בזמן שכתבת את ההודעה בפורום יכולת לעשות חיפוש פשוט בוויקפדיה ולקבל את התשובה:
GL3 תקן ישן ולא פעיל
GL4 סטנדרט
GL5 מתקדם לעומס גבוה
שלום
ימאהה xmax 300 שנת 2019.
בספר רכב של היצרן כתוב:
שמן גיר 10w30 מדרגת se ומעלה, או 85w בתקן Gl3
.
שמן גיר בצמיגות 85w140 ( שזה הצמיגות המתאימה לאקלים בארץ) יש של כמה חברות, אבל לא קיים בתקן GL3.
קיים בתקן GL4 או GL5.
במוסכים המורשים של מטרו בארץ, ענו לי שמשתמשים בשמן 80W90 של מוטול. גם לא הצמיגות הנכונה, וגם לא בתקן GL3.
השאלה שלי האם להשתמש בשמן 10W30 כמו שכתוב בספרות טכנית, או להשתמש ב 85W140 בתקן GL5.
תודה
אלי
בזמן שכתבת את ההודעה בפורום יכולת לעשות חיפוש פשוט בוויקפדיה ולקבל את התשובה:
GL3 תקן ישן ולא פעיל
GL4 סטנדרט
GL5 מתקדם לעומס גבוה
מה שהוא אמר, ובנוסף - כתבת 3 צמיגויות:
שמן גיר 10w30 - צמיגות כזאת ראיתי רק בגירים של מנועי דו"פ (עם קלאץ' רטוב). בד"כ זאת צמיגות של שמן מנוע, לא של שמן גיר. לא חושב שגיר של קטנוע דורש בהכרח שמן כזה.
85w - זאת כנראה הצמיגות שימאהה ממליצים (מניח). זה שמצויינת צמיגות חד-דרגתית, מעיד על תקן ישן מאוד (ובעקיפין על כך שאין במכלול הנ"ל דרישות גבוהות לאיכות השמן). 80W-90 קרוב מספיק כדי שיתפקד כהלכה. טווח הצמיגויות 75W-80 עד 80W-90 זה מה שנדרש בגירים הידניים של רוב הרכבים - סביבת שימוש דומה מאוד.
שמן גיר בצמיגות 85w140 - שמן צמיגי מאוד, ואני בטוח שאין צורך להשתמש דווקא בו. פעם אחרונה ראיתי דרישה להשתמש בשמן כזה הייתה כשהסתכלתי בספרות הטכנית של המוטו-גוצי V7, שבו השמן הנ"ל הולך להאב האחורי (חיבור של גל הינע).
אגב, עוד פריט מידע לרווחת הציבור על ההבדל בין GL-5 ל-GL-4:
זה לא ש GL-5 "טוב יותר". הוא יכול לעמוד בעומסים יותר גדולים (כמו בדיפרנציאלים וכו'), אבל אלים יותר ויכול לגרום נזק למכלולים עם מתכות עדינות - למשל לטבעות הסינכרון בגיר ידני.
לכן חשוב מאוד לא למלא GL-5 במכלול שדורש GL-3, GL-4 או GL-4 PLUS.
Ducati Multistrada 1100
Alfa Guiletta 1.4 Manual
...
בספר הרכב של ימאהה באנגלית לקטנועי xmax 300 משנים 2017 ומעלה, כתוב במפורש מידע טכני לגבי השמן גיר:
שמן מנוע 10w30 או 85w בתקן gl3.
גם באתר מוטול (ובעוד אתרים של שמנים) בקטגוריית בחירת שמן ל xmax 300 משנת 2017, הבחירה היא להשתמש בשמן מנוע 10w30.
ימאהה ממליצים על צמיגות 85w שהיא כביכול חד דרגתית, כדי לתת חופש בחירה לדרגת הצמיגות השנייה שתלויה בטמפטורת המקום.
צמיגות 85w90 מתאימה למקומות בהם הטמפרטורות מתחת ל 0 מעלות.
צמיגות 85w140 מתאימה לטמפטורה מעל 0 מעלות, והיא הצמיגות המומלצת בארצינו.
בקטנועי sym* בסדרת הג'וימקס , בספרות יצרן כתוב במפורש שמן גיר: 85w140. ואכן מוסכים רבים בארץ שמודעים לעניין, מחזיקים שמן גיר בצמיגות 85w140.
לפני שנים שהייתי במטרו תושיה, שאלתי אותם לגבי סוג שמן גיר לגוימקס. הם ענו לי 80w90. אמרתי להם שבספרות יצרן כתוב 85w140. הם אמרו לי שזה עדיף, ואפשר לקנות* 85w140 מקורי של ג'וימקס.
