צילום: אביעד אברהמי
- יתרונות: המנוע עדיין גמיש ומהנה, מתלים משמעותית טובים יותר מבעבר, נוח בכביש ובשטח, יכולות בכביש ובשטח, מחיר
- חסרונות: פליטת חום מהמנוע, משקל גבוה, שקט מדי
- שורה תחתונה: ה-790 אדוונצ'ר טוב וזול יותר מקודמו ומהווה אלטרנטיבה מעניינת למתחרים עם יכולות אדוונצ'ר טובות מאוד בכביש ובשטח, ואף מילה על סין
- מחיר: 73,990 ש"ח
- מתחרים: ימאהה טנרה 700, הונדה XL750 טרנסאלפ, אפריליה טוארג 660, CFMOTO 800MT, סוזוקי ויסטרום 800DE
- נתונים טכניים: מנוע טווין מקבילי, 799 סמ"ק, הספק 95 כ"ס ב-8,000 סל"ד (יש אופציה להספק מוגבל ל-A1), מומנט 8.87 קג"מ ב-6,600 סל"ד, הזרקת דלק, מצערות חשמליות, 3 מפות ניהול מנוע, בקרת אחיזה 3 מצבים, 6 הילוכים, קלאץ' מחליק, שלדת צינורות פלדת כרומולי, מתלה קדמי טלסקופי הפוך של WP בקוטר 43 מ"מ, מהלך 200 מ"מ, מתלה אחורי זרוע אלומיניום עם בולם יחיד, מהלך 200 מ"מ, 2 דיסקים קדמיים 320 מ"מ, קליפרים רדיאליים 4 בוכנות, דיסק אחורי 260 מ"מ, מערכת ABS להטיה, בסיס גלגלים 1,509 מ"מ, גובה מושב 860 / 840 מ"מ, מרווח גחון 233 מ"מ, מיכל דלק 20 ל', משקל יבש 199 ק"ג, צמיגי פירלי סקורפיון ראלי STR במידות 150/70-18, 90/90-21, תצרוכת דלק במבחן 20 ק"מ/ל'
- אלקטרוניקה ובקרות: מצערות חשמליות עם 3 מצבי רכיבה (כביש, גשם, שטח), בקרת אחיזה להטיה, מערכת ABS להטיה, פנסי LED היקפיים, מסך TFT צבעוני בגודל 5″ עם חיבור לסלולר, שקע טעינה USB-C. אופציה ב-4,900 ש"ח: חבילת 'Tech Pack' הכוללת קוויקשיפטר דו-כיווני, מצב ראלי בניהול המנוע, בקרת שיוט
צפו בווידאו – מסביב לק.ט.מ 890 אדוונצ'ר:
עריכה: אביעד אברהמי
מה זה?
בואו ננסה לעשות רגע סדר בכל המספרים והנפחים של ק.ט.מ. ה-790 אדוונצ'ר המקורי הוצג בשנת 2019 ביחד עם הגרסה הקרבית יותר, ה-790 אדוונצ'ר R. את הראשון הם הגדירו כאופנוע הטיולים עם יכולות השטח הגבוהות ביותר, ואת השני כאופנוע השטח עם יכולות התיור הגבוהות ביותר. המחיר של גרסת הבסיס בזמנו היה 86 אלף ש"ח (96 אלף לגרסת ה-R), ולטעמנו התוצאה לא הצדיקה את המחיר הגבוה עם אכזבה בתחום הבולמים הפשוטים שפגעו ביכולות בכביש ובשטח, וזה לצד בעיות גימור ואמינות שהתגלו בארץ ובעולם. שנתיים לאחר מכן הוצג הק.ט.מ 890 אדוונצ'ר, כשהסיבה העיקרית להגדלת הנפח הייתה תקנות זיהום האוויר המחמירות והחונקות שהוסיפו למשקל (מפלט ענק) ופגעו בהספק. הפלטפורמה נשארה זהה, אולם בוצעו מספר שינויים ביחס ל-790, על-מנת לשפר את האופנוע ולהפוך אותו למכונה טובה יותר, ואכן כך הרגשנו. בשנה שעברה הוצגו גרסאות משופרות ומעודכנות של ה-890 עם עדכוני עיצוב, אלקטרוניקה וכיול מחודש לבולמים.
