דף הבית / מגזין / נוסטלגיה: ימאהה FJR1300 – כבר אז היה אוטומטי
FJR1300

נוסטלגיה: ימאהה FJR1300 – כבר אז היה אוטומטי

ה-FJR1300 של ימאהה הוצג בתחילת שנות ה-2000 והיה הנציג בקטגורית ספורט-תיור-מפנק; מספר שנים אחר כך הוא גם היה עם גיר חצי אוטומטי

כיאה לנציג בקטגוריה היוקרתית, בימאהה לא חסכו טכנולוגיה ואלקטרוניקה עם הספורט-תורר הגדול, ה-FJR1300, ולפני 18 שנים כבר הציגו אותו עם גיר אוטומטי.

ולמה אנחנו מזכירים שוב ושוב את נושא הגיר האוטומטי? ובכן, זה אמור להיות ברור. ממש לאחרונה בחנו את הימאהה MT-09 Y-AMT, שזה ר"ת של Yamaha Automated Manual Transmission וכולל מערכת מנועים חשמליים לתפעול הקלאץ' וששת ההילוכים, כפתורי פלוס ומינוס על בית המתגים השמאלי להעברת הילוכים, וכן מתג בחירה בין מצב 'ידני' לבין שני מצבים אוטומטיים. האופנועים עם תיבה האוטומטית החדשה מגיעים ללא ידית קלאץ' וללא רגלית הילוכים.

זה היום, וזה מתקבל בהרבה רגשות מעורבים, בטח כשבימאהה שמים גיר מוקצה על אופנוע ספורטיבי. אבל, כפי שהבנתם, הם היו איתו כבר לא מעט שנים.

ימאהה FJR1300
ימאהה FJR1300

נתחיל מההתחלה. בסוף שנת 2000 הציגו בימאהה את ה-FJR1300 – מפלצת התיור שנועדה לחצות יבשות בצורה מהירה, מהנה ומפנקת. המנוע מתח את ארבעת הצילינדרים ששכבו לרוחב לכדי 1,298 סמ"ק מקוררי נוזל. אלו דחפו לגלגל האחורי, דרך גל-הינע, הספק של 141 כוחות סוס ב-8,000 סל"ד ומומנט עוקר אספלט של 13.5 קג"מ ב-7,000 סל"ד. חמישה הילוכים הספיקו לכל זה עד לשנת 2016, שם צמח ההילוך השישי שבימאהה תמיד טענו שאי אפשר למצוא לו מקום, נוספו עוד 3 כ"ס והופחתו 3 קג"מ. מיכל הדלק הכיל 25 ליטר של נוזל, שמשכו על הנייר לטווח רכיבה של 430 ק"מ בין תדלוק לתדלוק. המנוע הזה נחשב לאחד האמינים של ימאהה, ויש דיווחים על כיוון שסתומים אחרי 160 אלף ק"מ.

לפינוק ובידוד הרוכב, המורכב ושלל הציוד שאיתם, שלדת האלומיניום הכפולה קיבלה מזלג טלסקופי עב-כרס בקוטר 48 מ"מ ועוד יחיד מאחור – שניהם עם יכולות כיול מסוימות. בשנת 2014 הוצגה גם גרסה עם בולמים חשמליים, שהגיעו בגרסה הזאת עם מזלג קדמי הפוך. בסיס הגלגלים נמתח על 1,550 מ"מ ואורך כללי של 2,230 מ"מ, גובה המושב על 805 מ"מ (ואפשרות להגבהה או הנמכה של עוד 10 מ"מ), בקצוות היו חישוקי 17″ עם צמיג קדמי במידה של 120/70 ואחורי 180/55. הבלמים היו עם דיסקים כפולים בקוטר 320 מ"מ עם קליפרים בעלי ארבע בוכנות ועוד אחד מאחור בקוטר 282 מ"מ. רק בשנת 2003 נוספה אופציה ל-ABS, ובשנת 2006 הוא הפך לסטנדרט ובמקביל נוספה מערכת בלימה משולבת, שבלחיצה על הבלם האחורי הפעילה שתי בוכנות גם בחלקו הקדמי לאיזון. במפרט מלא, המשקל הרטוב הגיע עד ל-295 ק"ג.

