הנה בן אדם חושב.
אני בכלל לא מדבר פה על פוליטיקה. אם יש משהו אחד שמדהים בכל הסיפור של הקורונה בארץ זה עד כמה החיתוך הוא לא פוליטי, בניגוד גמור לארה"ב.
סגר הוא לא דרך לפתור מחלה אלא רק להאט את התחלואה במחיר של הגדלת הסה"כ (גורם ליותר אנשים לחלות ולמות עוד לפני שמדברים על כלכלה). סגר הוא לא תרופה והוא לא יכול להעלים את הוירוס. בסוף כל סגר מגיעה התפרצות נוספת, אנחנו ראינו את זה וכל העולם רואה את זה. ידעו את זה גם מראש.
לפני הסגר הראשון עלה חשש שהמחלה שהולכת לרצוח 10,000 בני אדם בתוך חודש אחד והיה הגיון מסוים בדרישה לעצור למספר שבועות על מנת לתת למערכת זמן להתארגן למכה. המערכת נערכה ואז הסתבר שהמחלה רחוקה מלהיות מה שחשבו שהיא הולכת להיות. בדיעבד, הסגר היה טעות אבל חכמה בדיעבד היא לא חכמה. היום אין לזה שום תירוץ.
לגבי הבדיקות, המדינה שילמה כסף לחברות פרטיות שיערכו בדיקות. שפיכת כסף זו לא עשייה ובניגוד למדינות אחרות, היא אפילו לא הגדירה סף רגישות רלוונטי לבדיקות האלה אלא הלכה עם המקסימום שהיצרן מגדיר (למרות שהוא מזהה המון אנשים לא רלוונטיים כחיוביים). מהצד השני, בלי מערך בדיקות אפידמיולוגיות, קשה אפילו לעשות רושם מזויף של תועלת מהבדיקות ואת זה המדינה דחתה ודחתה ודחתה ומי יודע, אולי עוד חודשיים יהיה.
יש בישראל רשות חירום לאומית - ארגון מסודר שתפקידו לנהל מצבי משבר, כולל מגיפה (בהגדרה!) והוא לא הופעל משיקולים זרים. לישראל הרי יש את התשתית המפותחת ביותר בעולם לטיפול במצבי אסון...
בספר החוקים של מדינות דמוקרטיות "אמיתיות" חל איסור להחיל כללים דרקוניים מהסוג שהוחל בישראל ורק לפני כמה ימים התובע הכללי של ארה"ב הגדיר את הקריאות לסגר כללי במדינה בתור "greatest intrusion on civil liberties" in American history "other than slavery". מדינות דמוקרטיות לא מפילות על האזרחים שלהם הנחיות לא אפקטיביות וחסרות הגיון.
כשיש בחוץ מגיפה אמיתית, אתה לא צריך שום חוק בשביל שאנשים לא יוציאו את האף מהבית. להיפך, אתה צריך לשלוח אליהם את השטאזי עם אקדחים לרקה, בשביל שהם כן יצאו מהבית. הקונספט הזה של מגיפה שבה אנשים פוחדים מהפעולות של השלטון הרבה הרבה יותר משהם פוחדים מהמחלה עצמה הוא קונספט מודרני ומאוד מעוות ברמה הלוגית. הישראלים לא פוחדים מהמחלה משום שבשלב הזה רבים כבר נתקלו בלא מעט חולים כשלמעלה מ99% מהם יצאו ממנה בלי שום סיפור (ויש לי במשפחה חולת סרטן במצב די מפושט שנדבקה לפני חודש בקורונה. את הקורונה היא עברה בלי בעיה מיוחדת אבל מערכת הבריאות התעללה בה בצורה מחפירה והזניחה את הטיפול שלה בסרטן)
בשבדיה אין כרגע תחלואה. אחת המדינות היחידות באירופה בזמן שבכל המדינות מסביב יש קפיצה אדירה. יותר ירוקה מירוקה. יש המון זלזול בשבדים אבל אם היית מקשיב, בזמן אמת, לאנשי המקצוע השבדים שניהלו שם את המשבר אז כנראה שהיית חושב קצת אחרת (הם באמת אנשי מקצוע עם בקיאות בפרטי הפרטים. זה לא צמד החאפרים מתחום האסטרונומיה ופצצות האטום שלכאורה אחראים על המדיניות בישראל). בתחילת המשבר השבדים ספגו המון ביקורת ציבורית, פוליטית ובינלאומית אבל הם ידעו להסביר את המהלכים שלהם, הם פעלו מתוך מנהיגות ואחריות והציבור הבין וקיבל. היום השבדים מתייחסים אליהם בתור גיבורים...