רגע שנסביר איך הגענו בחזרה ל-790 סמ"ק נציין שבשנתיים הקרובות בכוונת ק.ט.מ להמשיך עם הגדלת הנפחים ולעלות ל-990 סמ"ק (כאשר ה-990 דיוק כבר הוצג) ול-1,390 סמ"ק עם המפלץ הבכיר שבחבורה. הגדלת הנפח תשפיע בהכרח על המחיר ועל הפער הגדול שקיים בין ה-390 אדוונצ'ר, שגורם לבוגר שמיצה אותו לחפש את האופנוע הבא בשדות זרים וזולים יותר. למעשה ענינו על השאלה של תקומת ה-790, כאשר דרך נוספת להוזילו והנגישו היא להעתיק את היצור ממפעל האם באוסטריה ולהעבירו לפס היצור שבמפעלי CFMOTO בסין, תחת הפיקוח ההדוק של ק.ט.מ.
מה עוד שונה ממה שלמעשה בחנו לפני חמש שנים? ובכן, מרבית העדכונים חופפים ל-890 של 2023, כאשר העדכון הנראה ביותר לעין הוא העיצוב עם פלסטיקה חדשה לחלקו הקדמי ביחד עם צביעה, גרפיקה ומדבקות שאמורות להיות עמידות יותר. יש את המשקף החדש והאווירודינמי יותר של ק.ט.מ, מגן מנוע חדש, ומושב חדש עם מגרעת (נוחה) לגב התחתון, שמתכוונן בגובה מ-840 ל-860 מ"מ.
מערכות האלקטרוניקה מקבלות את מסך ה-TFT החדש בגודל 5″ עם גרפיקה מעודכנת ועם חיבור לשקע USB. ה-790 אדוונצ'ר מגיע עם מצב 'דמו' (DEMO MODE) שנוי במחלוקת אשר מאפשר את כל מבחר אופציות ניהול המנוע (מצב ראלי) ב-1,500 ק"מ הראשונים, ויתן טעימה לרוכב שיחליט אם ברצונו לרכוש את האופציה שבתשלום. היבואן המקומי מוכר את חבילת האקטרוניקה המשודרגת כיחידה אחת, ומחיר נוסף של 4,900 ש"ח יתן את מצב הראלי האמור, את הקוויקשיפטר הדו-כיווני ואת בקרת השיוט (כאשר המתג שלו כבר קיים על הכידון). בנוסף, מערכת ה-ABS להטיה מקבלת מודולטור חדש (9.3MP) של בוש, כשמצב ABS לשטח ייכנס בצורה אוטומטית במעבר למצב שטח במערכת ניהול המנוע ויתבטא בהחלשת הפעולה על הגלגל הקדמי וביטולו לגמרי על הגלגל האחורי.
מנוע הטווין המקבילי המוכר של פעם בנפח 799 סמ"ק נשאר ללא שינוי, והוא מציע 95 כ"ס (ויש גם גרסת A1 מוגבלת ל-47.6 כ"ס) ומומנט מעט נמוך יותר מקודמו של 8.9 קג"מ. אחד השינויים החשובים לדעתנו הוא של בולמי ה-WP מסוג APEX אשר קיבלו כיול מחודש, כאשר מהלך הגלגל נשאר על 200 מ"מ בשני הצדדים. החישוקים כמובן במידות 21″ מלפנים (צמיג 90/90) ו-18″ מאחור (150/70), כאשר הצמיגים חדשים מסוג פירלי סקורפיון ראלי STR, כמו ב-890. המשקל המוצהר נמדד על 199 ק"ג, וזה לפני 20 הליטרים שנכנסים למיכל הדלק הרחב והנמוך (שממשיך לשגע עם מד הדלק בלוח השעונים, שמציג רק את החצי השני של המיכל).
הק.ט.מ 790 אדוונצ'ר העדכני ממשיך לרצות להיות אופנוע אדוונצ'ר תיור עם יכולות שטח גבוהות, והפעם עם תג מחיר שווה למתחרים. יצאנו בימי החורף הרטובים לרכיבת ניקוי ראש משלושה חודשי מילואים בעזה ולראות האם לאח המשונמך במשפחה יש מה להציע מול אחיו הגדול ומול רבי המכר בקטגוריה.
