הרבה כבר נאמר ונכתב על נושא השקט ואי-השקט בקסדה, אבל רק מעט מאוד רוכבים מיחסים לכך חשיבות או מתייחסים לנושא ברצינות.
הפחתת הרעש בקסדה היא פונקציה של לא מעט משתנים, הנה חלק מהם:
- הקסדה עצמה: כמו שיצאה מהמפעל, על שלל תכונותיה שעשויים לייעל את הפחתת הרעש: מבנה, משקף, פתחי אוורר, ספויילר אחורי/קדמי, נקרול, מבנה הריפודים וכו'.
- התאמת הקסדה לראש: קסדה שמתאימה לראש טוב יותר, בדגש על הצמדות הריפודים מסביב לאזניים ולצוואר, תפחית טוב יותר את הרעש. מנגד אותה הקסדה על 2 ראשים שונים תהיה בסבירות גבוהה יותר רועשת על מי הרוכבים שלראש שלו היא מתאימה פחות טוב.
- תנוחת הרכיבה: אותו רוכב, על אותו אופנוע, יחוש במידות שונות של רעש בהתאם לתנוחת הרכיבה שלו. פועל יוצא של אופן הסטת הרוח מצד האופנוע (מיגון רוח מכל סוג שהוא), מבנה הקסדה וההתאמה ביניהם.
- לבוש: מעיל יכול להשפיע מאוד על הרעש בקסדה, לשני הכיוונים, בדגש על אזור הצווארון ותחתית הקסדה. יש מעילים שמסיטים חלק מהרוח באזור הצוואר, בזמן שאחרים מסיטים אותה דווקא ישר לתוך הקסדה או סביבתה.
אמצעים להפחתת רעש בקסדה:
- אטמי אזניים: קיים מגוון גדול בטווח מחירים רחב. החל מספוגיים פשוטים וזולים, ועד קרמיים רב שימושיים בהתאמה אישית עם יכולת סינון רעשים - המחיר בהתאם.
- סגירה בחלק התחתון: באף (בקיץ) או חם-צוואר (בחורף) שנכנסים לתוך הקסדה יכולים לצמצם מעט את הרעש. אני גיליתי שחם-צוואר עבה בחורף משתיק בצורה משמעותית את הרעש במקרה שלי. גם סנטרון חרקים למי שיש תורם במידה מסויימת.
- סגירת/נעילת המשקף: סגירת משקף הקסדה בצורה המיטבית ביותר שמתאפשרת, תפחית באופן מיידי חלק מהרעש. יש קסדות שבהן זה יותר משמעותי מאשר באחרות.
- מיגון רוח לאופנוע/קטנוע: קיימים אמצעים תחליפיים למיגון רוח עבור מרבית הכלים בשוק, רובם ככולם נועדו לשפר את יכולת הסטת הרוח מעל הרוכב כך שהרוח לא תפגע בקסדה או בגוף הרוכב, או תקטין את כמות הרוח הנ"ל.
- שינוי תנוחת הרכיבה: רכינה/הזדקפות , הורדת/הרמת הסנטר, ישיבה יותר קרובה/רחוקה ביחס לכידון וכו'.
דברים שעשויים להגדיל את הרעש:
- דיבורית/מצלמה/כל מה שמותקן על הקסדה מבחוץ (במקרה של דיבורית - גם הרמקולים מבפנים משחקים תפקיד).
- ריפודים בלויים שאינם עוטפים היטב את ראש הרוכב.
- מנגנון הצמדת המשקף של הקסדה כשהוא אינו מכוון/מהודק כראוי.
אני בטוח ששכחתי חלק מהדברים שיכולים להשפיע לכאן או לכאן, אבל בתור התחלה לא יזיק ללהעיף מבט על הרשימה הזו.
כמובן שאתם מוזמנים להוסיף עוד דברים.
כל מה שנעם1 כתב למעלה הוא נכון וכרוכבים עלינו להיות מודעים למשמעות של הרעש ברכיבה והנזק שהוא עלול לגרום.
ההחלטה מה לעשות בעניין, אם בכלל, היא כבר עניינם הפרטי של כל אחד ואחת שעולה על אופנוע.