל שכל המיכל דלק ימצא את עצמו באגן שמן (ומכאן ההמלצה על סגירת ברז דלק, או ברזי ואקום).
הסיפור עם ההזרקה חדש לי, כי כשהמשאבה כבית לא אמורה להיות זרימה (ואם לשפוט מהזמזום בפתיחת סוויץ', הלחץ לא נשמר בקו).
Tribalmistyc2
25-04-2019, 16:44
דווקא בתור אחד שמגיע מתחום הרכב אתה אמור להכיר את הנושא.
בחנוכייה תמיד יישאר דלק.
במזרקים שהם bottom feed עם אטם תחתון פרוץ למשל דלק יזלוג דרך החנוכייה למטה או ישירות דרך החורים של המזרק בגלל שלא אוטם ב 100% מכוח הגרביטציה.
בקטנוע יתכן שנשאר דלק בצינור ואם המזרק לא אוטם..
צינור בצורת U הפוכה ופתוחה למשל.
שאלה לפות"ש קצת לא מובן לי
האם צריכת השמן הגבוהה אליה שמת לב קרתה לפני הטיפול
"
קניתי קטנוע חדש Downtown 350i, ואחרי כמה חודשים אני אני שם לב שהשמן יורד. בערך ב1000 ק"מ השמן ירד מהפס הכי גבוהה לקרוב לגבול התחתון (בערך ל1/4). "
או אחרי הטיפול
"אם השמן שיורד לי זה כן בגלל "צריכה טבעית" של המנוע, איך יכול להיות שזה התחיל לקרות רק אחרי הטיפול 1000?"
צודק זה לא רשום ברור, תודה
עד 1000 ק"מ לא שמתי לב לירידת שמן, אני לא חושב שהייתה, ואחרי הטיפול 1000, במהלך ה1000 ק"מ שאחרי, זאת אומרת בערך ב2000 ק"מ , שמתי לב לירידה דרסטית בשמן.
Tribalmistyc2 (http://fullgaz.co.il/forums/member.php/2154-Tribalmistyc2) -
תודה רבה על ההסבר!
ההרצה שעשיתי לא הייתה עדינה במיוחד. כן הקפדתי מאודלחמם את המנוע ולתת לו להגיע לטמפרטורת עבודה, להתחיל נסיעה בעדינות.
אבל דאגתי לגוון את הנסיעה על כל טווח הסל"ד. גם נסיעה בעיר, גם כבישים מפותלים וגם כבישים מהירים.
אז אתה אומר לתת גז ולחכות עוד קצת. זה בכל מקרה מה שאני יעשה, זה לא כאילו יש לי ברירה. הם טוענים שאין שום תקלה גם ככה.
אתה וDresdner (http://fullgaz.co.il/forums/member.php/1990-Dresdner) הזכרתם צמיגות שמן. כן שמתי לב למשהו
ההמלצה בספר רכב היא SAE 5W-50. ורשום שם שאם הוא לא זמין ניתן להשתמש בכמה סוגים אחרים (יש רשימה).
שהסתכלתי בחשבונית על הטיפול הרצה, שמתי לב שהם שמו לי שמן סינטטי מלא 5W-40. שלא רק שהוא לא המומלץ, אלא הוא גם לא ברשימת האלטרנטיבות.
יש מצב שזה מקור הבעיה? זה גם יסביר למה זה התחיל לי ב1000ק"מ. מצד שני אני מניח שהמוסך המרכזי משתמש באותו סוג שמן לכל הקטנועים האלה. אז רק המנוע שלי לא מסתדר עם השמן הזה?
עוד שאלה, למישהו יש מושג אם קטנוע חדש יוצא מהמפעל כבר עם שמן מנוע בפנים? או שהוא יוצא מהמפעל בלי שמן, והיבואנים ממלאים שמן כשהם מקבלים את הקטנוע?
Dresdner
25-04-2019, 22:11
Tribalmistyc2 (http://fullgaz.co.il/forums/member.php/2154-Tribalmistyc2) -
תודה רבה על ההסבר!
ההרצה שעשיתי לא הייתה עדינה במיוחד. כן הקפדתי מאודלחמם את המנוע ולתת לו להגיע לטמפרטורת עבודה, להתחיל נסיעה בעדינות.