ביצועים
את מנוע הטווין המקבילי, ה-LC8c, אנחנו זוכרים לטובה עוד מה-790 דיוק ומה-790 אדוונצ'ר 'של פעם'. זהו מנוע חזק, חלק גמיש ויעיל. נציין בעיה אחת קטנה ונשים אותה בצד – הוא פחות טוב ממה שהתרגלנו מה-890 אדוונצ'ר, שמציע עוד 10 כ"ס ועוד קג"מ וחצי משמעותיים. אם נתעלם מהנתון האחרון עדיין אפשר להתרשם ולהנות מהמנוע הטוב הזה. כוח יש כבר מסל"ד נמוך והוא עולה במהירות במעלה הסל"ד ומאפשר האצות שמשאירות את כל התנועה מאחור. לאורך כל קשת הסל"ד המנוע ליניארי לחלוטין, לא מפתיע במכות כוח ומעביר את התנועה אל הגלגל האחורי בצורה צפויה ונשלטת – גם בכביש וגם בשטח. ניתן להאיץ מהר מאוד לכיוון ה-200 קמ"ש על השעון, אך שיוט רגוע עם עודף כוח יתבצע במחוזות ה-150 קמ"ש.
השכנים ישמחו ומצלמות הרעש יישארו מובטלות, כי האגזוז הענק הזה של היורו 5+ מחריש את הכל ובטוח גם משפיע על הביצועים.
למען האמת, מבחינת התנהגות הכביש לא הופתענו – לא בעיר ולא מחוץ לעיר. נתחיל בסביבה האורבנית בה קל מאוד לרכוב עליו ולזרום בין הרכבים העומדים, הרמזורים העוצרים והצמתים החלקים. קל מאוד לעלות ולרדת ממדרכות, והבולמים סופגים בקלות את החריצים והבורות (כל זאת במהירות איטית). הבלמים חזקים וטובים והרוכב יושב מעל לכולם ורואה הרחק קדימה. הביקורת העיקרית שלנו ממשיכה לשים דגש על פליטת החום לרוכב, שהורגשה גם בימים הקרים (כששם זה נחמד, אבל בימי אוגוסט הלוהטים פחות). למעשה התחושה היא שזה יותר ממה שזכור לנו מדגמי ה-890, אבל אנחנו לא יכולים לשים את האצבע על הסיבה. עוד ביקורת היא על העברת ההילוכים, בדגש על הורדת ההילוכים. הקוויקשיפטר מאפשר להעביר בצורה חלקה (ומגניבה) כלפי מעלה אבל לעתים קשה להוריד את ההילוכים בלי גז ביניים בריא ומצמד במהירויות של עיר. סיבה מקלה היא העובדה שאופנוע המבחן היה חדש לגמרי, וסביר להניח שזה ישתפר בהמשך, אבל כבר נתקלנו באופנועי אדוונצ'ר ותיקים של ק.ט.מ-הוסקוורנה עם התופעה הזאת.
רוח האדוונצ'ר באה לידי ביטוי עוד יותר מחוץ לעיר כאשר המושב החדש נוח מאוד ברכיבות ארוכות, בטח עם המשענת גב-תחתון הקטנה והכל-כך נעימה, ביחד עם המשקף החדש (והלא מתכוונן) שבסך הכל עושה עבודה טובה ואף מזרים אוויר לרוכב דרך הפתח הקטן שבחלקו העליון. המנוע החלק והחזק עושה כצפוי את העבודה בכביש הפתוח והוא חסכוני למדי, כאשר צריכת הדלק הממוצעת במהלך ימי המבחן עמדה על 20 ק"מ לליטר. גם ימי מבחן רטובים לא הרחיקו אותנו מכבישים מפותלים, ועם ההיכרות של התנהגות הכביש הטובה מאוד של ה-790 וה-890, ולא ציפינו כאן למשהו אחר כאן. לא אופנוע ספורט, בגלל המשקל וכמובן חישוק 21″ מלפנים, אבל בהחלט אופנוע מגיב, מהנה ובטוח לרכיבה בכביש המתפתל. מילה טובה על הצמיגים, טוב לגלות שכאן לא ניסו לחסוך את הכסף, והסקורפיון ראלי STR של פירלי עושים עבודה טובה בשילוב של הכביש והשטח.
