תחילה אכתוב המלצות לכל המעוניינים לצאת לזה, בסוף את חוויותי מפרגוואי וברזיל.
כמה זמן סך הכל?
6 חודשים עם האופנוע.
כמה עלה הכל כולל טיסות ואופנוע?
8.5 אלף דולר.
כמה מדינות?
7.
ק"מ?
13,800.
כמה נמכר האופנוע?
650 דולר. חצי מערכו בזמן המכירה.
האם טיול כזה מסוכן?
כן. בדרום אמריקה נוהגים כמו פסיכופטים, וערך החיים מאוד נמוך פה. גם בכביש, גם ברחוב. עדיף לצאת לטיול כזה לפחות עם עוד חבר.
עד כמה חשוב לקנות סט כלי עבודה?
בוא לא נעוף, לא צריך סט לאובראול לאופנוע, לכל הברגים החיוניים. לצאת לטיול כזה בלי סט כלים, זה כמו להעמיס עגלה שלמה בסופר באוכל, להגיע לקופאית, ולהבין שהארנק נשאר בבית. משהו בטוח ישתבש על הדרך. אדמה עם סלעים שנתקעו בגלגל שיניים, רגלית שנפלה, פנס שנשבר, תושבת ברזל שנפלה, צינור מנוע שהשתחרר הסגירה, שרשרת משוחררת, לכוון קרבורטור לגובה אחר, סתם דוגמאות. אתה תמצא את עצמך בחור של סוף העולם 200 ק"מ בטבע רחוק מהעיר, ותצטרך להתחנן על הברכיים ממכוניות עוברות שיעזרו לך. במקום, להחזיק מפתח ביד ולתקן את התקלה ולהמשיך אחרי 10 דקות. לבחירתך.
כמה ק"מ לרכב ביום?
ככל שהאופנוע גדול סמ"ק יותר- כל הטיול נהיה קל יותר. אני רכבתי 250 ק"מ ביום ממוצע. אופנוע 600 סמ"ק ומעלה עושה בקלות את ה 400-500 מרוכבים שפגשתי.
עונה מומלצת לטיול?
דרום צ'ילה וארגנטינה- מאפריל עד אוגוסט- אל תגיעו. קר פצצות מתחת לאפס, ואני מכיר רוכב שהסתובב אחורה. כל שאר היבשת כל השנה איפה שבאלכם.
האם דרוש לדבר ספרדית בסיסית?
כן! עם דגש. 95 אחוז מהמקומיים לא מדברים יותר מ hello ו thank you. רובם נחמדים בטירוף, אך אם הם לא מבינים אותכם, יהיה מאוד קשה לעזור. מה שכן, רובם אוהבים כסף, וברגע שיראו שאתה אהבל ולא שולט בשטח, יגזרו עליך המון קופונים על הדרך. אני למדתי בחודשיים הראשונים ספרדית ורק השתפר מאז.
טיול קשה או קל?
רכיבה בשרשרת הרים של 8 אלף ק"מ בגבהים 2000-4000 מטר זה הרבה יותר קשה ממה שנשמע. היו רגעים גם קשים בגבהים 4 אלף, שחלמת רק לרדת משם.
ציוד הגנה?
אחת הטעויות הכי גדולות שעשיתי, היה לא לקנות ציוד הגנה. לא בגלל הגנה לגוף, אלא הגנה מפני הקור והרוח. כפפות סנובורד, מעיל חצי כוח, מכנס ג'ינס ונעלי הרים, אפשר- אך תסבלו. 20 אחוז מהמסע- רעדו לי הביצים ותת חום בקטנה. רוחות, ברד, גשמים, קור, ערפל, יש המון כל הזמן. גשם בדרום אמריקה, כל טיפה זה מינימום קילו ולמשך שעות. תשקיעו במעיל רכיבה, מכנסיים, מגפיים וכפפות מקצועיים- ויהיה הרבה יותר קל פיזית.
איזה מדינות הכי כיפיות?
את הרכיבות בקולומביה, אקואדור ופרו לא אשכח בחיים. המדינות האנדיות של היבשת הרבה יותר כיפיות, תרבות עתיקה, זולות ככה רמת חיים יותר גבוהה בשבילכם ונוף מטורף. גם את פרגוואי. צ'ילה, ארגנטינה וברזיל היה חצי כוח.
איפה הכי מומלץ לקנות אופנוע?