חבל שלא קראת את תגובתו של KKatkov:
"אגב, עוד פריט מידע לרווחת הציבור על ההבדל בין GL-5 ל-GL-4:
זה לא ש GL-5 "טוב יותר". הוא יכול לעמוד בעומסים יותר גדולים (כמו בדיפרנציאלים וכו'), אבל אלים יותר ויכול לגרום נזק למכלולים עם מתכות עדינות - למשל לטבעות הסינכרון בגיר ידני.
לכן חשוב מאוד לא למלא GL-5 במכלול שדורש GL-3, GL-4 או GL-4 PLUS."
בוא נעשה סדר כי אין שלילה בין כל מה שנאמר פה:
GL3 תקן ישן עפ"י הויקפדיה, הקטנוע שנת 2017 , יש מצב שבאותה שנה הוא היה עדיין בתוקף. הסטטוס לא רלוונטי מה שרלוונטי זה שצויין בספר ושהוא הדרגה הכי נמוכה כלומר דרגת בסיס ולכן טרייבל ציין אותו כתקינת סף מומלצת, GL4 לא יפגע בכלי שלך ויהיה "שיפור" אבל GL5 לא מתאים לכלי (מצויין גם בוויקי את מה שקקטוב רשם).
אם להתייחס לתמונה אז ההמלצה היא ל 85W ללא הקשר לדרגה נוספת, לא מתווכח מה אתה ראית לגבי 85\140, אבל יש עיניין לעבודה בטמפרטורה כמו שציינת, ההבדל הוא בעיקר בשמן המנוע כלומר ההמלצות הן לפי ספר הרכב שיצא למדינה אליו הוא משוייך, מכיוון שבישראל עובדים עם אירופה התקינה היא של אירופה וההמלצות הן לאקלים האירופאי.
בארץ שימוש בשמן מנוע "כבד" בזמן עבודה בקיץ מומלץ יותר כי שמן "דליל" יאבד מתכונותיו מהר יותר תחת חום, לכן יש שימוש לרוב ב 40 ו\או 50 במקום 30 בנוגע לדרגת צמיגות תחת חום.
הכוונה בכל זה שיש הבדל בין ההמלצות בספר הרכב לתנאי השטח בהם הכלי באמת עובד בו... כלים שעובדים במדינה עם אקלים מדברי חם ואבקי יידרשו לתחלופה יותר תדירה בטיפולים מאשר המלצות היצרן, כנ"ל כלים שעובדים בעצימות גבוהה. הספר נותן סטנדרט לשימוש ותחזוקה שמשקלל בתוכו אורך חיים עפ"י המלצת שימוש למשתמש הנורמטיבי באותה מדינת מוצא.
שמן גיר אינו מתחמם ואינו מזדהם כמו שמן מנוע ולכן פחות מאבד מתכונותיו, דרישת הבסיס היא חד מספרית (רק 85W בתמונה) כך שכנראה אין חשיבות מבחינתם לדרגה נוספת כי השמן שומר על תכונותיו עד לזמן ההחלפה שנקבע תחת בדיקת השימוש שהם עשו לו.
לטענתך הדרגה השניה תלוי בטמפ' (וזה נכון) השאלה לאיזו טמפרטורה, טמפרטורת עבודה שנובעת מעבודה מאומצת או טמפרטורה של המקום? ופה נראת לי הבעיה.
140 לדעתי יתאים יותר לכלים שמגיעים לטמפרטורת עבודה מאומצת או לאורך זמן\שימוש שבו 90 כבר מאבד מתכונותיו, אין לי נסיון בשימוש בו, בכל הקטנועים שיצא לי לטפל ההנחיה היתה 85W\90 מהמנהל המקצועי.
אם מבחינתך מצאת ש 140 מתאים אז שים וחבל על "הויכוח", קח בחשבון שייתכן ותיצור יותר נזק מתועלת במידה והוא לא מתאים.
אז ככה:
אכן בספר הרכב הראשון של ימאהה לשנת 2017 מצויין 2 סוגי שמן גיר אפשריים:
שמן מנוע 10w30 תקן SE. או שמן גיר 85W תקן GL3.
משנת 2018 ועד עכשיו, השמן גיר היחיד שמופיע בספר הרכב הינו: שמן מנוע 10W30 דרגת SE.
כלומר ימאהה ביטלו לגמרי את האופציה לשמן גיר 85W, על אף שהוא קיים בתקן GL4* שמחליף את תקן GL3,* מה שאומר שתקן GL4 לא רק שלא "משפר" אלא כלל לא מתאים.
לגבי זה שימאהה ציינו רק דרגת צמיגות אחת 85w ולא כתבו בצורה ברורה את הדרגה השנייה, לטעמי זה לא מקצועי בעליל. בכל מקרה יש 2 דרגות שמשוייכות ל 85w ( ואין בנמצא שמן גיר שהוא רק 85w). האחת היא: 85W90 השנייה: 85W140.
