- יתרונות: מנוע חזק ומרגש, מכלולי שלדה איכותיים, התנהגות חדה ומדויקת, אלקטרוניקת קצה של M 1000 RR, תנוחת רכיבה נוחה
- חסרונות: מחיר, אין מיגון רוח
- שורה תחתונה: ה-M 1000 R לוקח את בסיס ה-S 1000 R ומוסיף עליו מנוע, מכלולים ואלקטרוניקה של M 1000 RR; התוצאה – סופר-נייקד חלומי עם ביצועי-על
- מחיר: כ-200 אלף ש"ח
- מתחרים: דוקאטי סטריטפייטר V4 S, ק.ט.מ 1290 סופר דיוק R אבו, אפריליה טואונו RSV4 פקטורי, ימאהה MT-10 SP, טריומף ספיד טריפל 1200 RS
- נתונים טכניים: מנוע 4 צילינדרים, 999 סמ"ק, 210 כ"ס ב-13,750 סל"ד, 11.51 קג"מ ב-11,000 סל"ד, יחס דחיסה 13.3:1, 4 שסתומים לצילינדר, DOHC עם תזמון שסתומי יניקה משתנה ShiftCam, קירור נוזל, מערכת הזרקה עם מצערות חשמליות, 6 הילוכים, קלאץ' מחליק, שלדת קורות אלומיניום עם מנוע גורם נושא עומס, מזלג הפוך בקוטר 45 מ"מ של מרזוקי עם כיוונים מלאים, מהלך 120 מ"מ, זרוע אלומיניום עם בולם יחיד בעל כיוונים מלאים, מהלך 117 מ"מ, צמד דיסקים צפים בקוטר 320 מ"מ עם קליפרים רדיאליים 4 בוכנות ומשאבה רדיאלית, דיסק אחורי בקוטר 220 מ"מ עם קליפר צף בוכנה בודדת, אורך 2,090 מ"מ, בסיס גלגלים 1,450 מ"מ, גובה מושב 840 מ"מ, מיכל דלק 16.5 ל', משקל מלא 199 ק"ג, חישוקי קרבון בגרסת קומפטישן, צמיגים 120/70ZR17, 200/55ZR17
- אלקטרוניקה ובקרות: מצערות חשמליות עם 7 מצבי רכיבה (3 מצבי RACE Pro לכיוון הרוכב), חיישן מדידת אינרציה IMU ב-6 צירים, חיישן זווית צידוד כידון, ABS להטיה, בקרת אחיזה להטיה בכמה מצבים, בקרת החלקה בבלימה אל תוך פנייה (בקרת סלייד), בקרת החלקה ביציאה מפנייה (בקרת דריפט), בקרת בלימת מנוע בבלימה, בקרת יציבות MSC, בקרת ווילי, בקרת זינוק, בקרת זינוק בעלייה, קוויקשיפטר דו-כיווני, בקרת שיוט, חימום ידיות, פנסי LED היקפיים, שקע USB, מסך TFT בגודל "6.5 עם חיבור לטלפון, מספר מצבי תצוגה – כולל מצב ספורט המציג זווית הטיה, התערבות בקרת אחיזה ועוצמת בלימה
צפו בווידאו – ב.מ.וו M 1000 R בהשקה עולמית:
עריכה: אביעד אברהמי
מה זה?
הסופר-נייקד של ב.מ.וו, ה-S 1000 R, מקבל גרסת קצה – לראשונה מאז הוצג בשנת 2014. בניגוד לגרסה הרגילה, נמצא במנוע הארבעה צילינדרים בשורה בנפח 999 סמ"ק של גרסת ה-M את טכנולוגיית מנגנון תזמון השסתומים המשתנה ShiftCam, אשר מאפשר להרחיב את טווח המומנט היעיל ויחד עם זאת להגדיל את הספק המנוע. בכך המנוע מיישר קו גם עם גרסת הסופרבייק. לעומת 165 כ"ס ב-11,000 סל"ד ו-11.62 קג"מ ב-9,250 סל"ד ב-S 1000 R, נמצא כאן עלייה משמעותית בהספק ל-210 כ"ס (154KW) ב-13,750 סל"ד (תוספת של 45 כ"ס) ומומנט של 11.52 ב-11,000 סל"ד. הקו האדום עלה מ-12,000 סל"ד ל-14,600 סל"ד. גלגל השיניים מגיע עם 47 שיניים (לעומת 45 ב-S) וההילוכים 4 עד 6 קצרים יותר.