ביקורת תמיד היתה ותמיד תהיה אבל מנהיגות נמדדת ביכולת לעשות את מה שצריך ולעמוד בביקורת. האמירה שיש אילוצים קואליציוניים ולכן כל הציבור חייב לשתות רעל כי אפשר רק רעל היא לא משהו שאני מקבל. זה בלתי תקין בצורה עמוקה ביותר.
ובכלל, אחריות לאומית מגיעה מההנהגה הלאומית והיא פועל יוצא של ממלכתיות ודוגמא אישית. שני אלה הם תנאי הכרחי שבלעדיו לא ניתן להתייחס לציבור. המון תנאים מקדימים לא התקיימו כאן בשביל שניתן יהיה להתחיל אפילו לגלגל את האחריות לציבור. זו זריית חול בעיניים.
הנה בן אדם חושב.
מנסה לענות לך לפי הסדר.
1. הסגר לא נועד לרפא אלא להבטיח שלא יהיה לחץ על בתי החולים ומחלקות הקורונה.
2. בדיקות מבצעים לפי הנחיות היצרן, לא רק בקורונה.
3. המערכת היתה מוכנה עם תיקים ונהלים שלא בוצעו. לא יודע למה ולא בסדר- נקודה. משער שבגלל אילוצים פוליטיים.
4. יש מגיפה אמיתית, זה מסוכן ולא צחוק והסכנה קיימת למרות שאנשים חושבים אחרת. 30% מכוח האדם בביטחון חולים זה לא סבבה.
5. ישראלים שאני מכיר, כולל עבדך מפחדים באבוהה מהמחלה. התברר לי לאחרונה יש חולים במעגל שלישי בריאים וספורטיביים שסובלים מאוד ועוד לא דיברנו על הסיבוכים.
6. ממה שקראתי גורמי הרפואה בשבדיה לא בדיוק יודעים להסביר מדוע הצליח ואם בכלל התכוונו ואני לא חושב שאפשר לסכם כלום עדיין.
7. יש לנו אנשי רפואה ברמה הגבוהה בעולם ואף אחד לא מקבל החלטות מקצועיות מהמותן או לבד.
8. ההנהגה שלנו בכנסת ובממשלה עסוקה בהון פוליטי, הטלת אשמה, שקרים וחוסר אחריות. אם אפשר אחרת? כן. צריך להחליף את השיטה לשתי מפלגות ולקבל יותר משילות. לצערנו, לא יקרה. כל עוד הלפיתה של הקטנות מנהלת את הגדולות נמשיך להאיץ במדרון.
אין לי כהדיוט דרך מבוססת לדעת מה נכון לעשות, כמה בסדר או לא כל צעד שנעשה עד כה.
אממה, כאזרח מודאג לא פחות נראה לי שההדיבור על אזלת היד של השלטון, הדיון בלגיטימיות של הצעדים (כאילו שמישהו מרוויח הון פוליטי מסגר) והטענות שמכוונת לאשמים ומנוף לתירוצים הם הדבר האחרון שהמדינה צריכה. אחדות והסכמה הם הדבר הכי מועיל במצבים כאלה ואת זה אנחנו הולכים ומאבדים.
לילה טוב ובריאות
SUZUKI GSX ES 550 E 1986HONDA NC 750 X 2016KTM 1090 Adventure S 2018
2020 Husqvarna 701 Enduro
KTM 790 Adventure S 2021
את נושא הסגר אני מצליח להבין
אפילו מוכן לקבל את זה שזה רק הגבלות וכו' (לא מבין את הרציונאל במלואו אבל בסדר )
מה שאני לא מבין זה את חסימות הכבישים.
