בשבוע הבא תציג ק.ט.מ את דגמי האנדורו של 2017. ההשקה הזו הולכת להיות מעניינת במיוחד משתי סיבות: ראשית, מדובר בליין דגמים חדש לחלוטין – דור חדש של אופנועי אנדורו שנשען על פלטפורמת המוטוקרוס של 2016 (שלדות חדשות, מנועים ובולמים משודרגים, עבודת גוף ועיצוב חדשים). אבל מעבר לכך, תקנות יורו 4 שתיכנסנה לתוקף ב-1.1.17 מכתיבות שינויים מרחיקי לכת בדגמים הדו-פעימתיים.
אז מה הולך להיות? ראשית, ה-125EXC במתכונתו הנוכחית לא ייוצר יותר, ואת זה ק.ט.מ כבר הודיעה רשמית. ככל הנראה ה-125EXC ייוצר בתחילת שנת הדגם 2017 – מיולי ועד סוף השנה, והחל מ-1.1.17 הוא לא ייוצר יותר ברישוי כביש. ייתכן והוא ימשיך להיות מיוצר ברישוי מרוצים בלבד, אולם זו ספקולציה שלנו.
לעומתו, ה-200EXC יורד לחלוטין מליין הדגמים של ק.ט.מ, וזאת אחרי שבשנים האחרונות הוא שופר משמעותית והפך לאופנוע משובח. 20 היחידות של ה-200EXC שנמכרו פה בשנת הדגם 2016 הן האחרונות. חבל.
העניין הגדול בדו-פעימתיים נמצא דווקא ב-250EXC / 300EXC. צמד הדו"פים הגדולים של ק.ט.מ יקבלו השנה את מערכת ההזרקה המדוברת, שתאפשר להם להמשיך להימכר גם תחת ההגבלות של תקנות יורו 4 המחמירות. לפני כשלוש שנים התראיין סטפן פירר, מנכ"ל ק.ט.מ, וכשנשאל על הזרקת דלק במנועים דו-פעימתיים הוא טען שמנועים כאלה קיימים בחברה, עברו ניסויים ובדיקות ולמעשה הם מוכנים לייצור. ראינו גם תמונת 'ריגול' של 250EXC מוזרק ממפעל ק.ט.מ שהסתובבה ברשת. הסיבה שלא הכניסו אותם לייצור סדרתי עד היום היא שמחיר האופנוע עלול לקפוץ לרמה של 450 / 500 מרובעי פעימות, ולכן עד שק.ט.מ לא תחויב לזרוק את מנועי הקרבורטור לפח האשפה של ההיסטוריה בגלל תקנות זיהום האוויר – המנועים המוזרקים לא ירדו לייצור סדרתי.
ובכן, נראה שהיום הזה הגיע, ושלשנת 2017 צמד ה-250EXC ו-300EXC יגיעו מוזרקים. ייתכן שעד 1.1.17 עדיין ישתמשו במנועים הישנים והמוכרים, אלו עם הקרבורטורים, אולם כמעט בוודאות שהחל מ-1.1.17 יוחלפו המנועים הללו למנועים עם מערכת הזרקת דלק שתעמוד בתקנות יורו 4.
עכשיו נשאלת השאלה – אם הטכנולוגיה קיימת ואפילו מיושמת ב-250- וב-300, מדוע לא ליישם אותה גם ב-125 הפופולרי? כאן יכולות להיות לדעתנו 2 תשובות. הראשונה היא עלות/תועלת. ייתכן ולק.ט.מ לא משתלם ליישם את הטכנולוגיה גם בדו"פ הקטן בגלל כמות מכירות נמוכה יחסית, מה גם שרוב ה-125EXC שנמכרים בעולם משמשים למרוצים – מה שמאפשר למכור אותם ברישוי מרוצים בלבד ולחסוך את ההשקעה הגדולה בפיתוח מחדש. צריך לזכור שרוב ה-250/300 שנמכרים לא משמשים למרוצים אלא לרכיבות פנאי. אפשרות שנייה היא שמסיבות אובייקטיביות לא ניתן ליישם את הטכנולוגיה על מנוע קטן שכזה מבלי לפגוע משמעותית בביצועיו, ולכן אין ברירה אלא להוריד אותו מהליין.
בשבוע הבא נשתתף בהשקה העולמית של דגמי האנדורו 2017 של ק.ט.מ, ואז נוכל להביא לכם את התשובות המלאות.
מה לגבי שאר היצרנים בשוק?