צילום: ערן שלמה ואסף רחמים
- יתרונות: ביצועי מנוע, יכולות שטח – עבירות, מהירות, ריחוף וגיהוץ, התנהגות ומתלים, קונספט, אבזור
- חסרונות: מחיר
- שורה תחתונה: הדור האחרון של המאבריק X3 משתבח, והוא הופך כל נהג למשמעותית טוב יותר; מכונת השטח האולטימטיבית
- מחיר: 200,000 ש"ח ל-XRS ו-218,000 ש"ח ל-XRC
- מתחרים: פולאריס RZR1000 טורבו
- נתונים טכניים: מנוע רוטאקס טריפל 900 סמ"ק, טורבו צ'רג'ר עם מצנן ביניים, 195 כ"ס, קירור נוזל, מצבי ספורט ואקו, תמסורת CVT כולל H, L ו-R, דיפרנציאל קדמי עם נעילת Smart-Lok ו-4 מצבי נעילה: 4WD, 2WD עם נעילת דיפרנציאל, 4WD סלעים ו-4WD שבילים, הגה כוח דינמי DPS, מתלה קדמי זרוע A כפולה עם בולמי פוקס 2.5 פודיום RC2 וכיוונים מלאים, מהלך 55.9 ס"מ, מתלה אחורי זרוע פיתול 4 לינקים עם מוט מייצב, בולמי פוקס 3.0 פודיום RC2 עם כיוונים מלאים, מהלך גלגל 61 ס"מ, צמד דיסקים קדמיים בקוטר 262 מ"מ עם קליפרים כפולי בוכנות, צמד דיסקים בקוטר 248 מ"מ עם קליפרים כפולי בוכנות, צמיגים 32X10X15 ל-XRC ו-30X9X14 ל-XRS, אורך 341.6 / 335.3 ס"מ, מרווח גחון 40.6 מ"מ, בסיס גלגלים 259.1 ס"מ, משקל יבש 821.5 / 738 ק"ג, מיכל דלק 40 ל', מסך LCD בגודל "7.6, פנסי LED, מפתח קרבה
צילום ועריכה: אסף רחמים
מה זה?
בואו קודם כל נתחיל בשאלה מה פתאום בוחנים בפול גז מכונות SBS? ובכן, התשובה היא שככל הנראה צמד ה-SBS שפה במבחן הם הדבר הקרוב ביותר שיש כיום למכלול התחושות – או נכון יותר להגיד הטירוף – שאופנוע יכול לספק, רק על ארבעה גלגלים ולא שניים. כמובן שאין כל בסיס להשוואה בין דו-גלגלי לבין כלי בעל ארבעה גלגלים, אבל דבר אחד כן ניתן להשוות – כאמור את הטירוף ואת כמות ההנאה והחיוכים.
צמד המכונות שפה, בשמן המלא קאן-אם מאבריק X RC טורבו RR וקאן-אם מאבריק X RS טורבו RR, הן ככל הנראה מכונות השטח בעלות הביצועים המטורפים ביותר שמיוצרות כיום בייצור סדרתי ושכסף (הרבה כסף) יכול לקנות.
המאבריק X3 טורבו הוצגו לראשונה ב-2016, והלכה למעשה הם שינו את מפת ה-SBS (ר"ת Side by Side) לחלוטין, מהסיבה העיקרית שהם הביאו מבנה שלדה-מתלים מעולם הטרופי-טראקס אל עולם ה-SBS, והקפיצו את הביצועים הדינמיים בכמה רמות. כל זה בלי קשר למנועי הטורבו החזקים, שהיו בתחילה עם 154 כ"ס. שנה אחת עברה, ובסוף 2017 הגיעו דגמי מאבריק X3 משופרים עם 172 כ"ס – כדגמי 2018.
שנתיים נוספות עוברות, ולשנה הרביעית של המאבריק X3 – שנת 2020 – דגמי הקצה של משפחת המאבריק מקבלים מקצה שיפורים נרחב במנוע ובמכלולים, וכעת הם מפיקים לא פחות מ-195 כ"ס אימתניים. ממנוע טריפל 900 סמ"ק, כן? בנוסף לשיפור המנועים, הכלים עצמם גם כן משתפרים ומשתדרגים, ואת רשימת השיפורים המלאה של דגמי 2020 תוכלו לקרוא כאן.
דגמי הקצה של המאבריק X3 טורבו RR מגיעים בצמד גרסאות: ה-X RS המגיע עם חישוקי "14 וצמיגים ספורטיביים בקוטר "30 – מיועד יותר לתקיפת שבילים במהירויות גבוהות, וה-X RC בעל חישוקי ה-"15 וצמיגי ה-"32 שמרחיב את ביצועי הפלטפורמה ומאפשר יותר אתגרי עבירות. בהשוואה לעולם אופנועי השטח, ה-X RS יהיה בעל מאפייני מוטוקרוס, ואילו ה-X RC יהיה יותר לכיוון האנדורו.
