נכתב במקור על ידי
א הזקן
חבל על ההתלהמות. מעולם לא טענתי שהמחירים הלא סבירים בארץ הם תוצאה של כשרות, כתבתי בסופר.
גם לא טענתי שמשגיחי הכשרות הם האחראיים (הבטחתי להסביר אם אדרש). אז הנה דוגמה:
יש קווי ייצור תעשייתיים שאמורים לפעול 24/7. כל כיבוי של קו כזה והפעלתו עולים הון. לדוגמה, ייצור שמן מזוקק הוא קו מסוג זה. כדי ששמן יוכר ככשר, אסור לייצרו בשבת ובשבתונים. העלות של כיבוי והפעלה של קו כזה והצורך ביותר קווי ייצור מגולמת במחיר השמן. וזו רק דוגמה – יש לא מעט כאילו. העלות של זה היא הרבה יותר מאגורה ליחידה.
עוד טעות – חלק מהחרדים יוצאים לעבוד אבל הם ממש לא משלמים מס כמוני. זה פשוט: בגלל חוסר ב"השכלה שימושית" (יש לחרדים השכלה מעמיקה בתחומים שלא יכולים להביא להכנסה כספית רצינית) בד"כ הם ירוויחו יחסית מעט ולכן ישלמו מעט מס (כזכור, המס פרוגרסיבי). אם תוסיף לכך את התמיכה שהם מקבלי מהמדינה, את העובדה שלרבים מהם אין רכב (כזכור, מעל 80% ממחיר הדלק הוא מס) וכו' אז די ברור שהם משלמים פחות מס ממני.
ואני מתנצל כאן מעומק הלב על ההכללות. ברור לחלוטין שיש אחרים – אני אפילו מכיר אדם דתי שדוגל בהפרדת הדת מהמדינה. אבל כקבוצה/מגזר זה נכון.
האמת – לא ברור לי למה המחירים בארץ כל כך גבוהים. קל להגיד "חזירים" ואולי זה אפילו נכון לחלק מהגדולים. מצד שני – כמה בעלי צימר ממש עשירים אתה מכיר? אף אחד מהעצמאיים שאני מכיר הוא ממש עשיר. חלקם חיים יותר טוב, חלקם פחות, אבל ממש עשיר – לא מכיר.
נ.ב. לא קורא הארץ (או עיתון אחר).....