אם היו בודקים ומחפשים אחר מפרי סגר סמים נשק מוסלק מבריחי נשים או בייצים מהשטחים אז סבבה לפחות יש תכלית הגיונית.
אבל בפורמט הקיים חוץ מעצבים פקקים תאונות (כתוצאה מהפקקים) והצורך להקיף את העולם כדי לצאת מהעיר ולגלות שאף אחד לא בדק אותך זה מקומם.
אולי העצבים מחסנים נגד קורונה![]()
מצאתי על מה לקטר הוינקר של ימאהה נושר!!!
SIC TRANSIT GLORIA MUNDI
אתה הרי לא חריג בשום צורה. רוב האנשים, כולל המשפחה שלי והחברים שלי, מקשיבים לאותם דחלילים, לא עושים שיעורי בית ונקודת ההנחה שלהם זהה לזו שלך.
"למה שהם יעשו X, Y, Z? אין להם שום אינטרס...". ואנחנו הרי לא מכירים. אני סתם מישהו עם שם מפוקפק בפורום באינטרנט.
אבל נקודת המוצא שלי היא בנתונים. יש לי בעיה עצומה עם הפער שבין התיאורים והטיעונים לבין הנתונים האוביקטיביים.
ברגע שהמשבר פרץ, הדבר הראשון שעשיתי היה לבדוק את הרקע. את הבסיס העובדתי. כמה מתים במדינת ישראל בכל יום. מה סיבות המוות. איך זה מתפלג לאורך השנה. מה בודקים. איך בודקים. מי בודק. מה זה הוירוס הזה, איך הוא פועל, למי הוא דומה, על מי פועל, מה הסכנות, מה הסיבוכים, איך זה ביחס לכל מני וירוסים אחרים... אני יכול להכנס לפרטים אבל תצא כאן מגילה באורך הגלות שאף אחד לא יקרא.
בהקשר האקטואלי של "קריסה", מספיק שאני אשלח אותך לנתוני התחלואה והתמותה בישראל בכל חורף וחורף (למ"ס ומשרד הבריאות - הכי רשמי בעולם) ותוכל להשוות אותם לנתוני הזוועה שאתה מקבל כרגע בנוגע לקורונה. אם בקורונה המערכת קורסת והמדינה במקלטים אז איך יתכן שבכל חורף המערכת מטפלת בסדר גודל של פי חמישה מהמצב הנוכחי (בכל זמן נתון), התמותה עולה ב50% אבל אנחנו... עלא באב אללא...
ואין שקיפות. אנחנו לא מקבלים נתונים מלאים. הכל מעובד. מה שלא נוח מבושל, מה שמבושל ונחשף נמחק (רק היום משרד הבריאות הפסיק לדווח על תפוסה בבתי החולים כי התברר שהוא משקר), הכל נמסר תחת מעטה של עשן סמיך ותבהלה ופחד הוא הכלי הכי שחוק בספר... תמיד עובד!
פחד זורק אנשים לדחלילים ורייטינג ופרסומת.
פחד גורם לאנשים להיות מוכנים לבלוע רעל כי רק רעל.
פחד מחזיק את הכבשים בעדר.
אז לא. אני חולק עליך לחלוטין בנוגע למה שהמדינה כרגע צריכה. המדינה צריכה שקיפות, ממלכתיות ודוגמא אישית. אלה הדברים שגם מייצרים אחדות והסכמה.
מולם, סגר הורג והנזקים שהוא מייצר הם בכיה לדורות.
א. מבטיח לקרוא גם אם תביא מגילה רק בלי קופי פייסט...תביא שורה תחתונה ומקור.
ב. ההדבקה של הקורונה גבוהה משפעת.
ג. אף אחד לא טוען שהתמותה גבוהה כמו אבולה אבל הסכנה היא הדבקה גבוהה.
