בתור חובב נבלות ידוע - אני אגיד לך שאין שוק לכלים ישנים ב-5 שנים האחרונות.
לפני כן, היינו דומים יותר לקובה מאשר לאירופה/ארה"ב - אופנוע בן 10 היה נחשב "טרי" עבור רבים, ועבור אוכלוסיות מסויימות זה היה "בון-טון" להיפגש ביום שבת עם חברים לבירה+תיקונים.
מאז, המצב השתנה:
- המשכורות עלו (תשווה מינימים של 2011 למנימום של 2021 - הבדל של 50%).
- האופנועים נהיו זולים יותר (בעיקר הקטנים, עקב שינוי במיסוי - אבל גם הכלים הכבדים הוזלו מעט נומינלית, משמע הוזלו משמעותית ריאלית).
- היו כמה שנים של גידול במכירות - מה שגרם להצפה של שוק המשומשים בכלים משנתונים מתקדמים.
- עלויות החלפים והאחזקה עלו, מה שפגע עוד יותר במי שמחזיק אופנוע ישן - הסכומים שמשלמים על אחזקה במוסך, גבוהים יותר מירידת ערך של אופנוע בן כמה שנים.
ועם זאת, המחירונים (בדגש על לוי יצחק) ובעלי האופנועים לא הפנימו את השינוי. לפי "חוק הנבלה", כל עוד האופנוע נוסע ונמצא במצב +/- תקין, בעליו לא מוכנים למכור אותו בסכום שאינו "משמעותי" עבורם - והיום הקו של ה"משמעותי" נמצא באיזור ה-6-7 אלף ש"ח לאופנוע 250 ו-10-12 לאופנוע 500+.
זה מייצר מצב הזוי לחלוטין, שבו KLE בן 20, שעבר 7-8-10 ידיים ומעל 100 אלף ק"מ, עומד למכירה ב-10-15 אלף שקל - כשב-18-22 אלף שקל ניתן לרכוש ורסיס 300 בן 4, עם שליש או רבע מהקילומטראז', מעט ידיים, והכי חשוב - בלי כל הצרות וההוצאות שאופנוע ישן מביא איתו. אציין גם שלאור ההתקדמות בטכנולוגיה, חרף המחסור בסמ"קים, מעטפת היכולות של הורסיס קרובה מאוד ל-KLE המדובר, ובמבחן השוואתי בינהם אני לא צופה יתרון משמעותי ל-KLE בשום סעיף.
על הנייר, הורסיס עולה כפול, אבל בפועל - 8 אלף שקל היום זה כסף קטן. משכורות מינימום וחצי, פחות ממשכורת ממוצעת אחת.
או, במונחים אופנועיים: קצת יותר ממחיר של סט צמיגים + סט שרשרת + טיפול גדול במוסך.
כדי שאותו KLE יהיה אטרקטיבי לקניה, הוא צריך לעלות חצי מהמחיר שמבקשים עליו - כמו שזה קורה לאופנועים ישנים בארה"ב. אבל כאן נכנס האגו של הבעלים, שנתמך במחירון לוי יצחק - ומביא למצב שכלים ישנים מצד אחד עומדים למכירה זמן רב, ומצד שני המחירים שלהם נשארים גבוהים יחסית כל עוד הכלי שלם ותקין (יחסית לשנתון). לזה אני קורה "חוק הנבלה".
מהתיאוריה לפרקטיקה - מה עושה אדם שפשוט רוצה לרכוש אופנוע לנסיעה יומיומית?
הוא מחפש כלי בן 3-6 שנים, שספג את עיקר ירידת הערך, אבל לא את עיקר הבלאי - ומשאיר נבלות בנות 20 לחובבי הנבלות.
לי באופן אישי זה קצת עצוב, כי זה הופך את האופנוע עבור רבים ל"מוצר צריכה" שמשתמשים בו וזורקים, במקום "בן משפחה" כפי שזה היה אצלי לאורך השנים. אבל אלה החיים, ועבור הרוכב הממוצע - זה שינוי לטובה.