למה מינרלי?
אשמח לקבל המלצה על שמן מינרלי טוב, בצמיגות 10W4, והכי חשוב שיהיה נגיש לקניה.
המועמד הכי טוב הוא ה- CASTROL GTX אך לצערי אינו מיובא, לפחות ע"י היבואן הרשמי.
למה מינרלי?
Ducati Multistrada 1100
Alfa Guiletta 1.4 Manual
איזה אופנוע דורש כזה דבר?!
אתה בטוח שאלה הוראות היצרן, ב2017?
בימינו לא ממש צריך לעשות הרצה למנועים.
ו10W4 נשמע דליל בטירוף
נתחיל באופנוע: קוואסאקי ZZR1400
היצרן, כמו הרוב המוחלט של היצרנים, מדגיש את הצורך בהרצה ב- 1000 ק"מ הראשונים. קוואסאקי למשל ממליצים שב- 400 ק"מ הראשונים לא לעבור את ה- 4000 סל"ד וב- 600 ק"מ הבאים לא לעבור את ה- 6000 סל"ד. אפשר להתווכח הרבה על כמה שזה מיושן ולא רלוונטי במנועים המיוצרים כיום בטכנולוגיות עדכניות, אך כל עוד זה מופיע בהנחיות, אותי זה מחייב.
ואם נחשוב קצת מעבר, מדובר פה ברכיבי מתכת שמתקיימת ביניהם תנועה יחסית ומביאה אותם לעומסים אדירים, ולשם תפקוד אופטימלי הם חייבים להתחכך אחד בשני לצורך באטימה מוחלטת. אז קיצר, כן צריך הרצה, במיוחד באופנועים עם קלאץ' רטוב, שמייצר הרבה ג'יפה במנוע שמסתובבת בין החלקים הנעים.
10W40 זה לגמרי לא דליל בטירוף, זו ההמלצה של היצרן, למרות שמצוין כי יש להתאים את הצמיגות לתנאי האקלים.
מצרף דף מההנחיות של קוואסאקי.
ZZR1400 oil spec.jpg
אני לא נגד הרצה אבל רק קח בחשבון שכל מנוע של אופנוע לפני שיוצא את שערי המפעל עובר בדיקת מאומצת שבה המנוע מגיע לקו האדום כמה פעמים במשך כמה דקות.
לגבי שמן מינראלי בהרצה, אין טעם לזה במנועים של ה20 שנה האחרונות.
אני לא ממש בטוח שכל מנוע שיוצא מהמפעל עובר "הרצת קריעה", זה נכון אולי למנועים אקזוטיים או מנועי מירוץ, בספק אם גם באופנועי מיינסטרים. לא מצאתי התייחסות רשמית של יצרנים.
בקשר למינרלי מול סינטטי. כל חלק נע מתכתי במנוע, מדויק ככל שניתן, חייב את החיכוך בשאר החלקים על מנת "שיישב" מהודק. שמן סינטטי על ההתחלה, בגלל תכונות ההגנה על מתכת שהוא מספק, יגרוום להיווצרות שכבה דמויית-זכוכית glazing על משטחי המתכת והתהליך לא יהיה שלם. המשמעות שהמנוע יהיה פחות חזק, צורך יותר שמן ודלק.
לציין כי אחרי שהתהליך הושלם, להשתמש בסיננטי איכותי יהיה בעל השפעה מכרעת על אורך חיי המנוע
הייתי בשני מפעלים וראיתי במו עיניי, היצרן בודק את המנוע במה שנראה למתבונן מהצד כמו לקרוע לו את הצורה אבל בכך הוא מבטיח שלא יהיו כשלים לאחר המסירה.
לגבי השאר, הטולרנסים היום כלכך קטנים שהתאמת חלקים ע"י חיכוך כמעט ולא קיימת ככה שהתאוריה שלך לכלים חדשים כבר לא נכונה וגם לא נתמכת ע"י היצרן.
בכל מקרה רוב האופנועים מגיעים עם שמן חצי סנטטי שזה בעצם שמן מינראלי עם תוספים סינטטים.
כבר היום קשה למצוא שמן מינראלי לאופנועים ובעוד חמש עד 10 שנים בכלל לא תוכל להשיג אותו בגלל הסיבות שהזכרתי
השמן שמגיע מהמפעל הוא שמן מינרלי פשוט.
נכון, ממש קשה למצוא שמן מינרלי טוב היום. לראיה פניתי למספר יבואנים של יצרנים מוכרים וכולם ענו בשלילה.
ככל הנראה, אאלץ "להסתפק" בחצי-סינטטי לטיפול ההרצה, ובכל אופן לא אוותר על טיפול טרום-אלף (סביב ה- 200-300 ק"מ).
מתוך סקרנות, באיזה מפעלים ביקרת?
דוקאטי- שם לא מוצאים את האופנוע לרכיבה ומריצים אותו על דיינו שניה לפניה האריזה.
מוטוגוצי- איחרנו בדקה ולא הכניסו אותנו אבל הטסטרים שלהם מוציאים כל אופנוע לסיבוב סביב האגם ומושכים כל הילוך לאדום.
יש סיבה למה קשה למצוא שמן מינראלי כי אף אחד לא משתמש בזה, אני בספק אם יש שמן מנארלי שהאופנוע יוצא מהמפעל.
כמו שאמרתי הימים האלו עברו, המנועים של היום אומנם נראים אותו הדבר אבל מבחינה מכנית היצור השתנה לגמרי.
בקיצור אין טעם לעשות הרצה שלא לפי הוראות יצרן.
נכון, היצרן לא מפרט במפורש אם יש צורך במינרלי או סינטטי. רק מציין דרישה לעמוד בתקן מסוים.
ה- GTX מדורג כ- API SERVICE: Exceeds API SG: JASO MA-2
אז עקרונית אין מניעה להשתמש בו
גם הקאסטרול 15-50 יהיה אחלה למה לחפש בנרות אם הכל תקין ?
Sent from my PRO 6 using Tapatalk
Si fractum non sit, noli id reficere
adversus solem ne loquitor
איזה קאסטרול, החצי-סינטטי או מינרלי?
אחזור לשאלה הבסיסית: מהרבה חומרים שקראתי וחיפשתי מצאתי שההמלצה לתקופת ההרצה, ה- 3000 ק"מ הראשונים, היא להשתמש בשמן מינרלי על מנת לאפשר אטימה סופית של הרינגים ורק אז לעבור לסינטטי.
כמה המידע הזה רלוונטי? והאם ניתן להשיג תוצאות טובות גם בחצי-סינטטי?