אבל דאגתי לגוון את הנסיעה על כל טווח הסל"ד. גם נסיעה בעיר, גם כבישים מפותלים וגם כבישים מהירים.
אז אתה אומר לתת גז ולחכות עוד קצת. זה בכל מקרה מה שאני יעשה, זה לא כאילו יש לי ברירה. הם טוענים שאין שום תקלה גם ככה.
אתה וDresdner (http://fullgaz.co.il/forums/member.php/1990-Dresdner) הזכרתם צמיגות שמן. כן שמתי לב למשהו
ההמלצה בספר רכב היא SAE 5W-50. ורשום שם שאם הוא לא זמין ניתן להשתמש בכמה סוגים אחרים (יש רשימה).
שהסתכלתי בחשבונית על הטיפול הרצה, שמתי לב שהם שמו לי שמן סינטטי מלא 5W-40. שלא רק שהוא לא המומלץ, אלא הוא גם לא ברשימת האלטרנטיבות.
יש מצב שזה מקור הבעיה? זה גם יסביר למה זה התחיל לי ב1000ק"מ. מצד שני אני מניח שהמוסך המרכזי משתמש באותו סוג שמן לכל הקטנועים האלה. אז רק המנוע שלי לא מסתדר עם השמן הזה?
עוד שאלה, למישהו יש מושג אם קטנוע חדש יוצא מהמפעל כבר עם שמן מנוע בפנים? או שהוא יוצא מהמפעל בלי שמן, והיבואנים ממלאים שמן כשהם מקבלים את הקטנוע?
שמן 50 יותר סמיך משמן 40 לכן יכול להיות שעם 40 יש יותר צריכת שמן.
עד שלא תתן מספרים לא נוכל לדעת אם זה טבעי או לא, יש מנועים שההבדל בין הקווים הוא רק 200 מ"ל.
לגבי מי ממלא את השמן לפחות באירופה כלים שמיוצרים באירופה מגיעים ללקוחות עם שמן שמילאו במפעל, היה מישהוא שטען בפייס בוק שאופנועים חדשים שמגיעים למטרו מקבלים את השמן במוסך, לא. בטוח עד כמה אמין המידע הזה.
בלי להיכנס להסברים מפורטים, אכילת השמן תלויה במספר הנמוך של שמן רב-דרגי. המספר הנמוך חשוב בהתנעה כדי ליצור לחץ שמן מהר יותר. בטמפרטורות של ישראל אין צורך בשמן דליל כל כך (אפילו בחורף, בטח ובטח בקיץ) ובעיקר אם המנוע צורך שמן עדיף להשתמש בשמן צמיג יותר בטמפרטורה נמוכה, משהו כמו 10W או אפילו 15W. המספר הגבוה עדיף 50 בארץ, אבל גם 40 הולך. במקומך הייתי עובר לשמן 15W50 ובודק אכילת שמן.
Dresdner
26-04-2019, 12:20
בלי להיכנס להסברים מפורטים, אכילת השמן תלויה במספר הנמוך של שמן רב-דרגי. המספר הנמוך חשוב בהתנעה כדי ליצור לחץ שמן מהר יותר. בטמפרטורות של ישראל אין צורך בשמן דליל כל כך (אפילו בחורף, בטח ובטח בקיץ) ובעיקר אם המנוע צורך שמן עדיף להשתמש בשמן צמיג יותר בטמפרטורה נמוכה, משהו כמו 10W או אפילו 15W. המספר הגבוה עדיף 50 בארץ, אבל גם 40 הולך. במקומך הייתי עובר לשמן 15W50 ובודק אכילת שמן.
המספר הגבוה אינו קשור לטמפרטורת הסביבה לכן החום הישראלי לא קשור ל50 או 40 במיוחד במנועים עם קירור מים בהם טווח טמפרטורת העבודה צר.
לגבי המספר הנמוך אז אתה טוען צריכת השמן שהוא רואה באה ברובה בזמן עד שהמנוע מתחמם?
המספר הגבוה אינו קשור לטמפרטורת הסביבה לכן החום הישראלי לא קשור ל50 או 40 במיוחד במנועים עם קירור מים בהם טווח טמפרטורת העבודה צר.
לגבי המספר הנמוך אז אתה טוען צריכת השמן שהוא רואה באה ברובה בזמן עד שהמנוע מתחמם?
