צילום: בני דויטש
רוכבים: איציק קלנר, אלעד ששון, אסף בן אהרון, אלעד גבאי, אביעד אברהמי
- יתרונות: גובה, משקל, קלות רכיבה, מתלים
- חסרונות: מנוע חלש, גימור
- שורה תחתונה: אופנוע שטח רך ונעים עם התנהגות טובה, כרטיס כניסה מצוין ולא מאיים לעולם האנדורו
- מחיר: 40,900 ש"ח
- מתחרים: ימאהה WR250R, הונדה CRF250L,קוואסאקי KLX250, גאס גאס קאמי
- מפרט טכני: מנוע צילינדר יחיד, 249 סמ"ק, 4 שסתומים, SOHC, קירור נוזל, מערכת הזרקה, 27.5 כ"ס ב-8,000 סל"ד, 2.3 קג"מ ב-7,000 סל"ד, 6 הילוכים, בולמים קדמיים הפוכים זקס עם כיוונים מלאים, בולם אחורי זקס עם כיוונים מלאים, מיכל דלק 7.5 ל', משקל מלא 123 ק"ג, גובה מושב 940 מ"מ, צמיגים 90/90-21, 120/90-18
מה זה?
AJP היא חברה פורטוגלית קטנה של שני אחים, שמייצרת אופנועי שטח פשוטים וזולים בגדלים שונים, והעניין המרכזי בה הוא שלא מדובר באופנועים דו-שימושיים אלא באופנועי שטח לייט. כבר בחנו בעבר כמה גרסאות של דגמי AJP (קישור ל-PR3 ו-PR4, קישור ל-PR5 בגרסת EXTREME), והפעם אנחנו מתמקדים ב-PR5 בנפח 250 סמ"ק, שקיבל לפני כשנתיים מנוע חדש ומקורר נוזל.
בבסיס ה-PR5 מנוע צילינדר יחיד בנפח 250 סמ"ק, כאמור מקורר נוזל ומוזרק דלק, שמגיע מזונגשן הסינית. השלדה מייצור עצמי של AJP – עשויה משילוב של פלדה ופלטות אלומיניום, ואליה משדכים ב-AJP רכיבים איכותיים למדי. כך למשל הבולמים הקדמיים ההפוכים של זקס מסוג קארטרידג' סגור בקוטר 48 מ"מ עם כיוונים מלאים, הזרוע האחורית מאלומיניום עם הבולם היחיד של זקס – גם הוא עם כיוונים מלאים, וחישוקי האלומיניום עם צמיגי המישלין אנדורו קומפטישן עליהם. גם מפרט האבזור מכובד למדי, למשל הכידון העבה, מנגנון מתיחת כבל המצמד האיכותי ומגני המנוע והידיים.
לשנת 2016 מקבל ה-PR5 250 מספר שינויים, ביניהם חיזוק השלדה, מיכל דלק חדש עם פקק חדש, משאבת דלק, מפת הזרקה ומזרק חדשים, מצמד בתפעול הידראולי (לא היה בדגם הנבחן, יגיע החל מהמשלוח הבא), וכן עדכוני גרפיקה.
ה-PR250 הוא למעשה אופנוע שטח בגודל מלא, קטן במעט מאופנועי האנדורו המקצועיים (גובה מושב 940 מ"מ), והוא אופנוע אנדורו שמצד אחד קל ונעים לרכיבה, אך מצד שני מאפשר עבירות וביצועים ברמה טובה – בעיקר בשל המכלולים ההיקפיים האיכותיים שמורכבים עליו.
ביצועים
כרגיל, נתחיל במנוע. במושגים של אופנועי אנדורו מקצועיים המנוע הזה נחשב חלש ועצל – גם בתגובה וגם בהספק המקסימלי שעומד על 27.5 כ"ס. יחד עם זאת הוא מאוד נעים לשימוש והשליטה בו קלה במיוחד. המומנט הצנוע מגיע מסל"ד נמוך, ולכל אורך העקומה מתקבל כוח מנוע לא מאיים שבהחלט עוזר לרוכבים מתחילים לפתוח גז. בנוסף, האופי העדין של אספקת הכוח מצליח לייצר אחיזה גם במקומות עם אחיזה גבולית, והעובדה שאין התפרצויות כוח עוזרת לשמור את האחיזה ולא לשבור אותה. סל"ד גבוה הוא פחות אוהב, ולכן עדיף לרכב על גלי המומנט ולהעביר הילוכים מהר, ואז קצב ההתקדמות מצוין. גם ההזרקה השתפרה ועובדת היטב – המנוע יציב בסרק ומטפס בסל"ד בלי גמגומים. רוכבי אנדורו מקצועיים ימצאו את המנוע הזה כאמור חלש ועצל, אבל יתרונו הגדול נמצא דווקא אצל רוכבים מתחילים.
