ציטוט נכתב במקור על ידי פיינשמקר צפיה בהודעה
הכווונה להבדיל בין מידע אינפורמטיבי להנחות סמויות. אין לי שום אידיאולוגיה שמנחה אותי.
אני טוען שצריך להפריד בין מאפיינים שידוע שהם מהווים גורמי סיכון (גיל, הסטוריה של עבירות וכו') לבין מאפיינים שאינם בהכרח כאלו.

נקח את מאפיין המוצא - ערבי/יהודי - כדוגמה ובוא נניח לטובת הדיון, אף שזה לא ידוע לי עובדתית, שהאחוז היחסי של רוכבי אופנוע ערבים שמעורבים בתאונות קטלניות גבוה מזה של יהודים.
עכשיו צריך לבוא ולבדוק.
מה הגיל הממוצע של רוכבי אופנוע יהודים ומה הגיל הממוצע של רוכבי אופנוע ערבים? אם תגלה שבממוצע הרוכבים במגזר הערבי צעירים יותר מאשר במגזר היהודי, הרי שהגיל זה הפקטור הרלוונטי ולא המגזר.
סילוף. אם יש לך 2 פקטורים (גיל, מגזר) - איך הגעת לזה שאחד מבטל את השני?
הדרך היחידה "לבטל" פאקטור זה להוכיח שאחוז הנפגעים אצל יהודים וערבים בני אותו גיל יחסית לאחוזם באוכלוסיית הרוכבים, זהה.

דוגמה נוספת. ידוע שמצב התשתיות והכבישים במגזר הערבים גרוע מאד לעומת המצב בישובים יהודים. עד כמה גורם הסיכון הידוע הזה מהווה פקטור במספר התאונות המגזר? מה אחוז התאונות בקרב רוכבי אופנוע שנגרמו בגלל תאורה לקויה? בורות בכביש? הולכי רגל על ציר התנועה וכן הלאה.
ערבוב. 1. אם זאת הטענה, עליך להוכיח שרוכבי הדו"ג נפגעו בתוך הישובים שלהם (מה שלא המצב, בהסתמך על הסטיסטיקה בראש השרשור). אחרת, זה פקטור לא רלוונטי. 2. מדברים רבות על "מצב התשתיות במגזר", אבל אני מביקוריי בישובי המגזר לא ראיתי מקומות רבים שהם בגדר "סכנת נפשות", ליקויי תשתית מהסוג שהרוכב הסביר לא יכול לצפות ולעבור בצורה זהירה מבלי להיפגע. מה שכן ראיתי הרבה בישובים אלה זה שימוש חסר אחריות בתשתית - קרי נהיגה/רכיבה פראית. אבל זה בדיוק הסעיף שממנו אתה מנסה לברוח.
אולי בכלל הסיבה היא שרוכבים ערבים, בממוצע, מצוידים בלבוש מיגון פחות איכותי מרוכבים יהודים?
אולי. ואם נקבל את ההנחה שבני מגזר X נוטים להיהרג יותר, משום שהם מעורבים בתאונות כשהם רוכבים בתחתונים ואבטיח על הראש - על מה זה מעיד?
וכך הלאה והלאה והלאה.

לכן בהחלט ייתכן שלרוכב ערבי יש סיכוי גדול יותר להפגע בתאונה, ובאותו הזמן לעובדה שהוא ערבי אין שום משמעות אינפורמטיבית בפני עצמה.
לזה שהוא ערבי, אין משמעות. לזה שמגזר X נוטה לעשות כפול תאונות קטלניות מאחוזו באוכלסיה, בהחלט יש משמעות אינפורמטיבית. למשל זה אומר שבמקום ששוטרים יחלקו דו"חות מהירות בכביש 5, עדיף לנצל את זמנם לאכיפה של נהיגה מסוכנת על כביש 55... או שבמקום להשמיע ברדיו פרסומות בעברית מטעם הראשות הלאומית לבטיחות בדרכים - עדיף להשקיע את התקציב בשלטי חוצות, שהכתוב עליהם יהיה בשפה שאיננה עברית.
יש עוד אי אילו מסקנות שניתן להסיק מלהסתכל לעובדות בעיניים, בלי לנסות לסלף אותן.
בכחול.