בדקתי את כל המדינות מבחינת מחירים וזמן. קולומביה נקודה!. ממש התמזל מזלי שהתחלתי משם את הטיול. זה פוסט שלם לפרט למה, אולי בפוסט אחר.
האם השוטרים נוכלים ורמאים?
ממש לא!. יש סיפורי הפחדה וטרור על שוטרים ברחבי האינטרנט, כנראה הרבה שנים אחורה. כל עוד יש לכם את כל הרישיונות וביטוח, לא עברתם על שום עבירה ואתם מדברים בכבוד וחיוך אל השוטר, הוא ישחרר אותכם מהר. רק פעם אחת, שוטר צבאי ניסה קצת להיטפל ולסחוט בלי סיבה, קלטתי אותו מהר, אמרתי לו שיירד ממני בנימוס והוא שיחרר.
האם שילמת שוחד לשוטר?
כן. פעם אחת. חצי מהכבישים ביבשת זה קו רצוף כפול נגד עקיפה, יש המון הרים. מה לעשות ויש לך עוד 300 ק"מ יום רכיבה, ויש משאיות שנושאות צב על 30, אתה לא תגיע בחיים ככה. הסיכוי ששוטר יתפוס אותך עומד על 0.00001 אחוז, אך קיים. פעם אחת הצליח לראות אותי מרחוק שוטר, אשמה שלי. רצה 140 דולר קנס עם קבלה. פתרנו את העניין תוך 3 דקות שחור עם 55 דולר. צריך לבכות המון ולחכות שזה יבוא ממנו.
איך שומרים על האופנוע בלילה?
לעולם! לא להחנות ברחוב בלילה. בבוקר הוא לא יהיה שם. תמיד בחנייה סגורה עם שער של ההוסטל- מלון.
דלק אמין?
תדלקתי גם בתחנות דלק בלי גג ונראות מהמערב הפרוע. לי מעולם לא הייתה בעייה עם דלק לא אמין או מהול במים.
צריך ידע בסיסי במכונאות?
כן. תלמד לבד על הדרך אם יש לך ידיים טובות וראש. אם לא, תהיה מאוד תלותי בעזרת אחרים.
משא ומתן?
לעולם אל תשלם מחיר שהם אומרים לך. הכל פה זה שכונה ותוריד אותם במחיר. אין בעיה לקנות כמעט הכל בחנויות קטנות בשחור בלי קבלה ב 25 אחוז פחות.
גזענות/ אנטישמיות?
אנטישמיות לא קיימת. גזענות- האינדיאנים המסורתיים לא סובלים אנשים לבנים ורצוי לשמור מרחק. לעולם אל תיכנסו לכפרים שלהם בהרים לבד באקואדור ופרו בלילה.
חוק ה 80/20 של ביטחון אישי:
האוכלוסייה בדרום אמריקה היא שונה ביותר מהמערב. אם אצלנו, יש סקאלת נחמדות קטנה. אצלם זה קיצוני. 80 אחוז מהאוכלוסייה נחמדים בטירוף- ויצאו מסדר יומם ויעזבו הכל לעזור לכם. מצד אחר, אחוז האנשים המסוכנים, הפסיכופטים, השודדים, הגנבים, החולי נפש הוא גבוה מאוד ומורגש באווירה והחיים היום יומיים בכל רבדי החברה. חשוב לשמור מרחק מאוד גדול מהם, אני מכיר אישית הרבה אנשים שנכוו כאן. אני הייתי במרחק של חצי דקה, משמוציאים עליי אקדח בתוך פבלה בריו, התמזל מזלי ונגמר בטוב. אתם תזהו מהר מאוד מי הוא 80 ומי הוא 20 ותשתלבו כאן.
האם צריך צמיגים ספייר לקחת על האופנוע?
בהחלט לא. רוב הכבישים נקיים ואין שום בעיה להשיג צמיג חלופי במקרה חירום בעיר ליד.
רמת חיים כללית?
בקולומביה- אקואדור- פרו ופרגוואי תוכלו לחיות כמו מלכים. בצ'ילה, ארגנטינה וברזיל יורדת והכל יקר.
מקומות בחיים לא לעבור בהם?
עיר בשם ciudad de este, מעבר הסמים הכי גדול בכל היבשת. חצי מתושבי העיר סוחרי סמים וכנופיות פשע. כמעט דרסו אותי למוות 3 פעמים ב 10 דקות. ערך החיים כאן זה כמו נבלה מרוחה על הכביש, והעיר הכי דוחה ומסוכנת שטיילתי ב 33 מדינות. ישמור נפשו, ולא יעבור פה. קאלי, עיר בדרום קולומביה- זהירות גבוהה ביותר, המון מסתובבים עם אקדח ברחוב וסוחרי סמים.