לפי הספר רכב המספר העליון דווקא כן קשור לטמפרטורת הסביבה ובטמפרטורה שמעל 40 מעלות מומלץ לעבור מצמיגות 40 ל-50.
7317
Dresdner
26-04-2019, 21:06
לפי הספר רכב המספר העליון דווקא כן קשור לטמפרטורת הסביבה ובטמפרטורה שמעל 40 מעלות מומלץ לעבור מצמיגות 40 ל-50.
7317
באמת מעניין למה אבל תעשה גוגל ותראה שהמספר הגבוה מיצג את צמיגות השמן בטמפרטורת העבודה של המנוע כך שאם מדובר ב90 מעלות ה40 מעלות בחוץ לא אמורים להשפיע.
בקירור אוויר אפשר להבין למה זה קשור כי טמפרטורת העבודה היא בטווח גדול יותר שמושפע גם מהסביבה לכן מנועי קירור אוויר לרוב מקבלים 50 או 60.
הטבלה הזאת קיימת 30 שנה אם לא יותר בספרי הרכב בתקופה שקירור אוויר שלט ויכול להיות שהגיע הזמן לעדכן.
אגב הטבלה הזאת התחילה להעלם מספרי הרכב החדשים ולא תמצא אותה בכל ספר.
מה שאתה אומר נשמע הגיוני. במקרה הזה הטבלה הועתקה מספר רכב של דגם 2017 שעבר עדכון די מקיף ביחס לדגם של 2016.
מצד שני יש גם הגיון לעלות ל-50 בקיץ כי בחורף האופנוע עומד עד 3 שנתות מתוך 6 ובקיץ עומד על 4-5 מתוך שש (המאוורר נכנס לפעולה רק בקו החמישי).
Dresdner
26-04-2019, 21:29
מה שאתה אומר נשמע הגיוני. במקרה הזה הטבלה הועתקה מספר רכב של דגם 2017 שעבר עדכון די מקיף ביחס לדגם של 2016.
מצד שני יש גם הגיון לעלות ל-50 בקיץ כי בחורף האופנוע עומד עד 3 שנתות מתוך 6 ובקיץ עומד על 4-5 מתוך שש (המאוורר נכנס לפעולה רק בקו החמישי).
נכון, אם טווח טמפרטורת העבודה במודל שלך כלכך רחבה אז זה שווה ערך למנוע קירור אוויר מבחינת בחירת השמן.
יש אופנועים שמערכת הקירור שלהם הרבה יותר יציבה
ניסיתי להימנע מזה, אבל נראה אין ברירה.
חשוב להבין ששמן (הרבה יותר ממים) מאבד צמיגות עם עליית הטמפרטורה. אם שמן קר נוזל כמו דבש, שמן חם נוזל כמו מים.
דרישות הצמיגות של השמן במנוע סותרות. בהתנעה קרה, השמן צריך להגיע במהירות לכל חלקי המנוע, כלומר, להיות דליל יחסית. בטמפרטורה גבוהה, הוא צריך להיות בצמיגות גבוהה כדי לבנות מספיק לחץ. במילים אחרות, להתנעה קרה צריך שמן בצמיגות נמוכה (5-10) ולעבודה בטמפרטורה גבוהה צריך שמן בצמיגות גבוהה (50-60).
שמן רב-דרגי אמור לפתור את הבעיה הזו. בטמפרטורה נמוכה (40 מעלות) צמיגותו כמו שמן עם המספר הנמוך ובטמפרטורה גבוהה (100 מעלות) צמיגותו כמו שמן עם המספר הגבוה. לדוגמה, לשמן 5W60 צמיגות של שמן 5 ב-40 מעלות ושל שמן 60 ב-100 מעלות. זה לא אומר כלום על הצמיגות האבסולוטית – גם שמן בצמיגות גבוהה יאבד צמיגות עם הטמפרטורה.
איך עושים את זה? לוקחים שמן בצמיגות הנמוכה (נניח, שמן 5) וממיסים בו כדורי פולימר, שעם עליית הטמפרטורה פותחים זרועות (כמו קיפוד ים, אבל עם זרועות ארוכות ומפותלות) וכך מעלים את הצמיגות האפקטיבית. כלומר, זה לא שיש בטמפרטורה גבוהה שמן 60, אלא יש שמן 5 שב-100 מעלות יש לו צמיגות של שמן 60 ב-100 מעלות.