ד. החשש מלחץ על בתי חולים
ה. הלחץ יגיע אם הציבור לא ימלא אחר הנחיות
ו. הציבור לא מלא אחר הנחיות אם התקשורת תספר לו שגם ההוא, וההם, ואישתו לא ממלאים כי המוטו הישראלי הוא לא לצאת פראייר.
בגדול יש משהו בנימה שרומז או מציע שמישהו או מישהם שם למעלה מרוויח מהקורונה. כחובב קונספירציות שלא פוסל כלום- עד שאני לא רואה היכן הכסף או הרווח אני מתייחס להאשמה המרומזת שאני שומע מכל מיני כיוונים כשטויות.
KTM 790 Adventure S 2021
אני מוכן להתחיל לדבר על הבסיס אבל אני חייב לחלק את זה לחלקים כי אין לי זמן וסבלנות לכתוב מגילה אחת.
מה שאני רושם עכשיו זה בעיקר חומר בסיסי פשטני, אם אתה מעוניין ברפרנסים רלוונטיים, פשוט תגיד למה ואני אקשר.
אם מישהו בטעות באמת קורא את זה ומוצא טעויות אז הערות ותיקונים יתקבלו בשמחה.
קודם לגבי וירוסים.
וירוסים הם לא בעלי חיים. הם לא ממזרים, הם לא חמקניים, הם לא מנוולים, אין להם רצונות, אין להם רגשות, אין להם שאיפות בחיים משום שהם בכלל לא חיים.
לצורך הדיון הזה, וירוס זה אריזה של קוד גנטי בתוך מעטפת. המעטפת נקשרת לקולטנים בתאים ספציפיים ומחדירה אליהם את הקוד הגנטי של הוירוס. הקוד הזה מופעל בתאים וגורם להם להתחיל לייצר עוד עותקים מהוירוס. בסופו של התהליך, התא מושמד והוירוסים המשוכפלים יוצאים להדביק את התאים מסביב.
הפעולה של הוירוס היא פשוטה יחסית אבל הפעולה של הגוף מול הוירוס היא מורכבת למדי, החל מהתהליך שבו התא ומערכת החיסון מזהות את הנוכחות של הוירוס עד השלב שבו הוא מנוטרל ומסולק לחלוטין מהגוף.
משום שכל מה שהוירוסים האלה עושים זה להכנס לתאים ולשכפל את עצמם עד שהתא מושמד אז בהרבה מקרים, המחלה שנוצרת היא תולדה של סוג התאים שהודבקו והתגובה החיסונית של הגוף ולא הסוג הספציפי של הוירוס.
לצורך העניין, מחלה (אחרת לחלוטין!!! בארור שאחרת לחלוטין!!!) כמו שפעת, היא לא תוצר של וירוס אחד שגורם לשפעת.
יש גן חיות שלם של וירוסים שגורמים למה שנקרא "מחלות דמויות שפעת" (Influenza like illnesses - ILI) ובכל שנה, בכל איזור בעולם, יש פרופיל אחר של סלט וירוסים כזה. כאן יש דוגמא לגרף שמתאר חתך של וירוסי ILI שנצפו בתאילנד לאורך כמה שנים:
IRV-12-482-g002.jpg
הצבע הכחול מציין את הקבוצה הבולטת והגדולה ביותר (וירוסי אינפלואנזה/"שפעת") כשגם בתוך הכחול הזה יש שתי תתי משפחות (A וB) ובכל אחת מהן כמה סוגים שונים של וירוסים (כשבעולם החי יש עוד משפחות שאולי מתישהו ידלגו גם לבני אדם). כמו שאפשר לראות, הכחול הזה הוא אולי הקבוצה האחת הגדולה ביותר אבל היא עדיין רחוקה מלהיות הרוב. יש שם עוד כמה קבוצות בולטות לצד הרבה אפור שמציין מאות וירוסים אחרים ממשפחות שונות ומשונות שגורמים לאותה מחלה כי הם תוקפים את אותם תאי אפיתל של מערכת הנשימה והתגובה החיסונית אליהם דומה.
