היום לקחתי את האופנוע (טרייסר 900) לשם לטסט, והרי הסיפור:
רוב מכרי באזור נתניה לוקחים מכוניות לטסטים במכון אלישע באזור התעשיה פולג, וגם אני לקחתי לשם פעמים רבות גם מכוניות וגם אופנועים, ללא חויות יוצאות דופן. הייתה לי ב-״אלישע״ חויה לא טובה עם מכונית לפני שנה, אז החלטתי לפנות הפעם למכון אחר. כיוון שלא מצאתי המלצות חיוביות או שליליות על מכון ספציפי בנתניה, לקחתי באופן אקראי למכון אמיתי.
כבר בהגעה למקום הוא מעורר רושם רע -- הוא דחוס בתוך תחנת דלק בין תחנת שטיפה ומחסנים רעועים, מלוכלך מאד, עם שילוט דהוי, עם שלוליות בלמ״זיות מסביב. אין די מקום למכוניות הממתינות, אז יש עומס שגולש לתחנות הדלק והשטיפה, והרבה כמעט תאונות. היה מספיק צפוף שהיה קשה להתקדם עם אופנוע עד לתחילת המסלול תוך עקיפת המכוניות, כמקובל לדו״גים.
כמות הרעש אדירה, גם כי תחנת הדלק על כביש החוף, ושתי עמדות ה״משרד״ (קבלה וסיום אחרי הטסט), שהן יותר קטנות מדוכן פיס, פתוחות לחלוטין. מילא כל זה.
קיבלתי את טופס הטסט בנוהל הרגיל, חיכיתי כ-8-9 דקות עד שהתפנה בוחן לטפל בי (סביר לחלוטין בהתחשב בעומס). עשה את הבדיקות הרגילות של רישום ק״מ, התאמת מס׳ שילדה ומנוע, אורות ומצב צמיגים. אח״כ בדיקת בלמים -- כאן הצטרף מי שהסתבר אח״כ כמנהל המכון.
לקח יותר זמן מהרגיל: הם לא היו מרוצים מהצורה שבלמתי בגלגל האחורי, למרות שהוא ננעל -- במתקן המדידה אצלם צריך לבלום על קטע מאד קצר, אז אחד הבוחנים עלה על האופנוע ובלם בעצמו, פעם-פעמיים, עד שקיבלו את התוצאה הרצויה. בסדר גמור -- בדיקת בלמים היא דבר חשוב.
מעבר לזה, לא היו התקרצצויות; גם אין סיבה, כי אין על האופנוע תוספות חריגות והוא נראה דנדש. לא ביקשו לראות אפוד זוהר (שיש) או להחליף לוחית לקטנה (יש לי את המקורית הקטנה).
מנהל המוסך נותן לי את טופס הבדיקה, ואומר לי לגשת למשרד לסיים. אני מסתכל על טופס הבדיקה -- נקי לגמרי, כצפוי. אני ניגש למשרד, הפקידה מדביקה את מדבקת הטסט ומתתימה את הרשיון בחותמת.
"50 שקלים בבקשה״. במקרה ראיתי לפני כמה ימים טבלה של האגרות, וזכרתי 35 ש״ח, כפי שהיה בשנים האחרונות. טוב, אולי הטבלה שראיתי לא היתה מעודכנת והאגרה עלתה.
״את בטוחה? מדובר באופנוע. כמה האגרה לאופנוע?״
״אולי היה שם גם סעיף בדיקה חוזרת״
״לא היה, האופנוע עבר חלק, וזו פעם ראשונה ויחידה שהגעתי איתו לכאן. איפה זה כתוב?״ (ולו היה ליקוי שהכשיל את האופנוע, אז היה צריך לשלם על הטסט כרגיל, לחזור למכון אחרי שהליקוי(ים) תוקנו ולשלם בנפרד אגרת טסט חוזר, משהו כמו 19 ש״ח.) ברור שמשהו לא כשורה -- למכוניות האגרה משמעותית גבוהה יותר, אז לא ברור עם מה אפשר להתבלבל כאן.
״לא יודעת, זה מה שהוא כתב לי לקחת״ (כאן זה כבר מתחיל להישמע כמו תרגיל. יש תעריפון ממשלתי ארצי אחיד לכ-15 שירותים שמכון נותן, והפקידה הזו כל היום גובה עבורם. אין מצב שהיא לא יודעת כמה עולה טסט לדו״ג, ובולט שהיא מתחמקת מלענות.)
״תראי לי בבקשה את התעריפון״
״אתה יכול לדבר איתו, אני עושה מה שהוא כותב״
״עם מי?״
״ציון״
״איפה הוא?״
מצביעה בחוסר נחת בולט לצד השני של המבנה. לאחר אני עובר את כל המבנה מסתבר שהוא היה כל הזמן בכוך ליד הכוך שלה, ושזה הבוחן שבדק את הבלמים ואמר לי לגשת לסיים מבחן. כאמור, הוא מנהל המכון.
״הפקידה אומרת שאני אמור לשלם 50 ש״ח על הטסט. למה? האגרה לאופנוע היא לא 35?״
(כמה שניות של שקט)
״איזה אופנוע זה? כבד?״ (הוא בחן את האופנוע בעצמו כמה דקות קודם. אופנוע ליטר, אדום ונוצץ, בולט בשטח. לא היה אף דו״ג אחר באזור)
״למה זה משנה?״
(בלי להתבלבל) ״כי אופנועים כבדים אמורים לשלם 50, אבל אתה יודע מה, תשלם רק 35.״ לפקידה: ״קחי ממנו 35״.
שילמתי, לקחתי את הרשיון החתום וודאתי שהכל בו כמו שצריך. איתו כבר לא היה מה לדבר יותר.
אמרתי לכ-10 אנשים שחיכו שם בתור מה היה -- אף אחד לא נראה מופתע, ואחד אפילו אמר ״למה לייחס לאנשים כוונות רעות?״
בבית שוב ודאתי וכמובן להד״ם. אין אגרה נפרדת ל-״כבדים״ (מושג שכבר לא קיים בחוק לפחות 20 שנה). ברור שלו האגרה הרשמית היתה גדולה יותר, הוא לא היה מוותר עליה -- אין סיבה.
שורה תחתונה, התנהגות פלילית, שיטת מצליח, ולפי ההתנהלות ברור שזו לא פעם ראשונה שהם עושים את זה (וראיתי אח״כ שלפקידה יש אותו שם משפחה כמו למנהל, אז אולי זו השלמת הכנסה משפחתית ).
מה שמטריד זה לא רק החוצפה. יותר מטרידה האפשרות שמכון שעושה את זה, גם מעביר כלי רכב טסט בלי כל בדיקה ובלי שבכלל יופיעו אצלו. כידוע, היו דברים מעולם וכמה מכונים שנסגרו בשל כך.
עכשיו שאלה בתקווה שמישהו יודע:
כמה זה מורכב להגיש תלונה פלילית בנושא? ברור שלא יקרה כלום בעקבות תלונה אחת (הוא כמובן יכחיש, וזו גם תהיה מילה נגד מילה, בלי שאני יכול להוכיח). אבל אם אשלח עותק + מכתב למשרד התחבורה, לאיגוד מכוני הרישוי ואולי לאיגודי צרכנים ו/או עיתונאים, אם תגענה בהמשך תלונות נוספות, אולי זה יכול בסופו של דבר להשפיע.