היום השתתפתי בהדרכה "אומנות הרכיבה בתנועה" (או אומנות הרכיבה בכביש, יש בלבול באתר) של אופנוען מאומן.
מטרת הקורס לפי אתר החברה: להעלים את ה"כמעט" מהרכיבה היומיומית, באמצעות שילוב של טכניקות רכיבה חלקה ורכיבה מודעת בתוך התנועה השוטפת.
אגב, טכניקות הרכיבה החלקה לא נלמדות בקורס הזה. הוא מתמקד רק ברכיבה בטוחה בתנועה, ויש לא מעט על מה להתמקד בנושא.
מבנה:
הקורס מתחיל בשעתיים הרצאה (+בורקסים) על האסטרגיה של רכיבה בעיר שבסופה יוצאים להסתובב בתל אביב.
מתחלקים לקבוצות של 3 תלמידים ומדריך (היו 2 קבוצות הפעם) ולכל רוכב מסופקת דיבורית שמשדרת לערוץ של הקבוצה שלו.
עיקר האסטרטגיה: צריך להתאים את המהירות והמיקום שלנו למרחק מרכבים אחרים (מימין ושמאל) ולשדה הראייה שלנו.
בהרצאה ניתנו הרבה דוגמאות למצבים שקורים באופן יום יומי בכביש, איך הם יכולים להשתבש ברגע ומה עלינו לעשות כדי להקטין את הסיכון.
לדוגמא: נסיעה ברחוב חד סטרי שלאורך הצד הימני שלו חונות מכוניות.
אנחנו נתמקם הכי שמאלה שאנחנו יכולים, כמה שיותר רחוק מהמכוניות החונות. אולי לא הבנתם, עוד יותר שמאלה! עוד קצת, יש לכם עוד שמאלה! יותר שמאלה! (צועק לי ניב חיימי בקסדה).
עוד דוגמא: אותו רחוב, רק שבאמצע הרחוב יש צומת t ופונות אליו מכוניות משמאל שלנו.
הכי שמאלה כבר לא מתאים לנו, כשמתקרבים לצומת, סוטים מעט ימינה, אבל עדיין במרחק מאוד מכובד מהמכוניות שחונות בצד. זאת על מנת להגדיל את שדה הראייה שלנו לעבר הצומת. אבל שוב, לא להתקרב למכוניות.
בנוסף, מאחר והתקרבנו למכוניות וגם יש לפנינו צומת עם שדה ראייה מוגבל, עלינו להפחית במהירות.
מתקרבים לצומת, לפני שנכנסים אליה, מסתכלים שמאלה, ישר, ימינה(בחטף) ואם פנוי ממשיכים.
אם שדה הראייה מאוד מוגבל אז מאיטים עוד יותר. כשרואים שפנוי אפשר לתת בגז.
התרגול בפעול:
בהתחלה מוביל המדריך ונותן הערות לגבי הפעולות שהוא עושה, בו זמנית גם מעיר לתלמידים שמאחוריו (שכל הזמן עוקפים צמוד לטור מכוניות או נכנסים לצומת בלי להסתכל מספיק מראש ונוסעים מהר מדי לתנאים).
לאחר חצי שעה, כל אחד מהתלמידים מוביל את הקבוצה כשמאחוריו נוסע המדריך ומטפל בו אישית.
כל חצי שעה עושים הפסקה, שותים קצת מים ומקבלים הרצאה קטנה על מה שהיה.
בסה"כ חוויה קצת מלחיצה. יש הרבה אינפורמציה ליישם וגם צועקים באוזן (הווליום סביר לגמרי).
עושים הרבה טעויות ומנסים ללמוד.
שווה את זה?
כמו כל הקורסים האלה, קשה מאוד למדוד את האפקטיביות שלהם.
אם ימנע תאונה אז בהחלט שווה את זה. איך להוכיח את זה?
אפילו בכמה שעות רכיבה שעשינו בתל אביב, היו כמה מכוניות שזינקו החוצה מטור עומד של מכוניות או סטו מהנתיב שלהם, או נסעו נגד כיוון התנועה לעבר הקבוצה שלנו. אז לאורך חיי רכיבה שלמים אני מעריך שהקפדה על הכללים של רכיבה בטוחה יכולה להועיל לכל אחד.
עלה 820 שקלים.
מסקנה:
אין דבר כזה רכיבה בטוחה בעיר, אבל אפשר לנסות להקטין את הסיכונים.
ההדרכה לא מהנה וכיפית כמו אומנויות הרכיבה ואימוני הרכיבה במסלולים סגורים.
יש את הסכנה של רכיבה בכביש ציבורי עמוס בתנועה וההבנה שהחיים שלנו בסכנה.
מצבים שנראו לנו לא מסוכנים או בעלי סיכון סביר הם בעצם כן מסוכנים וצריך לרכוב בהתאם.
בסה"כ אני מרוצה מההדרכה ואני מקווה שאני אצליח ליישם את מה שלמדתי.