ברמה המעשית, כשחולה מגיע לבית החולים, אף אחד לא טורח לאתר את סוג הוירוס הספיציפי כי הוא חסר משמעות בטיפול שניתן לחולה. מזהים שיש לו שפעת ונותנים לו טיפול רלוונטי (כששפעת + אשפוז זה מה שמכונה בגרף הזה SARI).
בערך כל הוירוסים האלה יכולים לפתח צינון או ברונכיט בהתאם למקום שבו הם התיישבו ולתגובה החיסונית אליהם. סטטיסטית, המשפחה הבולטת במקרי צינון (רינווירוסים) לא מצוינת בגרף הזה (חלק מהאפור) אבל גם היא יכולה לגרום לשפעת באחוזים קטנים יותר. זה עובד לשני הכיוונים כשגם מהצד השני, וירוסי אינפלואנזה יכולים לגרום לצינון (סדר גודל של 10% ממקרי הצינון, למיטב זכרוני).
בין כל משפחות הוירוסים האלה יש משפחה שלא ציינתי, משפחת וירוסי הקורונה. 4 וירוסי קורונה מסתובבים באוכלוסיה האנושית באופן קבוע וכמו רבים אחרים הם בד"כ מייצרים צינון ולפעמים שפעת. כולנו חטפנו אותם וסביר שיותר מפעם אחת במהלך החיים שלנו.
די להיום. להמשיך מחר?
KTM 790 Adventure S 2021
אז כמה מילים על מערכת החיסון שלנו.
צבא שלם. או יותר כמו שניים שעובדים בשיתוף פעולה.
אחת המערכות הכי מורכבות ומסובכות בגוף עם סוגים שונים של תחמושת וחיילים, עם יתירות רבה (כשכמעט כל תפקיד מבוצע על ידי מספר גורמים שונים). לוגיסטיקה שלמה של מפעלים, בסיסים, נתיבי תנועה וכדומה.
בד"כ מחלקים אותה לשניים:
1. מערכת החיסון המולדת - גולני, שריון, מג"ב, יס"מ, תותחנים וכדומה. סוגים שונים של תאים שרצים כל הזמן בגוף ומחפשים זיהומים. כשהם מאתרים זיהום כזה, הם קוראים לחברים שלהם ומתחילים ללכת מכות ולירות בכל התותחים. אין פה חכמה ואין פה סלקטיביות. נכנס וירוס - יאללה מכות. נכנס חיידק/אמבה - יאללה מכות. נכנסת פטריה - יאללה מכות. נכנס טפיל - יאללה מכות. כמה אלימה, ככה אפקטיבית. היא מצליחה לטפל ברוב המוחלט של הזיהומים ובד"כ אתה לא מודע לזה. במצבים יותר קשים, אתה מרגיש נפיחות, חום, נזלת (חלק מהארסנל שעומד לרשותה) ואולי בסוף תגלה קצת מוגלה (גופות החללים משדה הקרב).
2. מערכת החיסון הנרכשת - סיירות, טילים מונחים, מודיעין וכדומה. מערכת סלקטיבית שלומדת את הסוג הספיציפי של הזיהום ומייצרת ארסנל מותאם אישית עבור הזיהום הזה. הארסנל הזה מורכב מתאים שיודעים לזהות ולהתביית על הזיהום וחומרים שמיוצרים באופן מדויק על מנת שיצמדו ויתעלקו על זיהום הספציפי (נוגדנים), יפריעו לו בעבודה ויסמנו אותו לבריונים שיבואו לטפל בו.
לתינוקות רכים יש רק מערכת חיסון מולדת (לצד קצב חילוף חומרים אדיר) והיא מטפלת בצורה פנטסטית כמעט בכל הזיהומים ובעיקר בוירוסים נשימתיים דוגמת הקורונה. אצל בן אדם מבוגר, שתי המערכות עובדות ביחד.
