דף הבית / חדשות / מבט מעמיק: ה-NIKEN התלת-גלגלי של ימאהה
Yamaha-Niken-Milan-006

מבט מעמיק: ה-NIKEN התלת-גלגלי של ימאהה

ימאהה לוקחת את הקונספט התלת-גלגלי מקטנועים לאופנועים, ועושה את זה בגדול ובצבע עם ה-NIKEN החדש; אחד הכלים המעניינים של 2017

ימאהה ידועה ביציאות הלא שגרתיות שלה ובכלים ששינו סדרי עולם בקטגוריות שלמות. ניקח כמה דוגמאות מייצגות: ה-YZF-R1 של 1998, ה-YZ400F / WR400F של אותה השנה, הטימקס של 2001, ה-MT-09 וה-MT-07 של 2014 ו-2015 – כל הכלים האלו יצרו קטגוריות משל עצמם, או שלקחו קטגוריה קיימת וקבעו בה סטנדרט חדש ואפילו מהפכני.

עכשיו ימאהה עושה את זה שוב עם ה-NIKENאופנוע תלת-גלגלי עם מנוע טריפל בנפח 847 סמ"ק שנלקח מה-MT-09, ומציע עיצוב רדיקלי, אלקטרוניקה מרובה, ובעיקר קונספט חדש שטרם נראה בעולם האופנועים.

הקונספט התלת-גלגלי הומצא על-ידי פיאג'ו כבר לפני עשור, עם ה-MP3 המהפכני. היתרונות התלת-גלגליים – בעיקר לרוכבים פחות מנוסים – הפכו את ה-MP3 ללהיט מכירות בבירות אירופאיות רבות כמו למשל פריז. מהר מאוד גם יצרניות אחרות נכנסו לסגמנט, כמו למשל קוואדרו האיטלקית, פיג'ו הצרפתית עם המטרופוליס, ימאהה עם הטריסיטי 125 ו-155, ואפילו סאן-יאנג וקימקו הציגו בימים האחרונים כלים תלת-גלגליים. אבל בעוד היצרניות השונות עוסקות בקטנועים שימושיים, בימאהה לקחו את הקונספט התלת-גלגלי כמה צעדים קדימה והציגו את ה-NIKEN – שהוא לא סתם אופנוע תלת-גלגלי, אלא אחד ביצועיסט ורדיקלי, כמו שימאהה של השנים האחרונות יודעת לייצר. הרבה מאוד תעוזה ומחשבה מחוץ לקופסה נדרשים למהלך מסוג זה, אבל בימאהה כבר הוכיחו יותר מפעם אחת שאת התכונות האלה יש להם, ובשפע.

ימאהה NIKEN
ימאהה NIKEN

מי אתה ימאהה NIKEN?

ראשית, השם הוא נייקן ('2 חרבות' ביפנית) ולא ניקן. האופנוע התלת-גלגלי של ימאהה הוצג לראשונה כקונספט בתערוכת טוקיו 2015 – אז עדיין לא היה לו שם והוא כונה בשם הקוד MWT-9 – עם רמז גדול למנוע ששוכן בתוכו. 5 חודשים מאוחר יותר, בפברואר 2016, בימאהה הודיעו רשמית שה-MWT-9 עובר לייצור סדרתי ואף שחררו תמונה רשמית. כעת, כאמור, נחשפת גרסת הייצור הסדרתי שתתחיל בשיווק באירופה במחצית השנייה של 2018.

בבסיס הנייקן פועם מנוע הטריפל שמגיע  מה-MT-09, אבל עבר שינויים כדי להתאים לקונספט, כמו למשל גל ארכובה חדש ומפות ניהול מנוע שונות. הוא מפיק 115 כ"ס, בעל 6 הילוכים ומצמד מחליק, יש לו מצערות חשמליות עם 3 מצבי רכיבה, וכסטנדרט הוא מקבל בקרת אחיזה עם 2 מצבים וניתוק, את הקוויקשיפטר שהופיע ב-MT-09 של 2017, וגם בקרת שיוט.

מנוע הטריפל של ה-MT-09 בתוך שלדה חדשה לחלוטין
מנוע הטריפל של ה-MT-09 בתוך שלדה חדשה לחלוטין

השלדה בנייקן חדשה לחלוטין ונבנתה במיוחד עבור הדגם. היא היברידית, כשחלקה הראשי עשוי ממסבך משולשי פלדה, ואזור ציר הזרוע האחורי מפלטות אלומיניום. הזרוע האחורית חדשה לחלוטין, ואליה מחובר בולם יחיד עם כיוונים מלאים ומיכל גז. הגלגל האחורי במידה 190/55 ובקוטר "17, ויש דיסק בקוטר 282 מ"מ. עד כאן הכל קונבנציונלי.