מאידך, דווקא ההתנהגות טובה מאוד בכל קנה מידה. ה-PR5 קל יחסית, הוא זריז במידה הנכונה, והבולמים פשוט מצוינים – בעיקר בתוך טווח השימושים של האופנוע – רכיבת שטח מכל סוג, כולל טכני, רק שלא תהיה מהירה מדי. במהירויות נמוכות ובינוניות המתלים הללו טובים משמעותית משל כל אופנוע דו-שימושי, ועל שטחים טכניים במהירויות הללו הוא סופג אפילו טוב יותר מאופנועי אנדורו מקצועיים – דבר שיספק את הביטחון שרוכב מתחיל צריך בגלל היציבות הגבוהה. מאידך, במהירויות גבוהות או ברכיבות אקסטרים בגז יתגלה חסרונם – שם הם יהיו גם רכים מדי וגם עם אופי עבודה מהיר מדי. הבלמים מעט חלשים ביחס לשאר ביצועי האופנוע, אבל בשורה התחתונה בסעיפי ההתנהגות – ה-AJP מציע חבילת ביצועים מצוינת לטווח השימושים של האופנוע, ואפילו מעבר לכך.
איך זה מרגיש?
תנוחת הרכיבה אמנם קרבית, אבל רחוקה מאופנוע אנדורו מקצועי. מאידך, היא גם לא קרובה לדו-שימושי קטן כמו WR250R או CRF250L, שכן המושב שטוח יותר, האופנוע כולו צר, וסביבת הרוכב ספרטנית – כמו שצריך להיות באופנוע שטח. ביקורת יש לנו דווקא בסעיפי הגימור, ובעיקר בסביבת הכידון והפנס הקדמי – שמרגיש פשוט מדי ולא עומד בסטנדרטים הטובים למדי של שאר האופנוע.
הרכיבה על ה-AJP קלה מאוד – החל מהתגלגלות על שבילים, דרך כניסה לסינגלים ועד שעשועי אנדורו טכניים יותר. המשקל הנמוך והמתלים המצוינים עוזרים לשליטה על האופנוע, היציבות מעולה, הספיגה גם, ובסך הכל ה-PR5 מספק לרוכב שפע של ביטחון להתקדם בתחום האנדורו, במיוחד לאלו שלא רוצים להתחייב מראש לנישה ספציפית אלא לקבל טעימה מכל תחום בשטח ובאנדורו ולפתח את הסגנון שלהם עם הזמן. חשוב לזכור שזהו לא אופנוע דו-שימושי אלא אופנוע אנדורו לייט – כלומר אופנוע שפחות מיועד לשימוש יומיומי ויותר לשימושי אנדורו ופנאי, אבל לא ברמה מקצועית אלא ברמת מתחילים עד בינוניים. לייעוד הזה מדובר באופנוע מאוד מוצלח, אם כי היינו רוצים עוד קצת מהמנוע – במיוחד בתחום הסל"ד הגבוה.
מתחילים בשטח ימצאו ב-PR5 פרטנר מתגמל מאוד, ואחרי תקופה מסוימת עליו – שהיא בעיקר תקופת למידה – כבר יידעו מה הכיוון שלהם באנדורו ומה האופנוע הבא שלהם. עד כניסתה של AJP ארצה לא היה אופנוע כזה בארץ, והסגמנט הזה חשוב ביותר לטעמנו, שכן מצד אחד זה לא אופנוע דו-שימושי כבד עם שפע פשרות, ומצד שני זה לא אופנוע מקצועי חד וממוקד שעלול ליצור צלקות אצל רוכבים מתחילים בגלל האופי החד. חוץ מרוכבים מתחילים, גם רוכבים ותיקים יותר שלא מעוניינים בכלי ממוקד אלא בכלי רב-משימתי פשוט – ימצאו את ה-PR5 כאופציה ראויה.
עלויות
מחירו של ה-PR5 בגרסה הרגילה, כמו זו שבמבחן, עומד על 40,900 ש"ח. קרוב מאוד למחיריהם של הדו-שימושיים בסגמנט בראשות הימאהה WR250R שעולה 41,200 ש"ח כולל אגרות, ונמוך משמעותית מאופנועי אנדורו מקצועיים שמתחילים בכ-53 אלף ש"ח לדגמי 125 סמ"ק ומגיעים עד 65 אלף ש"ח ל-250 סמ"ק 4 פעימות. במחיר הזה מדובר בעסקה טובה, על אף שרוב הרוכבים המתחילים שירכשו אותו יעברו לאופנוע אנדורו מקצועי אחרי תקופה לא ארוכה – סדר גודל של שנה. בנוסף, במחיר הזה ה-PR5 מגיע עם מגני ידיים, מגן מנוע וקיט מאוורר.