כשזה חקלאי יהודי גדול ומסודר, בוודאי. ואוי ואבוי לו אם ייתפס.
עבדתי בתור מרסס אצל אחד מקבלני הריסוס הגדולים בצפון. בגדול כמעט אין שדה באזור שבין עמק הירדן לעמק חרוד שלא עבר תחת גלגליי (כן כן, אני השטן בהתגלמותו, תתמודדו). שום היה מקבל חומרים נוראיים (כל אלו המבוססים על זרחן אורגני). אבל,
כמות הריסוסים היתה מפוקחת, וכך גם מועד הריסוס האחרון לפני הקטיף. היום חקלאים עובדים לפי כל מיני תקני iso שקרכלשהו, אחרת לא נותנים להם לייצא.
נא לא לשכוח, הדברה עולה כסף, וגם לחקלאי יש אינטרס להדביר כמה שפחות.
לא יודע מה השתנה בעשור האחרון, או מה עושים כל מיני חקלאים קטנים (כבר לא נשארו הרבה כאלה) אבל הגדולים עובדים מסודר.
בהקשר הזה, נא לא לטעות, גם ירקות אורגניים חוטפים ריסוסים על ימין ועל שמאל, פשוט עם חומרים שחלקם ממקור טבעי. החומר הפעיל הוא הרבה פעמים אותו חומר,רק שהוא לא סונתז במעבדה אלא הופק מצמח כלשהו (למשל צמח הטבק). בד"כ בירקות אורגניים יש חומרים אסורים, אבל עדיין הם חוטפים לא מעט.
הדברה ביולוגית היא יותר נקיה, אבל יקרה, והרבה פעמים איננה מספיקה ומקבלת "השלמות".
אני, אגב, לא נמנע מקניית שום, או כל ירק אחר. מקפיד לקנות ממקומות בהם אני מאמין שיש יותר פיקוח, ולא מהירקן בכפר הסמוך.