נקודת הביקורת העיקרית שלנו בדור של 2019 הייתה על הבולמים הפשוטים – בעיקר האחורי – שפגעו ביכולות השטח. לשנת 2024 הבולמים עברו כיול מחודש ומהפך מבחינתנו. חווינו אותם לטובה עם ה-890 אדוונצ'ר, וגם כאן מערכת המתלים הגיעה להיות בדיוק כמו שהיא צריכה להיות – מערכת מתלים שמספקת הידראוליקה טובה המאפשרת לאורך מהלך הבולם יכולות כביש ראויות כמו ספיגה ונוחות לצד קשיחות ויציבות, וכן יכולות שטח ראויות על שבילים מהירים. הפער לעומת גרסת ה-R המשודרגת (של ה-890 אדוונצ'ר) באה לידי ביטוי בעיקר במהירות גבוהה, שגורמת בכביש לנדנוד של החלק האחורי וניתוק של הגלגל האחורי מהקרקע ברכיבת שטח. במקרה הזה צריך לעשות תיאום ציפיות מצד הרוכב: אם הוא רוצה אופנוע כביש מהיר וספורטיבי – שיקנה דיוק, ואם הוא רוצה אופנוע אדוונצ'ר קרבי לשטח – שיקנה 890 R.
האלקטרוניקה באופנועים המודרניים ממשיכה לשרת את הרוכב ולספק מעטפת בטיחות ש(גם)מספקת שקט נפשי בעת רכיבת חורף רטובה, בין אם זה בבקרת האחיזה בהטיה שמאפשרת לפתוח גז ללא חשש וה-ABS בהטיה, שמגובה עם בלמים איכותיים. יש כמובן מצב 'גשם', אבל אנחנו תמיד מעדיפים את מלוא תגובת המנוע. העברה בשטח למצב 'אנדורו' מעדנת את תגובת המצערת וגם מבטלת באופן אוטומטי את ה-ABS על הגלגל האחורי, וזה יעיל מאוד ברכיבה על שבילים שהשכבה העליונה בהם היא בוצית. בתוספת מחיר ניתן גם להוסיף את מצב 'ראלי', שבכלל משחרר את מלוא 95 כוחות הסוס אל האדמה וגם מספק תשעה מצבי התערבות, או כפי שאנחנו מתייחסים אליהם – תשעה מצבי דריפט, שמאפשרים לווסת את רמת ההחלקה בכל פתיחת מצערת. מצב הראלי הוא תמיד המועדף עלינו באופנועי האדוונצ'ר של ק.ט.מ, אך כאמור, הרוכש נדרש להוסיף עוד חמישייה למחיר הרכישה. כל הפונקציות נשלטות דרך הדור החדש של מסך ה-TFT, שפשוט עושה עבודה מעולה וברורה בהצגת הנתונים.
איך זה מרגיש?
צברנו הרבה קילומטרים במשך השנים על גרסאות ה-790 וה-890 של ק.ט.מ ותמיד אהבנו את השורה התחתונה – אופנוע אדוונצ'ר שעושה עבודה טובה מאוד בכביש ומספק את הערך המוסף בשטח, כאשר מי שרוצה יותר אתגרים שם יכול לבחור בגרסת ה-R הקרבית יותר. זה מתחיל בעיצוב שנראה הרבה יותר טוב מהדור הקודם, וגם מגיע עם שילוב צבעים שמאפשר לרוכש לא להתבייש להיראות איתו. המושב יחסית לא גבוה ומאפשר להגיע בקלות לרצפה לרוכבים הנמוכים, ולא במחיר של אי-נוחות לרוכבים הגבוהים יותר. בק.ט.מ תמיד היו טובים בהבנת הרוכב, וגם כאן נמצא סביבת רוכב שגם מאפשרת נוחות גבוהה וגם שליטה מיטבית על האופנוע – החל ממיקום הרגליות, זוית הברכיים על מיכל הדלק, מיקום הכידון וזוית הידיות. הכל טבעי ומאפשר שליטה ונוחות ברכיבת כביש אורבנית ורכיבת טיול ארוכה ביחיד ובזוג, גם בשטח.