כשמנוע אוכל שמן, המשמעות היא ששמן זורם לתא השריפה דרך חרירים קטנים. ככל שצמיגות השמן תקטן, המנוע ישרוף יותר שמן. לכן, עבור מנוע שאוכל שמן, עדיף להשתמש בשמן עם המספר ה"קטן" גבוה ככל האפשר להקטנת אכילת השמן.
בהתנעה קרה, צמיגות השמן תלויה בטמפרטורת הסביבה. אם לטמפרטורת חורף באירופה (נניח 10- עד 0 מעלות) צריך שמן בצמיגות נמוכה, הרי שבטמפרטורה גבוהה הצמיגות האבסולוטית תהיה זהה לזו של שמן עם מספר גדול יותר. כך, לדוגמה, הצמיגות האבסולוטית של שמן 10 בטמפרטורה של 20- מעלות זהה לזו של שמן 68 בטמפרטורה של 20+ מעלות. זה אומר שאם ההמלצה לאירופה היא שמן 5W, בישראל אפשר להשתמש בשמן 15W אן אפילו 20W בלי לאבד שימון בהתנעה קרה.
בטמפרטורה גבוהה, עדיף שמן עם מספר גבוה. ללא ספק, טמפרטורת העבודה הממוצעת בישראל גבוהה מזו של אירופה, ולכן עדיף לקחת שמן עם המספר הגדול גבוה ככל האפשר. זה נכון גם למנועים מקוררי נוזל, בהם טווח טמפרטורות העבודה קטן יחסית למנועי קירור אוויר, אבל ללא ספק טמפרטורת העבודה הממוצעת שלהם גבוהה מזו שבאירופה. זה לא ישפיע על אכילת השמן, אבל המנוע יקבל שימון טוב יותר.
אם לסכם – בישראל המספר הנמוך יכול להיות 15W או אפילו 20W בלי לאבד תכונות שימון במנוע קר, תוך כדי הקטנת אכילת השמן. המספר הגבוה צריך להיות כמה שיותר גבוה. אם למנוע מומלץ בתנאי אירופה שמן 5W40, בישראל עדיף 15W50 או אפילו 20W50.
יש לשים לב שמנוע המשתמש בשמן רב דרגי ואוכל שמן זקוק להחלפות שמן תכופות יותר. הסיבה היא שהשמן ה"נאכל" הוא בעיקר נוזל הבסיס הדליל ולא כדורי הפולימר. לפיכך, השמן שנשאר הוא בעל תכונות צמיגות אחרות.
אני מקווה שזה מסביר את ההמלצה שלי בתגובתי הקודמת.
ולא, הצריכה באה בעיקר בטמפרטורות גבוהות, שם הצמיגות האבסולוטית נמוכה בכל מקרה, אבל של שמן 20W הרבה פחות משל שמן 5W.
Dresdner
28-04-2019, 10:52
אולי פיספסתי את זה בכל המלל הזה הזה אבל מה ההסבר להשפעת טמפרטורת הסביבה על צמיגות השמן שהמנוע חם ובטמפרטורת העבודה שלו בהנחה שמערכת הקירור יודעת לשמור על חום המנוע בטווח צר של כמה מעלות בודדות?
אולי פיספסתי את זה בכל המלל הזה הזה אבל מה ההסבר להשפעת טמפרטורת הסביבה על צמיגות השמן שהמנוע חם ובטמפרטורת העבודה שלו בהנחה שמערכת הקירור יודעת לשמור על חום המנוע בטווח צר של כמה מעלות בודדות?
כמו שכתבתי, ניסיתי מראש להימנע מ"המלל הזה".
כל יום אני רוכב לעבודה באותו מסלול. בקיץ, ברמזור הראשון, המאווררבד"כ מתחיל לעבוד. בחורף, אין שלב בנסיעה שהטמפרטורה עולה מעל 90 מעלות.מדובר על 4 בשורה עם קירור נוזל.זו טעות לחשוב שלטמפרטורה החיצונית אין השפעה על הטמפרטורה הממוצעת שלהמנוע. רוצה עוד דוגמה? תנסה להיזכר כמה זמן עובד המאוורר ברמזור כשהטמפרטורה בחוץ5 מעלות וכשהיא 35 מעלות. ברור שטמפרטורת העבודה הממוצעת (ובעכבותיה הצמיגותהממוצעת) תלויה בטמפרטורה החיצונית.