![מימין X RC, משמאל X RS](http://fullgaz.co.il/wp-content/uploads/2019/12/CAN-AM-Maverick-X3-2020-Launch-023.jpg)
ביצועים
כאמור, צמד הכלים האלה – ה-X RS וה-X RC – הם הכלים בעלי ביצועי השטח הגבוהים ביותר בייצור סדרתי נכון להיום, וצריך לנהוג בהם כדי להבין עד כמה. המנוע למשל כל-כך חזק, שלא מצאנו אפילו מקום אחד ביום הרכיבה שבו יכולנו להחזיק פול גז למשך יותר משניות בודדות. ממש כמו אופנוע ליטר. התאוצה חזקה מאוד, מדביקה את הנהג ואת הנוסע צמוד אל מושב הספורט ומביאה את הכלי מהר מאוד למהירויות גבוהות מאוד בנות 3 ספרות. אבל כשלא משתוללים עם תאוצות מגלים מנוע גמיש מאוד בעל ערימות של כוח זמין בכל מצב ובכל סל"ד. הכוח הזה מאפשר לטפס עליות, גם אם מתחילים מהאמצע, לטפס מכשולים, לטוס על הדיונה או לתקוף שבילים. בשום שלב לא היה חסר לנו כוח, ואם כבר אז להפך.
לעניין אחד היינו צריכים להתרגל – תגובת המנוע, או נכון יותר פרק הזמן שעובר מרגע שמבצעים פעולה על המצערת ועד לרגע שהתגובה מגיעה לגלגלים המניעים. אנחנו האופנוענים רגילים לתגובה מיידית שבה המצערת מחוברת לגלגל האחורי. פה יש השהיה של בין רבע לחצי שנייה, ונהגי SBS מנוסים שרכבו איתנו אמרו שזה תקין לגמרי ואין פה משהו יוצא דופן. הכיול במוח היה לדחוף פול גז ביציאה מהפנייה חצי שנייה לפני שהמוח החליט שצריך. למען האמת הכיול היה קל.
![אי אפשר להחזיק פול גז יותר מכמה שניות ברציפות](http://fullgaz.co.il/wp-content/uploads/2019/12/CAN-AM-Maverick-X3-2020-Launch-012.jpg)
אבל כוח מנוע רב זו לא בעיה לייצר. הבעיה הגדולה יותר היא להוריד את הכוח לקרקע ולשמור על היציבות ועל היכולות הדינמיות של הכלי – וכאן הגדולה של המאבריק X3 והבשורה שהוא מביא לעולם ה-SBS. המבנה, שכאמור לוקח אלמנטים רבים מעולם הטרופי-טראקס, כולל מבנה המתלה האחורי ומיקום הבולמים האחוריים, וכן מהלכי המתלה העצומים שעומדים על 56 ס"מ מלפנים ו-61 ס"מ מאחור, יחד עם רוחב הסרנים ובסיס הגלגלים, יוצרים מכונה שמצד אחד סופר-יציבה על השביל ובשינויי כיוון, אבל שיודעת גם לספוג את הפרעות הקרקע בקלות, וכשאנחנו כותבים 'הפרעות' אנחנו מתכוונים להכל – מכפלי קרקע, דרך בורות, ועד סלעים שעלולים לגרום לנהג ממוצע לעצום עיניים לפני שהוא מגיע אליהם. התוצאה היא פשוט כלי שדורס הכל. רק כוון את ההגה, דחוף גז, והמאבריק X3 טורבו RR ידרוס את כל מה שנקרה בדרכו.
אחרי שסיימנו להתפעל מיכולת העבירות – או נכון יותר יכולת הדריסה – של המאבריק X3, יכולנו לרכז אנרגיות בנהיגה מדויקת יותר – בעיקר בשבילים מכל הסוגים. כאן גילינו שההיגוי אמנם רחוק מהרגישות והרזולוציות של דו-גלגלי, אבל השילוב של הגה וגז החלטיים מכוונים את המאבריק לאן שרוצים, והחשיבות הגדולה היא לגז, כשבמצב 4WD שבו נהגנו אין בעיה לדחוף פול גז ביציאות מפניות, בלי החשש שהזנב ייצא לטייל – מה שלא ניתן להגיד על מצב 2WD המיועד למקצוענים בלבד.
אהבנו במיוחד את גרסת ה-X RC, שאיתה טיפסנו עליות וסלעים שלא חשבנו ש-SBS מסוגל להם, אך יחד עם זאת לא הרגשנו חיסרון כלשהו על השבילים בגלל מידות הגלגלים והחישוקים. זו הגרסה המועדפת עלינו מבחינת ביצועים, ולדעתנו היא מגדילה את טווח השימושים של הכלי המטורף הזה.
![ביצועי שטח מטורפים](http://fullgaz.co.il/wp-content/uploads/2019/12/CAN-AM-Maverick-X3-2020-Launch-004.jpg)
איך זה מרגיש?