האם אפשר לישון בטבע עם אוהל?
שתי המדינות היחידות צ'ילה וארגנטינה.
אופנוע יפני/ הודי או סיני?
על סיני אתם תתחרטו. הכי זול, אך המנוע מתחמם ונשרף מהר. לא בנוי לרכיבות ארוכות בטמפרטורה גבוהה ומתמשכת. סיכון גבוה. יפני- הכי יקר, אופנוע גדול סמ"ק עדיף לכם להביא מהבית. הודי- מכיוון שבהודו חם פצצות והכבישים נוראיים- ההודים בונים אופנועים יחסית מאוד אמינים שנועדו לעבור התעללות מאוד קשה. אני לדוגמא, עברתי 8 החלקות במהירות נמוכה עד 30 קמ"ש, האופנוע כמו חדש. חובה! מגני מנוע צדדיים מברזל.
במחשבה שנייה, עדיף טיול כזה כאן או בדרום מזרח אסיה?
לפי שיחות עם בחורה שעשתה את הטיול במזרח, חד משמעית שעדיף שמה. דרום אמריקה זה ממש לא מקום ליפי נפש. העלויות במזרח הינן חצי שזה המון!, הרבה יותר בטוח!.
דרגת קושי לטיול כזה לרוכב בודד?
8 מתוך 10.
מזומן או אשראי?
רק מזומן. בדרום אמריקה משתמשים רק בדביט קארד למשוך מזומן מכספומט מסודר בתוך בנק עם שומר או קניון. פעם ב... חודשים שילמתי בכרטיס.
יוקר המדינות מהנמוך (מימין) לגבוה (משמאל)-
קולומביה- אקואדור- פרגוואי- פרו- ארגנטינה- ברזיל- צ'ילה.
האם יש דבר כזה חטיפות?
לא. לא קיים דבר כזה. אלא אם כן ממש התאמצתם ללכת בפבלה הכי מסוכנת של ריו בשתיים בלילה או לצאת לטרק סולו בג'ונגל של קולומביה. אין דבר כזה למטייל עם זהירות שפויה.
האם שוד עם אקדח נפוץ?
כן. בלילות ואזורים no-go.
איך נפטרים מהאופנוע בסוף טיול?
מוכרים לתייר אחר. למקומיים אין כסף וייתנו לכם הצעת בדיחה. לא קל גם למצוא תייר כזה, חשוב להתחיל לחפש 3 חודשים מראש.
האם ההגירה של המדינה יודעת שהשארתם אופנוע מהאחור? לא!. המחשבים של המכס וההגירה לא מסוכרנים אחד עם השני.
המדינה הכי מדהימה ביבשת?
קולומביה. ועם 3 סימני קריאה.
פרגוואי:
המדינה הכי פחות מתויירת ביבשת. זולה בטירוף- האנשים השניים הכי נחמדים ביבשת- נוף טרופי ג'ונגל- צפון המדינה רכיבה מדברית בצא'קו תנאי חול- אוכל טעים ובשרים משובחים, מאוד שווה לעבור. המדינה השנייה הכי אהובה עליי ביבשת. אומנם מדינה מאוד קטנה, אך חרשתי את כולה- 3 אלף ק"מ בתוכה. העיר בירה אסונסיון, העיר הכי אהובה עליי ביבשת.
ברזיל:
נוף טרופי ירוק בדרומה- אוכל מצויין אך לא זול- הבשרים הכי טעימים ביבשת אחרי דרום ארגנטינה- השוטרים הכי נחמדים ביבשת- כבישים מדהימים- ארוחות בוקר הכי מפנקות במלונות. יאנסו אותך בדמי שימוש על הכביש, משהו הזוי. כל 100 ק"מ משלמים איזה 15 שקל. מה נסגר איתם?- הערים הגדולות מסוכנות.
וסרטון סיום:
https://youtu.be/uVwUX0r6FeU
זאת כתבה שלישית ואחרונה בטיול.
כתבה 1: http://fullgaz.co.il/forums/showthre...אמריקה-באופנוע
כתבה 2: http://fullgaz.co.il/forums/showthre...-באופנוע-חלק-2
תודה לכולם על הקריאה,
סקאי.
יפה מאוד כתבת... קולומביה אכן משהו מיוחד במינו.