Dresdner
28-04-2019, 23:29
כמו שכתבתי, ניסיתי מראש להימנע מ"המלל הזה".
כל יום אני רוכב לעבודה באותו מסלול. בקיץ, ברמזור הראשון, המאווררבד"כ מתחיל לעבוד. בחורף, אין שלב בנסיעה שהטמפרטורה עולה מעל 90 מעלות.מדובר על 4 בשורה עם קירור נוזל.זו טעות לחשוב שלטמפרטורה החיצונית אין השפעה על הטמפרטורה הממוצעת שלהמנוע. רוצה עוד דוגמה? תנסה להיזכר כמה זמן עובד המאוורר ברמזור כשהטמפרטורה בחוץ5 מעלות וכשהיא 35 מעלות. ברור שטמפרטורת העבודה הממוצעת (ובעכבותיה הצמיגותהממוצעת) תלויה בטמפרטורה החיצונית.
העניין יהיה לשים את זה במספרים, מה הממוצא טמפרטורת המנוע בחורף ומה בקיץ, המספרים לא יהיו זהים בין אופנוע לאופנוע כי מערכות הקירור לא זהות אבל המספרים לדעתי יהיו קטנים.
בקטמ שהיה לי כל עמידה ברמזור של כמה דקות ללא תלות בטמפרטורת הסביבה תגרום למאוורר לעבוד בנוסף שכתוב 40 למשל שזה הצמיגות בטמפרטורת העבודה של המנוע, טמפרטורת העבודה היא כבר מספר ממוצא אז הכל הוא בערך ונע סביב ממוצאים, לכן אין סיבה לשנות את צמיגות השמן מהמלצת יצרן שהחום הישראלי הוא לא ממש יוצא דופן ולא נחשב לקיצוני.
Dresender, א הזקן - תודה רבה על התשובות אני בהחלט אנסה להחליף לשמן צמיגי יותר.
אני פשוט לא מבין. זה המוסך המרכזי, וזה הקטנוע אחד הנפוצים בארץ, הם בטח מטפלים במאות כאלה כל חודש. אמור להיות להם מספיק ניסיון בזה ואם היו בעיות עם הסוג שמן שהם שמים אני מניח שהיו תלונות והם היו משנים (למרות שבאמת לא מובן לי למה הם שמים שמן בצמיגות שלא מצוינת ברשימה של קימקו) .
דווקא המנוע שלי צריך שמן בצמיגות גבוהה יותר? הם שמים שמן 5W-40 במאות קטנועים אחרים ורק שלי עושה בעיות? זה לא מסתדר.
Dresender - רשמת שקטנועים אמורים להגיע עם שמן מנוע בפנים כבר מהמפעל, זאת אומרת שאני יכול להניח שהקטנוע, לפני הטיפול הראשון ב1000ק"מ, היה עם שמן 5W-50?
זאת ההמלצה של קימקו בספר רכב, נראה לי טיפשי שהם ימליצו על השמן הזה אבל הקטנוע יצא ממפעל עם סוג אחר.
אם זה נכון, אז זאת עוד אינדיקציה שזה סוג השמן שגורם לבעיה(בגלל שהתחלתי לשים לב לבעיה אחרי הטיפול) ואז אולי באמת הסוג שמן שהמוסך המרכזי שם הוא לא נכון? אולי מישהו שם עשה טעות?
מעניין אותי לבדוק עם בעלי קטנועים אחרים שמטפלים בעופר אבניר איזה סוג שמן מחליפים להם בטיפולים. השאלה איפה אני מוצא כאלה:\
אני בכל מקרה עוקב אחרי הצריכה בצורה מדויקת עכשיו, ברגע שיהיה לי נתון עקבי אני אעדכן.
600 ירושלמי
29-04-2019, 07:44
Dresender,
אני פשוט לא מבין. זה המוסך המרכזי, וזה הקטנוע אחד הנפוצים בארץ, הם בטח מטפלים במאות כאלה כל חודש. אמור להיות להם מספיק ניסיון בזה ואם היו בעיות עם הסוג שמן שהם שמים אני מניח שהיו תלונות והם היו משנים (למרות שבאמת לא מובן לי למה הם שמים שמן בצמיגות שלא מצוינת ברשימה של קימקו) .