כמו שהסברתי לעיל, במקומות בהם הטמפרטורה של המקום היא 0 מעלות ומטה משתמשים ב 85W90.
במקומות בהם הטמפרטורה של המקום היא 0 מעלות ומעלה משתמשים ב 85W140.
לגבי הגוימקס כבר יצא לי להיות ב 4-5 מוסכים סופר מקצועיים שהראו לי שהם משתמשים בשמן גיר 85W140.
בספר רכב בעברית של XMAX 300 שנת 2016 מצויין נושא שמן הגיר ובו מופיעות 2 האופציות.
האתר כרגע של מטרו לא פעיל, כך שאין באפשרותי להוריד ספרי רכב לשנים 2018 ומעלה כדי לראות את הדרישות הטכניות לשנים האלו.
והשאלה שוב נשאלת: האם ללכת על המהלך של של החלפת שמן גיר לשמן מנוע 10w30, או על 80w90 כהמלצת מטרו, שאין לו שום מקור בספרות הטכנית.
ידידי
אני מציין נתונים יבשים מספרות טכנית באנגלית ובעברית של היצרן.
יתרה מכך: בספרות טכנית של היצרן משנת 2018 והלאה, האופציה היחידה עבור שמן גיר, היא שמן מנוע 10W30 בתקן SE.
הסיבה שהעליתי פה את הדברים, מכיוון שבמוסך המרכזי מטרו קיבלתי תשובה שמשתמשים בשמן גיר של מוטול בצמיגות 80W90 .
*הדיון פה הועלה כדי להבין את פני הדברים..האם יש ספרות יצרן שונה לישראל....?
.מה בעצם אני מפספס פה..
אין פה שום פלפולים ומיני מליחות.
אי שוויון פשוט שלא מובן. ספרות טכנית מול מציאות אחרת של המוסך המרכזי מטרו, וכנראה שאר המוסכים.
כן.
את המנועים של הדגם הזה מייצרת חברה שנקראת מינרלי שמייצרת גם את הדגמים הישנים (125 ו 250) וההוראות שצירפת חופפות לכולם.
מניסיון של כמעט 100,000 ק"מ על ה 250 סמ"ק ומעבר בין כל סוגי השמנים (80W90 ו 10W30 וגם 85W140 ) השיבוב תמיד היה ככה שבגדול זה לא משנה מה תשים.
אתה יכול לשים גם 10W40.
בוקר טוב,
אין ספר יצרן לישראל, לכל הידוע לי החלוקה היא לפי שוק\תקנות: אירופה,ארה"ב, אוסטרליה, דרום אמריקה, אסיה, אפריקה. וייתכן שיש עוד.
ישראל עובדת עם האיחוד לרוב מה שאומר שהכלים שמגיעים הם בעלי תקינה אירופאית ולכן ספר הרכב שמתאים לאיחוד\אירופה.
ב"שטח" מוסכים הולכים לפי הוראות יצרן + ידע \ ניסיון (במידה ויש ריקולים\קריאת תיקון),
.
עפ"י הנסיון של טרייבל אין ממש הבדל בין הסוגים לכלים בעלי נפח 250 סמ"ק כך שכל המידע שעלה פה לא נמצא בסתירה.
למרות שחברה מייצרת כלי רכב ובודקת אותו אין לה את היכולת לבדוק אותו בכל תנאי אפשרי מבחינת מזג אוויר או שימוש וגם אין מצב לבדוק טעויות שקורות רק בזמן התחלת הייצור הסדרתי כך שהצרכנים הם סוג של "בוחנים" והמכונאים "מאבחני שטח".
כל בעיה או תקלה אמורה להיות מדווחת לחברה היצרנית לצורך בדיקה ואיבחון.
כל הנתונים שנאספים במהלך תקופת זמן מסויימת לאחר הפצה מהווים תמונת מצב אמיתית לאיכות הייצור ,הרכבה ושימוש של הכלי.
במידה ומתגלות בעיות (כמו סידרת DUKE\RC של KTM) החברה סופגת ומוציאה או ריקול או קריאת תיקון. לרוב כל 3 שנים משדרגים את הדגם ובמידת הצורך הצורך מתקנים את הבעיות שהתגלו בסידרה הראשונה ומעדכנים את ספר הרכב.
למה כל זה? אם באיזשהו שלב היה מתקבל דיווח שגירים נאכלים כתוצאה משימוש בשמן מסויים - היתה יוצאת הוראה חד משמעית בנושא בין אם בספר או בין אם אצל היבואן,.
לכן לפעמים יש הבדל בין המידע שבספר רכב שנכתב לדגם מסויים בשנה מסויימת לעומת שנים אחרות לעומת נסיון של כמה שנים בטיפול בדגם.