מערכת החיסון הנרכשת מתפתחת לקראת גיל שנה (זו הסיבה שלא נותנים לתינוקות חיסונים קלאסיים לפני גיל שנה) וברגע שנכנס לגוף זיהום חדש (שהיא לא מכירה) לוקח לה זמן להכנס לפעולה. היא צריכה ללמוד אותו. היא צריכה ליצר מפעלים לנוגדנים. היא צריכה ליצר ולשכפל חיילי סיירות מותאמים איישת. היא תכנס לפעולה אפקטיבית רק אחרי כמה ימים טובים של מחלה (~5 ימים). ככל שהמחלה קשה וארוכה יותר, המערכת הזו תלך ותתעבה אבל אם, בינתיים, המערכת המולדת הצליחה לטפל בזיהום בלי עזרה רצינית של המערכת הנרכשת אז העסק יעצר. הגוף לא ישקיע משאבים יקרים בשביל ליצר משהו שלא נחוץ לו יותר.
הסתיימה המחלה, הגוף מתקן את הנזקים שנגרמו לו ואין לו יותר צורך בצבא העצום שהוא בנה אז הוא לאט מצמצם כוחות.
אם היתה מחלה קשה, שיצרה תגובה נרכשת חזקה, הגוף ישאיר שאריות מהמערכת הנרכשת לטווח ארוך. הוא לא ישכח את הזיהום שהוא למד להכיר ובמידה והוא יחשף לזיהום דומה שנים קדימה, המערכת הנרכשת תכנס לפעולה מהירה מאוד ותנטרל אותו הרבה לפני שהוא יתפשט בגוף ברמה מורגשת. זו החיסוניות שנוצרת.
כפועל יוצא מהדברים שתיארתי, החיסוניות היא פועל יוצא של חומרת המחלה. מחלה קלה תייצר חיסוניות לטווח קצר ומחלה קשה תייצר חיסוניות לטווח ארוך (היתה לי אחלה דוגמא של סבא שחלה בשחפת בילדותו ועשרות שנים קדימה עבר טסטים בעור לשחפת. התגובה של מערכת החיסון שלו לטסטים האלה היתה אלימה בצורה קיצונית ולא מזכירה בכלום את התגובה של אנשים שקיבלו חיסון לשחפת ולא עברו את מחלה עצמה. להשוות קורונה לשחפת זה כמו להשוות זבוב לפיל...)
מי שמתאר תיאורי אימה על קורונה כמחלה שלא מייצרת חיסוניות ארוכת טווח ואפשר לחטוף אותה עוד ועוד ועוד פעמים, "שוכח" לציין הפיצ'ר הזה הוא תולדה של מחלה קלה מאוד. נדבקת בקורונה, היה לך קצת שיעול וחום ואחרי 3 ימים זה התחיל לעבור? סביר שבעוד 5 שנים הגוף שלך לא יגיב חזק לקורונה (אבל עדיין, כנראה שישארו שאריות שיצליחו לסייע למחלה לעבור בקלות רבה יותר). נדבקת בקורונה ופיתחת מחלה קשה שהפילה אותך לקרשים למשך שבוע/שבועיים? אתה מחוסן. אתה לא תחטוף יותר קורונה. לא תחטוף קורונה קשה ומסכנת חיים פעם אחר פעם, שנה אחרי שנה - זו חרטטת מוחלטת.
ושוב, להמשיך? יש מבחן בסוף...
הכל טוב ויפה כל עוד זה לא מישהו שקרוב אלינו חוטף את זה.
נכון לרגע זה הקורונה עוברת בשמחה מאדם לאדם
אחדים מגיבים לזה גרוע (מכיר אחד שלא משתקם מזה)
אחרים מתפגרים.
ולהיות במחלקת קורונה מאושפז על ערש דוואי כשהאחות שמטפלת בך סגורה בחליפת חלל ואפילו לא ניתן להציץ לחזה שלה בשעה שהיא רוכנת לשחרר לך את הקטטר
לא נראה לי מציאה גדולה.
עדיף להשמר עד שימצאו חיסון או תרופה מוכחים.
מצאתי על מה לקטר הוינקר של ימאהה נושר!!!
SIC TRANSIT GLORIA MUNDI
אתה קופץ לסוף אבל מחר נדבר על חיסון ותרופה.