ציטוט נכתב במקור על ידי קידוזו צפיה בהודעה
א. מבטיח לקרוא גם אם תביא מגילה רק בלי קופי פייסט...תביא שורה תחתונה ומקור.
ב. ההדבקה של הקורונה גבוהה משפעת.
ג. אף אחד לא טוען שהתמותה גבוהה כמו אבולה אבל הסכנה היא הדבקה גבוהה.
ד. החשש מלחץ על בתי חולים
ה. הלחץ יגיע אם הציבור לא ימלא אחר הנחיות
ו. הציבור לא מלא אחר הנחיות אם התקשורת תספר לו שגם ההוא, וההם, ואישתו לא ממלאים כי המוטו הישראלי הוא לא לצאת פראייר.

בגדול יש משהו בנימה שרומז או מציע שמישהו או מישהם שם למעלה מרוויח מהקורונה. כחובב קונספירציות שלא פוסל כלום- עד שאני לא רואה היכן הכסף או הרווח אני מתייחס להאשמה המרומזת שאני שומע מכל מיני כיוונים כשטויות.
אני מוכן להתחיל לדבר על הבסיס אבל אני חייב לחלק את זה לחלקים כי אין לי זמן וסבלנות לכתוב מגילה אחת.
מה שאני רושם עכשיו זה בעיקר חומר בסיסי פשטני, אם אתה מעוניין ברפרנסים רלוונטיים, פשוט תגיד למה ואני אקשר.
אם מישהו בטעות באמת קורא את זה ומוצא טעויות אז הערות ותיקונים יתקבלו בשמחה.

קודם לגבי וירוסים.
וירוסים הם לא בעלי חיים. הם לא ממזרים, הם לא חמקניים, הם לא מנוולים, אין להם רצונות, אין להם רגשות, אין להם שאיפות בחיים משום שהם בכלל לא חיים.
לצורך הדיון הזה, וירוס זה אריזה של קוד גנטי בתוך מעטפת. המעטפת נקשרת לקולטנים בתאים ספציפיים ומחדירה אליהם את הקוד הגנטי של הוירוס. הקוד הזה מופעל בתאים וגורם להם להתחיל לייצר עוד עותקים מהוירוס. בסופו של התהליך, התא מושמד והוירוסים המשוכפלים יוצאים להדביק את התאים מסביב.
הפעולה של הוירוס היא פשוטה יחסית אבל הפעולה של הגוף מול הוירוס היא מורכבת למדי, החל מהתהליך שבו התא ומערכת החיסון מזהות את הנוכחות של הוירוס עד השלב שבו הוא מנוטרל ומסולק לחלוטין מהגוף.
משום שכל מה שהוירוסים האלה עושים זה להכנס לתאים ולשכפל את עצמם עד שהתא מושמד אז בהרבה מקרים, המחלה שנוצרת היא תולדה של סוג התאים שהודבקו והתגובה החיסונית של הגוף ולא הסוג הספציפי של הוירוס.

לצורך העניין, מחלה (אחרת לחלוטין!!! בארור שאחרת לחלוטין!!!) כמו שפעת, היא לא תוצר של וירוס אחד שגורם לשפעת.
יש גן חיות שלם של וירוסים שגורמים למה שנקרא "מחלות דמויות שפעת" (Influenza like illnesses - ILI) ובכל שנה, בכל איזור בעולם, יש פרופיל אחר של סלט וירוסים כזה. כאן יש דוגמא לגרף שמתאר חתך של וירוסי ILI שנצפו בתאילנד לאורך כמה שנים:
IRV-12-482-g002.jpg
הצבע הכחול מציין את הקבוצה הבולטת והגדולה ביותר (וירוסי אינפלואנזה/"שפעת") כשגם בתוך הכחול הזה יש שתי תתי משפחות (A וB) ובכל אחת מהן כמה סוגים שונים של וירוסים (כשבעולם החי יש עוד משפחות שאולי מתישהו ידלגו גם לבני אדם). כמו שאפשר לראות, הכחול הזה הוא אולי הקבוצה האחת הגדולה ביותר אבל היא עדיין רחוקה מלהיות הרוב. יש שם עוד כמה קבוצות בולטות לצד הרבה אפור שמציין מאות וירוסים אחרים ממשפחות שונות ומשונות שגורמים לאותה מחלה כי הם תוקפים את אותם תאי אפיתל של מערכת הנשימה והתגובה החיסונית אליהם דומה.
ברמה המעשית, כשחולה מגיע לבית החולים, אף אחד לא טורח לאתר את סוג הוירוס הספיציפי כי הוא חסר משמעות בטיפול שניתן לחולה. מזהים שיש לו שפעת ונותנים לו טיפול רלוונטי (כששפעת + אשפוז זה מה שמכונה בגרף הזה SARI).

בערך כל הוירוסים האלה יכולים לפתח צינון או ברונכיט בהתאם למקום שבו הם התיישבו ולתגובה החיסונית אליהם. סטטיסטית, המשפחה הבולטת במקרי צינון (רינווירוסים) לא מצוינת בגרף הזה (חלק מהאפור) אבל גם היא יכולה לגרום לשפעת באחוזים קטנים יותר. זה עובד לשני הכיוונים כשגם מהצד השני, וירוסי אינפלואנזה יכולים לגרום לצינון (סדר גודל של 10% ממקרי הצינון, למיטב זכרוני).
בין כל משפחות הוירוסים האלה יש משפחה שלא ציינתי, משפחת וירוסי הקורונה. 4 וירוסי קורונה מסתובבים באוכלוסיה האנושית באופן קבוע וכמו רבים אחרים הם בד"כ מייצרים צינון ולפעמים שפעת. כולנו חטפנו אותם וסביר שיותר מפעם אחת במהלך החיים שלנו.

די להיום. להמשיך מחר?