בניגוד להיום, אין רשימת אלקטרוניקה, חימומים (שנוספו רק בשנת 2013) ופינוקים. הבסיס הוא מה שסיפק את היכולות וזה כיול ושילוב המנוע והמכלולים, המושבים הסופר-נוחים, המשקף הגבוה ויכולות האחסון. פעם זה כל מה שהיה צריך בשביל להגדיר אופנוע. עם השנים היו עדכונים קלים בעיצוב, בגובה ובמצבי המשקף כולל אופציה לחשמלי, בפנסים, בלוח השעונים ובכיולי הבולמים והמנוע. הדור השלישי, משנת 2016, חווה את השינויים הגדולים ביותר יחסית עם מצערות חשמליות, בקרת שיוט, בקרת אחיזה ואפשרות לבחירה בין מספר מצבי ניהול מנוע. בנוסף, קלאץ' מחליק למניעת נעילת גלגל אחורי בעת הורדה של מספר הילוכים בבת אחת, פנסי LED והילוך שישי, שכבר ציינו מקודם.

אז התחלנו עם האופציה לגיר האוטומטי ועם זה גם נסיים, כי מאז ועד היום בימאהה לא התקדמו עם זה. הוא הוסיף משקל וסיבוך, כשהייתה לו נטייה להיתקע בהילוך, ואז הבעלים המתוסכל היה צריך לנתק את המצבר ל-10 דקות בכדי שהמערכת תאפס את עצמה. בדומה ל-MT-09 לא הייתה ידית קלאץ', ובניגוד ל-MT-09 כאן כן הייתה רגלית הילוכים. החלפת ההילוכים נעשתה על-ידי שני לחצנים על הכידון. בניגוד ל-DCT של הונדה שמשכנע יותר מחצי מהרוכבים, כאן לא היו הרבה קופצים על ההזדמנות. למרות זאת, ה-FJR1300 של ימאהה נחשב לאחד מהאופנועים המוצלחים של היפנים ולאחד מאופנועי הספורט-תיור הטובים שיש. יותר מ-120 אלף יחידות נמכרו עם השנים והחזיקו מעמד וביקוש בשוק המשומשים עם יכולות ספורט טובות, יכולות תיור טובות מאוד ואמינות מעולה. הוא גם זה שמאפשר לימאהה להציע את הגיר האוטומטי בימים אלו, עם הכוונה לפרוש על קשת דגמים גדולה בעתיד הקרוב.

אמנם לא FJR1300 אוטומטי, אבל עדיין ימאהה אוטומטי:

אודות אסי ארנסון

אסי ארנסון
רוכב שטח וכביש, מאמן כושר ושיקום במקצועו, חולה על ספורט מוטורי מכל הסוגים - בעיקר של דו-גלגלי על כל סוגיו

עשוי לעניין אותך

hi_25ZR900T_40SGY1ARFB00D_A.003

קוואסאקי מציגה: Z900 מחודש ל-2025

בקוואסאקי מציגים Z900 חדש לשנת 2025, אשר יחד עם גרסת ה-SE מציג עדכוני עיצוב ואלקטרוניקה, כולל בקרות בטיחות מתקדמות, קוויקשיפטר ובקרת שיוט

3 תגובות

  1. Avatar
    קול-בי קריינות ודיבוב

    החצי אוטומטי הזה הוא מכה רצינית, ויודע מיד ראשונה.
    הבעיה היא בסיבובים של 180 מעלות וכיכרות. מה שבד"כ בגיר רגיל עושים עם עזרת חצי קלאץ'. פה צריך לשחק עם הגז בעדינות רבה.

  2. Avatar
    קול בי - גם אני מנחש.

    הגיר החצי אוטומטי? לרכיבה בעיר זה אליפות.
    זה גיר סופר זול(ביחס לאוטומטי מלא), סופר אמין, זה כל כך טוב שהיצרנים הפסיקו עם זה,
    כי הרי עיקר הרווח שלהם זה מחלקי חילוף, ומה שלא מתקלקל זה עושה להם נזקים כלכליים.

    קול בי, הגיר החצי אוטומטי עובד לצד מצמד צנטרפוגאלי (כן כן, כמו זה שיש בקטנועים).
    המצמד מושפע מהסל"ד, אין שום בעיה לעלות בסל"ד בטווח רחב, עד לחיבור מלא,
    לכן אין שום בעיה מהסוג שהסברת.

    אולי במערכת ידעו להגיד מי משנינו צודק?

    • Avatar
      קול-בי קריינות ודיבוב

      ידידי, כפי שכתבתי הידע ממקור ראשון, חבר שהיה לו. שהוא פשוט נפל בכיכר.
      אני לא חושב, ושוב הלוואי והמע' תענה, שהחצי אוטומט הזה זהה בתגובות שלו לקטנוע.
      מערכת??? תענו :).

כתיבת תגובה

האימייל לא יוצג באתר. (*) שדות חובה מסומנים

תגי HTML מותרים: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

Single Sign On provided by vBSSO
דילוג לתוכן