העיצוב נשען על זה של גרסת המקור, אולם ל-M 1000 R מתווספים כנפונים אווירודינמיים אגרסיביים לטובת כוח הצמדה מוגבר. למעשה הם משפיעים ממהירות של 160 קמ"ש ומגיעים להפעלת כוח הצמדה שווה ערך ל-11 ק"ג במהירות של 220 קמ"ש. הבולמים הקדמיים – עם ציפוי DLC שחור – זהים ל-S 1000 R: בקוטר 45 מ"מ, הפוכים ובטכנולוגיית קארטרידג' סגור, מתכווננים באופן מלא ומציעים מהלך של 120 מ"מ. הבולם האחורי מציע גם הוא כיוונים מלאים ומהלך גלגל של 117 מ"מ. מערכת הבלימה מגיעה עם צמד דיסקים קדמיים בקוטר 320 מ"מ עם קליפרים רדיאליים של ניסין ומשאבה רדיאלית של 'M Brake' – המגיעים היישר מדגמי המרוצים. יש חישוקים מאלומיניום יצוק (חישוקי קרבון בגרסת קומפטישן), ויש משכך היגוי.
חבילת האלקטרוניקה מלאה כצפוי. היא מגיעה ישירות מה-S 1000 RR החדש, וכוללת את כל הבקרות והפרמטרים האפשריים. כך למשל יש 7 מצבי ניהול מנוע, מהם שלושה דינמיק פרו לכיוון אישי של הרוכב, יש מצבי כוח מנוע, בקרת בלימת המנוע, בקרת ווילי, בקרת זינוק, הגבלת מהירות לפיטס, בקרת זינוק בעלייה מתקדמת, ומערכת MSR שמונעת החלקה בהורדת הילוכים במקביל לקלאץ' המחליק. ה-M כולל גם בקרת החלקת גלגל אחורי (Brake Slide Assist) ששולטת על החלקת הגלגל בכניסה לפנייה, וכן בקרת דריפט ביציאה מהפנייה. יש גם מסך TFT צבעוני בגודל "6.5 – כולל מצב ספורט המציג את זווית ההטיה, את עוצמת השימוש בבלמים ואת מידת ההתערבות של בקרת האחיזה, וכן פנסי LED היקפיים עם לוגו 'M' בפנס הקדמי.
חבילת 'קומפטישן' (Competition), שעליה רכבנו בהשקה העולמית והיא זו שתגיע ארצה, כוללת אבזור 'M' נוסף כמו מערכת מדידת הקפה מבוססת GPS, כיסוי מושב אחורי, חבילת קרבון המוסיפה על הקרבון של הגרסה הרגילה גם את הכנף הקדמית והאחורית, החישוקים, כיסויי מיכל הדלק, כיסוי השרשרת וכיסוי גלגל השיניים, וכן חלקי אלומיניום כמו ריר-סט ורגליות, מנופים, מיגונים וסמלים.
למעשה, ה-M 1000 R הוא ה-S 1000 RR החדש ברמת גימור M, רק עם כידון שטוח ופנס קדמי קטן במקום הקליפ-אונים והפיירינג הקדמי.
ביצועים
קחו מנוע ליטר 4 צילינדרים שמפיק 210 כוחות סוס ומגיע לכ-15 אלף סיבובים לדקה, שימו אותו בנייקד ספורטיבי, ותקבלו את אחת ממכונות התאוצה היותר מטורללות שיש. אז נכון שהסדר הפוך, ולמעשה זה אופנוע סופרבייק (S 1000 RR) שהופשט מפלסטיקה מיותרת וקיבל כידון שטוח, ולא מנוע חזק שהושתל בנייקד, אבל הרעיון זהה – יש פה סופר-נייקד ספורטיבי עם מנוע חזק בטירוף שמגיע מאחד הסופרבייקס היותר חזקים שיש ב-2023.
כמה חזק? ובכן, יש מעט מאוד פעמים שבהן ניתן להחזיק את המנוע בפול גז בסל"ד גבוה – לא משנה באיזה הילוך, ולא משנה אם בכביש הציבורי או על המסלול. כשזה קורה, צריך להחזיק את האופנוע חזק מאוד עם הגוף ועם הידיים, ולהישען במקסימום קדימה, כי התאוצה מטורפת!