החלק המעניין בסיפור של הנייקן נמצא כאמור מלפנים. בימאהה פיתחו את מערכת ה-LMW שלהם (ר"ת: Leaning Multi Wheel) כך שתתאים לאופנוע גדול ועומסים גבוהים. המערכת עצמה פשוטה למדי, כוללת זרועות וצירים, ואינה כוללת מערכת אלקטרו-הידראולית כמו ב-MP3 של פיאג'ו. יחד עם זאת, המערכת מאפשרת זווית הטיה גדולה יותר מבטריסיטי – 45 מעלות. אל מערכת ה-LMW מורכבים צמד בולמים הפוכים בכל צד, כלומר 4 בולמים בסך הכל, והם כוללים כיווני שיכוך כיווץ והחזרה, ואליהם מחוברים צמד גלגלים בקוטר "15 עם צמיגים במידה 120/70 שפותחו במיוחד עבור הנייקן. המרחק בין צמד הגלגלים עומד על 410 מ"מ, ובימאהה מציינים שהמרחק מספיק רחב כדי לספק את יתרונות האחיזה על הצד, אך מספיק צר כדי לא להיות רחב מדי ולפגוע ביכולות ההיגוי של הנייקן. על כל גלגל מותקן דיסק בקוטר 298 מ"מ.

לטענת ימאהה, הם הצליחו להגיע לחלוקת משקל של 50/50 בין הגלגל האחורי לבין צמד הקדמיים בזמן שהרוכב יושב על הנייקן, מה שמבטיח, לטענתם, ביצועים דינמיים מאוזנים, כשהמטרה המרכזית של הנייקן היא תקיפת פיתולים בבטיחות ובהנאה. לצורך כך, למשל, הזרוע האחורית ארוכה ב-50 מ"מ מזו של ה-MT-09. המשקל המלא כולל נוזלים – 263 ק"ג.

מערכת ה-LMW עם צמד בולמים הפוכים בכל צד וגלגלי "15
מערכת ה-LMW עם צמד בולמים הפוכים בכל צד וגלגלי "15

מה עוד מעניין בנייקן? ובכן, מיכל הדלק עשוי כולו מאלומיניום, כמו בדגמי ה-YZF-R1 ו-YZF-R6, ונפחו 18 ליטרים. בימאהה מציינים שנפח המיכל מספיק לטווח של למעלה מ-300 ק"מ רכיבה. לוח השעונים הוא צג LCD, והוא כולל מחשב דרך, ויש גם שקע טעינה 12V.

עכשיו בואו נדבר על העיצוב. בימאהה עיצבו את הנייקן אגרסיבי ורדיקלי, ולא ניתן להתעלם מהמראה המיוחד. זה לא במקרה, שכן בימאהה רצו ליצור אימפקט עם מראה אגרסיבי במיוחד, עם עוצמה גדולה בחזית שתשלב בין המסכה הקדמית לצמד הגלגלים ותשתלב עם מיכל הדלק והזנב המינימליסטי יותר, ולדעתנו הצליח להם בגדול. פנסי החזית, כמו זה האחורי, הם עם תאורת LED, שנותנת גם היא את הנופך המודרני והאגרסיבי. המראות המשלובות עם המאותתים, שהגיעו ישירות מה-R1, מוסיפות גם הן למראה הקרבי.

סביבת הרוכב
סביבת הרוכב

העתיד התלת-גלגלי על-פי ימאהה

כשימאהה חשפו את פרויקט ה-LMW שלהם לפני 4 שנים, הם אמרו שמתוכננים גם כלים גדולים ומרגשים, אבל לא ציפינו שנקבל כלי כמו הנייקן – מכונת פיתולים וריגושים, שגם נראית טוב וגם – לפחות על-פי הנתונים היבשים והמראה – מתנהגת טוב. ימאהה שוב יוצאת מהקופסה ושוב חלוצה בתחומה, ולוקחת את הקונספט התלת-גלגלי מהיעילות והבטיחות שבקטנועים אל הריגוש וההנאה שבאופנועים גדולים. אותנו זה מרתק, ואנחנו בטוחים שעוד מצפים לנו כלים נוספים על הקונספט התלת-גלגלי.

הימאהה נייקן צפוי להגיע לשווקים האירופאים במחצית השנייה של 2018. מחיר טרם פורסם, אולם כמו שאנחנו כותבים לא מעט לאחרונה – גם הנייקן הוא כלי שאנחנו חייבים להניח עליו את הישבן ולתת עליו גז. רק שכאן נשאלת שאלה חשובה – יעלה לווילי או שלא? 😉

אודות אביעד אברהמי

אביעד אברהמי
בן 46, רוכב על אופנועים 30 שנים ברציפות, חולה גז מאובחן, ממציא מטבע הלשון 'חזיר גז' ועורך את האתר שבו אתם גולשים כעת.

עשוי לעניין אותך

P90531549_highRes

חדשים בארץ: ב.מ.וו R 12 בשתי גרסאות

בב.מ.וו מודיעים על הגעתם לישראל של ה-R 12 nineT ושל ה-R 12 - צמד אופנועים חדשים בסגנון רודסטר קלאסי עם אין-סוף אפשרויות קאסטומיזציה; המחירים: החל מ-123 אלף ש"ח

Single Sign On provided by vBSSO
דילוג לתוכן