מנוע ה-LC8c תמיד הפתיע אותנו ביכולות שלו לספק גם רכיבה נינוחה וחלקה מצד אחד וגם לספק מנות אדרנלין כשהקצב עולה. ברכיבה יום-יומית שגרתית, כזאת שלוקחת את את הרוכב לעבודה ולסידורים, תמיד יהיו רזרבות כוח זמין ונשלט שיאפשרו לרכוב בכל קצב בו יבחר הרוכב, תחושה שממשיכה לתוך השטח, שם ניתן להתגבר על מכשולים בעזרת המנוע, להניף גלגל קדמי (בעיקר כשהבקרות מנותקות) ולהחליק את האחורי מתי שרוצים. הבעיה היחידה שלו תהיה אם הרוכש מכיר את מנוע ה-890, כי יהיה את השלב בו הוא ירגיש שיש מעט פחות כוח או מהירות לעומת האח הגדול.
ההפתעה הגדולה ביותר מגיעה מצד הבולמים. אמנם אהבנו אותם בגרסת ה-'S' החדשה של ה-890, אבל לחוות אותם על ק.ט.מ עם מדבקת '790' על מיכל הדלק, זה משהו שלא ציפינו לו, בטח לאחר האכזבה מהדור הקודם. הכיול המחודש של הבולמים פשוט הופך את כל השלילי מהעבר לחיובי ומספק אופנוע שלם שלא מגביל את הרוכב, כל עוד הוא מודע למגבלות האופנוע ולא מנסה להפוך את ה-790 אדוונצ'ר לאופנוע ספורט או אופנוע אנדורו.
קל מאוד לרכוב על הק.ט.מ 790 אדוונצ'ר ולהרגיש בנוח בכל מצב. הנוחות הזאת היא בדיוק מה שהרוכב מחפש בטיול הכביש לצד השני של ישראל ופק"ל הקפה שיתבשל בנקודה הכי רחוקה בשטח. הנוחות הזאת לא מתנגשת עם מנת הכיף שניתן להפיק בכביש ובשטח כשנחה רוח הגז על הרוכב.
סיכום ועלויות
בק.ט.מ הכניסו את עצמם לבעיה כשרף המחיר של אופנועי האדוונצ'ר מהבית המשיכו לעלות ולעלות בזמן שהמתחרים יישרו קו בתחום האלקטרוניקה (למעט ימאהה, שזה הקטע שלהם) וייצבו קו על 70 עד 75 אלף ש"ח. הפתרון היה לחזור אל הנפח שהתחיל את המשפחה ולהעתיק את קו הייצור אל סין הזולה יותר, ובכך לגלגל את ההוזלה אל הלקוח.
בשום מקום ובשום שלב לא הרגשנו פשרה או חסכון על האופנוע עליו רכבנו. למעשה ה-790 נתן מכלול תחושות של ק.ט.מ-אדוונצ'ר מא' ועד ת', והעובדה שהוא מיוצר בסין לא שינתה דבר לעומת הגרסאות האוסטריות הטהורות שהכרנו לפני כן. מדובר על אופנוע אדוונצ'ר איכותי וטוב, שיכול לעשות הכל על הצד הטוב ולספק הרבה הנאה וסיפוק תוך כדי.
למעשה הוא כל-כך טוב שהוא מייתר לחלוטין את גרסת ה-890, שמשמעותית יקרה יותר ולא מתבלטת בשום מקום לעומת אופנוע המבחן של היום. בק.ט.מ מצהירים שלא יציעו גרסת R קרבית, כך שמי שירצה יותר יכולות שטח ויבחר ב-890 אדוונצ'ר R יצטרך להוסיף מעל ל-30 אלף ש"ח, מחיר של אופנוע אנדורו קרבי משומש בן 4.
בק.ט.מ מציעים את ה-790 אדוונצ'ר במחיר של 74 אלף ש"ח, כשזה המחיר הסופי בלי שטיקים של הנחות מזומן או המצאות שיווקיות כאלו ואחרות. גם אם הרוכב יבחר להוסיף את חבילת האלקטרוניקה בעוד 5,000 ש"ח עדיין יהיה חיסכון כלכלי משמעותי לעומת 95 אלף השקלים המתבקשים עבור ה-890 אדוונצ'ר ה'רגיל'. המתחרים מיפן (ואיטליה – אפריליה) נעים על טווחי המחירים האלו, כשעד עכשיו היו קטגוריה בפני עצמם, כאשר הק.ט.מ היה יקר מדי ונחשב למקצועי מדי בשביל להכניס לאותה הרשימה. עכשיו בק.ט.מ מאפשרים לרוכב המתלבט גם את האופציה הזאת, כאשר מדובר על אחד האופנועים הטובים בקטגוריה.