אבל זה לא רק ההספק המטורף שבקצה הסקאלה, אלא כל הטווח היעיל של המנוע, שהוא גדול מאוד – יותר מליטר רגיל. מערכת ה-ShifrCam של ב.מ.וו, שהיא למעשה תזמון שסתומים משתנה, מאפשרת מילוי נפחי טוב למדי גם בסל"ד נמוך ובינוני, ומבלי לפגוע בסל"ד הגבוה. התוצאה היא מנוע גמיש מאוד שבו יש כוח זמין גם ב-4,000 סל"ד, והוא הולך ומתחזק בצורה ליניארית עד הפיצוץ ב-14,000 סל"ד. אחד המנועים היעילים, והוא מהווה חלק נכבד מקלות הרכיבה על ה-M 1000 R. אפשר לומר שמנועו של ה-M-R קרוב למדי לזה של ה-S-R בסל"ד נמוך, אבל ככל שעולים בסל"ד כך הוא מתחזק יותר, וההבדלים העיקריים בין מנוע ה-S-R למנוע ה-M-R נמצאים בחצי העליון של סקאלת הסל"ד. איזה מנוע אדיר!
סעיפי ההתנהגות הם לא פחות מטריפים מאשר המנוע, וה-M-R הוא אחד מאופנועי הכביש היותר ביצועיסטיים ויותר מדויקים שיש היום על הכבישים. זה נובע משילוב של מכלולי שלדה סופר-איכותיים עם הנדסה מדויקת ובשלה של סדרת ה-S כולה של ב.מ.וו. השלדה למשל קשיחה לחלוטין ויודעת לספוג כוחות גדולים מאוד, ומערכת הבולמים, שמגיעה מה-S-R עם הכיוונים הנדרשים ל-M-R, איכותית מאוד בעלת הידראוליקה מעולה, סופגת היטב אבל מכוונת לצד הספורטיבי של המשוואה. התוצאה היא דיוק ברמה גבוהה מאוד והמון אינפורמציה שמועברת לרוכב, לצד זריזות היגוי גבוהה שנובעת לא רק מהגאומטרייה אלא גם מהכידון הרחב. זה אחד האופנועים שיותר קל להפנות אותם אל תוך פניות, לקבל פידבק מעולה, ואז יציבות גבוהה שנובעת מהגאומטרייה ומהשלדה ומכלוליה. הכל עובד בסינרגיה מופלאה ומאפשר לרוכב לקצץ זמני הקפה על המסלול או לרכוב מהר ומדויק על הכביש הציבורי. זו מכונת פניות מהמשובחות שיש, וזה נכון לפניות צפופות של ג'ימקאנה או לפניות של 200 קמ"ש עם הברך באספלט על מסלול המרוצים. התנהגות חלומית.
מערכת הבלמים פה לקוחה מה-M-RR, עם קליפרים רדיאליים באנודייז כחול ועם משאבה רדיאלית, וגם היא – כמו כל האופנוע – חזקה במיוחד ומדויקת להפליא, אחת ממערכות הבלמים החזקות והמדויקות שעליהן רכבנו. וגם כאן, זה נכון גם לכביש הציבורי, שם יש המון רגש, וגם במסלול, בבלימות חזרות מ-270 קמ"ש ל-80 קמ"ש בקצה הישורת האחורית של מסלול אלמריה. מערכת הבלמים הזאת מסמלת את כל מכלול התחושות שלנו מה-M 1000 R – מקסימום עוצמה, מקסימום ביצועים, עם המון דיוק והמון רגש.
אפשר לסכם את הפרק ולומר שהשילוב של מנוע-שלדה-מתלים-בלמים ב-M 1000 R יוצר את אחת ממכונות הביצועים הטובות שיש כיום בעולם האופנועים
איך זה מרגיש?
ובכן, בהמשך לשורה התחתונה של סעיף הביצועים, זה אדיר כשהחבילה הזאת מגיעה על אופנוע ספורט, אבל זה מטריף לגמרי כשהחבילה הזאת מגיעה על סופר-נייקד – מפני שתנוחת הרכיבה הזקופה יותר והכידון הרחב מאפשרים שליטה טובה יותר על האופנוע ולמעשה מרחיבים משמעותית את טווח השימושים של האופנוע והופכים אותו ממכונת מסלול ממוקדת למכונה רב-שימושית שיכולה לספק ערימות של כיף גם בכבישים ציבוריים, ובנוחות יחסית – למרות היעדר מיגון הרוח.
כבר כתבנו בעבר שסופר-נייקדים הם אופנועי הספורט המודרניים, ושרוכב שאינו מבלה את רוב זמנו על מסלול המרוצים – טוב יעשה אם ירכוש לעצמו סופר-נייקד ולא סופרבייק. ה-M 1000 R מזיז את החלון עוד קצת ימינה לעבר הסופרבייקס, מרחיב עוד קצת את טווח השימושים, ומשלב בצורה אדירה יכולות מסלול גבוהות מאוד עם יכולות כביש של הקצה. בסוף צריך לזכור שזה S 1000 RR, ברמת גימור M, עם כידון שטוח ועם פנס קדמי בודד במקום פיירינג קדמי.