דווקא המנוע שלי צריך שמן בצמיגות גבוהה יותר? הם שמים שמן 5W-40 במאות קטנועים אחרים ורק שלי עושה בעיות? זה לא מסתדר.
שמע.. קודם כל נשום עמוק.
סביר להניח שאין שום בעיה עם המנוע שלך בגלל שימוש בשמן 5-40. אם כבר, וזה עניין שלא נגעו בו בכל השרשור הזה- יותר חשובה איכות השמן מאשר אם הוא 5-40 או 5-50.
שנית- תסתכל בטבלה בלינק המצורף. היא נראית קצת שונה מהטבלה שהעלית מהספר שלך. אולי זה קצת יעשה לך סדר בראש כי פה זה "מראה" שה5-40 מכסה לך את כל הטווח הדרוש.
ושלישית, לתהייתך- אישית עבדתי בכמה מוסכים. כולם מורשי יבואן כזה או אחר. ראיתי מוסכים ששמים דגש על איזה דרגת צמיגות של MOTUL הם שמים בכל כלי וראיתי מוסכים שההנחייה שם היא פשוא לפתוח בקבוקים של איזה שמן זול ולשפוך. לתדהמתך (ובזמנו גם לתדהמתי)- אפילו הבעלים לא היה בטוח איזו צמיגות זו כששאלתי.
ברוך הבא לישראל. תנמיך צפיות ובהצלחה.
https://www.manualslib.com/manual/787347/Kymco-Downtown-200i.html?page=33#manual
ולסיום- אם זה כ"כ מטריד אותך אז בהחלפת שמן נדרש 1.3 ליטר שמן. לך קנה 2 ליטר של שמן בצמיגות שבה אתה חושק, מאיכות טובה, תחליף את השמן ותראה אם אתה סתם מטריד את עצמך או לא.
להחליף את השמן זה עניין של 7 דקות כולל הפסקת סיגרייה. מוכן לעשות זאת עבורך אם תרצה. אני בירושלים.
שא ברכה.
Tribalmistyc2
29-04-2019, 08:17
בטבלה שצירפת בכלל לא מופיעה הצמיגות 5-40.
Tribalmistyc2
29-04-2019, 08:18
שנית- תסתכל בטבלה בלינק המצורף. היא נראית קצת שונה מהטבלה שהעלית מהספר שלך. אולי זה קצת יעשה לך סדר בראש כי פה זה "מראה" שה5-40 מכסה לך את כל הטווח הדרוש.
600 ירושלמי
29-04-2019, 08:47
נכון, אבל הכוונה הייתה שאם עושים 1+1 ומבינים את הטבלה אז יוצר שה5-40 שלו מכסה את הטווח הדרוש לו.
עקרונית, שמן חד דרגי עמיד יותר ומחזיק יותר זמן. מערכת השימון הטובה ביותר תהיה בנויה עם שמן חד-דרגי בצמיגות גבוהה יחסית, משאבת שמן חשמלית + חימום. לפני ההתנעה המערכת תחמם את השמן ותיצור לחץ שמן, ורק אחר כך יותנע המנוע. לפני הרבה שנים ניתן היה לקנות מערכת כזו לרכב בארה"ב. אני חושד שהיצרנים לא משתמשים בזה בגלל שזה יגרום להארכת חיי המנוע בפקטור 3 או 4, מה שיקטין עבורם את מכירות חלקי החילוף.
Dresdner
29-04-2019, 13:49
Dresender, א הזקן - תודה רבה על התשובות אני בהחלט אנסה להחליף לשמן צמיגי יותר.
Dresender - רשמת שקטנועים אמורים להגיע עם שמן מנוע בפנים כבר מהמפעל, זאת אומרת שאני יכול להניח שהקטנוע, לפני הטיפול הראשון ב1000ק"מ, היה עם שמן 5W-50?
זאת ההמלצה של קימקו בספר רכב, נראה לי טיפשי שהם ימליצו על השמן הזה אבל הקטנוע יצא ממפעל עם סוג אחר.
