סתם, היה חייב לבוא מתישהו
מברוק על הפורום החדש!
סתם, היה חייב לבוא מתישהו
מברוק על הפורום החדש!
זה מיתוס, אין כזה דבר.
אני משכיב ב300 רק על ידי זה שאני מדמיין השכבה וזה קורה לבד. אפשר קצת לזרז על יד העברת כל המשקל על הכידון ולהחזיק אותו בכל הכח.
הסבר מקיף למי שרוצה תשובה רצינית (שימו לב שיש שם טעות, מגזימים את חשיבותו של הכח הגירוסקופי של הגלגלים):
https://youtu.be/PgUOOwnZcDU
והסבר קצר:
https://youtu.be/llRkf1fnNDM
ולמה אופנוע יציב:
https://youtu.be/oZAc5t2lkvo
נערך לאחרונה על ידי nihrider; 16-08-2015 בשעה 20:10.
התופעה הפיזיקלית שבגללה "היגוי הפוך" הוא הדרך היחידה לפנות עם כלי דו גלגלי במהירות שעולה על כ20 קמש נקראת "פרסציה" (אותה התופעה שמאפשרת לסביבון להסתובב על הרגל שלו בלי ליפול).
להסבר ממצא וציורי:
https://youtu.be/NeXIV-wMVUk
הפעלה של כח ב90 מעלות לציר הגלגל וב0 או 180 מעלות לקרקע יוצר תגובה ב90 מעלות לשניהם כלומר ימינה ולמטה אם דוחפים את הידית הימנית קדימה ואת השמאלית אחורה, ושמאלה ולמטה אם מפעילים כח על הידיות בכוון ההפוך.
זו התנהגות הפוכה לנסיעה במהירות נמוכה בה תופעת הפרסציה זניחה ומאפשרת לשנות את כוון הגלגל, ומכאן שמה "היגוי הפוך".
ככל שמהירות הסיבוב של הגלגלים עולה, תופעת הפרסציה נותנת תגובה חזקה יותר, עד שבמהירות מסויימת, לא ניתן לשנות את כוון הגלגל לפני שהאופנוע יתהפך על צידו.
Sent from my GT-I9500 using Tapatalk
בסרטון שהבאתי של minute physics, הוא חולק על זה שפרסציה היא הגורם העיקרי להיגוי בפוך.
זה כח חלש יחסית לשאר הכוחות הפועלים.
הוא גם מדגים אופניים עם גלגלים מאוד קטנים שאצלהם כמעט ואין פרסציה ואף על פי כן הן עדיין מתנהגות כמו אופניים.
בהיגוי הפוך, כשמסובבים את הגלגל ימינה, הגלגל אכן הולך ימינה. אבל זה רק הגלגל, שאר האופנוע ממשיך בקו שלו אבל עכשיו הוא לא יציב. לכן הוא נופל שמאלה. לאחר הנפילה שמאלה יש שילוב של מספר גורמים שמפעילים כוח היגוי ומסובבים את גלגל בחזרה שמאלה.
1. משקל ציר ההיגוי הוא מקדימה של הציר עצמו.
2. זוית ה trail יוצרת נקודת מגע דמיונית מעבר לנקודת המגע של הצמיג בכביש.
3. פרסציה של הצמיג המסתובב
הטענה נכונה לגבי אופניים בהם המסה של הגלגל ומהירות הסיבוב נמוכים.
ואכן, גם באופנוע עד מהירות מסויימת זה בדיוק מה שקורה.
במהירויות גבוהות, ובזכות המסה הגבוהה של גלגלי האופנוע, הפרסציה הופכת מזניחה למשמעותית ולמעשה מונעת לחלוטין את האפשרות לשנות את זוית הגלגל.
אפשר להרגיש את ההשפעה שלה ככל שמהירות הנסיעה עולה. בתחילה אפשר ממש לסובב את הגלגל. אח"כ ניתן להרגיש את התופעה שתיארת (יש הצלחה חלקית בשינוי זוית, שגורמת ל"נפילה" לכוון הנגדי) וככל שהמהירות עולה, האפשרות לשנות את זווית הגלגל יורדת עד שלא ניתן לשנות אותה כלל.
למען הניסוי אבדוק בבוקר באיזו מהירות זה קורה בבנדיט שלי ואדווח כאן בשירשור![]()
Sent from my GT-I9500 using Tapatalk
קטונתי מלהוסיף על ההסברים הפיזיקליים של החברים מעלי.
ניתן ללמוד בדרך פשוטה וקלילה איך בדיוק עובד עניין ההיגוי ההפוך.
סע בכביש ישר, ובתוך הנתיב שלך התחל לעשות זיגזג. הטה את האופנוע מימין לשמאל בצורה חדה ומהירה כמה פעמים,
לא פניה, לא עיקול, סתם "לנדנד" קצת את האופנוע.
אחרי כמה "זיגזגים" כאלה תבחין פתאום שבאופן אוטומטי ובלתי מודע, ולכאורה נגד ההיגיון, אתה מטה את הכידון בדיוק לכיוון ההפוך אליו אתה רוצה להטות את האופנוע.
השאלה האמיתית, איך המוח שלך יודע לבצע היגוי הפוך מבלי שבעצם ידעת שזה קיים?