במבחן שערכנו ל-S 1000 RR החדש נתנו פרק שלם למערכות האלקטרוניות ולבקרות, וגם כאן צריך לדבר עליהן – מפני שב-M 1000 R מוטמעות אותן המערכות של ה-S 1000 RR החדש. המערכות המכאניות, שכאמור מספקות ביצועי קצה מהטופ שיש באופנועים ספורטיביים מודרניים, נתמכות פה ב-M 1000 R על-ידי בקרות אלקטרוניות מהמתקדמות ביותר שיש. הבקרות האלקטרוניות מרחיבות את מעטפת הביצועים ומאפשרות לרוכב – מקצועי וחובב כאחד – להגדיל את העומסים שהוא מפעיל על האופנוע ברכיבת מסלול וברכיבת כביש, ולקבל מעטפת הגנה נוספת.
בקרת ההחלקה ביציאה מפנייה, למשל, מאפשרת בכל אחד ממצבי Race Pro כיוון של רמת ההחלקה. ל-M 1000 R נוסף חיישן זווית צידוד כידון, ויחד עם ה-IMU שמספק מידע על זווית ההטיה והכוחות שפועלים על האופנוע, וכן מהירויות הגלגלים, המערכת מנטרת את זווית האופנוע בהחלקה ומרסנת את החלקת הגלגל האחורי בהתאם. כאשר מצליחים לספק מספיק עומס והמערכת נכנסת לפעולה, התחושה פנטסטית של דריפט ביציאה מפנייה כשהוא נשלט לחלוטין ומתתבע בביטחון רב.
את בקרת ההחלקה בכניסה לפנייה היה קל יותר להפעיל בזכות מערכת בקרת הסלייד, שיושבת על ה-ABS Pro, ומאפשרת לרוכב לבלום חזק אל תוך הפנייה תוך כדי הורדת הילוכים, שחרור קלאץ' מהיר והפעלת עומס היגוי, ולקבל החלקה נשלטת אל תוך הפנייה. זו תמיד אחת הפעולות המהנות ביותר ברכיבה על אופנוע. כשזה קורה על ליטר ספורטיבי זו כבר חוויה אדירה.
אל בקרת ההחלקה אל תוך פנייה מתווספות שתי מערכות בטיחות חשובות. הראשונה היא בקרת יציבות MSC, שיחד עם הקלאץ' המחליק מאפשרת יציבות גבוהה מאוד בבלימות חזקות תוך כדי הורדת הילוכים, ללא נדנודים מצד לצד של הגלגל האחורי. מדהים עד כמה הבקרות האלקטרוניות מרחיבות את טווח מעטפת הביצועים – שגם כך גדול בזכות המכאניקה וההידראוליקה. השנייה היא בקרת בלימת המנוע, שכאן בדור החדש שלה יודעת לווסת את פתיחת המצערות תוך כדי בלימה חזקה, כדי להשיג תוצאה דומה ל-MSC – יציבות תוך כדי בלימה חזקה ומניעת החלקה של הגלגל האחורי, צ'אטרינג, נדנודים וחוסר יציבות.
השורה התחתונה של שתי המערכות הללו, שעובדות בסינרגיה מושלמת, היא אפשרויות בלימה חזקות מאוד תוך כדי הפעלת כוחות, כשהאופנוע יציב ונטוע באספלט כפי שמעולם לא חשבתם שאפשר. הפועל היוצא: יותר ביטחון לרוכב. מדהים, לא פחות. גם בטיחותי וגם מהנה מאוד.
חוץ מהבקרות, שכאמור מרחיבות את טווח מעטפת הביצועים של ה-M 1000 R והופכות אותו גם למכונת ביצועים משובחת לכביש וגם למכונת מסלול מושחזת, יש גם גאדג'טים ופינוקים. יש פה בקרת השיוט – מערכת שתמיד שימושית לכביש הציבורי, ויש חימום לידיות, שכבר אמרנו שזה המקבילה הדו-גלגלית למזגן ברכב. יש מסך TFT מעולה, שאותו אנחנו מכירים מדגמי ב.מ.וו אחרים. דרך המסך והממשק המוכר של ב.מ.וו ניתן לשלוט בכל המערכות, כשבשלושת מצבי ה-Race Pro הרוכב יכול לכוון לעצמו את כל הפרמטרים – כולל את רמות ההתערבות של בקרת ההחלקה ביציאה מפנייה, בקרת ההחלקה אל תוך הפנייה, התערבות ה-ABS על הגלגלים הקדמי והאחורי בנפרד, וכן את בקרת מניעת התרוממות הגלגל האחורי בבלימה (אנטי-סטופי). אין סוף אפשרויות כדי להגיע לסט-אפ המושלם.