אם זה נכון, אז זאת עוד אינדיקציה שזה סוג השמן שגורם לבעיה(בגלל שהתחלתי לשים לב לבעיה אחרי הטיפול) ואז אולי באמת הסוג שמן שהמוסך המרכזי שם הוא לא נכון? אולי מישהו שם עשה טעות?
מעניין אותי לבדוק עם בעלי קטנועים אחרים שמטפלים בעופר אבניר איזה סוג שמן מחליפים להם בטיפולים. השאלה איפה אני מוצא כאלה:\
אני בכל מקרה עוקב אחרי הצריכה בצורה מדויקת עכשיו, ברגע שיהיה לי נתון עקבי אני אעדכן.
לא רשמתי שקטנועים מגיעים עם שמן מהמפעל אלה שאני יודע שאופנועים שמיוצרים באירופה מגיעים ללקוחות באירופה עם שמן וחוץ מלהרכיב מראות האופנוע מגיע מושלם.
בכל מקרה עדיין לא ידוע אם בכלל זאת בעיה, בכל מקרה שני הסוגים לא יגרמו נזק אבל יכול להיות שבאחד צריכת השמן תיהיה יותר מהשני.
אל תתרגש מצריכת שמן כל עוד מדובר בכמויות קטנות.
נסה לבדוק כמה באמת המנוע צורך.
תודה רבה על העזרה לכולם, אני אצבור עוד כמות מכובדת של ק"מ ואמדוד בדיוק את הצריכה. אחרי שיהיה לי נתון על הצריכה אני גם אחליף לשמן צמיגי יותר ונראה את ההבדל. אני גם אעדכן כאן את הנתונים אם אני אצטרך עזרה
דרך אגב שאלה, אני צריך מפתח מומנט או משהו כזה בשביל להחליף שמן? בספר רכב רשום :
Engine oil darin bolt, Torque(kgf-m): 2.0-3.0
כי אין לי דבר כזה:confused2:
600 ירושלמי
01-05-2019, 08:37
דרך אגב שאלה, אני צריך מפתח מומנט או משהו כזה בשביל להחליף שמן?
פתחת פה תיבת פנדורה.
לפי הספר ולפי המהנדסים שתכננו את הקטנוע- כן. לאסכולה הזו מצטרפים עוד כמה רוכבים וגולשי פורום, חלקם משתמשים במפתח מומנט כשהם סוגרים את צנצנת החמוצים בבית.
לפי דעתי האישית (ונסיוני הלא- מועט) אין צורך. צריך רגש ביד, כלים נורמאלים וקצת שכל.
אני לא סוגר ברגי ריקון עם מפתח מומנט, מעולם לא גזרתי בורג כזה.
אני לא מכיר אותך ויכול להעיד שאני כן מכיר כמה אנשים שהייתי ממליץ להם בחום להסתובב עם מפתח מומנט בכיס כי אין להם רגש בשיט. אם יש רגש והגיון אז סוגרים את הבורג עד שההברגה מתחילה "ללכת קשה" ואז נותנים עוד איזה 1/8 או 1/4 סיבוב. תמיד עדיף (כשזה כלי שלך ולא של מישהו אחר) לסגור טיפה פחות ואחרי רכיבה ראשונה לתת הצצה ולראות שלא נוזל.
JohnnyDough
01-05-2019, 09:22
הזכרת שהכלי חדש אז קח בחשבון שאם הוא עדיין באחריות ואתה מטפל בו לבד אז היבואן עלול לנסות להתנער ממך אם יצוצו בעיות רלוונטיות.
600 ירושלמי
01-05-2019, 09:37
הזכרת שהכלי חדש אז קח בחשבון שאם הוא עדיין באחריות ואתה מטפל בו לבד אז היבואן עלול לנסות להתנער ממך אם יצוצו בעיות רלוונטיות.
אם הוא מחליף שמן אף אחד לא אמור לדעת שהוא עשה את זה.
אין לזה סימנים ושום מוסך לא יגיד לו שאין אחריות.
JohnnyDough
01-05-2019, 12:28
אם הוא מחליף שמן אף אחד לא אמור לדעת שהוא עשה את זה.
אין לזה סימנים ושום מוסך לא יגיד לו שאין אחריות.
אם הוא לא יחזור למוסך אחרי X הקילומטרים של מרווח הטיפולים של היצרן בשביל טיפול נוסף אז הם יניחו שהוא לא מטפל.