זה גדול, זה חזק, זה רועש, זה מסיבי, זה בעל נוכחות גדולה, זה מעלה טונות של אבק, וזה מהיר. מאוד מהיר. אבל הדבר החשוב ביותר שאפשר להגיד על צמד הכלים האלה הוא שהם לוקחים את הנהג – כל נהג בכל רמת נהיגה – והופכים אותו לנהג משמעותית טוב יותר. נהג בינוני יהפוך לנהג טוב, נהג טוב יהפוך לנהג מצוין, ונהג מצוין יהפוך לנהג מצטיין. פשוט כי הכלים הללו עובדים בשביל הנהג, וברגע שמבינים כמה עקרונות נהיגה פשוטים אפשר להתחיל לחלק פקודות – והמאבריק יעשה הכל בלי דרמה. זו הגדולה של צמד הכלים הללו.
התחושה במושב ספורטיבית לחלוטין. הנהג והנוסע יושבים עמוק בתוך הכלי על צמד כיסאות ספורטיביים, ורתומים בחגורות בעלות 5 נקודות עיגון. קסדות אנדורו על הראשים יחד עם משקפי אבק, ומכלול תחושות תלת-ממדי של כלים חזקים עם בלמים מעולים ומערכת מתלים בעלת מהלך ארוך. התלת-ממדיות הזו היא הדבר הדומה ביותר לדו-גלגלי בעל מתלי שטח איכותיים.
מעבר לטירוף, הכלים האלה מושקעים בכל מקום, וברור לגמרי לאן הולך הכסף הרב שמשלמים עליהם. מעבר למכלולי השלדה וההינע המעולים, כמו מערכת המתלים של טרופי-טראקס, בולמי קצה של פוקס או מערכת היגוי מתוחכמת, יש כאן אבזור רב כמו מפתח קרבה, פנסי LED היקפיים ואלקטרוניקה מתקדמת שעוזרת לשלוט בכלי. גם האיכות והגימור ברמה גבוהה, ובאופן כללי בכל מקום שבו מסתכלים רואים בצמד המאבריקים האלה איכות והשקעה.
![הופך נהג טוב לנהג מצוין](http://fullgaz.co.il/wp-content/uploads/2019/12/CAN-AM-Maverick-X3-2020-Launch-013.jpg)
סיכום ועלויות
הקאן-אם מבריק X3 טורבו באו ב-2016 והפכו לחלוטין את עולם ה-SBS. מאז הם הלכו והשתפרו, ודגמי 2020 שעליהם נהגנו בהשקה המקומית כבר לוקחים את הפלטפורמה צעד אחד קדימה. עם מנועי טורבו סופר-חזקים שמפיקים 195 כ"ס, ומבנה פיזי עם מכלולים מהשורה הראשונה, אלו לא רק כלים סופר-חזקים, אלא גם כלים שיודעים להוריד את הכוח הזה לקרקע, לדרוס כל מה שנקרה בדרכם, ויחד עם זאת להציג יכולות דינמיות מרשימות ביותר.
לדעתנו, ביצועי שטח כאלה היו לפני 2016 רק בטרופי-טראקס מייצור עצמי של גאונים כאלה ואחרים, שהיו יקרים שבעתיים מצמד המכונות שפה, ומה שמעניין הוא שהתחום ה-SBS בכללותו והמאבריק X3 בפרט ממשיכים לעוף קדימה בצעדי ענק, להשתפר משנה לשנה, ולהציג ביצועים שלפני עשור נחשבו כחלומיים ובלתי הגיוניים. ואחר הכל, צמד הכלים הללו לוקחים כל נהג, בכל רמה, והופכים אותו לנהג טוב יותר משמעותית.
התענוג הזה יקר מאוד, ולחלוטין לא מתאים לכל כיס. דגמי הקצה של קאן-אם – כאמור X RC ו-X RS – עולים בישראל 217,950 ש"ח ו-199,950 ש"ח בהתאמה – כמחיר השקה (מחירים מלאים – 224,950 ש"ח ו-206,950 ש"ח). על המחירים הללו אפשר להוסיף עוד תוספות רבות – ממיגונים, דרך פנסים, דלתות, כיסויים, ארגזים וכו' – והמחיר יכול לטפס בעוד עשרות אלפי שקלים. אלו אפוא צעצועים לאנשים שהממון נמצא בכיסם, אולם כמות המכירות הנאה של הכלים הללו בישראל מאז הגיעו ארצה לפני 3 שנים מוכיחה שיש שוק לכלים האלה. גם כמושמשים, אגב.
אנחנו, בכל אופן, התפעלנו מאוד מהיכולות הדמיוניות של התחום המקביל לנו וקפיצת המדרגה העצומה שתחום ה-SBS עבר, ואם היה לנו כסף מיותר – היינו מעמידים קאן-אם מאבריק X RC טורבו RR בחניה.
ממש תודה על הכתבה הייתי יכול בכיף לקרוא עוד שעות.
והנה עכשיו יבואו המומחים ויגידו שזה כלי לערסים.
מכונה מטורפת ומדהימה!
ושוב תודה לכם אחלה של כתבה.