כמו בהרבה דגמי ב.מ.וו, אהבנו במיוחד את תצוגת הספורט של המסך, שמציגה את זווית ההטיה הרגעית, זווית ההטיה המקסימלית לכל צד, את עוצמת הבלימה המקסימלית, ואת רמת ההתערבות של בקרת האחיזה בפועל ברכיבה האחרונה. זו, אגב, אינדיקציה לכך שהבקרות עובדות גם כשהרוכב לא שם לב שהן עבדו, מה שמעיד יותר מכל על איכות הבקרות וחשיבותן.
נציין לא רק את רמת החלקים והגימור הגבוהה, אלא את החיבור בין המערכות המכאניות והאלקטרוניות בסינרגיה מושלמת, שהופכות את ה-M 1000 R מצד אחד למכונת ביצועים מהטופ שיש כיום בעולם האופנועים בכל פרמטר, אבל מצד שני לאופנוע עגול ללא פינות חדות, וזה לא יהיה מוגזם להגיד שזה אפילו אופנוע קל לרכיבה. כן, על כל 210 כוחות הסוס שלו. לא חייבים להיות רוכבי-על כדי ליהנות מהיכולות הסופר-גבוהות של ה-M 1000 R.
סיכום ועלויות
בב.מ.וו מזהים את הצורך ומשלימים את המשפחה: לצד ה-S 1000 RR וה-S 1000 R נבנה לפני כשלוש שנים ה-M 1000 RR, וכעת גם ה-M 1000 R. בב.מ.וו מבינים שיש לא מעט רוכבים שרוצים את הכי טוב שהחברה יודעת לספק – ומוכנים לשלם על זה כסף טוב.
ה-M 1000 R יגיע לישראל בגרסת קומפטישן המאובזרת יותר, ומחירו צפוי להיות כ-200 אלף ש"ח. זה המון כסף, אבל במחיר הזה מקבלים את הכי טוב שב.מ.וו יודעת לשים על סופר-נייקד – החל ממנוע סופרבייק מודרני שמפיק 210 כ"ס ועם גמישות מרשימה, דרך שלדה ומכלולים איכותיים שיודעים לספק ביצועי כביש ומסלול מהגבוהים שיש, ועד מערכות אלקטרוניקה מהמתקדמות ביותר שיש בעולם אופנועי הספורט נכון להיום, שכוללות בקרות שנמצאות נכון להיום רק בקצה של הקצה של אופנועי הספורט.
את כל זה מקבלים באופנוע סופר-נייקד עם תנוחת רכיבה נוחה יחסית ועם שימושיות כביש גבוהה, כך שמקבלים פה מכונת פנאי עם טווח שימושים רחב משמעותית משל סופרבייק.
המתחרים הישירים של ה-M 1000 R הם הדוקאטי סטריטפייטר V4 S (וגם ה-SP), הטריומף ספיד טריפל 1200 RS, האפריליה טואונו פקטורי והק.ט.מ סופר דיוק 1290 R אבו. מבין כל אלה, הסטריטפייטר V4 S הוא היחיד שעומד עם הב.מ.וו מבחינת מערכות אלקטרוניקה וטכנולוגיה, כשהב.מ.וו הוא היחיד בחבורה עם מנוע 4 צילינדרים בשורה.
עולם אופנועי הסופר-נייקד-פרימיום עולה כיתה, כשהיצרניות דוחפות את הרף כלפי מעלה עוד ועוד – כאמור, כי יש דרישה. המרוויחים בצורה ישירה הם אלו שמסוגלים להרשות לעצמם לרכוב על אופנועי פרימיום כאלה, ובאופן עקיף כל עולם האופנועים, שכן בסופו של דבר הטכנולוגיות המתקדמות הללו זולגות גם אל אופנועים עממיים יותר.
כך או כך, ה-M 1000 R הוא אחת ממכונות הביצועים היותר איכותיות שעליהן רכבנו אי-פעם – בכביש ובמסלול, והוא הקצה של הקצה של ב.מ.וו בעולם אופנועי הספורט. מכונת-על על מלא!