אם הוא מפשל עם המומנט ודופק את ההברגה אז הם יכולים לראות שהיתה שם התעסקות.
אני לא אומר לו לא לעשות את ההחלפה לבד - אני רק מציין שהוא צריך לשים לב לפרטים מסביב.
matanbar26
01-05-2019, 13:55
אם הוא לא יחזור למוסך אחרי X הקילומטרים של מרווח הטיפולים של היצרן בשביל טיפול נוסף אז הם יניחו שהוא לא מטפל.
אם הוא מפשל עם המומנט ודופק את ההברגה אז הם יכולים לראות שהיתה שם התעסקות.
אני לא אומר לו לא לעשות את ההחלפה לבד - אני רק מציין שהוא צריך לשים לב לפרטים מסביב.
מכיוון שאין שום חובה לטפל במוסך יצרן בשביל מימוש אחריות אין סיבה שיניחו שהוא לא מטפל בזמן.
600 ירושלמי
01-05-2019, 14:21
מכיוון שאין שום חובה לטפל במוסך יצרן בשביל מימוש אחריות אין סיבה שיניחו שהוא לא מטפל בזמן.
לא מדויק.
בעת מימוש אחריות אתה צריך להוכיח שהטיפולים נעשו בזמן, במוסך מורשה.
להבנתי, פות"ש לא מחזיק בתעודה כזו.
עם זאת, זה שהוא מחליף שמן כדי לבדוק את התיאוריה שלו לא אמור למנוע ממנו לגשת בפעם הבאה שצריך לעשות טיפול ולעשות טיפות מבלי לומר שבין הטיפולים נעשתה החלפת שמנים.
ולגבי נזק בעת סגירת הבורג- כבר נגענו בזה, אם אין לך ידיים אל תגע בזה.
matanbar26
01-05-2019, 14:37
לא מדויק.
בעת מימוש אחריות אתה צריך להוכיח שהטיפולים נעשו בזמן, במוסך מורשה.
להבנתי, פות"ש לא מחזיק בתעודה כזו.
עם זאת, זה שהוא מחליף שמן כדי לבדוק את התיאוריה שלו לא אמור למנוע ממנו לגשת בפעם הבאה שצריך לעשות טיפול ולעשות טיפות מבלי לומר שבין הטיפולים נעשתה החלפת שמנים.
ולגבי נזק בעת סגירת הבורג- כבר נגענו בזה, אם אין לך ידיים אל תגע בזה.
כן הייתי לא מדוייק.
התכוונתי שהעובדה שהוא לא הגיע למוסך היצרן לא מוכיחה שהוא לא טיפל בזמן במוסך מורשה.
בגדול, כל עוד הכלי בתקופת האחריות לא הייתי נוגע בו בעצמי כדי להימנע מהאפשרות שיגידו לי "נגעת בעצמך-הפסדת את האחריות".
.
אני לא מכיר אותך ויכול להעיד שאני כן מכיר כמה אנשים שהייתי ממליץ להם בחום להסתובב עם מפתח מומנט בכיס כי אין להם רגש בשיט.
תודה,
אני לא סומך על עצמי יצא לי כבר להרוס כמה הברגות בחיים. מקסימום אני אסע למוסך מורשה ואבקש שיחליפו שמן, בטח עולה גרושים.
אתה נשמע כמו אחד שמתעניין בקטנוע מעבר ללהניע ולנסוע.
קנה ידית מומנט, סגור פעם פעמיים שלוש עד שתתפוס את הרגש. כשתקבל בטחון תעבור לחזק ביד. את הידית שמור לעבודות הבאות שתעשה,
או שאם אתה רואה שאתה לא נוגע באופנוע, מכור אותה.
תמיד יהיו כאן כאלה שיקנו.
Dresdner
04-05-2019, 17:54
סוגר עם מד מומנט כל בורג שמחובר למנוע לגלגלים ומערכת הבלימה,לא רק שזה שומר על ההברגות זה מבטיח שהבורג לא השתחרר ברכיבה, בנוסף אני מתקתק את העבודה יותר מהר עם מד טורק.
המערכת פועלת באמצעות vBulletin® ; גרסה 4.2.2 Copyright © 2026 vBulletin Solutions, Inc. כל הזכויות שמורות. תורגם על ידי WizCraft